Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

OM eist 5000 euro tegen Geert Wilders in 'minder Marokkanen-proces'

  •  
17-11-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
211 keer bekeken
  •  
Wilders in verweer tegen zijn vervolging

© 2016-09-23 09:32:33 SCHIPHOL - Geert Wilders in het Justitieel Complex Schiphol voor het vervolg van de strafzaak tegen hem. De PVV-voorman wordt vervolgd voor het aanzetten tot haat, discrim

Donderdag is in de zaak tegen PVV-leider Geert Wilders de strafeis van het OM bekend gemaakt. Het OM eist een onvoorwaardelijke straf van 5.000 euro.
Wilders staat terecht vanwege zijn discriminerende opmerking tijdens de gemeenteraadsverkiezing in 2014. Tijdens de verkiezingsavond stelde hij het publiek in Den Haag de vraag: “Willen jullie meer of minder Marokkanen?”, waarna het publiek “minder, minder” scandeerde.
Geert Wilders heeft opzettelijk zijn ‘minder minder’-uitspraak gedaan. Het doel hiervan was Marokkanen als ras te beledigen. Dat stelt het OM bij het voorlezen van het requisitoir. Volgens officier van justitie Bos ligt de opzetvraag eenvoudig: “Wilders moet hebben opgemerkt dat zijn minder Marokkanen-uitspraak als aanstootgevend is ervaren. Sterker nog, hij was zelf de eerste die doorhad dat hij een grens overging.” De PVV-leider moet hebben geweten dat zijn uitlating beledigend zou zijn, bovendien richtte hij zich op Marokkanen als bevolkingsgroep. Hoewel de verdediging van Wilders stelt dat Marokkanen op basis van nationaliteit geen ras kunnen claimen te zijn, is er volgens het OM voldoende jurisprudentie dat dit weerlegt:
“Het behoeft wat ons betreft geen nadere toelichting dat zowel Marokkanen in Marokko als Marokkanen in Nederland zichzelf zien als een bevolkingsgroep met gemeenschappelijke afstamming, cultuur en traditie […] Een groep mensen wordt enkel vanwege hun afkomst als inferieur weggezet.”
Door de combinatie van verschillende stijlfiguren en door het stellen van de vraag “willen jullie meer of minder Marokkanen?” is volgens de officier van justitie bovendien sprake van ophitsing.
Het was overigens niet de eerste keer dat Wilders openlijk racistisch was. Een week eerder zei hij op de markt in Den Haag nog dat hij minder Marokkanen ging regelen. Daar waar Wilders zich in het verleden zijn racisme verschool achter ‘kritiek op de ideologie islam’, had hij het nu toch echt over mensen. Wilders:
"Belangrijkste is toch voor de mensen hier op de markt, de Hagenaars, Hagenezen en Scheveningers, zoals Leon (PVV-lijstrekker Den Haag, red) dat altijd netjes en terecht noemt, ja voor die mensen doen we het nu, die stemmen nu op een veiliger, een socialer en een… nou ja, in ieder geval een stad met minder lasten en als het even kan ook wat minder Marokkanen."
Update 16.00 uur: Wilders zelf noemt de eis ‘waanzin ten top’. Tegen de NOS verklaart hij bang te zijn ‘dat we langzaam maar zeker onze vrijheid van meningsuiting kwijtraken’:
“Zelfs het stellen van een vraag mag niet meer. Ook al zijn miljoenen mensen het ermee eens. En Marokkanen zijn ineens een ras, dus als je wat over Marokkanen zegt ben je vanaf nu een racist. Niemand die dat snapt.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.