Joop

Ollongren moet de Europese aanwezigheid in de propaganda-oorlog juist versterken

  •    •  
06-03-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
Fake News

© CC-foto: TheDyslexicBook

Onze troef is waarheid en eerlijke informatie. Die ondermijnen elk autoritair bewind.
Als het aan een meerderheid in de Tweede Kamer ligt, wordt de website EUvsDisinfo zo snel mogelijk geliquideerd. Met die opdracht pogen de parlementariërs minister Ollongren naar Brussel te sturen. Allerwegen wordt dit gegeven als een grote nederlaag voor de bewindsvrouw uitgelegd. Dat is ook zo. Maar wel met deze kanttekening: er is een tsunami van domheid over haar heen geslagen.
De Europese Unie en met name de oostelijke delen daarvan worden de laatste jaren lastig gevallen door propagadacentrales en nepnieuwsfabrieken uit Rusland. Die zijn actief sinds het Kremlin deze confederatie van democratisch bestuurde landen van expansiezucht verdenkt. Ze zijn bovendien een ideologische tegenstander geworden nu Poetins Rusland steeds meer de vormen aanneemt van een autoritair bestuurd land, waar godsdienst, gezin en vaderland fundamenten vormen van de samenleving en niet het individu met zijn burgerlijke rechten en plichten. Russische internationale nieuwskanalen zoals RT en Sputnik schilderen Europa sindsdien af als een werelddeeld waar chaos en interne tegenstellingen steeds meer toenemen. Nepnieuwsfabrieken vullen dit aan met verhalen die bestemd zijn voor Europese consumptie. Het is de bedoeling op die manier het vertrouwen van de Europese burgers in hun eigen informatiebronnen te ondermijnen.
EUvsDisinfo was bedoeld als een antwoord op deze Russische strategie. De site zou onwaarheden ontmaskeren. Brussel had er echter niet veel geld voor over zodat een redactietje van vier man geholpen door vierhonderd vrijwilligers de hele Russische propaganda- nieuws- en nepnieuwsproductie in de gaten moest houden plus desinformatie van binnen Europa. Dat ging uiteraard fout. Daarom zijn Nederlandse contentbrengers zoals GeenStijl, TPO en de Gelderlander op de site te kijk gezet als verspreiders van valse informatie. Die beschuldigingen zijn inmiddels verwijderd maar EUvsDisinfo weigert een rectificatie. Daarom stappen de in hun eer en goede naam aangetaste Nederlandse media toch naar de rechter. Het getuigt van weinig professionaliteit dat de antinepnieuwssite niet ruiterlijk voor zijn fouten uitkomt. Daardoor schaadt hij de eigen geloofwaardigheid des te meer. EUvsDisinfo geeft een staaltje van amateurisme ten beste waar de tegenvoeters in Rusland ongetwijfeld veel pret over hebben.
Is dat een reden om de site dan maar af te schaffen? Wat hij doet, is heel normaal en gebruikelijk. Overheden brengen al sinds jaar en dag ontkenningen en dementis uit als ze vinden dat hun woorden en daden in de media op onjuiste wijze worden weergegeven. Wat de gammele site nodig heeft, is een groter budget en vakbekwaam personeel zodat fouten zoals die van de laatste maanden niet meer voorkomen.
Tegelijk moet de Europese Unie zich niet dag in dag uit af laten straffen door allerlei propagandakanalen met een verborgen agenda. Het wordt tijd dat de Europese landen  op het front van de propagandoorlogen de tanden laten zien. Tot nog toe is vooral Frankrijk actief met internationale nieuwskanalen in verschillende talen die allemaal onder de noemer fr24 vallen. Duitsland is met DWTV aan een inhaalslag bezig. De BBC laat ik er in verband met Brexit maar even buiten. Ooit was Radio Nederland Wereldomroep een speler van betekenis op dit gebied maar dit machtige instrument voor Holland Promotion is ten tijde van Rutte I aan de buitenlandhaat van gedoogpartner PVV ten offer gevallen. Zo trok de leeuw zijn eigen klauwen uit.
Het zou helemaal niet gek zijn als de Europese landen hun krachten bundelden om een grote en effectieve aanwezigheid tot stand te brengen in de traditionele en de sociale media. Wat is dan de troef? Die troef is waarheid en eerlijke informatie. De bevolkingen van de staten waar men ons niet welgezind is – Midden-Oosten, Rusland, tot op zekere hoogte China – weten dat hun eigen media een gekleurd beeld van de werkelijkheid geven. Daarom zijn zij geneigd stemmen uit het buitenland het voordeel van de twijfel te geven. Daarop was destijds ook het wereldwijde succes van Radio Nederland Wereldomroep gebaseerd: eerlijke informatie en geen Holland propaganda. Het is een winnende strategie: de waarheid ondermijnt elk autoritair bewind.
Men zou dat het beste kunnen garanderen door dat Europese antwoord op  propaganda en nepnieuws waarmee de wereld vergeven wordt, te laten geven  door een (of misschien meer) instanties met een onafhankelijke status, geheel los van de Brusselse instellingen of de nationale regeringen. Het geld komt van de lidstaten maar het bestuur bestaat uit onafhankelijke deskundigen, die zelf vacatures invullen als een van hen ontslag neemt. En er is een statuut waarin die eerlijkheid een dwingende eis is. Er bestaat al een kiem voor zoiets, Euronews  euronews.com waarin de publieke omroepen van 21 Europese en Noord-Afrikaanse landen samenwerken. Je gaat er niet onmiddellijk van uit je dak, van dat Euronews maar het is een begin.
Hoeveel mag dat kosten? Met een miljard kom je al een heel eind. En voor alle EU-landen bij elkaar is het een schijntje.
Als de kamermeerderheid niet zo verslaafd was aan de waan van de dag, zou ze minister Ollongren met zo´n opdracht naar Brussel sturen: een onafhankelijke nieuwsbron uit Europa voor de hele wereld. Op onze gezamenlijke kosten. In dienst van de vrijheid en de democratie.
Toegift : een avond met vaderlandse liederen voor het Kremlin Met Anna Netrebko en Dmitri Hvorostovsky. Zonder twijfel geheel naar de zin van dr. Th. Baudet. Neem het Italiaanse onderschrift voor lief.
 
