Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ollongren lekt per ongeluk aantekeningen, verkenners stappen op

  •  
25-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
624 keer bekeken
  •  
Verkenners praten met Rutte en Kaag

© Kajsa Ollongren (D66) leaves the Stadhouderskamer after a positive result of a corona test, The Hague, The Netherlands, 25 March 2021. The scouts have spoken with all seventeen intended group

Update 15.00 uur:
Tamara van Ark (VVD) en Wouter Koolmees (D66) worden de nieuwe verkenners. Dat melden bronnen in Den Haag. Zij nemen het stokje over van Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren die eerder op de dag hun taak neerlegden nadat aantekeningen uit de overleggen per ongeluk door Ollongren werden gelekt. Van Ark is in het demissionaire kabinet minister van Medische Zorg, Koolmees van Sociale Zaken:
Uit die gelekte aantekeningen blijkt onder meer dat er gesproken is over een functie voor CDA’er Pieter Omtzigt weg van het Binnenhof, zonder dat daar met hem over gesproken is. Ayfer Koç, echtgenote van Omtzigt en CDA-fractievoorzitter in Enschede, laat op Twitter weten hoe daar in huize Omtzigt over gedacht wordt: ‘ Gelukkig gaan zij daar niet over maar wel zijn 342.000 kiezers die hij niet in de steek laat.’
Update 12.40 uur:
Verkenners Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren leggen hun werk als verkenner per direct neer. Dat meldt de Rijksoverheid. De reden daarvoor is het lekken van de notities van Ollongren. In een verklaring staat dat hoewel de notities ‘geen directe weergave van de reeds gevoerde gesprekken’ zijn, de verkenners ‘hun werk niet meer onbevangen en onbevooroordeeld kunnen voortzetten.’
ExUo5wnXMAgZoRI
Eerder: Bij het verlaten van de Stadhouderskamer op het Binnenhof, heeft verkenner Kajsa Ollongron mogelijk een blunder begaan: de documenten in haar handen waren zichtbaar voor de aanwezige fotografen, waardoor aantekeningen uit de verkenningsgesprekken te lezen waren.
De duidelijkste foto’s komen van ANP-fotograaf Bart Maat. Op de papieren van Ollongren staat onder het kopje ‘aandachtspunten VVD en D66’ duidelijk te lezen: ‘Onderhandelingsstijl Hoekstra’ en ‘meerderheid Eerste Kamer geen must’. Hoekstra zelf laat daarover op Twitter weten: ‘Bizar, dit inkijkje in de aantekeningen van verkenner Ollongren. Onderwerpen die geen van allen met mij zijn besproken en waar zij ook niet over gaat.’
Ook blijkt uit de aantekeningen van de met corona-besmette Ollongren dat een links blok ver te zoeken is. ‘Linkse partijen houden elkaar niet echt vast’, valt te lezen. Ook is er over de vanuit eigen partij aangevallen CDA’er Pieter Omtzigt gesproken. ‘Positie Omtzigt functie elders’, staat er. Het is de vraag of dat een voorspelling is, of een eis van VVD of D66. PvdA-leider Ploumen laat weten dat het loslaten van andere linkse partijen in elk geval niet vanuit haar partij komt:
Eerder werd aan demissionair premier Mark Rutte gevraagd waarom de verkenningsgesprekken niet online gedaan werden, via bijvoorbeeld Zoom, zoals een groot deel van werkend Nederland momenteel op kabinetsadvies doet. Volgens Rutte zou de veiligheid daarvan echter niet optimaal zijn en bestaat de kans dat informatie uit de gesprekken op straat komt te liggen. Inmiddels is de demissionaire premier daar in elk geval deels op teruggekomen. Donderdag liet de Rijksoverheid weten dat tot nader orde de ministerraad via digitale communicatietechnologie wordt gehouden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (240)

Libertain
Libertain26 mrt. 2021 - 9:07

Mooi voorbeeld hoe onze politieke klasse de transparantie en openheid omarmt. Jammer dat degene die het uitvoert meteen nar huis moet, al dan niet samen met Omtzigt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 mrt. 2021 - 9:07

Laten we eerlijk zijn. Zowel Rutte als Kaag en Hoekstra willen Omtzigt kwijt. Hij is die luis in de pels van het aankomend kabinet. Hij wil controleren niet (bij voorbaat) conformeren. Dat is het probleem. En problemen zijn er in hun ogen om uit de weg geruimd te worden. Tenminste zolang de problemen hen toebehoren. Wie is die burger ook alweer, is dat dezelfde als de kiezer? Ze zijn nog maar net verkozen, vormen nog geen regering, en ze lappen de rechten van die burger alweer aan hun laars. Die stem wordt weer niet gehoord.

4 Reacties
Zandb
Zandb26 mrt. 2021 - 12:06

Mioes Als we dan eerlijk moeten zijn, dan weten we niet of Rutte, Kaag en Hoekstra Omtzigt kwijt willen. Zeker als het bv om Kaag gaat, zou ik niet weten waarom Omtzigt van haar weg moet. Hooguit zou het een onderdeel van een onderhandelingsproces zijn, waarin Kaag zich min of meer gedwongen ziet om aan zoiets mee te werken. Dat zou me dan enorm tegenvallen. Van Hoekstra kan ik me dat wel voorstellen, want anders had die hele toeslagenaffaire met Omtzigt wel een prominentere rol gespeeld bij de verkiezingen. En Rutte. Tja, dat lijkt zo onderhand wel de kwade genius die iedereen tegen iedereen opzet en het succes incasseert.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 mrt. 2021 - 1:15

Zand Het is toch echt een D66 verkenner die meegedaan heeft aan de bemoeienis met de TK, met Omtzigt.

