Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

OM: 'Bewakers moeten kunnen meppen'

  •  
02-02-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Particuliere beveiligers moeten meer bevoegdheden krijgen
Procureur-generaal van het Openbaar Ministerie, Harm Brouwer, heeft gezegd meer bevoegdheden voor particuliere bewakers te willen. Zo moeten ze handboeien en een wapenstok kunnen gebruiken.
Het ministerie van Justitie onderzoekt of het mogelijk is de bewakers meer ‘beweegvrijheid’ te kunnen geven. Bewakers zouden eventueel handboeien en een wapenstok moeten kunnen gebruiken. Ook wordt onderzocht of zij processen-verbaal kunnen uitschrijven.
De Nederlandse Politiebond ziet niets in het plan. Voorzitter Han Busker: “Tot nu toe heeft de politie in Nederland het geweldsmonopolie en dat moet je zo laten. De verwarring is er nu al en we moeten voorkomen dat die groter wordt.”

Meer over:

leven, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

Bouwman2
Bouwman22 feb. 2011 - 8:49

Blijkbaar hebben ze bij het OM goed geluisterd naar Opstelten, die ook al het gebruik van geweld van burgers aanmoedigt. Maar Brouwer gaat nog een stapje verder: die wil beveiligers meer bevoegdheden geven, Naast de politie die het geweldsmonopolie mag hebben komt er nu een burgerwacht bij. Bewapen de burger en je hebt meteen ruimte om de politiesterkte te korten. Dit is een leuke proefballon, kleurt leuk bij het populisme van dit kabinet, maar het wettelijk kader realiseren voor een burgerwacht die het geweldsmonopolie van de politie doorbreekt zal nog een hele toer worden.

Bernie2
Bernie22 feb. 2011 - 8:49

Het is mij al jaren een doorn in het oog dat ik in voorkomende gevallen stoere bewakers letterlijk met lege handen zie staan, daar waar hard ingegrepen had moeten worden. Deze beroepsgroep, evident geselecteerd op intellect, empathisch vermogen en integriteit heeft te weinig fysieke armslag. Hen zou ik zonder twijfel het pakket wapenstok, taser en pistool toevertrouwen en tot standaard verklaren. Extra opleiding is natuurlijk niet nodig, omdat de beroepsgroep dagelijks op de werkvloer verkeert en bij uitstek ervaringsdeskundig is in het hanteren van elk geweldspakket. Bevoegdheden moeten onbeperkt zijn en vanzelfsprekend los staan van politiediensten. Natuurlijk krijgt de bewakingssector eigen kazernes, met cellencomplexen, executieplaatsen (voor het standrechtelijk afhandelen en het knieënschieten) en kantines voor de mobiele hoofddoekjesafrukbrigade.

CheshirePuss
CheshirePuss2 feb. 2011 - 8:49

Laten we hopen dat links zich nu dan toch eens vereend kan mobiliseren tegen tegen deze eindeloze stroom van fascistoide voorstellen. Voor je het weet voeren hier een soort second-amendment voor rijken in.

heggenland
heggenland2 feb. 2011 - 8:49

Hadden we zoiets ook al niet tussen 1940-1945? In Eindhoven hadden we tot lang na de tweede Wereldoorlog de Philipspolitie die onder andere in woningen van communisten binnenvielen omdat ze regelmatig pamfletten aan de Philipspoorten verspreiden. De journalist Frans Dekkers heeft er een boek over geschreven: 'Eindhoven 1933-1945' Kroniek van Nederlands Lichtstad in de schaduw van het Derde Rijk (1982). Harm Brouwer wil blijkbaar Rechts Nederland tegemoet komen in hun heeft nostalgie naar een bruin verleden.

Naamhiero
Naamhiero2 feb. 2011 - 8:49

---Zo moeten ze handboeien en een wapenstok kunnen gebruiken.--- Die is maf! Even de goede daargelaten, uiteraard, maar er lopen nogal wat machtswellustelingen rond in die branche. Lieden die zeer zeker niet over een wapenstok, of handboeien mogen beschikken. Indien dit wel doorgaat, dan tevens graag een *grondig* psych. onderzoek. Dit laatste om erger te voorkomen...

