Joop

OM: Beveiligers Baudet schuldig aan mishandeling, maar niet voor de rechter

  •  
26-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
207 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2021-03-26 om 15.23.30
De twee beveiligers van Thierry Baudet die vorig jaar in Den Bosch een vreedzame demonstrant hebben mishandeld, hoeven van het Openbaar Ministerie (OM) niet voor de rechter te verschijnen. Wel vindt de officier van justitie dat ze schuldig zijn aan het plegen van strafbare feiten, maar ook gelooft het OM dat de daders al genoeg zijn gestraft.
Baudet was in juni 2020 op de Parade in Den Bosch om daar campagne te voeren voor zijn Forum voor Democratie en om daar partijpamfletten uit te delen. Bosschenaar Jasper Toeli van den Elshout was ook aanwezig, in het zicht van Baudet, met een doos waarop hij had geschreven: “ Oud papier hier svp, bvd.” Even later werd hij door twee van de privé-beveiligers van Baudet hardhandig gegrepen, weggevoerd en een eindje verderop op zijn knieën gedwongen waar hij zo’n twintig minuten moest blijven zitten terwijl de mannen zijn armen op zijn rug gedraaid hielden.
Het OM heeft nu geoordeeld dat er wel degelijk sprake is van een strafbaar feit, omdat er geen enkele aanleiding was te denken dat Van den Elshout een bedreiging vormde. Volgens de officier van justitie was de aanhouding zelf niet strafbaar, maar: ‘Wij concluderen dat beide beveiligers wel strafrechtelijk verantwoordelijk zijn voor het aan het slachtoffer toegebrachte pijn en letsel. Volgens ons is dan ook sprake van openlijke geweldpleging of mishandeling door de beveiligers.’ Dat ze niet voor de rechter worden gebracht, is omdat de beveiligers als gevolg van het geweld en de mishandeling minder opdrachten hebben en risico lopen hun vergunning te verliezen. Daarmee zijn ze volgens het OM Oost-Brabant voldoende gestraft.
De advocaat van Van den Elshout is het er niet mee eens. Hij laat aan NU.nl weten:
"Particuliere beveiligers mishandelen een vreedzame demonstrant en gijzelen hem, zonder dat dit consequenties krijgt, ook al vindt justitie het zelf strafbaar. Dat verlaagt de drempel voor geweld tegen actievoerders. In deze tijd van onverdraagzaamheid had het OM hier juist hard tegen moeten optreden."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (43)

Libertain
Libertain29 mrt. 2021 - 10:13

Dit kan enkel in Nederland gebeuren: vaststellen van een (ultrarechts) misdrijf - zonder enige gerechtelijke gevolgen. Dit is een Rechtsstaat niet waardig. ("‘Wij concluderen dat beide beveiligers wel strafrechtelijk verantwoordelijk zijn voor het aan het slachtoffer toegebrachte pijn en letsel. Volgens ons is dan ook sprake van openlijke geweldpleging of mishandeling door de beveiligers.’") Het past naadloos in het door de neoliberalen van Rutte decennialang onderdrukken van de burgerrechten van progressieve actievoerders. Het betreft een zuiver ultrarechtse neoliberale politiek die onder het hangende teflon-glimlach wordt gebezigd. Het lijkt alsof de OM hetzelfde werkwijze herhaalt als in het geval PVV - "minder, minder" uitspraak over minderheden, kreeg geen enkel juridisch gevolg. In Duitsland voor een gelijkwaardig uitspraak zou de hele politieke klasse opgestaan zijn en de AfD bijvoorbeeld meteen buiten de wet verklaard zou zijn.

Marcel Rozeboom
Marcel Rozeboom28 mrt. 2021 - 7:56

“Oud papier hier” is een hevige beschuldiging, dat zeg je gewoon niet.

Mostafa
Mostafa27 mrt. 2021 - 16:39

Particuliere beveiligers mogen absoluut niet zonder uniform en bedrijfsnaam werken. Hoe kan dat nou dat Particuliere beveiligers van Baudet in burgerkleding mogen werken ?! Beste Politie van bijzondere wetten, gaar een antwoord !! Bedankt.

