Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Om regeldruk in de zorg te verlagen moet de stofkam door de incompetente zorgeconomen en juristen

  •  
26-06-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1873 keer bekeken
  •  
zorg

Beoogde politieke topleiding ministerie VWS kiest eindelijk om regeldruk aan te pakken

Tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer met de beoogde bewindspersonen voor het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) is door de beoogd PVV minister Fleur Agema direct duidelijk verwoord dat het verminderen van de regeldruk in de zorg een hoofddoelstelling is van haar beleid.

Een meer dan goed voornemen om de administratieve lasten in juist deze sector eindelijk eens drastisch aan te gaan pakken. Ook een voornemen dat qua haalbaarheid en realiseerbaarheid sterk afhankelijk is van de kwaliteit en competenties van met name zorgeconomen en juristen. Een categorie ambtenaren en adviseurs die bewust deze regeldruk in het leven hebben geroepen en in stand hebben gehouden vanwege een diep gevoeld wantrouwen jegens alle zorgbehandelaars.

Er is sprake van een zieke controledrift vanuit de overheid en zorgverzekeraars naar alle medewerkers en behandelaars in de zorg. Al jaren vragen specialisten en andere behandelaars in de zorg om een lagere regeldruk en méér behandeltijd. De kabinetten Rutte hebben altijd primair gestuurd op voornoemde controledrift en wantrouwen in zorgprofessionals – doodsbenauwd om de magische grens van 100 miljard euro te moeten overschrijden als uitgaven voor de zorg.

Nooit is de vraag ooit omgekeerd. Wat mag verwacht worden van ons zorgstelsel dat 100 miljard euro per jaar mag kosten? Anders gezegd: wat wordt nu feitelijk geleverd aan de burgers?

Tekorten aan medicijnen, lange wachtlijsten die door personeelsgebrek alleen maar langer zullen worden, een ouderenzorg die ouderen nagenoeg niets meer te bieden heeft, hetgeen ook geldt voor de jeugdzorg en de geestelijke gezondheidszorg. Om nog maar te zwijgen over de in een rap tempo dalende wettelijk vastgelegde criteria van kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van onze zorg.

De enige juiste conclusie over ons huidig zorgstelsel is dat het huidige zorgsysteem aan de burgers niet daadwerkelijk datgene levert wat wel verwacht had mogen worden voor het immense bedrag van ruim 100 miljard euro per jaar.

De aangekondigde aanpak van de regeldruk kan een begin zijn van een noodzakelijke verandering in de zorg maar dan moet wel eerst fors de stofkam door alle incompetenties bij het ministerie van VWS.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

