Joop

OM onderzoekt doodsbedreiging Rutte door oud-voetballer Bryan Roy

  •  
28-05-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
357 keer bekeken
  •  
roy bryan

© PLAY LIKE A CHAMPION Vanaf 19 mei komt de TROS 3 weken lang met de nieuwe quiz Play like a Champion. Op de foto: een van de kandidaten, Brian Roy

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een onderzoek ingesteld naar oud-profvoetballer Bryan Roy, naar aanleiding van een tweet waarin hij premier Mark Rutte bedreigt met een ‘headshot’. Dat meldt AT5. Bryan Roy ontpopt zich de laatste jaren als een fanatieke complotdenker die eerder ook al dreigementen uitte aan het adres van onder meer journalisten.
De bedreiging die nu wordt onderzocht dateert van 3 april. Als reactie op een bericht van iemand anders, waarin stond: ‘We helpen Mark met zijn geheugen wat hij moet doen. Aftreden van Rutte’, schreef Roy: Headshot krijgtie straks.’ Begin vorige maand zou Roy al zijn gehoord door de politie. Het OM bevestigt dat er aangifte is gedaan, hoewel niet expliciet wordt vermeld dat het om Bryan Roy gaat.
Het bizarre gedrag van Roy is al lange tijd aan de gang. Via Twitter steekt hij zijn rotsvaste geloof in complotsekte QAnon en een terugkeer van Donald Trump naar het Witte Huis niet onder stoelen of banken. Ook deelt hij met regelmaat berichten over satanische elites die babybloed drinken en andere vergezochte complottheorieën. Vorig jaar bedreigde hij ook al journalist Chris Klomp , die meermaals aangifte deed tegen de oud-voetballer van onder meer Ajax en het Nederlands elftal. Dat leverde weinig meer op dan een uitspraak van minister Grapperhaus van Justitie die zei dat persvrijheid ‘een van de belangrijkste pijlers van onze democratische rechtsorde’ zijn.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (33)

Dlanot
Dlanot30 mei 2021 - 5:59

Het is inmiddels algemeen bekend dat ballen koppen met je hoofd zorgt voor permanente hersenletsel. Ook is bekend dat de gemiddelde prof voetballer niet heel lang op school gezeten heeft. Die combinatie heeft waarschijnlijk in dit geval geleid tot deze oerdomme uitspraken van Brian Roy. Zullen we met z'n allen afspreken dat we alle compotdenkers en wappies negeren en ze geen aandacht geven?

Deugkeizer
Deugkeizer28 mei 2021 - 23:31

Was wel 1 van mijn favo voetballers jammer.

Borre Krol
Borre Krol28 mei 2021 - 22:12

Er is bij de corona ook nog eens een zeker complotdenken over de onmiskenbare complotdenkers. Dat deze uitsluitend, of anders in ieder geval sterk overwegend, uiterst rechts georiënteerd zouden zijn. Niets minder is waar. Een zeer groot deel van de wappies heeft een links-alternatieve identiteit zoals iedere objectieve observant kan waarnemen wanneer te zien bij de demo's, in de eigen sociale omgeving, maar ook onder BN-ers. Zo waren de zeker links georiënteerde De Verleiders met George van Houts, Tom de Ket, Victor Löw, Hein van der Heijden, Pierre Bokma, en Tibor Lukács begin afgelopen theaterjaar van plan met hun speciaal daartoe ontwikkelde nieuwe theatervoorstelling Pandepaniek door het land te touren om als niet anders dan fanatieke wappies hun complotdenken te verspreiden. Ironisch genoeg werden ze door de lockdown tot hun grote frustratie daarvan weerhouden. Mag ik zachtjes zeggen dat ik een complot vermoed waarom er dus duidelijk onterecht een zo eenzijdig beeld van de politiek georiënteerde identiteit van wappies wordt geschetst?