1 Reactie
Starter2
Starter227 mrt. 2021 - 20:23

Omdat je als persoonsbeveiliger daarvoor ontheffing kan aanvragen en krijgen.

Poeha
Poeha27 mrt. 2021 - 13:33

Ik begrijp dat de officier van justitie eerder al had geoordeeld dat er niets aan de hand was. “ De officier van justitie zegt vrijdag dat het vasthouden van de Bosschenaar niet strafbaar wordt geacht. ,,Omdat de beveiligers uitgingen van een terechte aanhouding vanwege een dreiging.” Ook het OM gaat niet over tot vervolging. De Bossche kunstenaar dacht 10.000 euro te verdienen met het proces. Helaas.

[verwijderd]
[verwijderd]27 mrt. 2021 - 8:29

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Satya
Satya27 mrt. 2021 - 10:14

"Wel vindt de officier van justitie dat ze schuldig zijn aan het plegen van strafbare feiten, maar ook gelooft het OM dat de daders al genoeg zijn gestraft." Dat een bolsjewiek als jij geen probleem hebt met mensen die andere mensen hun rechten ontnemen verbaast mij niet.

DaanOuwens
DaanOuwens27 mrt. 2021 - 13:20

@ Kees, Jij schrijft: Enorm teleurstellend natuurlijk dat die beveiligers blijkbaar niks hebben gedaan De conclusie van het OM is: Wij concluderen dat beide beveiligers wel strafrechtelijk verantwoordelijk zijn voor het aan het slachtoffer toegebrachte pijn en letsel. Volgens ons is dan ook sprake van openlijke geweldpleging of mishandeling door de beveiligers. De conclusie is dus dat ze weel iets hebben gedaan. Merkwaardig dat jij moeite hebt met het lezen van nauwelijks 20 regels.

Zandb
Zandb27 mrt. 2021 - 7:06

Ik neem aan dat zoiets voor iedereen geldt; dat je minder makkelijk opdrachten of werk krijgt, wanneer je zoiets op je strafblad hebt staan. Verder zou ik geen reden kunnen bedenken, waarom dergelijke lieden nog ooit opdrachten zouden krijgen. Ik bedoel, een foutje, een beetje overijverig, vooruit, maar zoiets als wat deze beveiligers deden? Het kan natuurlijk, dat ze opdracht hebben gekregen om dit te doen. Maar zou dan de zaak alleen maar erger maken.

Thuru
Thuru27 mrt. 2021 - 0:24

Inderdaad prima dat OM niet overgaat tot vervolging.

1 Reactie
LaBou
LaBou 27 mrt. 2021 - 11:15

Wederom een inkijkje in de opstelling van ene thuru.

OlavM
OlavM26 mrt. 2021 - 23:02

[Dat ze niet voor de rechter worden gebracht, is omdat de beveiligers als gevolg van het geweld en de mishandeling minder opdrachten hebben en risico lopen hun vergunning te verliezen. Daarmee zijn ze volgens het OM Oost-Brabant voldoende gestraft.] Absurditeit ten top. Die minder opdrachten en het risico de vergunning te verliezen is normaal bedrijfsrisico ten gevolge van onprofessioneel handelen! Op deze manier wordt inderdaad de deur open gezet voor geweldpleging tegen actievoerders zonder strafrechtelijke consequenties..... Een belanghebbende -i.c. het slachtoffer van de openlijke geweldpleging en mishandeling- kan het Gerechtshof in Den Bosch verzoeken het Openbaar Ministerie alsnog te bevelen tot strafvervolging over te gaan. (Krachtens artikel 12 Wetboek van Strafvordering).

Balgehakt
Balgehakt26 mrt. 2021 - 19:41

Tja als je iemand de hele tijd loopt te provoceren moet je ook niet gek opkijken dat je een paar tikjes krijgt om dan vervolgens aangifte te gaan doen is provoceren in een overtreffende trap. Goed dat het OM hier niets in ziet.

