In januari 2016 werden tien feministen in Spijkenisse opgepakt die een tegendemonstratie hielden tegen PVV-leider Geert Wilders. Dinsdag zijn de zaken geseponeerd: de vrouwen zijn ten onrechte als verdachte aangemerkt. Dat heeft het Openbaar Ministerie aan de advocaat van de vrouwen Willem Jebbink laten weten. De vrouwen hadden niet gearresteerd mogen worden, noch had van hen geëist mogen worden zich te legitimeren. Dat staat op de Facebookpagina van de vrouwen.
In januari 2016 deelde Geert Wilders zogenaamde ‘verzetsspray’ uit, waarmee ‘onze vrouwen’ zich zouden kunnen verdedigen tegen aanvallen van vluchtelingen, die na Oud& Nieuw in Keulen alle misbruik van vrouwen in de schoenen geschoven kregen. De vrouwen wilden met hun demonstratie steun betuigen met vluchtelingen. Ook wilden zij zich verzetten tegen het verspreiden van vreemdelingenhaat en racisme door Geert Wilders.
Jebbink:
"Mijn cliënten zijn afgevoerd wegens samenscholing. Voor demonstranten geldt echter dat die niet strafbaar mogen worden gesteld wegens samenscholing. Dat staat letterlijk in de Algemene Plaatselijke Verordening. Het was dus glashelder dat de arrestaties onrechtmatig waren. Bovendien demonstreerden mijn cliënten volstrekt vreedzaam. Het is opnieuw een voorbeeld van ‘opgeruimd staat netjes’: burgemeester en politie drukken door onrechtmatige arrestaties het recht op vrije meningsuiting en het demonstratierecht de kop in. Als we over andere landen horen dat vreedzame demonstranten tegen politici de cel in worden gestopt, spreken we daar terecht grote schande van. Maar hier gebeurt precies hetzelfde […] De politie heeft drie van de zeven zaken niet eens ingestuurd naar het OM. Daarin moet formeel het sepot nog worden bekrachtigd."
Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) verdedigde het handelen van de politie tegenover de Tweede Kamer. In een brief van 18 februari schrijft hij:
"Naast het recht van demonstratie en van meningsuiting, heeft eenieder tevens de plicht vorderingen van de politie op te volgen, zich te houden aan Algemene Plaatselijke Verordeningen en zich te legitimeren jegens de politie in de redelijke uitoefening van diens taken."
Willem Jebbink over de reactie van de minister:
"Hieruit blijkt dat de minister geen snars begrijpt van vrijheid van meningsuiting en demonstratievrijheid, en ook nog eens de Kamer op het verkeerde been zet. De regering zou juist krachtig moeten optreden tegen burgemeesters en politie die zo lichtzinnig tot arrestatie overgaan. Let wel: mijn cliënten zaten zes uur in een ijskoude cel. Eén van hen zat zelfs meer dan 24 uur vast."