Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

OM eist taakstraffen tegen alle 'blokkeerfriezen'

  •  
12-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Anti-Pietbetogers tegengehouden bij Joure

© 2017-11-18 11:14:59 JOURE - Twee bussen van de actiegroep Stop Blackface worden door tegendemonstranten tegengehouden op de A7 bij Joure. ANP NIELS WENSTEDT

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft taakstraffen geëist tegen alle 34 personen die vorig jaar een anti-zwartenpietdemonstratie tegenhielden door een snelweg bij Joure te blokkeren. Vrijdag was de vierde dag van het proces tegen de “blokkeerfriezen”. Het Parool meldt dat tegen de meeste verdachten 120 uur werkstraf wordt geëist.
De rechtszaak over de blokkade van de A7 gaat niet over Zwarte Piet, maar over ‘de meest essentiële fundamenten van de democratische rechtsstaat’. Dat zei de officier van justitie vrijdag aan het begin van zijn pleidooi. Volgens het OM was de actie van de Friezen een aanval op de vrijheid van meningsuiting:
"Verdachten hebben hun recht op vrijheid van meningsuiting door middel van strafbare feiten tot uiting gebracht en de vrijheid van meningsuiting van anderen om zeep geholpen."
Tegenover de rechtbank in Leeuwarden waar de zitting plaatsvindt, werd vrijdag op racistische wijze gedemonstreerd als steun aan de blokkeer-Friezen. Voor de rechtbank werd een grote banaan met daarop een aap neergezet. Ook hing er een bord aan met de tekst: ‘De markt is voor de blokkeer-Friezen! Zwarte Piet is Zwarte Piet, anders willen we niet!’ Stichting Marktbeheer heeft de racistische uiting laten verwijderen.
Beeld: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (69)

geronimo3
geronimo314 okt. 2018 - 9:46

@MichelD, Ik denigreer niemand of geef af op die Friezen,ik zie gewoonweg dat zij mensen discrimineren en daar kan ik heel boos over worden,dat jij het daar niet mee eens bent dat kan natuurlijk,over discriminatie doe ik nooit water bij de wijn want daar help je slechts de mensen mee die discrimineren en daar pas ik voor en ik herhaal nog even,als de anti ZP demonstranten gedaan hadden wat enkele Friezen deden op de snelweg dan hadden zij harde klappen gekregen van de politie maar nu waren het ludieke Friezen en loopt het anders,ook daarover zijn diverse voorbeelden uit het verleden te vinden,de politie is niet mijn vriend, zij maken onderscheid maar ook dit fenomeen is met een lange traditie,wist U trouwens dat de Sint heel lang bestond en er geen Pieten bij waren,over tradities gesproken,die traditie waarover ben praat is al anders geweest. Ik wens U een prachtige dag hoe verschillend wij ook zijn, ik respecteer Uw mening en heb als witte Nederlander geen moeite met dat anderen ook al zijn zij een minderheid gewoonweg als gelijken behandeld willen worden,het ZP fenomeen doet mij denken aan de Mascotdiscussie in de VS,Indianen gingen daar ook terecht tegen protesteren,erken mensen als mensen en niet als een cliche verzonnen personage die niets met Indianen of donkere mensen te maken hebben,juist kinderen begrijpen het prima dat men het wenst aan te passen en het feest kan nog steeds echt door iedereen gefeest worden,klein dingetje maar voor sommigen iets groots en juist voor hen zou ik het willen aanpassen,een mening en verder zal ik U niet meer lastig vallen want het blijft maar welles nietes en er achter zit veel meer maar dat willen sommigen niet horen.