7 Reacties
Tom Lucassen
Tom Lucassen26 mrt. 2021 - 20:32

Je doet je naam wel eer aan, bal gehakt. Baudet kan alles maar lopen roepen en als hij wat tegengas krijgt met een ludieke actie (het is namelijk ook goed voor oud papier de onzin die hij verkoopt) dan is het geoorloofd om te gaan slaan? Jij leeft werkelijk in een rare wereld.

Karingin
Karingin26 mrt. 2021 - 21:31

Holy crap! Dus als jouw buurmeisje de hele tijd heel provocerend haar tong naar jou zit uit te steken dan krijgt ze van jou een paar tikjes... Blijkbaar heb je zelf zoveel klappen gehad, dat er gehakt van je hersenen is gemaakt

Paul Spijkers
Paul Spijkers26 mrt. 2021 - 23:58

Als een meisje een kort rokje draagt, zeg jij verkrachting eigen schuld.

Balgehakt
Balgehakt27 mrt. 2021 - 7:04

@ Tom Lucassen 26 maart 2021 at 21:32 Ludieke actie de heer in kwestie liep gewoon de hele tijd te treiteren en op het moment dat hij nog dichterbij kwam grepen de beveiligers in we willen uiteraard geen politieke dode meer. @ Karingin 26 maart 2021 at 22:31 Wat een onzin vergelijking en om je uit de droom te helpen wat klappen betreft ik was nooit bij de ontvangende partij.

Zandb
Zandb27 mrt. 2021 - 7:13

Bal Voor u (en Baudet?) wordt het tijd dat de democratie herzien wordt: Daarin moet vastgelegd worden, dat demonstreren niets meer is dan provoceren. En dat provoceren mag 'beloond' worden met bijvoorbeeld 'hardhandig grijpen, wegvoeren en een eindje verderop op de knieën dwingen en zo’n twintig minuten moeten blijven zitten met de armen op de rug gedraaid.'

Balgehakt
Balgehakt27 mrt. 2021 - 17:07

@Zandb 27 maart 2021 at 08:13 Nou dat hoeft niet de democratie is al herzien zeker als je tegen de corona regels demonstreert. Zelfs linkse burgemeester die eerst geroepen hebben ( bij de BLM demonstratie ) dat recht op demonstreren een groot goed is maar er nu geen problemen mee hebben om mensen met hele harde hand neer te laten slaan. Je had beter neer kunnen zetten voor u en burgemeester Halsema. Of is het dan wel ineens oké voor jou ?

Balgehakt
Balgehakt27 mrt. 2021 - 19:32

@ Paul Spijkers 27 maart 2021 at 00:58 Hoe onzinnig wil jij je vergelijkingen maken want dit lijkt echt nergens op.

badgast
badgast26 mrt. 2021 - 18:02

Blijkbaar ben je automatisch vrijgesteld van vervolging als je bij de club van Baudet hoort. Dat geeft te denken over de invulling van de rechtsstaat door medewerkers van het OM in Brabant.

2 Reacties
Archie Bunker
Archie Bunker26 mrt. 2021 - 18:38

Nee, ook politie en MEzijn vrijgesteld. Beeldmateriaal telt immers niet meer volgens Rutte. https://www.youtube.com/watch?v=C5hHxPZBr7Q

Poeha
Poeha27 mrt. 2021 - 8:06

Badgast, maar wat een onzin. https://joop.bnnvara.nl/nieuws/onderzoek-extreemlinks-geweld-leidt-zelden-tot-vervolging

HappyBuddha
HappyBuddha26 mrt. 2021 - 17:09

Dat ze niet voor de rechter worden gebracht, is omdat de beveiligers als gevolg van het geweld en de mishandeling minder opdrachten hebben en risico lopen hun vergunning te verliezen. Daarmee zijn ze volgens het OM Oost-Brabant voldoende gestraft. Is het niet zo dat in Nederland de rechter de strafmaat bepaald en niet het OM? Het OM kan eisen stellen , maar het blijft de rechter die uiteindelijk over de hoogte van de straf gaat Vreemd dat het OM zegt: Ja hartstikke schuldig en fout en we kunnen dat bewijzen/aantonen en vervoglens roept dat de daders al genoeg gestraft zijn. Bizar