 
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (56)

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 mrt. 2018 - 18:26

Een Europese versie van de Correspondent. Niet geregeld door Europa, de EU maar door de onderzoeksjournalistiek zelf.

Haastig
Haastig8 mrt. 2018 - 1:22

Is dat miljard in- of exclusief de benodigde beveiliging voor journalisten/ onderzoeksjournalisten? https://joop.bnnvara.nl/nieuws/opnieuw-anti-corruptie-journalist-vermoord

Het zwarte Schaap
Het zwarte Schaap7 mrt. 2018 - 21:46

Meneer van Horst ik snap deze pleidooi voor dit zeer bedenkelijke gedrag van Ollengren totaal niet. Ze is lid van "Democraten"66 en een ontiegelijk ruime meerderheid van de kamer zegt in een motie wat zij moet doen en ze haalt gewoon een lange neus uit naar onze gekozen vertegenwoordigers, Hoe kunt u nog langer deze valse ondemocraat steunen en vooral het EU censuur gedrocht wat ze hebben verzonnen om wel even voor ons te gaan beslissen wat nep is en wat niet. Wat Ollengren doet is levensgevaarlijk. Wat zij en Pechtold nu doen als tegenreactie is de focus leggen van levensgevaarlijk op Baudet. Dit is een pure uiting van hoe het in een totalitaire staat geregeld is. Een ministerie van Waarheid zoals het boek van Orwell beschreef. Voor waarheids vinding hebben we journalisten meneer van Horst; dat is HUN taak en niet die van Brussel en zeker niet voor een miljard zoals u voorstelde want daar weten de graaiers in Brussel snel raad mee. Een goede journalist behoort hoor en wederhoor toe te passen en dat wordt gewoonweg in de meeste gevallen al niet meer gedaan. De ongefundeerde propaganda van de VS wordt oeverloos gepapagaaid. En verder is het ONZE taak om te beslissen wat we als Waarheid zien of als leugen. Bij de VVD draaien ze overuren in het produceren van nepnieuws overigens. Zou het nepnieuwsministerie van de EU direct een figuur als Zijlstra op de vingers hebben getikt?? Denk het niet. Het gaat om het kunnen hebben van een keuze en zonder die keuze is er geen vrijheid van denken en doen. Dan houdt die zogenaamde democratie op te bestaan. Dan zijn we hier in Europa niks beter sinds Goebbels zijn waarheden rondstrooide. De eenzijdige en opgelegde waarheden vanuit een ondemocratisch federaal gezag wat Europa heet.

