Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Olympisch avontuur Yuri van Gelder abrupt beëindigd na stapavondje

  •  
09-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
474 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-08-09-om-08.39.07

© Screenshot: YouTube

Turner Yuri van Gelder is maandag per direct uit het Nederlands Olympisch team gezet en naar huis gestuurd. De reden hiervoor is dat “Lord of the Rings” Van Gelder in de nacht van zaterdag op zondag zonder toestemming het Olympisch dorp had verlaten en alcohol dronk. Ontoelaatbaar, aldus sportkoepel NOC*NSF. Van Gelder mist nu noodgedwongen de finale, waarvoor hij zich afgelopen weekend als achtste had geplaatst.
Van Gelder gaf desgevraagd zelf toe dat hij in de uren buiten het dorp alcohol heeft gedronken. Daarop lichtte de ploegleiding van de KNGU de staf van het Nederlands team in. In overleg met de KNGU werd vervolgens besloten Van Gelder terug te trekken uit het olympisch turntoernooi.
De leiding van TeamNL laat in een schriftelijke verklaring weten:
"Het is een zeer moeilijke beslissing geweest. Ik vind het vreselijk voor Yuri, maar dit gedrag is ontoelaatbaar. Dat hoort niet bij deelname aan de Spelen of welk sportevenement dan ook. Sportief is dit een aderlating, maar bij een dergelijke overtreding van de geldende waarden binnen TeamNL hebben we geen andere keuze. Onze sporters hebben een voorbeeldrol en daar past dit gedrag absoluut niet bij."
Hans Gootjes, technisch directeur van gymnastiekbond KNGU, sluit zich daarbij aan:
"De afspraken in het algemeen en de verwachting ten aanzien van sporters die nog in competitie zijn in het bijzonder, zijn glashelder. Vooral als het gaat over het respecteren van onze kernwaarden. Die zijn door Yuri helaas overschreden. Ook met het oog op het handhaven van een optimaal prestatieklimaat hebben we deze maatregel in overleg met TeamNL getroffen."
Het was Van Gelder pas de eerste keer dat hij meedeed aan een Olympische Spelen. In 2008 liep hij een wildcard voor de spelen mis nadat hij tweede werd op het WK. In 2012 mocht hij vanwege een schorsing wegens cocaïnegebruik niet meedoen aan de Spelen in Londen.
Bron: NOS , NU.nl Beeld: YouTube
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.