Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Olympisch geweld

  •  
29-07-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Schermafbeelding 2021-07-29 om 10.43.03

© Screenshot: NOS

Woon je in Nederland en vinden er Olympische Spelen plaats, dan heb je als nieuwsconsument ruim twee weken pech. Mijn oprechte deelneming aan het adres van de slachtoffers
Er is altijd en overal even veel wereldnieuws, in elk geval genoeg nieuwsaanbod. Dat komt omdat als het hier zomer is, dan is het elders winter, is het hier dag dan is het daar nacht. En zelfs met zaterdagen en zondagen wordt in enkele andere landen anders omgesprongen. Is het hier dus donker en zomer en weekend, dan wil dat niet zeggen dat er niks gebeurt en helemaal niet dat er elders op deze aardkloot niks gebeurt. Natuurrampen bijvoorbeeld trekken zich nu eenmaal weinig van onze tijdklok aan en dieven gaan niet voor niets liever ’s nachts hun gang. Wie begint er nu overdag aan een plofkraak?
Woon je echter in Nederland en vinden er Olympische Spelen plaats, dan heb je als nieuwsconsument ruim twee weken pech. Mijn oprechte deelneming aan het adres van de slachtoffers.
Ik tik dit op zondagochtend waar ik traditiegetrouw om 12.00 uur gewend ben om naar het eerste tv-nieuws te kijken, wat op zichzelf al idioot is. Want de NPO had als publieke omroep ook kunnen overwegen om eerder in het weekeinde nieuwsbulletins te programmeren. Maar op 26 juli is het eerste tv-nieuws volgens het programmaoverzicht op Teletekst om vijf uur in de middag. Kennelijk is er niemand die daartegen protesteert. Nou, ik wel. Natuurlijk zullen de NPO- en NOS-bonzen tegenwerpen dat volgens onderzoek de behoefte aan nieuws op zondag minder groot is en dat er op dat moment minder gebeurt, of dat er ergens al eerder tussen het sportnieuws wat ander onaangekondigd nieuws wordt gepropt, maar daar is – wat al blijkt uit mijn inleidende zinnen – genoeg tegen in te brengen. Zoals, dat kijkcijfers bij een publieke omroep minder zwaar zouden moeten wegen, dat er op zondag geen Nederlandse kranten verschijnen en dat duizenden oudere nieuwskijkers hun informatie liever via de beeldbuis tot zich nemen dan via de microbeelden en kleine lettertjes op hun mobiles, laptops en Teletekst. Trouwens, wat is er tegen om in een 24 uurs-economie een paar journalisten extra in te roosteren om relevant nieuws bij te houden en ieder uur van de dag, ook via de tv, uit te zenden?
En dan heb ik het nog niet eens over de dominantie van de sport op TV. Die loopt alle spuigaten uit. Je zal maar niet of minder in sport geïnteresseerd zijn.
Er bestaat een verband tussen de overdosis aan sport en het streven naar meer inkomsten uit de STER-reclame. Daar kwam zelfs Loekie weer aan te pas. De publieke omroep probeert niet het sportnieuws enigszins te beperken, maar gooit er nog een schepje bovenop. Door de EO in een hysterische culinaire setting ex-deelnemers de waarde van Olympisch Goud te laten relativeren en door extra afleveringen te programmeren van Andere Tijden Sport.
Dat de nieuwsvoorziening bij ons in vele opzichten tekortschiet heeft te maken met het feit dat wij nieuws produceren vooral opvatten als een organisatorisch probleem van een bureaucratie. Zo is de agendajournalistiek vanuit de kantoortuin ontstaan. Wat de nieuwsagenda voor de volgende dag aangeeft, dingen als de handel en wandel op het Binnenhof, rechtszaken en jaarcijfers van bedrijven, dat is makkelijk planbare journalistiek. En dus dominant in de media. Zo wordt ook op de radio al jarenlang urenlang de Tour de France uitgezonden, zodat andere collega’s dan op vakantie kunnen. Niet omdat de Nederlandse fietsers nou zulke enorme nieuwswaardige prestaties leveren. Je zou er ook voor kunnen kiezen om meer de straat op te gaan op zoek naar nieuws (wat ik enige tijd met plezier en aardige inhoudelijke resultaten voor HP/De Tijd heb gedaan) of meer tijd en energie steken in data- en onderzoeksjournalistiek.
De overeenkomst tussen de Olympische drive van de sporters en de verslaggeving door de NOS zit hem in de domme scoringsdrang. Mikken op heel veel medailles (de prognose is 48 plakken) en torenhoge kijkcijfers. En daarom zoveel mogelijk zendtijd met sport vullen. Voor goud gaan en niet genoeg letten op een onbekende tweederangs Oostenrijkse wielrenster, die er op tijd tussenuit knijpt. Ik vind de gekke en losse manier waarop de mannen op SBS 6 over de Spelen en andere zaken lullen meestal leuker om naar te kijken dan naar het keurige keurslijf waarin de NOS en overige verwaterde zuilen zich proppen. Wat is er overigens katholiek/christelijk aan al die detectives uitzenden als alternatief voor de overdosis aan sport?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (30)