Silvio Dante
Silvio Dante7 mrt. 2018 - 21:07

De overheid is nooit het antwoord voor welk probleem dan ook. Wie vertrouwen heeft in de overheid, heeft niet goed opgelet tijdens de geschiedenis lessen. Er bestaat geen waarheid, slechts perspectieven. Verder zie ook niet in voor welk probleem dit een oplossing zou moeten zijn?. Mensen zijn prima in staat tot meningsvorming. Alleen is het steeds meer een niet gewenste mening voor de politiek. Dat is het probleem. En dat is een politiek probleem, en die los je niet op met een Europese “onafhankelijke” nieuwsdienst. Maar verkondig je nepnieuws dat het echt echt echt onafhankelijk is........ ‘Door te twijfelen komen we tot de waarheid’ - Marcus Cicero

Martinel
Martinel7 mrt. 2018 - 17:53

Ollongren moet niks. Zij staat daar als minister slechts om de Tweede Kamer en dus de kiezers te dienen. En die laatsten kunnen haar maken of breken. En nee niks op nieuwsvrijheid mag naar de EU worden overgeheveld. Ik zou wel eens willen weten, wat nou precies nepnieuws is. De leugen van Halbe? Nee want leugens die door de pers worden ontmaskerd zijn gewoon leugens en geen nepnieuws, de pers doet gewoon haar taak in deze. Halbe had gewoon niet moeten liegen en Rutte had dat niet mogen verdedigen. Dat is gewoon verslaggeving. Maar Ollongren heeft nog steeds geen antwoord op 'nepnieuws'. Ik zou zeggen let op deze vrouw! Zij staat voor het enge 'dictatoriale' bestuur. Deed ze in Amsterdam al. D'66 met Pechtold heeft nergens antwoord op. Het volk moet organen afstaan, moet afgeluisterd worden, moet EU omarmen, want die lui die via schimmige EUcommissies allerhande voordelen krijgen moeten mandaat krijgen....Ik zag nog die loco Ollongren in de Bijlmer zitten tijdens de herdenking Bijlmerramp terwijl de vliegtuigen met kabaal overvlogen. Dijksma idem dito..., dan ben je er toch gewoon niet voor de bewoners? Dan ben je daar toch slechts voor jezelf?

Vermoorde Onschuld
Vermoorde Onschuld7 mrt. 2018 - 14:07

De Russen beschuldigen het Westen van propaganda en fake-nieuws en het Westen beschuldigt de Russen van propaganda en fake-nieuws en het mooie is dat ze allebei gelijk hebben.

RosaLange
RosaLange7 mrt. 2018 - 13:41

Een nieuwsbron die de EU journalistiek ondersteunt met hier en daar een kritische noot om de schijn van onafhankelijkheid op te houden. Bestaat toch allang in de vorm van publieke omroep in diverse landen. Ik zie niet in waarom we daarnaast nog een propagandaorganisatie voor EU-bureauraten nodig hebben. Bovendien hebben we altijd nog de vrije pers, die het toch al niet gemakkelijk heeft om zichzelf op de markt te handhaven. Daar hoeft niet nog een uit algemene middelen betaalde concurrent bij.

bob b.
bob b.7 mrt. 2018 - 12:33

Met je eens, Han. We moeten het kind niet etc.. Rusland maar ook Noord Korea en China hebben helemaal geen belang bij een sterk en eensgezind Europa. Nu zijn we dat ook niet behalve op economisch vlak. Politiek zijn we verdeeld en een speelbal en weerloos tegen inmenging van buiten. Maar we zijn het in potentie wel. Dus is hen er alles aan gelegen het nooit zover te laten komen. De kamer is in een constante kramp door de peilingsgekte en haalt blijkbaar maar eens per dag adem. Dat verklaart die korte termijnvisie. Het instituut moet blijven en uit haar kinderziektes groeien. Onze bestokers pakken ons waar we het kwetsbaarst zijn, op onze vrije nieuwsgaring. Op wat ons onderscheid van hen. Dan is het niet slim om een van de instrumenten die onze vrijheid beschermt uit te schakelen.

2 Reacties
bob b.
bob b.7 mrt. 2018 - 12:48

En natuurlijk een onafhankelijk nieuwsbron, een soort Radio Free Europe.

OlavM
OlavM8 mrt. 2018 - 2:38

@ Bob: [En natuurlijk een onafhankelijk nieuwsbron, een soort Radio Free Europe. ] Om te gillen! Een propagandazender uit de Koude Oorlogstijd, door de CIA opgericht! Nou, dat zal me een "onafhankelijk nieuwsbron" worden! :)

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon7 mrt. 2018 - 12:12

Strak plan Han, een soort "Al Jazeera" met een op de EU geinspireerde levensbeschouwelijke insteek.

Thijs Schokland
Thijs Schokland7 mrt. 2018 - 10:39

Beetje flauw om het afkappen van de subsidie aan het fossiel de Wereldomroep te framen als een zoenoffer van Rutte I aan 'de buitenlandhaat van gedoogpartner PVV'. Zo het archaïsche instituut al nut had in de jaren 50 en zestig, toe er nog geen internet, wifi en satellieten waren, in het huidige tijdsgewricht in ieder geval totaal niet meer.

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst7 mrt. 2018 - 11:38

Je weet kennelijk geen bal van de Wereldomroep en hoe die met zijn tijd mee is gegaan.

Rara5
Rara57 mrt. 2018 - 20:35

Duidelijk is wel dat er weer bezuinigd moet worden door de publieke omroep. Een duidelijker signaal van afnemende relevantie is er niet. www.volkskrant.nl/binnenland/npo-moet-van-minister-slob-weer-bezuinigen-budget-gaat-60-miljoen-omlaag~a4541795/amp

koffieleut2
koffieleut27 mrt. 2018 - 10:34

Adolf zijn grootste kracht was het onder de duim hebben van de Media. De vraag is dan ook, wil je wel dat de overheid gaat bepalen wat nepnieuws is. De ene overheid is de andere niet. En bij de EU heb ik niet het gevoel nog enig controle te hebben over wat ze daar besluiten.

JanBakker2
JanBakker27 mrt. 2018 - 10:29

Lees ik het nu goed wil je een door de Europese staten bekostigde "onafhankelijke" staats nieuwsbron? Zullen we Rusland en China vragen hoe zij dat gedaan hebben?

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst7 mrt. 2018 - 11:39

Hoeft niet. Weten we al. En in Europa hebben veel landen ervaring met onafhankelijke publieke omroepen.

koffieleut2
koffieleut27 mrt. 2018 - 12:55

Wiens brood men eet wiens woord men spreekt.

omaoeverloos
omaoeverloos7 mrt. 2018 - 10:26

Wat voor de een een terrorist is is voor de ander een vrijheidsstrijder. Die ga je beide niet overtuigen van hun ongelijk, hoeveel websites je er als overhead ook tegenaangooit.

RobSon2
RobSon27 mrt. 2018 - 9:49

Je trapt in de val Han. De overheid wil doen geloven dat Rusland de grootste dreiging op het vlak van nepnieuws is, zodat de aandacht wordt afgeleid van hun eigen nepnieuws.

3 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst7 mrt. 2018 - 11:40

Dit is exact de boodschap die Rusland op het moment binnen Europa brengt.

Vermoorde Onschuld
Vermoorde Onschuld7 mrt. 2018 - 13:58

En als dat exact de boodschap is die Rusland op het moment binnen Europa brengt, betekent dat dan dat die boodschap niet juist is? Dit soort bewijsvoering is kenmerkend voor de kracht van de argumenten.

Hanvander Horst
Hanvander Horst7 mrt. 2018 - 17:41

Als je nazaat wilt zijn van de fellow travellers uit de tijd van de Sovjet Unie, be my guest

Sustainaboy
Sustainaboy7 mrt. 2018 - 9:02

Dat advies op het laatst is neem ik aan een grap? Onafhankelijk nieuws bestaat niet, nooit, nergens. Al helemaal niet betaald uit publieke middelen.

Tante Nel
Tante Nel7 mrt. 2018 - 8:17

Laten we beginnen de NPO te reoganiseren i.p.v. één of ander “waarheidsbureau” op te richten. Vrije, kwalitatief goed pers is de beste bestrijder van “nep” nieuws wat dat dan ook mag zijn.

Grietje Genot
Grietje Genot7 mrt. 2018 - 8:12

Een goed idee om één of meer krachtige (tegen) stemmen te financieren nu de netneutraliteit op de schop dreigt te gaan, de wetenschap louter lippendienst aan het bedrijfsleven bewijst, de publieke omroepen in de wurggreep van de VVD langzaam wegkwijnen en de commerciële media met de tong uit de mond, kwijlend en kwispelstaartend achter elke jonge nazi aanrennen die zijn lelijke tronie boven het maaiveld uitsteekt. Zoiets hoort, net als het faciliteren van onderwijs en wetenschap en het regelen van het verkeer tot de kerntaken van een civilisatie.

1 Reactie
Grietje Genot
Grietje Genot7 mrt. 2018 - 12:43

Oeps... de wetenschap bewijst geen lippendienst, natuurlijk, maar een zgn. herendienst, als een onderhorige... enfin...om een of andere reden kan deze correctie niet door de beugel...enfin..