geronimo3
geronimo313 okt. 2018 - 9:37

@Gaitj, Enkele Friezen blokkeerden de snelweg en voorkwamen bewust een demonstratie, ik verzin het niet maar deze kleine groep Friezen ontnamen sommige Nederlanders het recht om te demonstreren en ik mag mij daar niet mee bemoeien terwijl die kleine groep Friezen hier nu eindelijk eens voor worden aangepakt,hoe krom is uw redenering,laat die kleine groep Friezen lekker in het Noorden blijven, u mag het eens zijn met die kleine groep Friezen,daar is een ieder vrij in,ik ben gewoonweg boos dat zij er heel lang mee weg kwamen om een andere groep mensen het demonstratierecht onthielden, de politie had de demonstranten zeker klappen gegeven als het andersom was gegaan dan nu met de ludieke Friezen,daar gaan de vrinden van deze ludieke Friezen niet op in. @MichelD, Deze kleine groep Friezen onthouden andere mensen hun rechten en daar ben ik boos over, zij zochten de confrontatie en ontregelden de snelweg en het verkeer, ik zal hen zeker niet opzoeken,zij zochten die anderen op en voorkwamen een fundamenteel recht, niet de bedoel omdraaien he want dat lijkt mij nepnieuws,alhoewel dat heel populair is tegenwoordig en presidenten komen er mee weg, deze Friezen nu niet en daar ben ik erg blij mee,recht moet er zijn voor ons allemaal en niet voor 1 groep wel en een andere niet.

1 Reactie
MichelD
MichelD13 okt. 2018 - 14:22

@geronimo je bent niet de enige die boos is in dit land. De mensen op wie jij zo afgeeft en zo denigrerend behandeld, zijn net zo boos op de mensen voor wie jij het opneemt. Over 1 ding lijken zijn we het misschien wel eens: recht moet er zijn voor iedereen. Maar dan wel met gelijk straffen voor gelijke overtredingen. En accepteren dat net als vrijheden, ook rechten kunnen botsen. Kinderen hebben recht op een Sinterklaas viering zonder intimidatie door protesteerders.

fries2
fries212 okt. 2018 - 23:33

Wanneer komt er eindelijk eens een goede treinverbinding van de randstad met Friesland.

1 Reactie
Libertain
Libertain13 okt. 2018 - 8:14

Zodra Zwarte Piet Premier wordt.

KnorretjeBig
KnorretjeBig12 okt. 2018 - 22:05

“Er zijn belangrijke verschillen tussen de blokkade op de Erasmusbrug en die op de A7, houdt Schepers voor: de maximum snelheid (50 om 120 km per uur) ” Ik ken de omgeving van het verkeersknooppunt Joure. In november 2017 was er een snelheidsbeperking van 70km van kracht. https://joustercourant.nl/2017/08/22/rotonde-joure-in-oktober-verleden-tijd

3 Reacties
Bram van Geneugten
Bram van Geneugten13 okt. 2018 - 7:36

Ik vraag mij af waarom ze die demonstranten niet tegen gehouden hebben op de weg naar Dokkum? Op die provinciale weg mag je maar 70 zo ver ik weet en dan was de eis ongetwijfeld een stuk lager geweest.

Libertain
Libertain13 okt. 2018 - 8:15

Lopend naar bussen was er ook makkelijker geweest, ben je niet eens op de weg, toch?

KnorretjeBig
KnorretjeBig13 okt. 2018 - 10:57

@Bram van Geneugten Het was de bedoeling dat er een langzaam aan actie zou worden gehouden en hoe lang is het ook al weer geleden dat er deelnemers aan een blokkade op een snelweg zijn veroordeeld?

Starter2
Starter212 okt. 2018 - 19:37

Je in genoegen wentelen over de vermeende straf van een ander. Raar hoor. Laten we eerst maar eens afwachten wat de rechter beslist. Laten we hopen op een hoop wijsheid en een proportionele straf. Want het nu voorgestelde is dat zeker niet.

Maghetweten
Maghetweten12 okt. 2018 - 18:50

Ik weet niet of het aan mij ligt maar volgens mij hebben we jaarlijks talloze blokkades en langzaamaanacties op de Nederlandse wegen. Van boeren, tot turken, tot taxi chauffeurs, tot de politie zelf. Nooit een haan die er naar kraait.

4 Reacties
Thijs Schokland
Thijs Schokland13 okt. 2018 - 6:35

Dat moge zo wezen, hier gaat het om het beletten van een ander om zijn democratisch recht om te demonstreren uit te oefenen. Wat je verder dan ook mag vinden van die anti zwarte piet jokers, goed dat het OM daar tegen optreedt.