Nick the Stripper
Nick the Stripper30 jul. 2021 - 0:43

[ Niet omdat de Nederlandse fietsers nou zulke enorme nieuwswaardige prestaties leveren. ] Als je er niet naar kijkt, roep er dan ook niks over. Meerdere dagen Nederlanders in bolletjestrui, gele trui, 2 etappezeges. Niks mis mee. Het aantal alternatieven voor sport op televisie is groot. Om de onvolprezen Annie M.G. maar weer eens aan te halen: zeur niet.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe30 jul. 2021 - 20:08

Ik had liever dat er nu wat minder sport op de radio was, ook al heb ik geen algemene afkeer van sport.

The Apple
The Apple29 jul. 2021 - 18:01

Het is allemaal één grote doorlopende rapportage inzake de waan van de dag en dat geldt niet alleen voor "De Spelen". Dus als je dat ding aanzet, dan weet je waar je aan begint. Het probleem is vooral dat sommigen mensen schijnen te denken dat het gaat om het werkelijke leven.

Artel
Artel29 jul. 2021 - 16:33

Ach sport, nieuws, talkshows, documentaires en ga zo maar door... we kunnen van alles wel wat minder gebruiken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jul. 2021 - 14:41

Welke detectives, ik moet ze zoeken.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jul. 2021 - 15:22

Ik vind het aandeel sport erg groot, inclusief de aantallen herhalingen en het gezwets voor- en achteraf over de sport. Maar ik gun het mensen. Het kan ook heel mooi zijn. En 1 keer in de 4 jaar.? We hebben immers nog twee zenders. Maar daar komen vervolgens tot mijn verbazing niets anders dan herhalingen op van de programma's van een dag eerder en de ander is een zender voor kinderen. Bepaalde uitzendingen zijn her en der steeds op andere tijden geplaatst ter opvulling. Precies hetzelfde zie ik overigens gebeuren op de Vlaamse TV. Ik heb dit nog nooit zo meegemaakt moet ik zeggen. Er is goed bezuinigd op de PO en de programma's in het algemeen en dat is te zien ook. Andere tijden sport? Het verbaasde me dat ze dat juist nu uitzenden. Dat is iets wat je misschien graag wil zien, maar niet nu! Ik houd overigens van wielrennen. De Tour de France vindt plaats in een prachtige omgeving. Zet de Belg aan en je krijgt van alles over de plaatsen, gebouwen, streken en de lekkernijen mee, inclusief drank die ze er zelf verorberd hebben en soms informatie over het hotel. Ik geniet van de prachtige beelden die renners in zo een immens landschap met de Tour de France, weergeven, een streling voor het oog, de nietigheid zelve ( in tegenstelling tot de kracht) in een houding die alles tezamen het oog streelt, was het een foto het zou beslist een prijs winnen. Het is teveel van het goede maar ieder zijn/haar meug, wat ik zoek kan ook ik echter niet vinden. Een goede detective gaat er bij mij wel in, maar ook dat komt blijkbaar iedere keer op een andere tijd. Ik heb er nog niet veel van gezien. Kijk meestal op BBC first of België, maar ook de laatste laat het afweten. Ieder mens is anders, maar wat meer actualiteiten met achtergronden en journaals graag.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 jul. 2021 - 16:31