Purper Floyd
Purper Floyd7 mrt. 2018 - 7:54

Als ik het woord ‘propaganda’ lees gaan mijn haren recht overeind staan. Propaganda is in de kern gebaseerd op leugens, iets netter onwaarheden genoemd, en in het beste geval op halve waarheden. De ‘waarheid’ kun je niet aan de politiek overlaten omdat politici, zonder uitzondering, een eigen interpretatie aan feiten geven. Die interpretatie kan bij velen anders zijn en dan wordt de politieke waarheid dus weer een leugen of gemanipuleerde waarheid. Laat de pers het maar uitzoeken en vervolgens kan de bevolking dondersgoed zelf inschatten waarin ze willen geloven of wat ze voor waarheid accepteren. Overigens, religie valt wat mij betreft ook onder het hoofdstuk propaganda en manipulatie.

1 Reactie
koffieleut2
koffieleut27 mrt. 2018 - 12:57

Een halve waarheid is volgens mij erger dan een hele leugen.

Maxtax Marx
Maxtax Marx7 mrt. 2018 - 7:25

Het lijkt me niet eens zo slecht een instituut te hebben zoals EUvsDisinfo. Echter hebben ze mijns insziens teveel macht en zijn zij nu een soort Ministerie van Waarheid aan het worden. Indammen die hap! EUvsDisinfo kan bijvoorbeeld wel alleen propaganda in het Russisch uitzenden. De Russen worden nu beschermd door de taalbarrière van buitenlandse propaganda en daar kan EUvsDisinfo wat tegen doen. Rusland houdt er zo vanzelf mee op als het echt te gortig wordt.

Sonic2
Sonic26 mrt. 2018 - 23:16

Er wordt op deze site in de reacties erg afgegeven op links. Dat komt ook door veel reageerders die door Baudet bij elkaar georganiseerd zijn, maar het is opmerkelijk dat niemand aangeeft aan wat voor partijen links hun stemmen kwijt raakt. De PvdA en ook GL verloor aan DENK, PVV en D66. Ik vind D66 er met het referendum, economisch, maar ook met dit weer er een enorme puinhoop van maken. Ik hoop dat ze echt een enorm pak voor hun broek krijgen op 21 Maart. Overigens is Geenstijl een onvoorstelbare riool site. Een rechts radicaal PVV/ FvD blogje. Ik zeg niet dat je die site moet censureren, maar het een keer benadrukken dat Geenstijl een weerzinwekkende PVV site is. Die er op achteruit gaat de laatste jaren is wel goed. Dat is een boodschap die verkondigd moet worden. Omdat een aantal compleet verdwaalde mensen denken dat Geenstijl een soort kroonjuweel is, is het belangrijk dat die mensen uit hun droom worden geholpen. Geenstijl is rechts radicale riool journalistiek en het is goed dat dat heel duidelijk wordt gemaakt.

KeesVanZundert
KeesVanZundert6 mrt. 2018 - 22:18

Het blijft een feit dat de EU en nu ook onze minister weigeren toe te geven dat nepnieuwes van alle kanten komt. Alles wat nog een (kleine ) correctie behoeft wordt nepnieuws genoemd. Terwijl ook de bekende media nogal eens de mist in gaat. Vervolgens gaat eenieder elkaar de maat nemen over nepnieuws. Het is toch wel heel treurig gesteld dat we van media als geenstijl en TPO moeten horen dat de EU een ministerie van warheid aan het optuigen is en dat onze miniser dat wel een erg goed idee vindt. Nu heeft ze de kamer tegen. Conclusie: luisteren of wegwezen

1 Reactie
OlavM
OlavM6 mrt. 2018 - 23:14

@ KeesVanZundert: ".....een ministerie van warheid..."! Geen toevallige verschrijving, denk ik! :)

Jan Willem de Boer3
Jan Willem de Boer36 mrt. 2018 - 21:19

Allemaal mooi en aardig Han dit betoog. Echter in een democratische rechtstaat is de taak van de onafhankelijke pers het kritisch volgen van de regering, politie en het justitieapparaat. In een dergelijke rechtstaat is een ambtelijke controle van de pers vloeken in de kerk en het beperken van vrije toegang tot alle informatie een grondwettelijke inbreuk. Er zijn mijns inziens in dit land een tweetal problemen. Het fenomeen dat een groot deel van de MSM niet kritisch genoeg is, maar meer acteert als een doorgeefluik van de overheid en haar beleid. En dat de grootste bron voor desinformatie de politiek is, waar partijbelang veels te vaak belangrijker is dan landsbelang.

