Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

OM in hoger beroep tegen Trafigura en gemeente Amsterdam

  •  
07-08-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Trafigura_klein.jpg
Het vonnis tegen de grondstoffenhandelaar is 'te mild' en vrijspraak gemeente Amsterdam heeft 'te vergaande gevolgen voor wetshandhaving'
Het Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen het milde vonnis van de Amsterdamse rechtbank. Ze vindt de 1 miljoen euro boete die grondstoffenhandelaar Trafigura kreeg opgelegd, te laag. Het OM tracht nog te bewijzen dat Trafigura ook valsheid in geschrifte pleegde.
In dat geval kan de boete omhoog”, zo is te lezen in de Volkskrant.
De grondstoffenhandelaar werd op 23 juli vrijgesproken van beschuldiging van valsheid in geschrifte. Ze kreeg alleen een boete opgelegd voor de illegale export van afval en het verzwijgen van het schadelijk karakter daarvan.  Het OM gaat ook in tegen de vrijspraak van de Gemeente Amsterdam. De gemeente gedoogde in juli 2006 de uitvaart van de Proba Koala, maar de rechtbank sprak de gemeente vrij omdat volgens de wet overheidsorganen ‘immuun zijn voor beslissingen die voortvloeien uit een exclusieve bestuurstaak’. Het OM is bang dat die uitspraak verstrekkende gevolgen kan hebben voor de wetshandhaving. “Het bevoegd gezag heeft toestemming verleend voor een verboden handeling. Het is onterecht dat dit aan het strafrecht wordt onttrokken.”

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar