Joop

OM blundert, deelt foto kroongetuige met verdachten

  •  
18-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3044748759_0642dc9dc2_z
Het Openbaar Ministerie heeft een enorme blunder begaan, waardoor een foto van de belangrijkste kroongetuige tegen de meestgezochte crimineel van Nederland – Ridouan T. – in de strafdossiers van alle verdachten is beland. Dat meldt de Telegraaf.
De verdachten over wie het gaat staan vandaag terecht vanwege betrokkenheid bij meerdere liquidaties in de onderwereld, waarvan Ridouan T. hoofdverdachte is. Kroongetuige Nabil B. wordt momenteel vastgehouden in een speciale zwaarbeveiligde vleugel van een huis van bewaring. Zijn broer werd vorig jaar vermoord in Amsterdam-Noord, volgens het OM uit wraak voor de getuigenis van Nabil B.
Een woordvoerder van het Landelijk Parket zegt in de Telegraaf:
"Het vrijgeven van de foto is onbedoeld gebeurd en we betreuren dit zeer. Het herkenbaar publiceren van de foto is zeer ongewenst."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

7anpau1
7anpau119 apr. 2019 - 9:48

Een kroongetuige is geen anonieme getuige. Nabil B. zat in 'het milieu'. Ik denk dus dat de personen tegen wie hij getuigt wel wisten hoe hij eruit zag.

Spanveer
Spanveer18 apr. 2019 - 21:57

Dat valt reuze mee: Het vrijgeven van de foto is onbedoeld gebeurd. Gelukkig was er geen opzet in het spel. Het is gewoon een stommiteit van het OM. Regelmatig is er gedonder over getuigenbeschermingsprogramma's. Het moet allemaal op een koopje. Dan blijft er van die bescherming niet veel over. Daar kan deze stunt nog wel bij. Het gaat slechts om mensenlevens, die tellen niet echt bij het OM.

Libertain
Libertain18 apr. 2019 - 13:16

Volkomen normaal, tenminste voor Italie, waar de maffia-connecties heel erg hoog reiken. Neoliberalisme is zowiezo corruptie tot op het bot.

Komtgoed
Komtgoed18 apr. 2019 - 12:23

Het Openbaar Ministerie verspreid een foto van een beschermde kroongetuige onder verdachten tegen wie hij heeft verklaard. Is het OM nu ook strafbaar als er iets met de kroongetuige gebeurd? Hoe gaat dit eigenlijk?

4 Reacties
Spanveer
Spanveer18 apr. 2019 - 21:59

Het OM is nooit strafbaar en ook nooit aansprakelijk. Dat is het voordeel van de ambtenaren status. Blunderen net zoveel als je wilt het heeft geen enkele consequentie. Mooier kunnen we het niet maken.

OlavM
OlavM19 apr. 2019 - 1:16

@ Komtgoed: Een dergelijke grote procedurele fout zal de verantwoordelijken intern-bestuurlijk natuurlijk zwaar aangerekend kunnen worden. Het OM als zodanig heeft echter geen strafbaar feit begaan. Rechterlijke ambtenaren (waartoe ook functionarissen van het OM behoren) kunnen wel individueel vervolgd worden wegens persoonlijk begane strafbare feiten, maar dat zou in dit geval moeilijk kunnen. (Men kan het moeilijk als "uitlokking" o.i.d. uitleggen). Als rechterlijke ambtenaren volgens de normale regels binnen hun eigen ressort (rechtbank of gerechtshof) zouden moeten worden vervolgd, wijst de Hoge Raad een ander gerecht aan. (Een bijzondere regel geldt ook voor parlementsleden, ministers en staatssecretarissen bij begane ambtsmisdrijven. Dan worden zij berecht door de Hoge Raad, die in eerste en laatste instantie uitspraak doet).

Komtgoed
Komtgoed19 apr. 2019 - 7:12

@OlavM Dank u.

Libertain
Libertain19 apr. 2019 - 8:13

@OlavM, zijn er geen regels om mogelijke corruptie te bestrijden?

Rechtse Bal2
Rechtse Bal218 apr. 2019 - 10:20

schandalig van het OM ; dat dienen ze voor 100% rect te zetten. Kroongetuigen zijn toch l moeilijk te vinden en nu dus helemaal ! de verantwoordelijken dienen hirevoor gestraft te worden zodat Ridouan T als hoofdverdachte niet meer afhankelijk veroordeelde wordt met kroongetuige Nabil B. Ik verbaas me , maar aan de andere kant weer niet; kun je van dergelijk OM verwachten.

2 Reacties
LaBou
LaBou 18 apr. 2019 - 13:48

Het is wel jouw partijtje die dat ministerie jaren lang beheer(s)t heeft.

Spanveer
Spanveer18 apr. 2019 - 22:01

Recht zetten hoe? Een rondje langs de plastisch chirurg voor de getuige op kosten van het OM?

Thuiszitter
Thuiszitter18 apr. 2019 - 9:02

Wat een blunder , kroongetuige nu onder de volle bescherming mag ik hopen.