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst6 mrt. 2018 - 22:54

Er is geen sprake van een ambtelijke controle vna de pers. Dat is zinsbegoocheling die in sommige verwarde kringen leeft.

koffieleut2
koffieleut27 mrt. 2018 - 13:33

Han beweer jij nu dat dit instituut draait met onafhankelijk financiële bronnen?. Niet gesteund door een overheid en gecontroleerd en bijgestuurd wordt door onafhankelijke personen zoals bijvoorbeeld rechters?. Want dan kan je stellen dat ze onafhankelijk zijn. Onder druk wordt alles vloeibaar, zeker als het om geld of macht gaat. En het kunnen aangeven wat wel en geen nepnieuws is, om daarmee nieuws te kunnen sturen, geeft in mijn beleving iemand of een organisatie veel macht. Beetje historicus zou dat moeten weten.

OlavM
OlavM6 mrt. 2018 - 20:38

Hm, ik heb niet veel fiducie in “instanties met een onafhankelijke status, geheel los van de Brusselse instanties of de nationale regeringen”. Deze laatste zullen het geheel niet willen bekostigen als ze geen stevige vingers in de pap hebben. Want de EU zelf doet al geheel en al aan propaganda. De EU vertrouw ik ook zeker niet als het gaat om “waarheid en eerlijke informatie”. De EU is geen politiek neutrale organisatie, maar zeker in de huidige tijd sterk bepaald door het neoliberalisme. Remember de EU-fanatici Guy Verhofstadt en Hans van Balen in Kiew, om de zogenaamde democratische revolutie daar te ondersteunen en een gekozen president te verjagen! De EU heeft –naast de NAVO en de VS- nogal agressief opgetreden richting Rusland (een soort “roll back”-aanpak), en enorme haast gemaakt met het ”inlijven” van voormalige Oostbloklanden. Een gerechtvaardigde “verdenking van expansiezucht" dus, aan de kant van Rusland. De Europese burgers zélf zullen moeten uitzoeken wat volgens hen waarheid of nepnieuws is. Daar hebben ze geen sturende leiding van de EU voor nodig, alsof die trouwens intern niet verdeeld is en er niet heel verschillend tegen dit soort dingen wordt aangekeken. Zijn de regeringen in Polen en Hongarije b.v. zo “waarheidsgetrouw en eerlijk”? En het gaat toch om “het individu met zijn burgerlijke rechten en plichten”, die het fundament van de samenleving zouden moeten vormen? Geheel waardevrije informatie bestaat niet, omdat die altijd gekleurd is door (politieke) belangen. Ook in de EU. [….GeenStijl, TPO en de Gelderlander op de site te kijk gezet als verspreiders van valse informatie] Nou, wat betreft de eerste twee heb ik daar geen enkele moeite mee! Daaromtrent hoeft dus niets “gerectificeerd” te worden.

5 Reacties
Haastig
Haastig7 mrt. 2018 - 9:34

Welkom in Rusland! Ik heb het niet zo op de betreffende media, dus als we die onterecht als nep-nieuws-verspreider op de site zetten van onze overheid op EU niveau is dat prima en als we ze er na dreiging van procesgang af moeten halen -omdat ze wel degelijk de waarheid spraken- hoeven we niet te rectificeren. Wij zijn voor de willekeur en vriendjespolitiek!

FransAkkermans1947
FransAkkermans19477 mrt. 2018 - 10:02

De persvrijheid is bij u niet in goede handen, zoveel is wel duidelijk uit uw laatste opmerking.

KeesVanZundert
KeesVanZundert7 mrt. 2018 - 10:27

ook al hebben ze op meerdere onderdelen een punt hoeft er niets gerectificeerd te worden omdat u een hekel heeft aan Geenstijl en TPO ???

JanVG2
JanVG27 mrt. 2018 - 11:01

"Nou, wat betreft de eerste twee heb ik daar geen enkele moeite mee! Daaromtrent hoeft dus niets “gerectificeerd” te worden. " Met andere woorden als een organisatie aanwijsbaar onterecht van "liegen" wordt beschuldigd, hoeft dat alleen gerectiviceerd te worden als die organisatie jouw mening verkondigd ... Objectiviteit heb je niet echt hoog in het vaandel staan

OlavM
OlavM8 mrt. 2018 - 2:21

@ Haastig, FransAkkermans 947,KeesvanZundert en JanVG: Hoezo?Jullie lezen allemaal slecht en reageren Pavloviaans. Ik spreek me toch duidelijk uit tegen een Europees beoordelingsbureau? Integendeel, ik zeg juist dat de burgers het zélf moeten beoordelen. Ik ontzeg GeenStijl en TPO niet het recht op publiceren, toch?Hoezo "persvrijheid bij mij niet in goede handen"? Het enige wat ik zeg is, dat zij zelf gerenommeerde verspreiders van nepnieuws zijn. (Is dat zo schokkend?). En dat een zo luidend oordeel daarover (van wie dan ook) wat mij betreft dus geen "correctie" behoeft. (Maar dat gaat dan dus niet over een Europees beoordelingsbureau, dat is duidelijk). Voor censuur pleit ik helemaal nergens.

