OM in hoger beroep bij anti-Zwarte Piet demonstrant Afriyie
• 07-10-2016
• leestijd 2 minuten
Het Haagse OM heeft aan
Nu.nl laten weten in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak in de zaak tegen antiracisme-activist Jerry Afriyie. De rechter ontsloeg Afriyie van rechtsvervolging voor het zogenaamd mishandelen van een agent omdat overduidelijk was dat de politie zelf buitenproportioneel optrad.
De rechtbank
oordeelde dat bij de aanhouding van Afriyie, ook wel bekend als Kno’Ledge Cesare, te fors is opgetreden door de politie. Er was op dat moment geen sprake van dreigende wanordelijkheden. Ook is zijn recht op vrijheid van meningsuiting onterecht door de agenten ingeperkt. De rechtbank geeft Afriyie’s verweer op alle punten gelijk.
De rechtbank schrijft in een persbericht:
"
Voor de politie was er daarom geen noodzaak om verdachte direct zonder enig verbaal contact vast te pakken en hem uit de ketting van demonstrerende personen te trekken. Dit betekent dat de politieambtenaren die direct bij de aanhouding van de man waren betrokken, niet werkzaam waren in de rechtmatige uitoefening van hun bediening. Dat geldt echter niet voor de politieambtenaar die er als laatste bij kwam. Hij heeft de man niet zelf aanhouden maar kwam zijn collega’s te hulp omdat hij zag dat het hen niet lukte de man onder controle te krijgen. Zijn optreden is rechtmatig zodat de man zich bij zijn aan houding tegenover deze laatste politieambtenaar heeft verzet. Ook heeft hij in de been van deze politieambtenaar geknepen. Naar het oordeel van de rechtbank was bij de man sprake van paniekreactie zodat hij is (sic) niet strafbaar voor dit verzet en de mishandeling van de politieambtenaar. De man is daarom ontslagen van alle rechtsvervolging.
"
"Voor de politie was er daarom geen noodzaak om verdachte direct zonder enig verbaal contact vast te pakken en hem uit de ketting van demonstrerende personen te trekken. Dit betekent dat de politieambtenaren die direct bij de aanhouding van de man waren betrokken, niet werkzaam waren in de rechtmatige uitoefening van hun bediening. Dat geldt echter niet voor de politieambtenaar die er als laatste bij kwam. Hij heeft de man niet zelf aanhouden maar kwam zijn collega’s te hulp omdat hij zag dat het hen niet lukte de man onder controle te krijgen. Zijn optreden is rechtmatig zodat de man zich bij zijn aan houding tegenover deze laatste politieambtenaar heeft verzet. Ook heeft hij in de been van deze politieambtenaar geknepen. Naar het oordeel van de rechtbank was bij de man sprake van paniekreactie zodat hij is (sic) niet strafbaar voor dit verzet en de mishandeling van de politieambtenaar. De man is daarom ontslagen van alle rechtsvervolging."
De onterechte aanhouding en de vervolging van Afriyie heeft verregaande gevolgen voor hem gehad. Zo werkte hij voorheen als beveiliger, maar kon hij vanwege de vervolging geen VOG-verklaring meer krijgen, en dus zijn werk niet uitoefenen. Zijn beveiligersvergunning is ingetrokken. Daarover schreef Kno’Ledge Cesare:
Ik heb geen regering of premier die voor mijn kind wil opkomenToch blijft het OM volharden in de achtervolging tegen een individu dat gebruik maakt van zijn vrijheid van meningsuiting.