Zandb
Zandb27 mrt. 2021 - 14:13

Minoes Hoezo, meegedaan? Hoe weet u dat? Bent u er bij geweest? Het kan toch ook wel een papier zijn, dat ze nog net voor ze naar huis ging, even van iemand kreeg aangereikt.

Pater
Pater29 mrt. 2021 - 22:20

@Zandb Vreemde gedachte. Ollongren en Jorritsma hebben inmiddels duidelijk gemaakt dat zij beiden verantwoordelijk waren, hun opvolgers hebben hun afkeuring uitgesproken. Een ambtenaar schrijft dit alleen maar op als de verkenners dat willen. Je zult er aan moeten wennen dat het 'nieuwe' leiderschap hetzelfde is als het oude: kunnen we die lastpost weren? Bedenk ook, dat een eerste verkenning natuurlijk nooit over de poppetjes moet gaan. De beide dames zijn ver buiten hun boekje gegaan. Minoes heeft groot gelijk.

Rolandb Gilead
Rolandb Gilead26 mrt. 2021 - 8:21

Het was niet handig om met die paperassen open en bloot naar je auto te lopen, want je weet dat de hyena's van de media altijd op de loer liggen. Maar laten we niet doen alsof het zo bijzonder was wat er blijkbaar in die papieren stond, en de "geschoktheid" van menig politicus hierover is al helemaal bespottelijk. In alle vergaderingen, ongeacht in welk bedrijf of in welke context dan ook, worden zaken besproken die niet direct voor ieders oren bestemd zijn. Dat heeft niets met geheimzinnigheid, dubbele agenda's of achterbaksheid te maken, maar alles met het normaal kunnen functioneren teneinde een paar stappen verder te komen. Dan kun je niet krampachtig zijn. En ja, er vallen ook namen. In een sfeer van vertrouwen en integriteit naar elkaar toe moet dat ook gewoon kunnen. Het is wel typerend dat dit gebeuren met Ollongren meteen wordt uitvergroot en alsof er iemand - Omtzigt in dit geval- iets wordt geflikt, terwijl de feitelijke tekst niets aantoont wat niet door de beugel kan. Kom op, zeg. Over iedereen wordt gepraat en dat is niet altijd meteen achterklap of iets dergelijks. Maar zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten. De reacties zeggen mij dus meer dan die aantekeningen zelf.

1 Reactie
LaBou
LaBou 26 mrt. 2021 - 12:23

1 + 1 = 2. Dat geldt nog altijd maar gilead wil ons nu wat anders wijsmaken.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -26 mrt. 2021 - 8:12

ik heb veel vergaderingen bijgewoond in mijn leven en heb nog NOOIT mijn vergaderpapieren op een dergelijke manier vastgehouden, laat staan met mijn jas aangetrokken en naar buiten. 2 mogelijkheden: Ollengren is OF chaotisch, OF er is voorbedachte rade in het spel. Overigens: ziet u Rutte (of desnoods Asscher) met zijn armen omhoog en 10 fotografen op een tafel dansen ? Dat is verschil tussen gevaar en rust). We gaan nog wrede tijden tegemoet.

7 Reacties
Zandb
Zandb26 mrt. 2021 - 8:25

Bal OF...... was ze wat in de war vanwege het feit dat ze direct naar huis moest vanwege die besmetting, weet u veel. En Kaag is niet dezelfde als Ollengren, die ik overigens niet ken, of u zou Ollongren moeten bedoelen. Dus OF u bent blind OF u bent net zo'n 'sufferd' als wie dan die Ollengren mag zijn.

Zapata
Zapata26 mrt. 2021 - 9:05

Waarom moet dat nog op papier? Kan gewoon digitaal. Met encryptie kunnen journalisten ook niet meekijken.

JasDon
JasDon26 mrt. 2021 - 9:23

Ik zie in de papieren voor de dinosaurussen reflex van papier, papier, papier. En maar hopen dat de secretaresse die dat moet uitprinten er niet in mee leest of dat het niet op straat komt te liggen. Een beetje moderne bestuurder kan ook volledig digitaal werken, scheelt een halve ondersteunende FTE en veel gezeik. En ik verwacht nu de nodige dinosaurussen op mijn nek te krijgen ;-)

Zandb
Zandb26 mrt. 2021 - 12:09

Jasdon Het is handig wanner je papieren hebt bij een vergadering. Die kun je makkelijk ordenen en dan zijn die snel toegankelijk. En je kunt er snel iets er bij schrijven of onderstrepen of.....

Zapata
Zapata26 mrt. 2021 - 12:48

@Zandb Kan gewoon op een tablet. Teams sessies kunnen met toestemming opgenomen worden zodat de notulen heel eenvoudig bijgewerkt kunnen worden achteraf. Volslagen achterhaald om dat nog met papier te doen.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen26 mrt. 2021 - 14:46

Het is nog handiger een tablet bij je te hebben, zandb, qua ordenen en toegankelijkeid, en je kunt er ook snel iets bij typen of onderstrepen of…..