Libertain
Libertain13 okt. 2018 - 6:46

(“Nooit een haan die er naar kraait.”) - indien je Artikel1 van de Grondwet bedoelt net als in het geval van deze criminele blokkade, heb je helemaal gelijk.

manic
manic13 okt. 2018 - 10:02

die worden ruim van tevoren aangekondigd deze niet en deze zorgde voor gevaarlijke situaties wat mij betreft taakstraffen gekoppeld aan hoge boetes

KnorretjeBig
KnorretjeBig13 okt. 2018 - 11:01

@Thijs Schokland Dit was een tegendemonstratie. De AFA’s doen, naast het beklakken van de huizen van (kandidaat)volksvertegenwoordigers, niets anders dan het organiseren van tegen demonstraties dan wel het onmogelijk maken van demonstraties.

Thijs Schokland
Thijs Schokland12 okt. 2018 - 18:43

Hulde aan het Friese OM! Tegen het gefundes volksverfressen ingaan (of hoe dat dan ook maar heet) en pal staan voor het recht op demonstreren, ik vind het mooi.

Thuiszitter
Thuiszitter12 okt. 2018 - 18:42

Da’s dan wel weer lachen dat ze geen geldboete krijgen maar hogere taakstraf althans als het aan het OM ligt . Ben benieuwd wat de rechters voor ogen hebben, taakstraffen van 60 uur denk ik.

[verwijderd]
[verwijderd]12 okt. 2018 - 18:12

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Peterrr3
Peterrr312 okt. 2018 - 21:11

De Dokkemers van nu hebben ook echt veel te maken met de Dokkemers van toen, zucht...

fries2
fries212 okt. 2018 - 23:42

Dat is ook heel vreemd, maar toch te verklaren. Zodra Friezen worden geconfronteerd met de minste of geringste verandering, verliezen ze alle schijnbare nuchterheid en slaan helemaal op hol. Een paar jaartjes later (of eeuwen) wordt de verandering omhelst en heet het traditie. Er is dus hoop voor de kaaskop piet. Ik kan het weten.

Rechtse Bal
Rechtse Bal12 okt. 2018 - 17:30

Is dit werkelijk een uitspraak in het liberale Nederland ? niet te geloven. Advies: snel in hoger beroep; de kosten zijn snel via een cloud constructie dekkend te maken. Allemaal vrijspraak ! en degenen die zo graag advocaten en rechters willen lastigvallen , een fikse rekening toesturen.

7 Reacties
Rechtse Bal
Rechtse Bal12 okt. 2018 - 17:48

Tevens stel ik voor om Friesland te benoemen tot Hoofdstad/Povincie van Nederland, gezien hun nuchtere kijk op fratsen. Zul je zien hoe goed het daarna gaat met deeconomie.

Joe Speedboot
Joe Speedboot12 okt. 2018 - 18:11

'Is dit werkelijk een uitspraak' Nee slimmerik, het is een eis. Het tweede woord in de titel van bovenstaand artikel. En een volkomen terechte eis. liberaal betekent niet dat je anderen mag beletten te demonstreren en liberaal betekent ook niet dat je zomaar snelwegen mag blokkeren. Dat soort gedrag is anti-liberaal! Wellicht dat de 34 sukkels hier iets van gaan leren, al waag ik te betwijfelen of daar enig talent voor aanwezig is.

W-74
W-7412 okt. 2018 - 18:11

Het is de eis van het OM. De rechter heeft nog lang niet beslist.

Robert Follon
Robert Follon12 okt. 2018 - 18:17

[Allemaal vrijspraak ! en degenen die zo graag advocaten en rechters willen lastigvallen , een fikse rekening toesturen] "Mijn naam is Corrrrrr van der Laak, en wel hierom...."

Lozerech
Lozerech12 okt. 2018 - 19:26

Als rechtse bal zou het je toch deugd moeten doen dat mensen die misdrijven plegen daar ook voor gestraft worden. Sterker nog, van een rechtse bal verwacht ik niks anders dan "keihard aanpakken dat tuig". Waarom moeten nu ineens criminelen vrijuit gaan?

Daniel Dennett
Daniel Dennett13 okt. 2018 - 7:20

Inderdaad niet geloven rechtse bal, de bak in met dat schorem.