5 Reacties
Jozias2
Jozias226 mrt. 2021 - 20:26

Het OM beslist over strafvervolging.

nikita72
nikita7226 mrt. 2021 - 21:15

Het OM kan beslissen dat iemand niet voor de rechter te verschijnen hoeft. Een gedupeerde kan dan een procedure starten om vervolging te eisen (artikel 12-procedure). Ik denk dat dat hier gebeuren gaat. Overigens vind ik dat vervolging plaatsvinden moet. Het intimideren (en 20 minuten vasthouden, en armen op de rug draaien) van een iemand met een andere mening moet gestraft worden. Want de volgende stap is dat iemand zwaar mishandeld gaat worden.

Karingin
Karingin26 mrt. 2021 - 21:26

Het OM bepaalt ook de strafeis, als de straf in hun ogen voldaan is dan gaan ze dat echt niet nog ff aan de rechter voorleggen - 't is niet of ze nix te doen hebben. Overigens kan vervolging door een andere partij alsnog geëist worden

HappyBuddha
HappyBuddha27 mrt. 2021 - 7:48

@Heren hierboven. OM besluit aan de hand van feiten en bewijzen over te gaan tot vervolging of niet. OM geeft aan dat de beveiligers schuldig zijn en kunnen dat hard maken. Dan moet je tot strafvervolging overgaan. Het OM heeft niet te bepalen of de gevolgen voor de beveiligers al ernstig genoeg zijn om niet tot strafvervolging over te gaan. De strafeis is wat het OM bepaald aan de hand van de ernst. Uiteindelijk is het de rechter die zou moeten uitmaken welke en hoe hoog de straf moet zijn. Er is namelijk een minimum en maximum straf. Hoe vaak gebeurd het niet dat de rechter een straf uitspreekt die hoger is dan geëist wordt. Het OM zit nu ook op de stoel van de echter en dat is bizar

Jozias2
Jozias227 mrt. 2021 - 10:22

@HappyBuddha Ook als vervolging volgens het OM niet opportuun is kan het OM daar vanaf zien en (voorwaardelijk) seponeren. Dat is in het geval van Akwasi ook gebeurt. Alleen waren de meningen op dit forum toen precies omgedraaid :)

GMatth52
GMatth5226 mrt. 2021 - 16:49

"Volgens de officier van justitie was de aanhouding zelf niet strafbaar, maar (...)": Was er geen sprake van wederrechtelijke vrijheidberoving? En van inbreuk op de vrijheid van meningsuiting? De particuliere beveiligers hadden voor zover ik weet geen aanhoudingsbevoegdheid; afgezien van het burgerarrest, als een dader van een strafbaar feit op heterdaad wordt betrapt. Hopelijk kan de advocaat van Jasper Toeli van den Elshout het Openbaar Ministerie alsnog bewegen tot strafvervolging van Baudets beveiligers over te gaan.

2 Reacties
Jozias2
Jozias226 mrt. 2021 - 20:30

Inbreuk op een grondrecht als de vrijheid van meningsuiting is niet een strafbaar feit op zichzelf. En zoals je zelf al zegt, een ieder is bevoegd om iemand aan te houden bij betrapping op heterdaad van een strafbaar feit en ook die persoon ter plaatse vast houden. Er blijkt nu geen strafbaar feit waardoor de aanhouding achteraf onrechtmatig blijkt.

nikita72
nikita7226 mrt. 2021 - 21:24

Jozias, Ik vermoed dat de beveiligers vooraf al konden weten dat het burgerarrest onrechtmatig was.

dickser
dickser26 mrt. 2021 - 16:05

Vraagje, Ik dacht dat je pas schuldig bent totdat de rechter een uitspraak heeft gedaan, dus zijn deze “beveiligers” naar mijn idee verdachten omdat een officier ze niet schuldig kan verklaren.