Zandb
Zandb27 mrt. 2021 - 7:39

Dick Alleen u kunt bedenken, dat het of-of is. Natuurlijk heb je ook een tablet bij je. Gemak dient de mens. Zapata Het gaat er natuurlijk om, wat ik prettig vind. Het feit dat u appelmoes lekker vindt, hoeft natuurlijk niet voor mij of een ander zo te zijn. Inderdaad heb ik het wat te feitelijk opgeschreven. En ik zei, dat je (ik althans) papieren gemakkelijker kan ordenen; zo op de tafel leggen bv. dat je (ik althans) meerdere zaken tegelijk kan zien en/of snel kan switchen.

Exkraker
Exkraker26 mrt. 2021 - 8:08

Waar blijft Kaag? We horen weinig van de nieuwe leider die alles anders zou gaan doen.

1 Reactie
Zandb
Zandb26 mrt. 2021 - 8:29

Ex Tja. Waar blijft Kaag. Ik heb zo'n idee, dat die druk bezig is om alles anders te doen, maar dan juist heel doordacht. Zodat exkrakers niet maar zo op rare ideeën komen. (In dat geval zou het wel eens heel lang heel stil kunnen worden, want dat is een schier onmogelijke opgave.)

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...26 mrt. 2021 - 7:59

Het voorstel om Pieter Omtzigt via de achterdeur van het Binnenhof te lozen komt hoogstwaarschijnlijk wél uit de koker van Rutte en Kaag, totaal ongeloofwaardig dat de verkenners dit zélf op de agenda zouden hebben gezet. Omtzigt is in hun ogen een lastpak en te principieel, het gaat helemaal niet om de "Toeslagenaffaire" maar veel eerder om zijn standpunten over de staat van de EU en de Raad van Europa. Hij wil dat bestaande verdragen [rechtsstaat, stabiliteitspact] worden nageleefd en de gremia waar de echte beslissingen worden genomen transparanter worden. Lees ook zijn 'Cleveringa-lezing" van 2020 en het wordt u geheel duidelijk. Een EU-kritische fractievoorzitter is natuurlijk een gruwel, dan komen de snode plannetjes van de ALDE-fractie genoten in gevaar.

3 Reacties
Zandb
Zandb26 mrt. 2021 - 8:33

Kijk U hebt daarvan geen enkel bewijs. Het kunnen net zo goed (of nog eerder) opmerkingen zijn van of betreffende het CDA. Als dat zo zou zijn, dan moet je dat wel overwegen, zelfs als je Kaag of Rutte heet. Vooraleerst weten we dus te veel weinig om, zoals u, werkelijke conclusie te kunnen trekken. Maar genoeg om voorzichtig te vermoeden.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...26 mrt. 2021 - 8:44

@ Zandb Idd geen bewijs, maar wel een zeer aannemelijk scenario. Waarom zou het CDA zelf af willen van haar populairste kamerlid? Volgens mij zijn Hoekstra en Omtzigt vrij goed met elkaar, zitten ook qua Brussel op één lijn.

Zandb
Zandb26 mrt. 2021 - 12:14

Kijk Misschien wel. Maar het CDA heeft de toeslagenaffaire met Omtzigt in de kou laten staan en zit in de maag met een zo invloedrijk man, die dat juist is, omdat hij zich niet onvoorwaardelijk door een partijdiscipline laat leiden. Zwartwit geredeneerd kun je stellen, dat als er dan al op het CDA gestemd werd, dat door Omtzigt kwam.

Gambardella
Gambardella26 mrt. 2021 - 7:19

Weinig elegant van de serieuze media. Een foto van aantekeningen maken en die uitvergroten. Nieuwswaarde heeft het misschien (dat heeft het niet voor de massa, heus niet), maar edelmoedig is anders.

5 Reacties
Zapata
Zapata26 mrt. 2021 - 7:51

Shooting the messenger. Werkt altijd goed.

o u wisbaar
o u wisbaar26 mrt. 2021 - 8:00

Weinig elegant? Goede journalistiek! Van iemand met de positie en salaris van Ollongren mag worden verwacht dat ze niet zulke blunders maakt.

Marinus Calamari
Marinus Calamari26 mrt. 2021 - 9:05

@Gambarella https://joop.bnnvara.nl/nieuws/merkel-diversiteit-is-wapen-in-strijd-tegen-coronavirus#comment-2712850 Gambardella 4 januari 2021 at 12:19 "Bij ons ‘aan de Zuidas’ maakt het geen donder uit welke kleur, geloof of seksuele voorkeur je hebt. Als je maar je targets haalt." Ik zie dat u in een eerdere reacties aangegeven heeft dat u op de Zuidas werkt. Ik vermoed dat uw roep om fatsoen eerder daarmee te maken heeft, dan met een daadwerkelijke wens tot een meer fatsoenlijke omgang met elkaar. De Zuidas is toch een plek waar men zaken als "het halen van targets" hoger in het vaandel heeft staan als zoiets als "fatsoen moet je doen". Sterker nog, fatsoen is zo'n dingetje wat het halen van de targets maar hindert, stel ik me zo voor. Verder is dit natuurlijk juist waar de journalistiek voor bedoeld is, maar ik stel me zo voor dat "goede journalistiek" het "halen van targets" meestal ook niet helpt

Joe Speedboot
Joe Speedboot26 mrt. 2021 - 10:18

'Weinig elegant van de serieuze media.' jij hebt liever 'serieuze' media die kritiekloos de woordvoerders nakakelen?

Marinus Calamari
Marinus Calamari26 mrt. 2021 - 10:46

@Joe Speedboot We vergeten nogal eens dat er in dit land (nog steeds) miljoenen mensen zijn die geen boodschap hebben aan zoiets als landsbelang en die wel profiteren van de afbraak en corruptie van het neoliberalisme. Ik heb geen enkele reden om aan te nemen dat Gambarella niet in die categorie valt.

Greendutch
Greendutch26 mrt. 2021 - 6:53

Blij dat mensen fouten maken omdat nu dingen aan het licht komen die we anders niet hadden geweten Blijft ‘t feit dat velen veroordelen. Hij die zonder zonde is ..........

Petra Privacy
Petra Privacy26 mrt. 2021 - 6:34

En zelfs dit kan mevr. Ollongren niet, ze was ook al een zwakke minister. Een Tweede Kamerlid zo schofferen, dan verzin je toch niet, maar qua leiderschap heeft ze al veel vaker gefaald. Toch heeft het volk voor deze club gekozen, hoewel duidelijk is dat de democratie bij D66 in slechte handen is. Maar de zetels zijn binnen en daar ging het ze om. Dat zo veel mensen voor dit gewauwel hebben gekozen, ach dat maakt niet meer uit. Nederlanders accepteren nog steeds de uitbuiting en uitholling van het bestuur van dit land. Madame heeft als minister 4 moties tegen gehad over haar woonbeleid, maar door het doorzettingsvermogen van de SP samen met de huurders in Nederland, is het de SP toch gelukt om circa 850.000 mensen van betere woonlasten te voorzien. Omdat de huren dit jaar worden bevroren! Waardoor we zien dat het woonbeleid bij de SP wel in goede handen is. En die inzet blijft, voor huurders en kopers, voor meer betaalbare woningen.

4 Reacties
Zandb
Zandb26 mrt. 2021 - 8:02

Petra Zij schoffeert vooraleerst niemand; u hebt geen idee of dit haar voorstellen, ideeën, gedachten zijn of die van anderen. Wat u van haar vindt als minister, dat moet u weten, maar om haar o.g.v. van een a4tje, waarvan u de achtergrond niet kent, nog eens even een flinke schop uit te delen, dat kan terecht zijn maar daarvan heeft u geen idee, madamme.

korheiden2
korheiden226 mrt. 2021 - 11:05

@Zandb : Uw grote hoeveelheid reacties op dit item is opvallend. Ollongren wordt te vuur en te zwaard verdedigd. Helaas heeft ze al meer steken laten vallen. Neem bijvoorbeeld de weigering om de wil van een kamermeerderheid (geen huurverhoging) uit te voeren. Ook wilde ze geen uitspraak van de rechter afwachten m.b.t. het afschaffen van het raadgevend referendum. In Amsterdam verraste zij als wethouder de ondernemers met een in het diepste geheim genomen besluit, waardoor nieuwe toeristische winkels, zoals ijswinkels en souvenirshops, niet langer worden toegestaan in grote delen van het centrum. In 2016 kondigde ze het vertrek aan van cruisehaven Passenger Terminal, zonder dat duidelijk was waar die zich dan zou moeten vestigen. Burgemeester Van der Laan moest haar publiekelijk aansporen om stappen te zetten bij de verdeling van tientallen miljoenen euro's voor kunst en cultuur. Kortom, het maakt op mij de indruk van iemand (Kajsa Ollongren is jonkvrouw, een telg uit een adellijk Fins geslacht) die de mening van het volk maar hinderlijk vindt en vooral haar eigen weg gaat. Ik wens haar het allerbeste met haar gezondheid maar denk zomaar dat ze weggepromoveerd zal worden.

Zapata
Zapata26 mrt. 2021 - 12:50

@Korthelden, laat me gokken Zandb stemt D66 en komt hier to the rescue. Hetgeen het goed recht van Zandb is.

Zandb
Zandb27 mrt. 2021 - 7:46

Kor Beter lezen. Ik verdedig niemand. Ik verdedig iets. Ik probeer te laten zien, dat veel mensen weinig meer doen dan er op los fantaseren. Als u bv vindt dat Ollongren steken heeft laten vallen en dat hier dan ook doet, dan moet u dat weten. Maar het is en blijft gewoon heel goed mogelijk, dat die steek die ze hier laat vallen van een totaal andere orde is, dan de steken die u bedoelt. Dat stel ik vast. Meer niet. Dat zou ik 'zelfs' vaststellen, als het om Baudet of Wilders gaat. Zapata Laat me gokken. U stemt geen D66 en dat verklaart uw onwil om te lezen. Maar daar hebt u geen recht op.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 mrt. 2021 - 2:09

En als we het niet gezien hadden as het niet zo erg? Die indruk krijg ik hier. https://www.nrc.nl/nieuws/2021/01/21/persoonlijke-beleidsopvatting-toch-niet-geschrapt-uit-de-wob-a4028659 Rutte en transparantie! Hij zou alles zoveel beter maken, meer transparant? Ach ja, dat was voor de verkiezingen natuurlijk, toen hij zijn verantwoordelijkheid moest nemen. Die lacht zich iedere dag rot om zoveel domheid en goedgelovigheid. Dus als je Rutte lachend op de fiets ziet zitten dan weet je waarom.

EenMening
EenMening26 mrt. 2021 - 0:24

Zo'n fotoflater is niet uniek, in het VK konden ze er ook wat van. Fotoflater, wordt dat het woord van het jaar? Het zou zo maar de openingsscene van een politieke roman kunnen zijn. "Fotoflater. Hoe Ollongren verdween van het Binnenhof" of "Omzichtige zaken".