Nick the Stripper
Nick the Stripper13 okt. 2018 - 8:43

@ Rechtse Bal Afgezien van uw kromme formulering en uw nog krommere redenering: die Harekieten vertegenwoordigen niet 'de Friezen'. En nuchter zijn ze al helemaal niet. Net als vele andere Friezen distantieer ik mij van deze hysterische heethoofden.

Peterrr3
Peterrr312 okt. 2018 - 17:12

Prima toch. Nu ook niet meer zeuren dat in NL institutioneel racisme is. Wie de wet overtreedt wordt bestraft en dan maakt je huidskleur niet uit.

geronimo3
geronimo312 okt. 2018 - 16:45

Grappig dat er Nederlanders achter die soort racisten staat,want iets anders zijn het niet,het mag natuurlijk om ze te denken over de gekleurde medemensen maar ik schaam mij diep voor dit soort Nederlanders,blijf maar lekker in het Friese gedeelte daar dan heeft verder niemand last van jullie,als die tegendemonstranten van de ZP dit hadden geflikt dan hadden ze klappen gehad maar als witte Nederlanders het doen dan is het een ludieke actie,hoe hypocriet is men toch. Geef mij maar Doutzen Kroes,ook een Fries maar die denkt heel anders over het fenomeen ZP,een voorbeeld en nog een mooi mens ook,geniet verder allemaal van de mooie dag mensen.

3 Reacties
MichelD
MichelD12 okt. 2018 - 18:08

"dit soort Nederlanders,blijf maar lekker in het Friese gedeelte daar dan heeft verder niemand last van jullie" Ehh .. blijf jij daar dan ook weg? Lijkt me wel zo eerlijk.

Gaitj
Gaitj12 okt. 2018 - 20:58

Geloof me, de meese Friezen hebben in Holland (zo noemen we de rest van NL) niets te zoeken. We vinden het prettig als u zich niet met onze aangelegenheden bemoeit, dan bemoeien wij ons ook niet met die van u.

Nick the Stripper
Nick the Stripper13 okt. 2018 - 14:46

Gaitj 12 oktober 2018 at 22:58 Geloof mij dan weer als ik zeg dat u niet namens 'de Friezen' of zelfs de meeste Friezen spreekt.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen12 okt. 2018 - 16:37

Ongelofelijk goed bedachte straf die de Officier eist. Uit de stukken blijkt dat er een fonds is opgericht om eventuele boetes te betalen. Men dacht dus gratis weg te komen, wel met een strafblad. Aan dat geld in dat fonds hebben ze niets tijdens het in oranje hesjes schoffelen. Dat geld kan dan vloeien naar de schadevergoedingen die de 160 Kick Out ZP demonstranten hebben geleden. Want die hebben schade geleden, waaronder de huur van bussen etc. Zo betalen de snelwegblokkeeraders mee aan de actiekas van KOZP. Want zo'n schadevergoeding komt er links- of rechtsom. Want als de strafrechter het niet toekent, dan doet de civiele rechter dat zeker! Zo ontploft een ondoordacht plan altijd weer in je gezicht. Onder de streep is het dan als volgt. Heel veel publiciteit voor KOZP, blokkeerders een strafblad, geld in de actiekas van KOZP en de sfeer ook voor komende Sinterklaasviering weer verziekt. Die Blokkeerfriezen hebben dus zwaar verloren. Niks om stoer over te doen. Lekker boerenslim doen, blijkt tamelijk onhandig uit te pakken. https://joop.bnnvara.nl/opinies/zwarte-piet-fans-bind-nu-eens-in

3 Reacties
MichelD
MichelD12 okt. 2018 - 18:03

Wie er onder de streep het beste uitkomt dat moet nog maar blijken.

