Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Droogte dreigt Rijn onbevaarbaar te maken, industrie in de problemen, prijzen omhoog

Klimaatcrisis hindert bestrijding klimaatcrisis
Joop

Olympisch Stadion verplaatst omstreden standbeeld

  •  
21-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1416 keer bekeken
  •  
beeldolympischstadion

Het Olympisch Stadion in Amsterdam heeft maandag een omstreden standbeeld eindelijk verplaatst. Het betreft een beeld van een sporter die zijn rechterarm strekt. Omdat menigeen het armgebaar associeert met de Hitlergroet werd het uit 1928 stammende standbeeld weleens beklad. Begin dit jaar nog werd het beeld voorzien van de tekst ‘fuck nazi’s’.

Hoewel het standbeeld al werd neergezet voor Hitler aan de macht kwam, dacht het stadion aanvankelijk veilig te zitten. Recent onderzoek wees echter uit dat de groet wél een fascistische oorsprong had, schrijft AT5:

“Benito Mussolini, die in 1922 aan de macht kwam in Italië, gebruikte deze groet namelijk als fascistische traditie. Hij nam het over van een afbeelding op een schilderij in Italië. Daarop besloot de directie van het Olympisch stadion het beeld te verplaatsen.”

Het standbeeld staat nu in het trappenhuis, zodat het alleen is te zien bij rondleidingen. Ook zal het stadion het beeld voorzien van een bordje met uitleg.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Panthera
Panthera23 mrt. 2022 - 10:44

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

BobDobb
BobDobb22 mrt. 2022 - 13:00

En volgende week breken we een Boeddhistische tempel af omdat we ongehinderd door enige culturele kennis van zaken toch echt concludeerden dat die swastikas niet meer kunnen.

Jozias2
Jozias221 mrt. 2022 - 21:43

Uit het artikel blijkt volgens mij niet de fascistische oorsprong. Het is een verwijzing naar de officiële olympische groet uit 1924 die weer gebaseerd was op de romeinse groet. Dan kan ook Mussolini deze groet hebben gebruikt maar de Romeinen waren echt eerder. Het lijkt dan zo te zijn dat zowel Mussolini als het IOC zich op dezelfde romeinse groet hebben gebaseerd.

Vriend van Elf
Vriend van Elf21 mrt. 2022 - 17:41

Jammer, ik vond het een mooi beeld.