Tommy Occhi
Tommy Occhi25 mrt. 2021 - 22:00

Bovenop deze kapitale blunder van de zichtbare notities torenen er nog een veel grotere zaken bovenuit welke geen blunders maar bewust kwalijk handelen aantoont. De geplande behandeling van Omtzigt wat duidelijk een gewenste afrekening betreft is onvergeeflijk. Het is echter naief te geloven dat dit niet om een qua invloed rondom de toeslagenaffaire belangrijke partijen VVD, CDA, D66, PvdA, en GroenLinks gewenste afrekening gaat en daarom deel uitmaakt van de opdracht van de verkenners partijen tot elkaar te brengen.

2 Reacties
Raymond1969
Raymond196926 mrt. 2021 - 7:36

Die 'opdracht' is een ongeschreven idee dat heerst onder de politieke elite om te kunnen doen met dit land wat zij goed achten. Het gaat allang niet meer om de mensen, maar om hoe we de huidige machtstructuur in stand kunnen houden.

Zandb
Zandb26 mrt. 2021 - 8:05

Tommy Uw conclusie is gebouwd op drijfzand. Maar ik zal de laatste zijn om te ontkennen, dat het waar KAN zijn, helaas. Dat ik naïef ben, wanneer rekening houd met het feit, dat ik het mis heb, dat ben ik beslist niet met u eens.

Rob Kievit
Rob Kievit25 mrt. 2021 - 20:57

Klein winstpuntje is dat de voormalige wethouder van Bolsward, de slechtste minister ooit van Verkeer en Waterstaat, de incompetentste buitenlandpoliticus ("Chirac is een griezel"), de corruptste Almere-burgemeester ("diepe grondwaterpomp? Niks mis mee") nu ook van het toneel is verdwenen. Dáág, Jorritsma (en ik weet haar voornaam zelfs even niet). Weg!

1 Reactie
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin25 mrt. 2021 - 22:25

"Dáág, Jorritsma (en ik weet haar voornaam zelfs even niet). Weg!" Helaas mag ze de senator in de 1e kamer uithangen.

Raymond1969
Raymond196925 mrt. 2021 - 20:38

De jonkvrouwe vertoond toch wel zeer discutabel gedrag. Een ander continue de les lezen en dan dit

3 Reacties
Zandb
Zandb26 mrt. 2021 - 8:10

Raymond Belachelijk verwijt. Daarvoor weet u veel te weinig van de achtergrond van deze 'aantekeningen'. U weet niet eens bv of de tekst a4tje wel door haar is opgesteld of wat ze daar van vindt. Wanneer ik van u een briefje met door u opgestelde aandachtspunten krijg, dan kan ik daar wel net zo boos over zijn als iemand anders die dat toevallig, per ongeluk ziet.

Raymond1969
Raymond196926 mrt. 2021 - 11:14

@zandb Iedereen ontkent er iets mee te maken te hebben. Dan is het of Ollengren zelf of haar medewerkers. We zitten in de verkennersfase en blijkbaar is men bezig met een sturingsproces waarbij men randzaken analyseert die een bepaald doel in de weg staan, anders kan je die opmerkingen niet verklaren. Dat de rest boos is, is terecht. Dan is dit geen belachelijk verwijt, het is een dubbele agenda die speelt. Eenzelfde proces hebben we gezien met het referendum, ook monddood gemaakt door deze mevrouw.

Zandb
Zandb26 mrt. 2021 - 12:19

Gemiste kans We weten het iet. Gedraag u daar dan ook naar. Bob U meent dat politiek een vuil spel is en daarom is er sprake van vuil spel. Dat noemen we een cirkelredenering. Het is hier veel logischer om uit te gaan van een fout. Als D66 er zo veel belang bij heeft, dat er gelekt zou worden, dan had dat veel makkelijker en beter gekund.

henk1953
henk195325 mrt. 2021 - 19:55

Verrassend? Niet echt. Dit krijg je als je Rutte zijn gang laat gaan. Hij regisseert. Afschaffing van het referendum aan het begin van Rutte III werd door Ollongren gebracht. Reken maar dat het uit de koker van Rutte kwam. Zijn wens, zoals meer netelige besluiten, gebracht door zijn ministers. Zo blijft hij buiten schot.

5 Reacties
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!25 mrt. 2021 - 22:08

Als dat zo is, en ik zeg nadrukkelijk als, wat zegt dat dan over Ollogren dat zij zich daarvoor leent?

henk1953
henk195325 mrt. 2021 - 22:36

Tja beste Tweede Kans, ik was er natuurlijk niet bij, maar ik kan me zo voorstellen dat het bij de coalitiebesprekingen is besproken. In haar functie van Minister van Binnenlandse Zaken mocht Ollongren het wereldkundig maken. Ik weet het, het is een aanname van mij, maar als ik op de handel en wandel van Rutte tijdens zijn premierschap terugkijk, lijkt het mij een waarschijnlijke veronderstelling. Rutte is niet voor niets met de titel “de Teflon-man” bekroond. Voor Rutte is het referendum een gruwel.