Mr Ed
Mr Ed12 okt. 2018 - 21:03

Ik denk dat de Friezen uiteindelijk aan het langste eind trekken, er zal nu geen burgmeester meer zijn die demonstraties van 1 van beide partijen zal toestaan tussen het publiek van de intocht. Dus dat wordt met 75 man demonstreren op een parkeerterrein in de buurt.

tempest
tempest13 okt. 2018 - 12:45

@Abel Terecht toch. Burgemeester heeft de verantwoordelijkheid voor de veiligheid en zolang dit onderwerp zo sterk gepolariseerd is gaat een burgemeester dat niet kunnen garanderen tijdens de intocht. Zullen de ani-pieten een iets andere vorm moeten kiezen van protest, andere dag of plaats. En dan hebben de radicalere pro-aanhangers ook geen argumenten meer en blijven hopelijk weg, want ze vertelde dat het ze enkel ging om de veiligheid van de kinderen. Kan alles komende jaren hopelijk langzaam de-escaleren.

ruma ankka
ruma ankka12 okt. 2018 - 16:07

Het gaat nooit meer goed komen tussen Fryslân en Randstad.

Bernie2
Bernie212 okt. 2018 - 15:35

Terecht. Het A7-tuig dat, gesteund door extreemrechtse politici, de boel kwam verzieken nu afgestraft. Leuk, zo'n kinderfeestje. Nu als de sodemieter die racistische angel eruit (die zelfs in het buitenland de grootste walging oproept) en dan kan het weer jaren mee.

2 Reacties
MichelD
MichelD13 okt. 2018 - 5:18

het enige wat echt jaren mee zal gaan is de strijd tussen voor en tegenstanders van Zwarte Piet. En het buitenland? Ik denk dat het overgrote deel is niet geinteresseerd is in ons feestje. Zelfs Verena Shepherd van de VN nam niet eens de moeite om ons feest echt te onderzoeken. Die 'grootste walging' (wat een grote woorden!) zegt meer over de personen die ervan walgen dan over onze traditie.

M7
M713 okt. 2018 - 8:16

" die zelfs in het buitenland de grootste walging oproept " : daar denken ze op Curacao toch echt genuanceerder over .....

Joop den Uil
Joop den Uil12 okt. 2018 - 15:09

de gerechtelijke uitspraak is een kieppunt in de mening van velen … te gek voor woorden zeg ik als nuchtere dutchman

1 Reactie
Luneau
Luneau13 okt. 2018 - 2:10

Welke uitspraak? Het gaat om de strafeis van het OM.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde12 okt. 2018 - 14:52

Prima straf. Zwarte weduwe Douwes hangt 3 maanden cel boven het hoofd en een taakstraf van 240 uur. Prima. Toen ik de lieden zo hoorde praten dacht ik in eerste instantie dat als onnozelheid een strafbaar was zij levenslang zouden krijgen. Tot ik de mannen eens wat beter bekeek en ook hun uitlatingen in het proces verbaal nog eens vergeleek met wat ze nu voor de rechter beweren. De onschuld zelve, ze zaten zomaar in een auto die ergens heen en kijk ineens stond hij stil en toevallig net voor de bus met AntiPieters. Anderen waren minder bescheiden en gaven ruiterlijk toe dat zij de betogers niet in Dokkum wilden. Maar in hun onnozelheid of doorzichtige hypocrisie was dat slechts om de arme kinderen te beschermen. Of met droge ogen beweren dat ze geen racisten waren omdat ze voor een bedrijf werkten dat handelde met Afrikaanse bedrijven. Je moet er maar op komen. Er werd een toneelspel opgevoerd. Er zullen ongetwijfeld enorme leeghoofden bij zitten, die heb je overal en helemaal op het Friese platteland. Boer zoekt vrouw is niet voor niets zo populair. Maar de harde kern bestaat uit rasechte extreem rechtsen met Douwes voorop. Ik hoop dat de straffen worden overgenomen en de taakstraffen worden uitgevoerd in asielzoekerscentra. Misschien dat ze daarmee een klein beetje respect leren voor mensen met een andere kleur en een andere mening.

4 Reacties
Maghetweten
Maghetweten12 okt. 2018 - 18:56

Bij een veroordeling zal de zaak alleen maar verder escaleren. Ga lekker in Amsterdam zitten met je roetveeg pieten en laat de rest van het land met rust.

Lozerech
Lozerech12 okt. 2018 - 20:38

Grappig genoeg komt de hele Zwarte Piet-traditie van een slaafachtige knecht van Sinterklaas ook uit Amsterdam. Een Amsterdamse traditie dus die pas jaren later door Friezen werd overgenomen. Zoals het platteland altijd met vertraging al het goede uit de randstad omarmt, na aanvankelijk protest.

MichelD
MichelD13 okt. 2018 - 5:36

@Martin @Lozerech ik heb ooit wel eens gedacht dat het de tegenstanders van Zwarte Piet in het geweer kwamen tegen een vermeende(!) minachting van een bepaalde groep Nederlanders ...

Daniel Dennett
Daniel Dennett13 okt. 2018 - 7:31

Dat de zaak gaat escaleren bij een veroordeling is natuurlijk totaal geen rede om ze niet (of wel) te veroordelen. Maar goed, laten we hopen dat dit dokkumse schorem de bak in gaat. En een verplichte cursus “hoe kan ik nadenken”.

Daniel Dennett
Daniel Dennett12 okt. 2018 - 14:23

Taakstraf? De bak in met dat tuig.

Zwerfstein
Zwerfstein12 okt. 2018 - 13:24

hoe was het ook alweer: Friezen liggen altijd dwars, zelfs in bed liggen ze nog dwars.

2 Reacties
Kurtev
Kurtev12 okt. 2018 - 13:35

Waarom heeft een Fries een vierkant matras? Dan kan ie 's nachts ook dwarsliggen.

Roel2
Roel212 okt. 2018 - 17:17

Precies! En dat hadden de demonstranten ook moeten/kunnen weten, dus gewoon eigen schuld dikke bult. Vrijspraak!

Erik1976
Erik197612 okt. 2018 - 13:20

Zucht. In vergelijkbare gevallen werden geldboetes -een paar- opgelegd. Vooral nu is het zo belangrijk dat het OM consequent is, anders ligt de conclusie dat het hier om een persoonlijk / politiek oordeel van de rechtbank gaat voor het grijpen. Krijg je weer 'Dezessuzestugrechturs!!' enzo en heeft het allemaal geen zin gehad. Sterker nog, zo stuw je de polarisatie nog wat verder omhoog. Beetje magistraat mag dat toch kunnen begrijpen..

9 Reacties
rvb2
rvb212 okt. 2018 - 13:32

Welke vergelijkbare gevallen? Er is geen vergelijkbaar geval waar een stel relschoppers een vreedzame demonstratie tegenhoudt door snelwegen te blokkeren. Hopelijk valt de straf voor de criminele leidster van deze groep nog net wat hoger uit, maar dat is uiteraard aan de rechter.

kweenie2
kweenie212 okt. 2018 - 13:57

@rvb Volgens mij moet je het splitsen. Wat is de straf voor het blokkeren van een snelweg? Wat is de straf voor het onmogelijk maken van een vreedzame demonstratie? Misschien nog een element erbij voor de mensen die ook direct bedreigingen hebben geuit. Die straffen tel je op en voilà, je bent er. Ik neem aan dat er toch wel eerder mensen zijn veroordeeld voor het onmogelijk maken van een vreedzame demonstratie? Of is dit de eerste keer dat er een demonstratie in Nederland is voorkomen door tuig dat de mening van een ander niet respecteert?

Urlanacus
Urlanacus12 okt. 2018 - 14:05

@RVB "Er is geen vergelijkbaar geval waar een stel relschoppers een vreedzame demonstratie tegenhoudt door snelwegen te blokkeren" Ik denk dat je dat vreedzaam weg mag laten. Persoonlijk vind ik dat als je actie voert op een korte afstand van een boel kinderen en allerlei leuzen uit kraamt dat het niet echt vreedzaam is. Ongeacht het onderwerp. Er is dan wel geen fysiek geweld maar wat ik tot nu toe meegemaakt heb kwam er redelijk wat verbaal geweld aan te pas. Was niet echt prettig om met kinderen een optocht bij te wonen terwijl een groep mensen op korte afstand allerlei verwijten richting ouders en kinderen uiten. Ik zeg niet dat ik het eens ben met de actievoerders die de weg geblokkeerd hebben maar krijg op deze manier wel meer sympathie voor ze. Vind de straffen ook te zwaar. Geldboete was genoeg geweest. Dit is allemaal net wat politiek te correct. Slaat net wat te ver door. In mijn optiek moeten dit soort zaken buiten het zicht/gehoor van kinderen plaats vinden, algehele demonstratie verbod binnen straal van 10 Km in de buurt van kinderevenementen/vieringen zou ik best op zijn plaats vinden. Als de kinderen weg zijn dan mogen ze hun gang gaan.