5 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens29 mei 2021 - 10:29

@ Borre Krol Jij schrijft: Een zeer groot deel van de wappies heeft een links-alternatieve identiteit zoals iedere objectieve observant kan waarnemen wanneer te zien bij de demo’s Jouw definities zijn nogal gedateerd. lang geleden in de jaren 60 van de vorige eeuw waren keurige rechtse mensen, mannen in pak/vrouwen in jurk en de links georiënteerde actievoerders alternatieve types in veelkleurige kleding. De uiterlijkheden zijn totaal anders verdeeld nu. Die veelkleurige types zijn meestal zeer rechts nu en de extreem rechtse Baudet noemt zijn partij de partij van de liefde. Ik denk overigens dat jij dat ook wel weet, maar je probeert gewoon even de extreem rechtse onzin bij links over de schutting te gooien. Echter bij links tref je geen sympathie aan voor Engel. De Belgische viroloog Van Ranst moet onderduiken voor een extreem rechtse terrorist. Van Ranst heeft een nogal links profiel. En de terrorist wordt gesteund door Engel die weer wordt gesteund door Baudet. Het probleem ligt dus helemaal op jouw extreem rechtse bordje.

stokkickhuysen
stokkickhuysen29 mei 2021 - 15:38

' zoals iedere objectieve observant kan waarnemen' Met wie heb je gesproken?

Joe Speedboot
Joe Speedboot29 mei 2021 - 16:07

'zoals iedere objectieve observant kan waarnemen' Proest! Follow the money naar waar de financiering voor de verspreiding van complottheorieên vandaan komen en je komt uit op

Joe Speedboot
Joe Speedboot29 mei 2021 - 16:07

en je komt uit op extreem rechtse Amerikanen. Veelal vriendjes van Trump c.s.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 jun. 2021 - 10:35

In de jaren 60 hadden linksige types ook wel eens jurken aan

USF81
USF8128 mei 2021 - 16:03

stuurlui. wal. best.

Greendutch
Greendutch28 mei 2021 - 15:43

zo zie je maar weer dat ook ex-' voetbal-profs' totaal van de pot gerukt kunnen zijn. deze is ex maar voorlopig staan anderen in zuid Amerika op verboden feestjes die geschorst moeten worden voor verdere deelname aan openbare wedstrijden, omdat ze een voorbeeldfunctie hebben. ook zijn er die nog voor de rechter moeten verschijnen maar blijkbaar -vanwege een spelletje- mee mogen doen met wedstrijden in het openbaar + zo nog veel geld verdienen: gewoon verbieden om nog in het openbaar op te treden tot de rechter onschuldig heeft beoordeeld en anders afvoeren. juist voetbal' sterren' dienen zich te gedragen en niet op handen gedragen te worden.

1 Reactie
sAt0Ri...
sAt0Ri...29 mei 2021 - 8:09

Iedereen papagaait die Johan Derksen maar na, met z'n voorbeeldfunctie voor voetballers. Het zijn gewoon mensen, met plussen en minnen, zoals ieder ander mens. Wereldberoemde muzikanten hebben die ook een voorbeeldfunctie dan? Daar zou dat dan ook voor moeten gelden. Nee, die hebben dat niet, zitten vaak enorm aan de drank en de drugs, en een hebben dat samen met een rotleven of enorme liefdesverdriet nodig omdat ze anders niet het hoogsthaalbare te kunnen halen als Blues of Soulmuzikant - aldus Johan Derksen. Die zelf ook niet vies was van drank, drugs en er een losbandig leven op na heeft gehouden voordat hij tot inkeer is gekomen. Om over z'n gedrag óp het veld nog maar te zwijgen. Dus die flauwekul over voorbeeldfunctie moet maar eens een keer afgelopen zijn, want de wereldberoemde muzikanten met al hun fans hebben ook geen voorbeeldfunctie, en het enige wat er verschillend is met een sporter of een muzikant is dat het bij de ene om sport draait, en bij de ander om muziek. Zoals het bij de meeste beste muzikanten het om drank, drugs en seks draait en verknipt zijn, geldt dat ook zo voor de meeste beste voetballers. Michaël Jackson, Freddie Mercury, Mick Jagger - George Best, Diego Maradona, Paul Gascoigne.

Sonic2
Sonic228 mei 2021 - 15:21

Bryan Roy was vroeger best een aardige vent en een behoorlijke voetballer. En is totaal afgezakt sinds hij zich in de hatelijke armen van Alt Right heeft laten vallen. Roy is het voorbeeld dat mensen niet alleen fout gedachtengoed overnemen, maar ook als persoon achteruit gaan en niet meer in staat zijn om normaal en verstandig na te denken. Ik heb het ook bij bepaalde mensen in mijn omgeving gezien. Die je elke keer maar ziet radicaliseren. En we moeten deze mensen op een bepaalde manier helpen. En ze uit die psychose halen. Help Bryan Roy a.u.b Help hem van dat virus en die ziekte af. Treurig hoe complot denken en alt right denken mensen kapot maakt. Heel treurig.

5 Reacties
JasDon
JasDon28 mei 2021 - 21:11

Qanon is geen Alt Right. Niet dat die distinctie een van beide stromingen minder erg maakt.

Deugkeizer
Deugkeizer28 mei 2021 - 23:41

Hij was zeker goed. Wellicht knaagt het toch aan hem dat hij nooit de absolute top heeft behaald. Ik schatte hem ooit in als Nederlands beste voetballer. Helaas moest die het veel doen met invalbeurten.

Sonic2
Sonic229 mei 2021 - 8:36

@ JasDon Die definitie kwestie mag u winnen. Geen probleem mee. Nu heb ik in de Corona tijd nooit als een doemdenker bekend gestaan. En ik denk dat we ook de komende jaren uit het economische dal kunnen klimmen. Ook denk ik dat we klimaat en integratie problemen in de toekomst de baas kunnen. Geen negatieve toekomst visie wil ik maar zeggen. Waar u niet over praat is het punt wat ik in de eerste alinea maak. En ook in de 2e eigenlijk. Bryan Roy was een sympathiek persoon. Een goede voetballer. Iemand die voordat hij een complete malloot werd een prima vent was. Geldt ook een beetje voor Tonny de Jong. Super leuke vrouw. Tot dat ze in de diepe duistere krochten van fout gedachtengoed kwam. De radicalisering is enorm. De sprookjes werkelijkheid waar ze in leven is angstaanjagend. Nu waarschuw ik dag in dag uit tegen complot denken en fout rechts. Maar nu zie je het ook in een persoon. Echt heel erg eng. Dat je iemand zo achteruit ziet gaan. Alsof je een fervent marathon loper terug ziet in een rolstoel. Het doet me echt pijn om hem hier in dit betoog( als voetbal fan) neer te zetten als een malloot. Maar vrees dat het een understatement is. Help Bryan Roy. Help hem uit die foute wereld.

Sonic2
Sonic229 mei 2021 - 8:41

We leven overigens nu in 2021.Dat wil ik er nog aan toevoegen, Hoe is dit in 2025 of in 2030? Of in 2035? Waar zit de rem op dit soort denken? En als zelfs talent volle mensen als Roy( wat hij in de basis is) voor dit soort kolder vallen. Ik ben blij dat Hitler in die zin in de 2e wereldoorlog met al zijn moord daden al 75 jaar een rode lijn heeft getrokken. Dat zelfs in uiterst radicale kringen mensen in kampen gooien of vermoorden nog niet aan de orde is. Nog niet. En dan de onverschilligheid onder de massa. Een erg zorgelijke ontwikkeling. Het "woke probleem" in Nederland is niets vergeleken bij het Qanon, Alt Right, fout rechts of hoe je het ook wilt noemen wat de komende decennia nog op ons af komt rollen. Angstaanjagend.

Deugkeizer
Deugkeizer30 mei 2021 - 10:10

@sonic Er komt geen einde aan denk Ik. Complotdenkers hebben denk ik wel ergens een punt. We kunnen niet en overal vaccinaties gebruiken. Het is een inefficiënt en politiek middel. Waarom politiek? Omdat het insinueert dat de mens een zwak wezen is wat tevens aangevallen kan worden door zijn eigen natuur. Het opent politieke deuren naar het drastisch en gepland veranderen van de menselijke natuur. Zolang we niet weten wat natuur is en wat vervorwen loopt het gaandeweg op meer onderwerpen spaak denk ik.

Peter Stans
Peter Stans28 mei 2021 - 14:58

Ik had vorig jaar nog eens contact met hem via fb. Die gozer is compleet van het padje afgeraakt. Aanpakken maar, anders is het een veelkoppig monster, al die complotgestoorden.

Joop den Uil
Joop den Uil28 mei 2021 - 14:22

Een typisch een-tweetje die misgaat voor deze oud-voetballer. Rode kaart is op zijn plaats en volgende keer gewoon weer meedoen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland28 mei 2021 - 14:15

kennelijk gelooft ie er echt in

Frans Kwakman
Frans Kwakman28 mei 2021 - 13:50

Die knaap zoekt de grenzen op. Mijn indruk, hij is er overheen. Zou aan hem duidelijgemaakt moeten worden. Trouwens werd niet ooit de president van de VS het gebruik van twitter ontzegt. Dit lijkt mij ook best wel een reden voor twitter om actie te nemen.

Kit2
Kit228 mei 2021 - 13:43

We bladeren allemaal op het net, lezen een stukje krant en kijken wat TV hier en daar en komen met foute, half-foute, goede, erg goede, domme of erg domme conclusies. De stupiditeiten die je hier in de reacties leest bewijzen dat. Ik kan me inmiddels helemaal voorstellen, dat zoals de meerderheid blind gelooft in wat de media voorschotelt, een minderheid zijn eigen onzin ergens anders vandaan haalt. Als je daarmee wappie, polycor, of gewoon gek wordt, is dat onderhand heel begrijpelijk. Je laat namelijk de beoordeling van feiten en meningen over aan mensen zelf, zoals Roy, die daartoe niet in staat zijn.

2 Reacties
Satya
Satya28 mei 2021 - 15:44

"Je laat namelijk de beoordeling van feiten en meningen over aan mensen zelf" En gelukkig maar.

Joap oet Oskerd
Joap oet Oskerd28 mei 2021 - 15:51

Het gemiddeld IQ van iedere Nederlander is rond de honderd. Heb niet de indruk dat dit hier heel veel anders is dus allemaal volkomen logisch...

Norsemen
Norsemen28 mei 2021 - 13:13

Hij heeft waarschijnlijk psychische problemen, net zoals figuren als Engel en Baudet aanhangers. Een andere verklaring kan ik niet bedenken als je wel tot 10 kan tellen maar van die idiote ideeën hebt.

8 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens28 mei 2021 - 14:05

@ Norsemen Jij schrijft: Hij heeft waarschijnlijk psychische problemen, net zoals figuren als Engel en Baudet aanhangers. Je blijft die mensen maar afdoen als psychisch gestoord. Ik hoop dat je beseft dat er geen enkele behandeling tegen deze kwaal beschikbaar is. Je mede mensen zijn niet al te slim, hebben weinig grip op hun eigen leven, kunnen hun eigen falen niet onder ogen zien, zijn onzeker, houden niet van verandering en hebben een beperkt sociaal netwerk. Allemaal minpunten maar geen psychiatrisch probleem. Wel voor anderen vormen ze een probleem zoals hier: https://nos.nl/artikel/2382629-gemeente-bodegraven-daagt-complotdenkers-voor-de-rechter Of als bedreigers van Van Ranst. Mijn punt is dat je niet van ze af bent als je ze hebt gekwalificeerd als gestoord. Ze blijven gevaarlijk of op zijn minst irritant en asociaal. Vandaar mijn suggestie dit wel serieus te nemen. Gelukkig neemt Bodegraven ze serieus en wordt Roy serieus genomen.

Kit2
Kit228 mei 2021 - 14:28

Iedereen volgt maar een beetje wie ze bevalt, en dat geeft een steeds grote verantwoording bij mensen die zichelf goed genoeg vinden om hun hoofd op de tv te laten verschijnen. Ik haal maar een incident aan: In Op1 zit Baudet, en die betoogt dat het standpunt van de WHO is om erg voorzichtig te zijn als je een lockdown doet en als je het al doet, dat kort te doen en er tijd mee te winnen voor de juiste maatregelen. Rosanne Hertzberger valt met een luide papegaaienstem in en zegt dat de WHO juist vóór lockdowns is. Rosanne liegt. Ze kent het standpunt van de WHO helemaal niet, haar verhaal klopt ook helemaal ook niet, maar ze weet best dat je Baudet in Op1 gerust voor leugenaar kan uitmaken en dat de twee hosts en andere gasten jouw kant wel kiezen. Dat gebeurt ook. Baudet slaat vaak onzin uit, maar dat ontslaat anderen niet van de plicht op TV bij de waarheid te blijven, of de snavel te houden als je iets helemaal niet weet. R.H. verlaagde zich hier eenvoudigweg tot hetzelfde niveau. Het vreemde is dat je er vervolgens niets meer over hoort. Nu zijn er wel wat achterdochtige Baudet-aanhangers geweest die de pagina van de WHO opslaan en zien dat Baudet hier gelijk in had. Dat is het begin van het proces waar mensen achterdochtig worden over wat hen voorgeschoteld wordt, met een mafkees als Brian Roy als extreme. Trouwens, als ik de columns van R.H. in het NRC lees, dan kriebelt er sindsdien ook altijd een kleine gedachte: Oh ja? Dan praat ik nog niet eens over een aflevering waar de mijns insziens meest onnozele hals van de Nederlandse televisie, Ad Visser, het eindoordeel mocht geven over het dragen van mondkapjes. https://www.who.int/news-room/q-a-detail/herd-immunity-lockdowns-and-covid-19

Sonic2
Sonic228 mei 2021 - 16:34

@ Kit Het punt is dat heel veel mensen( waaronder u) altijd menen dat de gevestigde orde moet leren van "buitenstaanders". Wat mij betreft is het andersom. En hebben de buitenstaanders vooral veel te leren van de gevestigde orde. Baudet/Engel kennen ook wat betreft lockdowns geen rem. En maken daarmee iedereen die kritisch is op een lockdown een wappie. Het is een ontspoord debat en daar zijn Engel en Baudet extreem schuldig aan. In het Corona debat heb je virologen/ Gommers en Kuipers. En je hebt het kamp wappies. Allebei claimen 100% vanuit hun tunnelvisie hun gelijk. Dat wappies voor idioten worden versleten is omdat ze hun kaarten zetten op totaal idioten. Wat mij betreft had de culturele sector weken eerder open gekund. Een volstrekt normaal standpunt. Maar ik kan begrijpen dat mensen dat zien als een gedeeltelijke capitulatie voor het kamp wappie. Net als het volstrekt normaal is je zorgt dat immigranten goede huisvestiging krijgen. Dus als je 800.000 vluchtelingen binnen krijgt moet je ook absoluut heel veel bouwen. Dat is een valide punt dus. Waar gaat het debat over. Kopvoddentaks. Homeopatische. verdunning. Als ik lockdown kritisch was zou ik dikke middelvingers geven naar al die mensen( Baudet/ Engel) die opzich terechte kritiek hebben. Een lockdown is vreselijk, maar je laten doorgaan voor een malloot als je dat zegt.

marcelhermus
marcelhermus28 mei 2021 - 23:05

@sonic Maar dat is nu het probleem, je kunt de buitenstaanders niet simpel zeggen dat ze moeten leren van de gevestigde orde. Ik moet als sportdocent de kinderen wat bijbrengen, er zijn verschillende manieren om dat te doen. De beste manier is om de kinderen mee te krijgen om dit samen voor elkaar te krijgen. Aan mij is elke week weer de opdracht om iedereen zoveel mogelijk mee te krijgen. Alle verantwoordelijkheid ligt dus bij mij en die neem ik vol overtuiging aan. Maar op sommige dagen kan ik die kinderen(wappies) echt wel schieten(spreekwoordelijk). Wat echter belangrijk is, zijn de keuzes die ik vervolgens maak om het volgende keer beter te laten verlopen. De wappies hebben tenslotte lang niet allemaal dat vermogen.