adriek
adriek
27 jun. 2024 - 8:39
"Tekorten aan medicijnen, lange wachtlijsten ... rap tempo dalende wettelijk vastgelegde criteria van kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid ..." De trend is (al lang) duidelijk: meer controle, meer regels, minder zorg. De asymptoot van deze ontwikkeling ligt bij een puur administratieve 'zorgsector' waar managers, toezichthouders en andere bureaucraten elkaar aan het werk houden met als voornaamste doel: meer geld. De grens stellen op 'wat kunnen we doen voor honderd miljard ' gaat aan dat principe noets veranderen.
2 Reacties
Gerygrr
Gerygrr27 jun. 2024 - 10:47
Elk systeem, dat is gegeven aan de markt stort in door foute aannames. Goedkoop zijn en maximale winst. Geen investeringen gericht op het voorkomen van schaarste. Schaarste is immers het winstmodel? We worden gezond ouder. We moeten gezonde levensstijl erin rammen. Ga zelf doen wat wij bedenken en wij besparen op medicijnen en te vergoeden operaties. Dan is er zomaar een pandemie…. Tot nu toe zien we niet de echte gevolgen en de tekorten die het tot nu heeft opgeleverd. Hetzelfde in de energiesector. Een boze Poetin veroorzaakt een crisis. Opnieuw is er niet voorzien met tijdig investeren in netwerk en groene stroom…
DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jun. 2024 - 12:12
Op den duur lopen we tegen grenzen op. De vraag naar zorg blijft voorlopig toenemen en dat geldt ook voor de mogelijkheden op het gebied van diagnose en curatieve zorg.
Markzelluf
Markzelluf
27 jun. 2024 - 8:13
Er zitten denkfouten en losse flodders in dit betoog. Eerst een denkfout. Kerstholt schrijft: "Wat mag verwacht worden van ons zorgstelsel dat 100 miljard euro per jaar mag kosten? Anders gezegd: wat wordt nu feitelijk geleverd aan de burgers?" Iedereen ziet toch dat dit twee totaal verschillende vragen zijn. Beide vragen zijn weliswaar relevant, maar een beetje bedrijfseconoom kan je uitleggen dat je beide antwoorden nodig hebt om veranderingen door te voeren. Want hoe wil je anders bepalen welke veranderingen er nodig zijn als je niet weet waar je uit wilt komen en wat je op dit moment bereikt? Dan de losse flodders: is € 100 miljard inderdaad teveel? Heeft de ouderenzorg en de jeugdzorg inderdaad niets te bieden? Welke bronnen heeft Kerstholt daarvoor en waarom vermeldt hij die niet? En als er bronnen zijn, hoe denkt hij dat die tot stand zijn gekomen? Lag daar geen registratie aan ten grondslag? Maar dan de conclusie: zorgeconomen en juristen zijn (grotendeels) overbodig, stelt hij. Wat doen die dan, volgens hem. Denkt hij dat een zorgeconoom een controller is? Dan kan ik heb uit de droom helpen; dat zijn ze niet. En wat hebben die juristen met de wachtlijsten te maken? Onderbouw dat eerst eens voordat je zoiets suggereert.
Frits Jansen
Frits Jansen
27 jun. 2024 - 7:54
Ik dacht dat economen overtuigd zijn dat regels niet nodig zijn omdat je met financiële prikkels hetzelfde kun bereiken. Niet dat dat waar is trouwens: ons zorgstelsel staat bol van de financiële prikkels, maar inmiddels kan overtuigend worden vastgesteld dat die averechts werken. Dat ik in mijn stad kan kiezen tussen meerdere supermarkten voorkomt dat die hun prijzen opschroeven, maar ziekenhuizen moeten vooral samenwerken, al beperkt dat de concurrentie. De zorgautoriteit moet wel alert zijn op "misbruik van marktmacht" - maar die vindt evengoed plaats, kijk maar naar de graaiende farmaceuten, die een nieuwe betekenis geven aan de vraag "je geld of je leven".
1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr27 jun. 2024 - 11:02
Maar die farmaceuten, die hebben we niet meer. Alles moet uit het buitenland komen en daar is geen animo om ons te leveren. Wij betalen niet genoeg. Dat is de zorgeconomen aan te rekenen. Foute aannames. Marktwerking en niet willen rekenen op zoiets als een pandemie. Nog steeds niet. Mona Keizer weigert voor die wet te stemmen.
Karingin
Karingin
27 jun. 2024 - 7:03
De uitwassen van het neoliberalisme zijn al zo lang bekend, hell, ze waren niet zelden van tevoren voorspeld...het zal verdomd moeilijk worden om een en ander terug te draaien. Maar in godsnaam, als Agema ondanks haar politiek verwerpelijke afkomst iets kan bewerkstelligen, dan zal ik mijn petje voor haar afnemen
1 Reactie
Markzelluf
Markzelluf27 jun. 2024 - 10:27
Karin, neoliberalisme betekent 'zo weinig mogelijk regels en de markt zijn werk laten doen'. Al die voorbeelden die Kerstholt noemt, gaan over het feit dat er teveel regels zijn en teveel verantwoording moet worden afgelegd. Hij pleit dus voor meer neoliberalisme. En zo te zien, ben jij het met hem eens.
wimdebok
wimdebok
27 jun. 2024 - 5:29
Een goed voornemen van aanstaand minister Agema. Maar ik denk dat het niet eenvoudig zal zijn. In de zoektocht naar goedkoop en efficient zijn er hele systemen opgetuigd om werk controleerbaar en afrekenbaar te maken. Een combinatie van marktwerking en computers. Dat geldt niet alleen voor de zorg dat geldt voor heel veel beroepen. Je zou het ook voor onderwijs kunnen zeggen. Veel computersystemen, veel administratie. Je ziet ook aan de rollen op de maatschappij, de procesbegeleider. De helft van de mensen stuurt, coacht, controleert de andere helft. Het gevolg is uitvoerende werknemers steeds minder autonoom zijn geworden in het doen van het werk. Verworden tot systeemslaaf. Onterecht om dat op het bordje van Rutte te leggen. Het is de tijdgeest waar zeker het spook van de marktwerking icm computers een rol speelt.
IkBenPetra
IkBenPetra
26 jun. 2024 - 15:30
En ondanks het Co-Med drama vond/vindt Conny Helder het niet nodig om private equity in de zorg te verbieden. Wat denkt Fleurtje daar van?
1 Reactie
Boer-Breekt-Klomp
Boer-Breekt-Klomp26 jun. 2024 - 19:19
In alle sectoren die uiteindelijk met publiek geld gefinancieerd worden zou private equity of zelfs winst per wet verboden moeten worden.
Gentleman
Gentleman
26 jun. 2024 - 15:20
Nationaalzorgfonds.nl
Frits Jansen
Frits Jansen
26 jun. 2024 - 13:28
Misschien heeft Aagje Agema toch wel goede ideeën, al is ze van de PVV. Maar beseft ze wel dat de hele zorg op z'n kop moet om van die vervloekte marktwerking af te komen? Dat wordt een Sisifusarbeid.
4 Reacties
Larsheim
Larsheim26 jun. 2024 - 14:17
Kleine correctie 🙂: ze heeft het over regeldruk; niet over marktwerking.
Gerygrr
Gerygrr26 jun. 2024 - 14:53
De Augiasstal uitmesten. 355 medicijnen niet te leveren…. Nu dus ook dat middel, wat ik niet meer mocht krijgen. Het is duidelijk waarom.
Gentleman
Gentleman26 jun. 2024 - 15:27
De PVV is altijd voor marktwerking in de zorg geweest.
EenMening6
EenMening626 jun. 2024 - 15:28
Als je ideeën wilt opdoen om de zorg eficiënter te organiseren, kun je je licht opsteken bij een organisatie als Buurtzorg. Deze organisatie werkt met kleine, zelfstandige, zelfsturende teams en kent weinig overhead. Het zal duidelijk zijn dat dit model niet overal toepasbaar is, maar het is hoog nodig om het aantal baasjes, coördinatoren en andere regelneefjes te verminderen. Dan blijft er meer budget over voor de mensen aan het bed. Uit onderzoek van het FD bleek dat het aantal rijksambtenaren sinds 2018 sterk is toegenomen. Het aantal uitvoerende ambtenaren is echter nauwelijks gegroeid, te toename zat vooral bij de, vaak duurbetaalde, beleidsambtenaren.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor