Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'OM liet misbruikzaken katholieke kerk opzettelijk verjaren'

  •  
29-06-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_misbruik_kerk_TomSzustek_300.jpg
Opeenvolgende procureurs-generaal hebben zaken uit jaren vijftig en zestig laten liggen in een speciaal kastje
Het Openbaar Ministerie heeft misbruikzaken van katholieke priesters en geestelijken opzettelijk laten verjaren, meldt NRC handelsblad woensdag. De zaken werden opgeborgen in een kastje in het Paleis van Justitie in Den Bosch. Dat blijkt uit een rapport over de afhandeling door het OM van kerkelijke misbruikzaken in het verleden. Het is geschreven door voormalig procureur-generaal Dato Steenhuis op verzoek van het College van procureurs-generaal. Het rapport is vandaag aangeboden aan de Tweede Kamer.
NRC schrijft dat het bestaan van het speciale kastje in het rapport wordt gemeld door Hans Blok, oud-procureur-generaal in Den Bosch. In het kastje lagen, zo schrijft Steenhuis in zijn rapport, zaken uit de jaren vijftig en zestig waarmee niets gedaan was door opeenvolgende procureurs-generaal. Volgens Steenhuis lagen er toen Blok aantrad nog “zes á zeven zaken” in het kastje. Blok liet op zijn beurt de dossiers opbergen omdat er zoveel jaar later “niets meer mee valt te doen”. Volgens Steenhuis zijn de dossiers daarna op grond van de Wet politiegegevens vernietigd. “Ik sluit niet uit dat de zaken in het kastje waren gelegd om ze te laten verjaren”, zegt Steenhuis in een toelichting op zijn rapport. In zijn rapport citeert Steenhuis ook uit de memoires van Rolph Gonsalves, die Blok als procureur generaal van den Bosch voorging. Gonsalves deed verslag van zijn kennismakingsgesprek in 1986 met twee bisschoppen:
Ik bezocht de bisschoppen op eigen initiatief. Van mijn voorganger begreep ik dat zich wel eens delicate zaken voordeden, waarin leden van de katholieke geestelijkheid waren betrokken. Men stond een discrete behandeling voor. Tegen de bisschoppen zei ik: ‘Ik wil ook op dat punt duidelijk zijn. Als u hoort dat een van uw priesters zich aan strafbare feiten heeft schuldig gemaakt’ – waarbij het kon gaan om zedendelicten – ‘dan raad ik u aan om daar meteen met mij contact over op te nemen. Ik ben dan bereid met u te overleggen hoe we de publicitaire schade kunnen beperken. Maar één ding zeg ik u wel: de zaken worden hoe dan ook aangepakt.’
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

wvdstraat
wvdstraat29 jun. 2011 - 12:42

"Verhagen, kom er maar in!"

Soupkip
Soupkip29 jun. 2011 - 12:42

--In 1981 zei toenmalig hoofdofficier E. Bauwens tegen officier van justitie J. Huurman, die een zedenzaak tegen een priester op haar bord had gekregen: “Geef maar hier, deze doet de Kerk zelf af.”-- Wie heeft daar toestemming voor gegeven? Naam en rugnummer graag.

flipse2
flipse229 jun. 2011 - 12:42

Kijk ook even op teletekst, voor uw broodnodige objectiviteit.

Bardamu
Bardamu29 jun. 2011 - 12:42

Als dit zo is natuurlijk schandalig. Sowieso vind ik dat dit soort misdrijven niet zouden mogen verjaren.

FritsGuevara
FritsGuevara29 jun. 2011 - 12:42

De enige die het heeft aangepakt lijkt wel degene die het stapeltje naar de te vernietigen stukken heeft getild.

Gerald2
Gerald229 jun. 2011 - 12:42

Ahaa, ik vond al dat de jurken van de juristen van het OM en de Katholieke kerk zo erg op elkaar leken! Zwarte jurken met één verschil: de één met een wit befje en de ander met een klein uitgespaard wit vierkantje.

1 Reactie
boswachter2
boswachter229 jun. 2011 - 12:42

Je gelooft meteen alles wat Joop schrijft. Leuk te lezen in de VK dat er geen bewijzen zijn.

objectivist
objectivist29 jun. 2011 - 12:42

Er zijn geen bewijzen lees ik net dus iets te voorbarig.

1 Reactie
EdwinVink
EdwinVink29 jun. 2011 - 12:42

Dat staat hierboven ook, die zijn vernietigd. "Volgens Steenhuis lagen er toen Blok aantrad nog "zes á zeven zaken" in het kastje. Blok liet op zijn beurt de dossiers opbergen omdat er zoveel jaar later "niets meer mee valt te doen". Volgens Steenhuis zijn de dossiers daarna op grond van de Wet politiegegevens vernietigd''.

Flipper2
Flipper229 jun. 2011 - 12:42

De katholieke kerk in Braamt, een dorpje dichtbij Doetinchem waar ik vroeger regelmatig kwam, was ook zo'n wespennest. Pastoor S kon er zijn handen niet thuishouden! Van kennissen die toen mijn vriendjes waren, weet ik dat ze destijds aangifte deden maar er domweg nooit meer iets van hoorden. Dat lijkt verdacht veel op het verhaal hierboven. Mij is daar overigens niets overkomen.

1 Reactie
Gerald2
Gerald229 jun. 2011 - 12:42

Nu zit in Braamt een pastoor die erg geliefd is. Hij is 88 jaar oud en mag blijven doorgaan met de kerkdiensten. Ze zijn daar op vooruit gegaan!

[verwijderd]
[verwijderd]29 jun. 2011 - 12:42

wie neemt het OM nog serieus sinds de zaak Wilders?

1 Reactie
sjaakie2
sjaakie229 jun. 2011 - 12:42

Hoezo sinds de zaak wilders? Ik heb het OM nooit serieus genomen.