Welke detectives? De tour kan me ook gestolen worden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 jul. 2021 - 12:04

DanielleDefoe Dat kan, niets mis mee.

Poeh, poeh
Poeh, poeh29 jul. 2021 - 14:39

Juist met de Olympische Spelen (OS) (maar ook andere grote sportevenementen) zie je bij de publieke omroep op NPO1 de pijnlijke spagaat tussen infotainment en informatie. Beiden willen ze brengen en dat vertaald zich in de keuze om tussen het praten over sport sportbeelden uit te zenden. De dominee zogezegd, maar de koopman zijn ze ook niet vergeten, want woensdag hoorde ik Tom Egbers zeggen: "We moeten er nu écht even uit." Wat bleek, een reclameblok kregen we en niet zo'n kleintje ook. Terecht dat de OS worden uitgezonden, net als de Tour de France. Topsport is als theater, je wil het beste van het beste zien als liefhebber. Daarom is het onbegrijpelijk dat in de informatie-arme zomer er niet is gekozen om NPO 2 of NPO3 in te richten als de informatiezender met nieuwsbulletins op het uur en achtergrondinformatie. Deze sportzomer toont maar weer eens aan dat dit spaghettibeleid bij de publieke omroep is gebaseerd op allerlei belangetjes als zuilen, reclame-inkomsten en ego's. En helaas, er is niemand die eens vanuit de gevestigde politiek (zuilenbelangetjes) een flinke trap wil geven tegen deze ivoren toren. Op Wilders na. Ik ben absoluut een fervent tegenstander van hem, maar om toch eens naar zijn ruwe versie te kijken, lijkt me niet onverstandig.

Geen3
Geen329 jul. 2021 - 12:26

Al dat geld, verspild aan topsport, zou naar de basisscholen en voortgezet onderwijs moeten gaan. Gym/ sport op de scholen door gekwalificeerde sportdocenten. En niet te vergeten gratis zwemles via de basisschool. Die vreselijke topsport waar een halve seconde verschil een drama is ( ‘hoe komt hij/ zij hier ooit overheen’). Stuitend, sorry, ik heb er geen ander woord voor. ‘ Meedoen is belangrijker dan winnen’. Ammehoela!

3 Reacties
Peterrr3
Peterrr329 jul. 2021 - 14:16

Waarom zadel je basisscholen op met het organiseren van gratis zwemles? Je hebt toch geen scholen/leerkrachten nodig om dat te regelen?

Geen3
Geen329 jul. 2021 - 15:59

Ja hoor Peterrr. Je hebt inderdaad geen scholen/ leerkrachten nodig om dat te regelen. Maar als je alle kinderen sport/ zwemles gunt, dan zal dat financieel geregeld moeten worden vanuit het onderwijs.

Peterrr3
Peterrr330 jul. 2021 - 21:59

Leg me eens uit waarom dit financieel geregeld moet worden met het onderwijs? Ik ben leerkracht en vind het een prima idee om kinderen gratis te laten sporten of zwemmen. Maar waarom wil jij dat mijn collega's en ik dat moeten gaan organiseren? Wat heeft lesgeven te maken met deze activiteiten, hoe belangrijk ze ook zijn? Wat heeft dit met ons beroep te maken? Leg deze dingen neer bij andere organisaties en laat leerkrachten doen waarvoor ze opgeleid zijn. Dus lesgeven!