Tom Meijer
Tom Meijer2 feb. 2011 - 8:49

Wat een beschamend schandalig voorstel. En dat van het OM!

Nog1web
Nog1web2 feb. 2011 - 8:49

Wat een ronduit achterlijk idee. Waarom zou een burger met een pakje van een particulier beveiligingsbedrijf wel mogen bekeuren, en mensen die voor een ander bedrijf werken niet?

Yggdrasil
Yggdrasil2 feb. 2011 - 8:49

De meeste particuliere bewakers hebben op zijn zachtst gezegd een zweem over zich heen hangen van types met losse handjes en enig crimineel verleden. Voor je zo'n voorstel doet lijkt het me handiger eerst die particuliere beveiligers te screenen op goed gedrag, wedden dat de helft dan al afvalt

roher
roher2 feb. 2011 - 8:49

...altijd gedacht dat de bewaker een soort van veredelde gastvrouw was, een persoon met een makkelijk baantje. Strak en smetteloos in het pak en een beetje flierefluitend door het bedrijf rondkeuvelen. Deze mensen willen toch helemaal geen vecht-outfit? Is er al aan hun de vraag gesteld of ze willen?

nachtwacht2
nachtwacht22 feb. 2011 - 8:49

Krijgen we straks gediplomeerde kattenmeppers? jk

Sjaak3
Sjaak32 feb. 2011 - 8:49

Zoals ik al heb gereageerd in de opinepeiling van 2 vandaag. Met deze ideën worden we terug geslingerd naar het wilde westen. Niet doen,roept alleen maar meer wapengekletter op.Staat misschien wel leuk om met 2 revolvers op je heupen bungelend te paraderen, maar lost niks op. Nee de brievebuspissers en kopstootgevend burger trekt zich er niks van aan. Zorg ervoor dat die rovers en ander tuig niet op het dievenpad hoeven te gaan. Maak het verschil tussen rijk en arm niet groter maar maak het kleiner.

Amarinde
Amarinde2 feb. 2011 - 8:49

Natuurlijk moeten ze mogen meppen. Rutte heeft toch ook al aangekondigd dat je een inbreker dood mag slaan of minstens levenslang gehandicapt met een honkbal knuppel!! Ligt mooi in het verlengde van elkaar. Handboeien en gummiknuppels en er maar op los slaan als je ruzie met je partner hebt (gehad), goede move dan zakt het ziekte verzuim door het uiten van de persoonlijke frustratie. Goed zo, complimenten hoor stelletje domkoppen.

Hanvander Horst
Hanvander Horst2 feb. 2011 - 8:49

Een erg goed idee, zoals Bernie al aangeeft. De politie heeft nog voor dat men in Tunduz geland is, al van de Afghaanse ervaring geleerd. Wat wij in Nederland nodig hebben is een stevig aantal particuliere milities en burgerwachten. Harm Brouwer is nog iets vergeten: die milities hebben natuurlijk ook geschikte ruimtes nodig om de gevangenen die zij maken op te bergen en te verhoren. Daar zouden verouderde bestemmingsplannen en vergelijkbare onzin uit de twintigste eeuw geen spaken in het wiel mogen steken.

3 Reacties
Pjotrs
Pjotrs2 feb. 2011 - 8:49

"Wat wij in Nederland nodig hebben is een stevig aantal particuliere milities en burgerwachten." Maar dan wil ik er ook roadblocks bij!

cormol
cormol2 feb. 2011 - 8:49

Met ons goede vestigingsklimaat moet het mogelijk zijn om hier een dochtermaatschappij van Dynacorp een vestiging te laten openen. Groot voordeel van deze keuze is dat deze maatschappij ook de Afghaanse politie traint zodat we twee vliegen in een klap vangen. Door Dynacorp´s specialisatie in privatisering wordt Het personeelsteklort in de kinderdagverblijven ook meteen opgelost. http://www.rawa.org/temp/runews/2010/12/08/wikileaks-accuses-us-company-of-bad-conduct-in-afghanistan.html We moeten dan wel het leger in zetten om dit soort bewakers te arresteren bij machtsmisbruik of na het begaan van misdrijven. Onze civiele poltie kan deze taak niet meer aan en is daarvoor onvoldoende bewapend.