DenFlexwerker
DenFlexwerker6 mrt. 2018 - 20:04

De grootste nepnieuws/propaganda coupe komt niet uit Rusland. Het was onze eigen minister van Buitenlandse zaken. De premier die van de leugen wist, zat er nog steeds. Het grote gevaar voor democratieën is niet buitenlands nepnieuws. Het is eigen nepnieuws om de bevolking op het verkeerde been te zetten. Propaganda neemt de plek van informatie in. We zijn bang voor buitenlandse tirannen die democratie monddood hebben gemaakt (Dit zogenaamd in de strijd tegen terrorisme of buitenlandse propaganda). Daarom gaan wij onze machthebbers ook deze wapens geven. Want onze machthebbers zullen zoiets immers nooihooit doen. Voor wie dat geloofd, heb ik nog een plaatsje in de zaal waar Putin zijn invasieplannen voor Lutjebroek uit de doeken gaat doen. Laten we de media dus met rust laten. Het feit dat EUvsDisinfo niet rectificeert, is geen amateurisme. Het probeert een waarheid uit het zicht te houden. Geen echte liefde voor waarheid dus. Enge club dus.

2 Reacties
Paul250371
Paul2503717 mrt. 2018 - 2:13

De waarheid of anders gezegd liegen doet er ook niet toe bij rechts. Er zijn wellicht 3 VVD'ers die door de leugen van Halbe Heilstra (en minstens nog 8 anderen de laatste jaren ) overstappen naar Bidet en zijn handpop, de rest baalt er van dat Halbe betrapt is. De immoraliteit en de hufterigheid van de VVD is net zo groot als de oren, de neus en de kin van Haatsma Buma samen en vice versa. Er is ook geen stoppen aan want de neus en de oren blijven groeien. De VVD en verwanten allah Buma Haatsma zijn de pest voor de samenleving. (Wellicht of topic maar dit soort zaken kunnen niet vaak genoeg worden benoemd.) Het is in dit land ook altijd rechts wat afluisteren wil. Maar aan een fact check heeft dat schorriemorrie een broertje dood.

JanVG2
JanVG27 mrt. 2018 - 11:04

Serieus ..?? De misleiding van onze regering / media is erger dan wat er uit Rusland komt? Heb je ooit wel eens naar een Russische nieuwsuitzending gekeken?? Is het hier de objectiviteit en eerlijkheid en niets dan objectiviteit en eerlijkheid? Absoluut NIET!! Er is ruimte voor verbetering ... maar te doen alsof het in Rusland (Turkije, China etc etc ...) niet vele malen erger is, getuigd niet echt veel van "objectiviteit en eerlijkheid" of kennis van wat daar als nieuws gepresenteerd wordt ...

Ryan2
Ryan26 mrt. 2018 - 19:02

O ja, je haalt het aan over RNW. Inderdaad was de wereldomroep waarheidsgetrouw. Dat is dan ook n=meteen de reden waarom ze "wegbezuinigd" zijn. Zo, kan je in je zak steken!

spoorsloper
spoorsloper6 mrt. 2018 - 18:39

Volgens mij kan het veel simpeler, namelijk zorgen dat de normale nieuwskanalen onpartijdig en objectief verslag doen van zaken...

CM2
CM26 mrt. 2018 - 18:33

Heerlijke satire, Han. Dank.

Sammie3
Sammie36 mrt. 2018 - 18:31

Op zich weer een goedbedoeld stuk Han, maar de nodige hypocrisie is u ook niet vreemd. Dit is natuurlijk een opiniesite, maar staat ook regelmatig bol van de eenzijdige informatie. De hetze tegen de PvdA vindt ook hier stevig aftrek door haar voortdurend voor neoliberaal en wat al niet meer uit te maken, terwijl daar in de verste verte geen sprake van is in een land met een publieke sector van ruim 40% van de economie, inclusief een verzorgingsstaat van zorg en uitkeringen die ruim een helft van de begroting beslaat. Is dus in feite ook het rondbazijnen van onzin. Idem voor de racisme discussie. Niemand ontkent dat er racisme is tegen zwarten, moslims en homo's in Nederland, maar als je de rest van de wereld er buiten laat, dan zie je de zaken niet in perspectief. Helaas is er altijd en overal racisme in de wereld, maar niemand neemt blijkbaar de moeite dit eens uit te zoeken. Punt is ook dat de staat er niet is om de waarheid te spreken. Die nobele taak is weggelegd voor de journalistiek. De overheid is er primair om een land fatsoenlijk te besturen, wat paradoxaal maar logisch genoeg vaak neerkomt op gekonkel in achterkamers, oftewel het verhullen van de waarheid. Als de pers een beetje bij de les is, staan ze niet te bivakkeren bij de punten en komma's in Den Haag maar in Brussel waar voortdurend de crises van vandaag ontstaan, dus van eurocrisis tot vluchtelingen en van Brexit tot de recente handelsoorlog met Trump. Maar blijkbaar blijft de pers in Europa vooral geinteresseerd in het eigen land. Clowns als Wilders en Beppe Grillo leveren domweg meer hits en kijkers op. Tel daar bij op dat de EU een dankbare schietschijf is voor clubjes die wel wat extra zetels kunnen gebruiken. Niet raar daarom dat de EU dan maar zelf voor de Europese pers speelt, niet in de laatste plaats uit terechte zelfbescherming.