Zandb
Zandb26 mrt. 2021 - 8:36

Bob Gelooft u werkelijk dat een Ollongren daar vrijwillig in mee gaat, dat ze haar blazoen bevuilt? Natuurlijk, alles is denkbaar, maar dan kan je beter bedenken dat het een per ongelukje was.

henk1953
henk195326 mrt. 2021 - 9:43

Beste Gerrit, politiek is een vuil spelletje. Beter om te bedenken dat het hier om een ongelukje gaat is inderdaad beter voor je gemoedsrust. Want wanneer kwade opzet in het spel zou zijn, dan is ons democratisch bestel flink besmeurd. Zo niet erger.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!26 mrt. 2021 - 10:11

ZandB, Dat of het kwam wel van D'66. Misschien omdat ze over links willen? Misschien is Omtzigt al bezig met een dossier over het afgeschafte referendum? Wij weten het niet. Daar zorgen ze wel voor.

west012
west01225 mrt. 2021 - 19:07

Het is nu allemaal duidelijk. JA21 wil een nieuwe stad bouwen voor 100.000 inwoners. Rutte wil JA21 wel in zijn formatie samen met het CDA. Lastpost Omtzicht mag burgermeester worden. De naam van de stad wordt Utopia.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!25 mrt. 2021 - 18:52

Lastig toegeven maar Baudet had zeker gelijk met zijn punt van partijkartel. VVD en D'66 bepalen.

5 Reacties
Zandb
Zandb26 mrt. 2021 - 8:40

En weer een kans gemist. De uitslag van de verkiezingen is dusdanig dat in dit stadium VVD en D66 bepalen. Afgaande op wat dan Baudet zei, zou hij ook graag gebruik (of in het geval van het partijkartel misbruik) van deze kans maken. Het is geen vraag, welke waarde we aan dit naar buiten gekomen stuk kunnen hechten, als het om een partijkartel gaat: Geen enkele.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!26 mrt. 2021 - 10:13

Geen enkele waarde aan kunnen geven? Hoe verzin je het! Tijdens een informatieronde al praten over de poppetjes van een andere partij!

Duralex
Duralex26 mrt. 2021 - 11:03

Ja dat is logisch, het zijn de twee grote partijen. Wat meer verbaast is dat ze voor elkaar uitwisselbaar lijken. Er zit nauwelijks meer licht tussen. De #1 van lijst 1 doet moeiteloos de woordvoering voor #1 van lijst 4. Rutte gisteravond, "Kaag weet ook van niets". Dat versterkt het idee van een partijkartel. Kaag heeft media aandacht genoeg om zelf naar buiten te treden. Maar ach, het is toch 2 handen op 1 buik. Dat is wat je hiermee communiceert.

Zandb
Zandb26 mrt. 2021 - 12:25

Gemiste Kans Ik kan me voorstellen dat een partij zou zeggen: Ik wil wel met jullie samenwerken maar dan moet je zorgen dat je van Omtzigt afkomt. Ik wil wel met de PVV in zee, maar dan mag Wilders geen minister worden. Dat heeft m.i. weinig met een partijkartel te maken.. Inderdaad denk ik dat het er niet erg fraai aan toe zal gaan. En als dat uitkomt, dan komen er nieuw mensen en die slagen er waarschijnlijk wel in om het allemaal geheim te houden. Zelfs Baudet zal het echt niet zo veel anders kunnen doen, lijkt mij.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!27 mrt. 2021 - 7:28

Zandb, We hebben het over een informatieronde, geen formatie. En dan praten over poppetjes is best raar. Ik ben het niet eens met Baudet, die is compleet van het padje. Een opportunist die de verkeerde afslag heeft genomen. Maar ik denk dat het zakenkabinet wat hij voor ogen had geen ruimte liet voor dit slangenkuil gedrag.

rebel2002
rebel200225 mrt. 2021 - 18:43

Nou was als de opmerking nu van Rutte komt deze duikt al meer dan 1 jaar lastige en kritische vragen dan zijn de rapen gaar denk ik. Het niveau wat hier getoond is van een bananenrepubliek meer niet

1 Reactie
Zandb
Zandb26 mrt. 2021 - 8:46

rebel Tja, àls....... Zo jammer dat u dat dan weer niet weet.

MAD1950
MAD195025 mrt. 2021 - 18:11

Ik vind het toch wel behoorlijk schokkend dat het lozen van een kritisch Kamerlid onderdeel is van de formatiebesprekingen. Dat zegt heel veel over de staat van de democratie in Nederland. Deplorabel dus. Welk land zet ook alweer voortdurend een grote mond op over de democratie in Polen en Hongarije?

1 Reactie
badgast
badgast25 mrt. 2021 - 20:10

Heeft weinig te maken met de staat van de democratie. Meer met het cynische van de ikke ikke ikke partijen die denken dat iedereen zijn prijs heeft.

Martinel
Martinel25 mrt. 2021 - 18:05

Wie is nou de gemene deler in dit verhaal en degene die al meer dan 10 jaar aan het roer staat van alle formaties en de doctrine? Wie??????

Martinel
Martinel25 mrt. 2021 - 17:46

Waar blijft een reactie van Kaag???????

4 Reacties
Het schrandere konijn
Het schrandere konijn25 mrt. 2021 - 19:06

Kan zich niet te veel uiten, moet niet boven het maaiveld uitkomen anders is dat slecht voor haar onderhandelingspositie. En nu mijn voorspellingen: Omtzigt gaat wel de kamer in maar niet bij het CDA.

Zapata
Zapata25 mrt. 2021 - 19:21

Ollongren is van D66 dus Kaag zegt helemaal niets. De zeteltjes zijn binnen dus nu is het tijd om de WW de nek om te draaien en het laatste restje sociale zekerheid af te schaffen. Over vier jaar gaan we weer blèren op de NPO hoe beschaafd en erudiet we wel niet zijn. En iets over nieuw leiderschap. Achterover leunen en een lekker drankje erbij en genieten de aankomende vier jaar.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!25 mrt. 2021 - 20:08

Die komt niet. Misschien een beetje warrige taal maar meer dan eromheen praten zal het niet zijn.

