Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Droogte dreigt Rijn onbevaarbaar te maken, industrie in de problemen, prijzen omhoog

Klimaatcrisis hindert bestrijding klimaatcrisis
Joop

Om horeca te redden wordt deze stad omgetoverd tot één groot terrasgebied

  •  
28-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
43532156940_e276fc4c6b_k

© cc-foto: jbodane https://flic.kr/p/29jMFC1

In Vilnius, de hoofdstad van EU-lidstaat Litouwen aan de Baltische Zee, staan de autoriteiten toe dat horecazaken de publieke ruimte gebruiken om terrassen in te richten. Om te beginnen worden achttien grote pleinen en straten in de historische stad gratis ter beschikking gesteld aan de door de crisis geplaagde restaurants en cafés. Horeca-ondernemers kunnen er tafels neerzetten en vanwege de beschikbare ruimte zich toch houden aan de voor de bestrijding van het coronavirus noodzakelijke afstanden. De bevolking is aangemoedigd vouchers te kopen die in de horeca besteed kunnen worden. De burgemeester verklaart tegenover het Litouwse TV3 dat burgers zo hun solidariteit met de zwaar getroffen branche kunnen tonen.
De maatregel verandert de stad, die onder het Unesco werelderfgoed valt, deze zomer als het ware in één groot terrasgebied. Deze week al wordt het horecazaken weer toegestaan open te gaan. De regels voor social distancing blijven daarbij wel van kracht, wat betekent onder meer dat tussen alle tafels minstens twee meter afstand moet zitten. Voor veel zaken blijkt het daardoor praktisch onmogelijk te functioneren omdat ze binnen te weinig ruimte hebben om voldoende afstand te bewaren en buiten in de smalle straten ook slechts enkele tafels kwijt kunnen. De openstelling van pleinen en straten moet hen helpen en overtreding van de regels voorkomen. Inmiddels hebben al 160 horecazaken zich aangemeld, schrijft The Guardian.
Volgens een woordvoerder van de plaatselijke horecabond komt de maatregel net op tijd. “De stad kan zo weer tot leven komen, zonder de veilgheidseisen te schenden.” Om het bezoek aan de horeca te stimuleren heeft het gemeentebestuur van Vilnius voor 400.000 euro aan tegoedbonnen geschonken aan zorgmedewerkers die kunnen worden besteed in horecazaken en culturele instellingen. Het cadeau ter gelegenheid van de Dag van de Medische Arbeiders is zowel bedoeld als dankbetuiging aan het zorgpersoneel voor hun inspanningen als een steunactie voor de horeca en cultuursector.
Litouwen kent tot nu toe zo’n 1300 besmettingen met het corona-virus. 44 mensen zijn er aan overleden.
cc-foto: jbodane

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

bolito
bolito28 apr. 2020 - 16:22

Twintig jaar geleden had ik een vriend/collega cameraman. Ik weet niet waar hij nu woont maar destijds woonde hij op het Noordereiland (R’dam). Zijn familie kwam uit Litouwen maar waren om politieke redenen “gedeporteerd” naar Novosibirsk (In Siberië dus) De USSR heilstaat viel uiteen en zijn ouders mochten weer terug naar Litouwen. (mijn vriend/collega had trouwens gestudeerd aan de film academie in Moskou) De ouders hadden het echter zo slecht naar hun zin in hun “Heimat” dat ze al snel terugkeerden naar Novosibirsk. Het is vreemd hoe snel dingen binnen 1 mensenleven kunnen veranderen ! Litouwen is nu niet alleen een gewaardeerd lid van de heilige EU, maar in Vilnius is nu het overleven van de horeca een hoofdprobleem, en bij mij in de straat zijn dikke (Duitse) luxe auto’s met een LT nummerbord niet ongewoon. (sociale woningbouw/achterstandswijk) LT doet mij trouwens altijd denken aan de initialen op de manchetknopen van een bekende R’damse “zanger” die ik ooit beroepsmatig mocht (ahum) ontmoeten. Maar dat terzijde ha, ha, ha.

1 Reactie
Herr Vorragend
Herr Vorragend29 apr. 2020 - 14:25

Misschien wel een leuk idee als Lee Towers gaat zingen voor Litouwers. Wellicht op zo'n megaterras in Vilnius

adriek
adriek28 apr. 2020 - 15:18

Wie had, gezien de stroperigheid waarmee normaal beslissingen genomen worden, ooit gedacht dat regeringen in staat zijn om binnen enkele weken tot maanden de samenleving ingrijpend te (laten) wijzigen?

ton14024
ton1402428 apr. 2020 - 15:18

Leuk, vooral voor de verzorgers. En enkele ondernemers.