1 Reactie
Paul250371
Paul2503717 mrt. 2018 - 1:56

Terwijl er in de verste verte geen sprake van is? Gaattie lekker? De PVDA heeft door haar Judasmove neoliberaal beleid gevoerd door het schandknaapje van Rutte te zijn en keiharde bezuinigingen ten koste van de minder bedeelden en de zwakkeren (Sw's etc) door te voeren om een paar sociale broodkruimels te oogsten. De PVDA is in het vorige kabinet door de linkse ondergrens gezakt. De publieke sector is een schijntje met wat er was voordat het vermarkt moest worden. Eigendom van ons allen werd door een paar ego's weggegeven aan bedrijven voor een schijntje, ook dankzij de PVDA. De staat is er niet om de Waarheid te speken???? Dan houdt toch alles op, als de staat het recht heeft om te liegen dan is de rechtspraak toch weg. Hoe kan je een land fatsoenlijk besturen als je niet de waarheid spreekt? Halbe Heilstra had dus moeten blijven volgens jou? Waarom zou je van de burger eisen dat hij niet liegt voor de rechtbank als de staat niet de waarheid hoeft te spreken? Als de pers een beetje bij de les is, staan ze niet te bivakkeren bij de punten en komma’s in Den Haag maar in Brussel Dus als de Noord Zuid lijn een fiasco is dan moet ik naar Brussel, als de politie hier de fout in gaat dan moet ik naar Brussel? Wat een onzin. En wat bedoel je met je racismeverhaal? We moeten hier niet zeiken want ergens anders is het erger? Zoiets? En wat moet er uit gezocht worden? Hoe het komt dat er racisme is? Er zijn boeken vol geschreven maar vraag het eens aan Brussel. De staat is er niet om de Waarheid te spreken. Dit geloof je toch niet.

Juppé🎗
Juppé🎗6 mrt. 2018 - 18:12

Weer een keer de dag dat ik het helemaal met U eens ben.....De wereldomroep was geen propagandakanaal, het was objectieve informatie, voor mensen die dat thuis niet hadden net als BBC en RFI (france24). beslist geen Radio Moscou of VOA. Jonathan Marks « keep in touch with the dutch » was daar de grote voorvechter van.

Geert6
Geert66 mrt. 2018 - 18:09

Han, het was je bijna gelukt: een column schrijven zonder Baudet te noemen. Maar ja, waar het hart vol van is.......

Johan eldert
Johan eldert6 mrt. 2018 - 18:07

alleen dat is d66 Ollongren niet toevertrouwd. Op de website van de rijksoverheid wordt maar halve informatie verstrekt over de sleepwet. Natuurlijk alleen de opgeklopte mooie voordelen, waarvan de snowden papers allang het tegendeel hebben bewezen. Bevraagd door Privacy monitor zegt haar ministerie dat ze daar geen probleem mee hebben dat er 1/2 info en ook nog deels onjuiste informatie op de site staat. Want de redenering is dat de sleepwet er vooral doorheen moet en geen grote Nee stem vanuit het publiek moet komen. misleiding dus door de overheid onder auspicien van een d66 minister. en dat is meteen de valkuil van je verhaal Han, de waarheid [wat dat ook moge zijn] is nooit in goede handen van een overheidsdienst. nationaal of europees

3 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst6 mrt. 2018 - 22:58

Heb ik het dan over een overheidsdienst?

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 mrt. 2018 - 5:40

Mee eens!

Sustainaboy
Sustainaboy7 mrt. 2018 - 14:46

Wie gaat dit betalen Han? "Hoeveel mag dat kosten? Met een miljard kom je al een heel eind. En voor alle EU-landen bij elkaar is het een schijntje." Iets met niet bijten, handen en voeden?