PietPaaltjes
PietPaaltjes2 feb. 2011 - 8:49

We kunnen natuurlijk ook aan Blackwater vragen een afdeling in Nederland te stationeren. Overigens kwam ik een ander "wapen" tegen. http://www.platformbeveiliging.nl/site/actueel/?nodeid=1179&rasterid=577

[verwijderd]
[verwijderd]2 feb. 2011 - 8:49

Handboeien vind ik volkomen normaal. Als in een bedrijf wordt ingebroken moet de beveiliging de inbrekers kunnen boeien. En een knuppel lijkt me ook normaal: je mag je eigendommen toch best beschermen?

3 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa2 feb. 2011 - 8:49

Als beveiliger ben ik met je helemaal eens.

PietPaaltjes
PietPaaltjes2 feb. 2011 - 8:49

En voorzien van ene Taser. Je mag jezelf toch verdedigen? Hoever wil je gaan? Beveiligers zijn niet opgeleid voor dit soort zaken. Dit zou betekenen dat alle beveiligers omgeschoold moeten worden. Een kostbare operatie en wat doe je met beveiligers die niet aan de nieuwe eis kan voldoen? Een ander uniform geven zodat je het verschil kunt zien tussen een "bewapende" en onbewapende beveiliger?

morgaine2
morgaine22 feb. 2011 - 8:49

effe inhaken... Als in een bedrijf wordt ingebroken moet de beveiliging de inbrekers kunnen boeien. lijkt me meer het werk van de politie...zijn ze vast beter geschoold in dan de bewakers van het bedrijf... En een knuppel lijkt me ook normaal: je mag je eigendommen toch best beschermen? het gaat hier niet om jou eigendommen, het gaat om de eigendommen waar je over waakt van iemand die jou in dienst heeft. als er in een bedrijf ingebroken wordt bel je de politie en zorg je dat je veilig bent....het bedrijf is waarschijnlijk verzekerd tegen diefstal en de stoere jongen uithangen kun je altijd nog...zou ik niet zo snel doen in het bedrijf van m`n baas...sta je dan met je handboeien en je knuppel tegenover iemand met een gun...nee dank je ;)

[verwijderd]
[verwijderd]2 feb. 2011 - 8:49

Was het niet zo dat het geweldsmonoploie uitsluitend is voorbehouden aan de staat? Wanneer is iemand een particulier bewaker? Bij heterdaadjes mag sowieso elke burger iemand arresteren.

2 Reacties
Harmen2
Harmen22 feb. 2011 - 8:49

(Bij heterdaadjes mag sowieso elke burger iemand arresteren) Klinkt leuk, maar het is niet zo. Een zogenaamd citizen's arrest, als in de VS kennen wij niet. Een burger mag hooguit iemand aanhouden of staande houden, zonder gebruik te maken van fysiek geweld, en dat is heel erg lastig om te realiseren kan ik je uit eigen ervaring vertellen.

maclofty
maclofty2 feb. 2011 - 8:49

Ho ho ho, geachte Uw slaat nu toch echt de plank mis. Het enige wat een burger kan doen is hem aanhouden!!!! arresteren is voorbehouden aan de wetsdienaar (politie). Overigens vind ik het voorstel vreemd aandoen, zeker als de PVV zegt dar er 3000 agenten bijkomen, dan zijn er toch genoeg.??? Overigens zou voor een liberaal dit voorstel een reden zijn om het opkomend maagzuur te voelen, het tast de kern van de vrijheid van het individu aan en we zien dus straks vele onbezoldigde "Brom snorren" ;-((