Norsemen
Norsemen28 mei 2021 - 23:20

@Daan De gedachte serieus nemen of de mensen die de gedachte aanhangen serieus nemen zijn twee verschillende dingen.

Bouwman2
Bouwman229 mei 2021 - 9:05

Volgens mij zijn gedachten, ideeën en uitspraken niet los van een persoon voorkomend, mr . Norseman. In elk geval ben nog nooit een volledig losstaande gedachte tegengekomen. Wel veel losse.overigens.

Sonic2
Sonic229 mei 2021 - 10:47

@ Cubert20 Formeel helemaal juist he. Geen speld tussen te krijgen. Het is een prima betoog. Wat wij in Nederland doen met bepaalde partijen en aanhangers is ze vrijwaren van elke eigen verantwoordelijkheid. Het is alsof je een puber negeert omdat hij te lastig is. Dat doen sommige partijen nu met Wilders en Baudet. En sommige media doen het. Halve en kwart racisten krijgen te horen dat ze terechte zorgen hebben. Nederland heeft altijd de neiging om van het ene uiterst al over compenserend over te gaan naar het andere uiterste. Je ziet het nu met Corona. Eerst was het beleid dogmatisch streng. Dokters en virologen bepaalde alles. Het open doen van winkels( doorstroom locaties) was al een levensgevaarlijke exercitie. Nu gaat alles tegelijk open. Over compensatie. In de jaren 80 en 90 was integratie problemen alleen al ter sprake brengen reden om je als racist neer te zetten. En dat vond ik echt te ver gaan. Niet alles gaat goed in een multiculturele samenleving. Nu zijn we totaal maar dan ook echt totaal de andere kant aan het door schieten. Omdat de media en sommige politieke partijen het idee hebben dat ze een groep niet goed hebben behandeld of over het hoofd hebben gezien. Janmaat was geen pionier. Fortuyn was een neoliberaal die in de politiek nooit iets voor elkaar had gekregen. Niet heel Nederland staat op instorten. Niet elke moslim is in potentie een IS"er. En je mag best voor open grenzen zijn. Zonder gelijk te worden gezet met de NSB. En vooral. Wilders en Baudet zijn geen bevrijders. Je mag best de andere kant benoemen van de mensen die er op stemmen. Die hebben heel af en toe terechte zorgen. Maar er zit ook gewoon veel fout volk tussen. Het kwam ook een beetje samen in de opmerkingen van Clinton over Trump stemmers. Het nieuwe politieke correct zijn. Laatst nog een bericht dat 25% van de Republikeinse kiezers gelooft dat Amerika wordt geregeerd door Satanische pedofielen. Er gaat hier geen dag voorbij of je wordt met de rechtse of uiterste rechtse politieke correctheid om je oren geslagen. Je mag best zeggen dat in regering opzicht PVV/ SP en Forum niets voor elkaar krijgen. Dat hun polariserende stijl juist andere partijen in elkaars armen drijft. Dat hun gedachtengoed niet fris is. Dat het personeel intern een zooi is. Dat er bij die partijen genoeg idiote kiezers zieten. Met rare complot gedachten. En zo lang je dat niet mag bespreken, omdat je anders moreel verheven bent of superieur. Of omdat je links bent en je muil moet houden omdat je verloren hebt bij verkiezingen( dat merk ik nog niet erg bij verliezer Wilders trouwens.). Het resultaat is dat je een monster creëert. Dus ook buitenstaanders moet je absoluut aanspreken op hun verantwoordelijkheid.

Norsemen
Norsemen30 mei 2021 - 8:23

@Daan “ Je blijft die mensen maar afdoen als psychisch gestoord. Ik hoop dat je beseft dat er geen enkele behandeling tegen deze kwaal beschikbaar is” De gedachte is geen psychische stoornis, maar waarom ze die gedachte hebben wel. Veel extreem rechts stemmers hebben een trauma die niets te maken heeft met het extreem rechtse gedachtegoed.