Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

OM: 'Soevereine' wappie wilde gewapende opstand tegen overheid beginnen

  •  
09-07-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1661 keer bekeken
  •  
ANP-439273150

De 44-jarige wappie Arjan van de B. uit Deventer wilde een gewapende opstand beginnen tegen de Nederlandse overheid. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag gesteld tijdens de eerste rechtbankzitting, ter voorbereiding van de strafzaak tegen de man voor wapenbezit. Dat meldt ANP. De 25-jarige medeverdachte Rinke L. uit de Overijsselse gemeente Olst-Wijhe heeft de wapens willens en wetens geleverd, aldus het OM.

De mannen werden op 5 april van dit jaar op heterdaad betrapt bij de overdracht van drie vuurwapens. Dat gebeurde op een parkeerplaats in Heeten, een dorp in de gemeente Raalte. Later vond de politie in de woningen van de mannen meer vuurwapens. In totaal zijn vijftien wapens in beslag genomen. "Met die hoeveelheid kun je een hoop ellende aanrichten in de samenleving", aldus de officier van justitie in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam. "Beide verdachten hadden geen morele bedenkingen hierbij."

Het OM vermoedt dat de koper het soevereine gedachtegoed aanhangt en de wapens wilde gebruiken om in opstand te komen tegen de Nederlandse overheid. Soevereinen zijn complotdenkers die zich afkeren van de overheid en andere instituties. De afgelopen jaren is hun aantal gegroeid tot enkele tienduizenden. Eerder dit jaar waarschuwden de veiligheidsdiensten dat een deel van hen bereid is geweld te gebruiken.

Vorige week werden nog vier mannen opgepakt voor betrokkenheid bij de wapenhandel. Een van hen zou de koper in contact hebben gebracht met de leverancier, twee worden verdacht van betrokkenheid bij de koop van de wapens en een van wapenbezit.

In Duitsland hakken ze al langer met dit bijltje. Daar is inmiddels een proces bezig tegen tientallen aanhangers van de zogeheten Reichsbürger-beweging, omdat zij vergevorderde plannen hadden voor een terreuraanslag op het Duitse parlement en het omverwerpen van de regering.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.