Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Olympisch Stadion verplaatst omstreden standbeeld

  •  
21-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1599 keer bekeken
  •  
beeldolympischstadion

Het Olympisch Stadion in Amsterdam heeft maandag een omstreden standbeeld eindelijk verplaatst. Het betreft een beeld van een sporter die zijn rechterarm strekt. Omdat menigeen het armgebaar associeert met de Hitlergroet werd het uit 1928 stammende standbeeld weleens beklad. Begin dit jaar nog werd het beeld voorzien van de tekst ‘fuck nazi’s’.

Hoewel het standbeeld al werd neergezet voor Hitler aan de macht kwam, dacht het stadion aanvankelijk veilig te zitten. Recent onderzoek wees echter uit dat de groet wél een fascistische oorsprong had, schrijft AT5:

“Benito Mussolini, die in 1922 aan de macht kwam in Italië, gebruikte deze groet namelijk als fascistische traditie. Hij nam het over van een afbeelding op een schilderij in Italië. Daarop besloot de directie van het Olympisch stadion het beeld te verplaatsen.”

Het standbeeld staat nu in het trappenhuis, zodat het alleen is te zien bij rondleidingen. Ook zal het stadion het beeld voorzien van een bordje met uitleg.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.