Nick the Stripper
Nick the Stripper12 okt. 2018 - 15:03

Dat heeft het OM anders heel netjes beargumenteerd: de OvJ wil niet dat ze lekker makkelijk een geldboetetje bij elkaar kunnen crowdfunden, de OvJ wil dat de gestrafte individuen ook daadwerkelijk een straf moeten ondergaan. Ik hoop dat de rechtbank het OM volgt.

JohnVKR
JohnVKR12 okt. 2018 - 16:30

Ze blokkeerden niet alleen de snelweg, ze stapten uit de auto en liepen dreigend richting de bussen uit Amsterdam. Vergelijkbare gevallen? Ik ken ze niet. En als er geen politie was geweest waren er waarschijnlijk ergere dingen gebeurd.

ton14024
ton1402412 okt. 2018 - 17:37

Verwijt niet de magistraat waar je zelf de mist in gaat.

Buitenstaander
Buitenstaander12 okt. 2018 - 17:39

@rvb Dat klopt. Goh, Maar het fenomeen van een (weg)blokkade, of een gebouw bezetten zodat degenen die daar naar binnen willen, of willen werken niet kunnen; of een electriciteitscentrale blokkeren…. Ik kan me niet zo echt herinneren dat het OM toen ook filmpjes maakte over 'vrijheid van meningsuiting, zonder anderen de toegang / weg te blokkeren'..... Toch wel een beetje een showtje zo, niet? Ben bang dat dit de de-polarisatie niet ten goede komt, ondanks dat het OM verklaart dat dit (zuiver gezien correct) niet over ZP gaat….

Lozerech
Lozerech12 okt. 2018 - 20:31

Er zijn geen vergelijkbare gevallen. De idioterie van deze actie was en is ongeëvenaard.

MichelD
MichelD13 okt. 2018 - 5:28

@kweenie het OM heeft een specifieke keuze gemaakt door niet de context maar de strafbare handelingen centraal te stellen. Dan zijn er i.d.d. 2 overtredingen: wegblokkade en verhinderen demonstratie. Voor beide overtredingen geldt dat ze vaker zijn voorgekomen. De logica gebiedt dan dat dit tevens de strafeis zou moeten opleveren. Als Vrouwe justitia consequent is, hebben de actievoerders op de A7 dan weinig te vrezen. Grote vraag die blijft: hoe consequent is ons rechtssysteem daadwerkelijk?

Doemaarnormaal
Doemaarnormaal12 okt. 2018 - 13:18

Prima straf. En er is een precedent geschapen. Elke groepering en ieder individu die vanaf nu welke demonstratie dan ook blokkeert of traineert mag 120 uur schoffelen. Wat zullen de plantsoenen in Nederland er piekfijn uitzien komende jaren.

6 Reacties
RealistischLinks
RealistischLinks12 okt. 2018 - 13:47

Zit wel wat in. Als het goed is werkt het nu twee kanten op.

Libertain
Libertain12 okt. 2018 - 13:48

(“ En er is een precedent geschapen.”) Uiterst terughoudend, gelet op de reclame dat gebruikelijk wordt gemaakt als wij over mensen rechten spreken, is het uiteindelijk een precedent hoe opzettelijk minimaal dan ook tegen het gierende racisme geschapen.

JStokx
JStokx12 okt. 2018 - 13:51

De vraag is of er mensen zijn die dat er voor over hebben om het over een maand ook te doen.

Henk13
Henk1312 okt. 2018 - 14:32

Is een straf eis. De uitspraak volgt nog.

JohnVKR
JohnVKR12 okt. 2018 - 16:32

Het gaat niet alleen om blokkeren, het gaat ook om bedreigen.

ton14024
ton1402412 okt. 2018 - 17:02

Dit is geen precedent, dit is een strafeis. Wacht de uitspraak en motivatie af. Niet alleen ter lering ende vermaeck.