OlavM
OlavM25 mrt. 2021 - 20:17

Kaag: "Olleke bolleke Coronolleke Olleke bolleke Knal!"

OlavM
OlavM25 mrt. 2021 - 17:23

Weer een echte politieke klucht, ware het niet dat het zo ontluisterend is wat betreft de politieke praktijk van met name VVD, D66 en het CDA. Terwijl de "lastige" Tweede Kamerleden Omtzigt en Leijten al uitvoerig onderwerp zijn geweest van kabinetsbijeenkomsten, blijkt nu dat er bij de "verkenners" plannen zijn uitgebroed of rondgegaan om Omtzigt weg te promoveren in een of andere mooie functie elders. Schaamteloos. Misschien moet de Groep Pieter Omtzigt inderdaad in het leven worden geroepen..... En ja, dat Hoekstra's onderhandelingsstijl en de lijmkracht van de linkse partijen ook werden besproken, is minder verrassend. Niettemin ook een kijkje in de formatiekeuken. Officieel beginnen Van Ark en Koolmees helemaal opnieuw, maar de onthulde teksten kunnen natuurlijk niet meer worden weggedacht.

17 Reacties
Arjan Fernhout
Arjan Fernhout25 mrt. 2021 - 21:04

''Misschien moet de Groep Pieter Omtzigt inderdaad in het leven worden geroepen…..'' Daar is al een beginnetje mee gemaakt: Modellen regeren Den Haag Hoe rekenmodellen leiden tot onverantwoord beleid https://socialechristendemocratie.nl/wp-content/uploads/2021/02/SSC-Pieter-Omtzigt-Modellen-regeren-Den-Haag.pdf Uiteraard komt dit rapport de gevestigde orde binnen zowel de VVD als het CDA niet zo goed uit.... sommige opvattingen in het rapport liggen dicht bij de programmapunten van D66.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin25 mrt. 2021 - 21:19

“Terwijl de “lastige” Tweede Kamerleden Omtzigt en Leijten al uitvoerig onderwerp zijn geweest van kabinetsbijeenkomsten, blijkt nu dat er bij de “verkenners” plannen zijn uitgebroed of rondgegaan om Omtzigt weg te promoveren in een of andere mooie functie elders. Schaamteloos.” Het lijkt me dat het niet voor Leijten geldt, vaste prik sp doet niet mee, dat weet iedereen, ga niet beginnen over roodwaas want het is een broodnuchtere vaststelling, voor Omtzigt ligt dat iets anders, wat ik vermoed is dat zijn plek 2 voor het cda betekent dat hij fractieleider zou kunnen worden als Wopke in het kabinet zit, het conservatieve deel van het cda ziet dat volgens mij niet zitten, tel daarbij op dat Rutte het bloed van Omtzigt wel kan drinken, als het om de persoon van de heilige St. Pieter gaat komt het me voor dat hij een messias complex heeft, een soort Hans met z’n duim in de dijk, helaas kijken veel mensen niet verder dan hun neus lang is want Omtzigt speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van het toeslagen schandaal, bijna iedereen hobbelt als een blind paard achter de heroïsche daden van Omtzigt, als mensen zich zouden verdiepen in de ontstaansgeschiedenis van deze affaire zal men tot de ontdekking moeten komen dat de rol van Omtzigt in deze bijzonder dubieus is, ik heb deze link eerder geplaatst, ik ga het weer doen, het moet ontluisterend zijn voor al die Omtzigt adepten en aanbidders, ik vind hem een knopendraaier.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin25 mrt. 2021 - 21:21

oops link vergeten https://www.harrieverbon.nl/pieter-omtzigt-en-de-toeslagenaffaire/

Zapata
Zapata25 mrt. 2021 - 22:25

@ Bhagwandin Dus Bhagwandin vindt dat de PvdA en GL wel moeten meedoen? Dit is de eerste keer dat ik het helemaal met je eens ben. Wat een feestje zal dat worden.

gimli55
gimli5525 mrt. 2021 - 22:48

Zoals gewoonlijk zijn bij Raymond de boodschappers hoofdschuldig, de ene wil niet meedoen met de SP, en de andere is hoofdschuldige terwijl hij nooit regeringsverantwoording heeft gehad als TK lid. De oogkleppen zitten weer op en de eigen partij in Rutte 2 moet natuurlijk buiten beschouwing blijven. Heb je 2 echte volksvertegenwoordigers, moeten ze natuurlijk beschadigd worden. Als zelfs in de formatie besprekingen trucjes worden toegepast om de echte volksvertegenwoordiging buiten spel te zetten, volgt goedkeuring van het PvdA smaldeel op Joop. Alsof ze niet genoeg op hun bek zijn gegaan, ze zijn niet eens interessant voor de formatie besprekingen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 mrt. 2021 - 1:58

OlavM En om links uit elkaar te spelen?

FromValue
FromValue26 mrt. 2021 - 7:39

Naar mijn idee moeten we twee dingen uitelkaar halen. De problemen zelf en de afhandeling van deze problemen. De mogelijke problemen van het toeslagensysteem waren inderdaad evident en we kunnen de 2e kamer dat aanwrijven. Inclusief Omtzigt. Het erkennen van problemen en de afhandeling daarvan kunnen we de kamer echter niet aanrekenen. Daar ligt de schuld toch primair bij de regering en de ambtelijke top - De Rutte doctrine. Dat laatste is het meest schandalige aan de hele affaire.