2 Reacties
Karingin
Karingin26 mrt. 2021 - 21:20

Nou Dicky, dat zit dus ff anders natuurlijk. Het kan prima voor de rechtszaak al duidelijk zijn of iemand schuldig is of niet, hier waren beelden van dus duh. Ik denk dat ze zelf ook wel bekend hebben. De rechter is er dan o.a. om de zwaarte van het delict te wegen en wel of geen straf te geven

Jozias2
Jozias227 mrt. 2021 - 10:10

@Karin, Dat zit niet anders. Al zijn er honderdduizend beelden of heeft iemand verklaard schuldig te zijn. Iemand kan niet worden veroordeeld op enkel zijn eigen verklaringen. Totdat de rechter heeft geoordeeld dat het feit strafbaar en bewezen is is iemand onschuldig. Zolang er een onderzoek loopt is iemand verdachte. Als het OM besluit dat vervolging niet aan de orde is dan stopt het onderzoek en is iemand geen verdachte weer. Alleen via een artikel 12 procedure kan via de rechter het OM worden opgedragen alsnog strafvervolging in te stellen.

ton14024
ton1402426 mrt. 2021 - 14:47

Hoe lopen die beveiligers het risico hun vergunning te verliezen? Is hier sprake van een geheim onderonsje met het OM?

4 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter26 mrt. 2021 - 15:32

Justitie verleent de vergunning en trekt ze in indien nodig. Denk dat de procedure in gang is gezet deze in te trekken en vandaar de conclusie dat ze reeds voldoende gestraft zijn. Niet echt een onder onsje.

Karingin
Karingin26 mrt. 2021 - 21:15

Nou me dunkt dat ze die vergunning juist zouden moeten inleveren. En uit wat ik tot nu toe gelezen heb wordt die dus niet ingetrokken. Maar wie weet, ik hoop 't. Want ik vind dit soort types echt niet geschikt als beveiliger, niet in staat om een situatie juist in te schatten. Ik zie 't helemaal voor me: staan die gasten een of andere nitwit tegen de grond te werken, wordt ondertussen hun cliënt een busje ingetrokken. Sowieso dat hele agressieve maakt ze ongeschikt

Thuiszitter
Thuiszitter26 mrt. 2021 - 22:26

Karingin - ik weet het ook niet maar denk toch echt dat hun vergunning wordt ingetrokken wat zou men anders bedoelen dat ze genoeg zijn gestraft. Eigenlijk te weinig informatie, t’is een beetje gissen

ton14024
ton1402427 mrt. 2021 - 12:10

Je hebt helemaal gelijk met wat je allemaal zegt T. Maar het kan ook met 2 woorden.

Greendutch
Greendutch26 mrt. 2021 - 14:43

Eens met de advocaat van het slachtoffer. wat is er mis met een doos waarop gevraagd wordt 'oud papier hier inleveren svp'? bovendien moeten 'persoonlijk'(?) beveiligers de persoon voor wie zij zijn ingehuurd beschermen en niets doen aan omstanders , om geen enkele reden anders dan wanneer men de beveiligde persoon letterlijk aanvallen. schandalig dat wij nu allemaal jaren zelfs decennia lang moeten betalen voor die persoonlijke beveiliging van al die politici die zelf verkeerde, foute, misselijke ideeën hebben en verspreiden. als we alleen fatsoenlijke politici hebben dan is die beveiliging allemaal niet nodig. reken eens uit wat dat kost en wat besparing daarop ons oplevert? en dan heb ik het nog niet over de onrust en gemiste nachtrust die die onveilige politici bij een deel van de bevolking veroorzaken, waardoor ziektekosten kunnen ontstaan. en de polarisatie in de samenleving die heel veel kost in de zin van relatieproblemen. wat gaan de reguliere partijen doen aan de groei van extreem rechts? aan de toename van ultra-rechtse partijen? \

2 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer26 mrt. 2021 - 15:11

Weet je de hoofdlettertoets niet te vinden? Wat wil je nu eigenlijk horen als antwoord op je twee laatste vragen?

Thuiszitter
Thuiszitter26 mrt. 2021 - 15:36

Dit is een particuliere beveiliging die betaalt Baudet zelf , Wilders is een ander verhaal die heeft beveiliging van Justitie. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/waarom-zet-thierry-baudet-particuliere-beveiligers-in~b95fa1fe/