Martin108
Martin10829 jul. 2021 - 10:47

Weer tijd om twee/drie weken te migreren na een andere radiozender. Luister nog liever naar commerciële popmeuk dan dat gezwets over sport. Gelukkig heb ik geen problemen met mn nieuws van t internet te halen. Met alle aandacht die sport krijgt zou je toch zeggen dat er genoeg draagvlak zou zijn voor een aparte sportzender.

1 Reactie
Frans Kwakman
Frans Kwakman29 jul. 2021 - 15:16

Eurosport 1 en 2? Ja dat is TV. Maar er zijn wellicht ook wel sportradiozenders.

Jan Jansen2
Jan Jansen229 jul. 2021 - 9:53

Nieuwsconsument, wat is eigenlijk het nut van 24/7 alles wat er op de wereld gebeurt tot je nemen?

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland29 jul. 2021 - 11:22

eigenlijk niks 90% is propaganda

Grietje Genot
Grietje Genot29 jul. 2021 - 9:38

De Nederlandse publieke omroep, alsmede de dag- en weekbladen, zijn verpakkingsmateriaal voor advertenties en reclame. Vandaar dat de kijk-, luister- en oplagecijfers angstvallig in de smiezen worden gehouden; - kwaliteit is anathema, een restrubriek. Die Nederlandse dagbladen bestaan uit onleesbare pulp: een mix van lifestyle, kniebuigingen voor de autoriteit, en het kleinburgelijke, middelmatige geleuter van Özcan Akyol. Bij de teluvisie is het niet anders. Die Olympische sport is vreselijk inefficiënt, en dus doodongelukkig. Duizenden mensen zweten zich jarenlang het schompes, en eentje daarvan slechts piept ertussenuit met een plak. Geef al die zwoegers gewoon een vetleren medaille, een aai over de bol, en plavei de pleinen van de geboortedorpen met hun PR's. De Olympische helden waarover Pindarus dichte, die kennen we nog. Maar waar Wilfried de Jong ons dagelijks mee kwelt - tranen springen de ogen vanwege 't in een stuip schietende maag-darmstelsel - da's godgeklaagd alsmede de goden verzoeken.

4 Reacties
Grietje Genot
Grietje Genot29 jul. 2021 - 9:40

tranen springen in de ogen

GHS
GHS29 jul. 2021 - 12:45

Er wordt altijd geschreven over SPORT. Maar het is geen sport, het zijn WEDSTRIJDEN van voetbal, hockiey, turnen enz. Overal waar een scheidsrecht aan te pas komt, zijn wedstrijden. En met wedstrijden moet rekening gehouden worden met winnaars en verliezers. Ik zag een judoka in tranen uitbarsten omdat zij de medaille niet gehaald had. Ja, die ander die hem wel kreeg was gelukkiger, dat zit er allemaal in. Ook al heb je je gedurende 4 jaren suf getraind.

Grietje Genot
Grietje Genot29 jul. 2021 - 16:14

Van die calorieën die de sport verstookt kun je in de derde wereld alle straten verlichten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 jul. 2021 - 20:11

Zullen we dat maar niet doen GG?

Sustainaboy
Sustainaboy29 jul. 2021 - 9:34

He, er zit een knop op je teevee, die helpt je zo uit de puree.

rvb2
rvb229 jul. 2021 - 9:19

Sportnieuws is ook nieuws, het geklaag komt van kijkers en luisteraars die liever ander nieuws willen zien. Dat vind ik dan weer onzinnig geklaag.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland29 jul. 2021 - 10:27

ik klik de pagina open van een bekende nieuwssite - ik zie letterlijk 90% sport . bovenaan de site staan allemaal klikbare opties waaronder 'sport' , maar ik ziet bij het gewone nieuws en heb niet per abuis sport aangeklikt . Ik klik een nieuwssite aan en geen sportsite > en sport is geen nieuws . persoon x doet iets in een raar gekleurd pak - nou en , niemand raakt erdoor beinvloed, de wereld veranderd er niet door, en het is altijd hetzelfde dat persoon x iets doet in een raar pak. we krijgen toch ook geen clowns op een nieuwssite?

Frans Kwakman
Frans Kwakman29 jul. 2021 - 9:16

Nico, je moet maar zo denken, de andere 50 weken zijn voor mij. Want helaas de normale programmering van NOS met een overvloed aan praatprogramma's, kookshows, realityshows (wie heeft het meeste leed meegemaakt) etc, dat is niet voor mij. Het nieuws lees ik op Teletext, detectives zijn ontspanning, sport is mooi. Lang niet alles natuurlijk maar ik heb gisterochtend een kick gekregen van de tijdrit, eerst Annemiek van Vleuten, geweldig na een goede voorbereiding en dan mijn held Tom Dumoulin volledig terug. Een dag om nooit te vergeten. O, ja, de VS heeft eindelijk haar tegenwerking voor Nordstream laten varen, dus de kans op een echt koude winter zonder CV wordt een stuk kleiner. Dank aan Merkel.

4 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland29 jul. 2021 - 10:31

maar die andere 50 weken zitten vol met andere sporten zoals voetbal, tennis, wielrennen, zwemmen en schaatsen . je ontkomt er niet aan . en prima voor de liefhebbers dat ze informatie krijgen over hun hobby's maar doe dat dan even apart van de rest - nu zitten we in een situatie dat relevant nieuws moet wijken voor dat kinderachtige gedoe . sportliefhebbers zullen het wel gaan begrijpen als het nieuws ineens gedomineerd gaat worden door verslagen van christelijke zangkoren - want dat is zo ongeveer het effect dat die sport op normale mensen heeft (ja ik zie sportliefhebbers toch als een stelletje mafkezen)

Frans Kwakman
Frans Kwakman29 jul. 2021 - 11:20

Griezel, is een kwestie van perceptie en waardering. Kook- en Praatprogramma's waar de vaderlandse omroep mee volgestouwt is, is voor mij even aantrekkelijk als al die reclameuren die je veronderstelt wordt te kijken. Ik kijk liever naar blanco scherm, helas geen ruis meer als vroeger. Ik neem aan dat je alles kijkt, inclusief reclame. Ikzelf selecteer bij het ontbijt mijn opnames voor die dag vanuit de gids. Sommige films staan er wel een half jaar. Ik zoek alleen een nieuwe gids want de VPRO is mij net iets te diepngezonken gisteren "tussen kut- en knuffel". suggestie?

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jul. 2021 - 15:28

Ik vind een praatprogramma niet erg als het maar zinnige praat is, het ergens over gaat met mensen die ergens iets zinnigs en nuttigs over te zeggen hebben. Dit is vooral 'gezellig' gekwebbel, gelijk als op een theekransje en dat een uur volhouden. Ging het maar ergens over.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland29 jul. 2021 - 16:45

Ik kijk geen tv meer eigenlijk - ik zie nog wel eens wat omdat mijn partner nog wel tv kijkt - maar gewoon een nieuwssite regionaal of nationaal - ik moet zoeken naar het nieuws tussen alle sportwaanzin . toen ik nog wel tv keek was de tv nog wel te doen met programma's en niet die mix tussen reclamefolder en propaganda voor de politiek van de verenigde staten en toen was sport ook al zo'n ergernis - hele programma's gingen niet door omdat een deel van de bevolking een paar door hun lichaam geobsedeerde mafketels willen kijken die allemaal ongeveer even goed zijn waardoor er wordt gemeten in hondersten van seconden . nu zijn er eindelijk speciale sportzenders en sportrubrieken op internetsites dus iedereen kan prima in zijn eigen bubbel blijven maar zelfs dat mag kennelijk niet .