Zandb
Zandb26 mrt. 2021 - 8:50

Olav U gaat wel erg voortvarend te werk. U hebt geen idee, wiens woorden dat zijn, Die kunnen, waar het om Omtzigt gaat ook wel van hem zelf zijn. Ik weet het niet, dus ik ga daar niet op speculeren. En wil ik dat wel, dat maak ik iedereen netjes duidelijk, dat zoiets mijn bescheiden inschattinkje is. Inderdaad kunnen de onthulde teksten niet meer weggedacht worden.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin26 mrt. 2021 - 16:15

“Dus Bhagwandin vindt dat de PvdA en GL wel moeten meedoen?” Dat valt nog te bezien, de vraag impliceert dat niet meedoen voor jou de enige optie is, daaraan herken ik de sp.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin26 mrt. 2021 - 16:20

“.Zoals gewoonlijk zijn bij Raymond de boodschappers hoofdschuldig,” Die verzin je hier ter plekke, ik herken me hier in de verste verte niet in. “de ene wil niet meedoen met de SP, en de andere is hoofdschuldige terwijl hij nooit regeringsverantwoording heeft gehad als TK lid.” Ik begrijp niet zo goed wat je bedoelt maar misschien mag ik verwijzen naar mijn bovenstaande link, vergeet dan ook niet op links daarbinnen te klikken, je komt uit bij o.a. kamerhandelingen. Nee hoor, daar doe ik niet geheimzinnig over, linkse kiezers moeten leren knopentellen, Asscher had een ijzeren greep op Rutte en Wiebes, de pvda was niet de onderliggende partij, een populaire opvatting in sp kringen, als je daarbij verwacht dat de pvda het alleen recht heeft dan vergis je je deerlijk, zo werkt dat niet in dit land, daarvoor in de plaats is een weinig aansprekende Ploumen voor in de plaats gekomen, het zou me niet verbazen als in sp kringen met grote tevredenheid wordt teruggekeken op de met terugwerkende kracht ophanging van Asscher, mw. Renske haar reden van politieke bestaan in vervulling heeft zien gaan, natuurlijk spelen er meer zaken mee maar dat mag de pret niet drukken, helaas heeft het tribunaal niet het gewenste resultaat opgeleverd want ik ben inderdaad zo cynisch te denken aan opportunisme omdat er pas iets gebeurde toen de pers ermee kwam, aan alle kanten is de kamer gewaarschuwd voor het drama, kijk wat een sp ér daarover zegt. Daarbij , als je eigen partij een belastingdienst erop nahoudt waar je voor 50 tot 75% de boot ingaat met nog eens door de afdracht als aftrekpost op te voeren voor belasting teruggave wat prompt ingevorderd wordt dan verbleekt zelfs de meest harteloze belastingambtenaar, Als je niet over de brug kan komen rotten ze je er zonder pardon uit, als ik daarbij bedenk dat mw. Renske haar geluk niet op kon toen de staatssecretarissen aangifte deden tegen de belastingdienst dan wordt ik inderdaad cynisch. “ Als zelfs in de formatie besprekingen trucjes worden toegepast om de echte volksvertegenwoordiging buiten spel te zetten, volgt goedkeuring van het PvdA smaldeel op Joop.” Welk smaldeel, welke trucjes als voor mij de sp één en al trukendoos is, over welke en wiens goedkeuring heb je het.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin26 mrt. 2021 - 16:23

aanv: "Nee hoor, daar doe ik niet geheimzinnig over, ", etc. is een reactie op: “De oogkleppen zitten weer op en de eigen partij in Rutte 2 moet natuurlijk buiten beschouwing blijven.”

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin26 mrt. 2021 - 16:27

“Naar mijn idee moeten we twee dingen uitelkaar halen. “ Ik weet niet wat het nut daarvan is als het in elkaar grijpt, dat neemt niet weg dat je verschillende aspecten kan onderscheiden zoals je aangeeft. “Het erkennen van problemen en de afhandeling daarvan kunnen we de kamer echter niet aanrekenen.” Er zijn genoeg signalen geweest dat een ramp zich zou voltrekken, mensen zullen zich toch ook ten einde raad tot de politiek gewend hebben, ik maak me sterk dat ook de sp signalen heeft gehad, praktisch geen haan die ernaar kraaide, in het enquête rapport wijst de kamer met geen vinger naar zichzelf. Rechteloosheid van de gedupeerden komt op het conto van Rutte en de vvd, door hun toedoen herinvoering van klasse justitie, dat is de agenda, daartoe heeft iemand als Dekker stevig huis gehouden, ik vermoed een gleich schaltung tussen de regering en de Raad van State in de persoon Donner waardoor de slachtoffers aan de goden waren overgeleverd, Asscher valt, Rutte fietst fluitend naar het torentje, de ouders hebben een rechtzaak tegen Rutte aangespannen, ik hoop dat Rutte wordt ontmaskerd voor wat hij voor mij is, een gluiperd.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin26 mrt. 2021 - 19:20

een beetje slordig bezig:" kijk wat een sp ér daarover zegt." https://www.trouw.nl/opinie/ook-de-tweede-kamer-gaat-niet-vrijuit-bij-de-toeslagenaffaire~b19bcd6d/?referrer=https%3A%2F%2Fjoop.bnnvara.nl%2F

Zapata
Zapata26 mrt. 2021 - 20:16

Nee Bhagwandin, het impliceert dat je niet met Rutte moet willen regeren. Dat is iets heel anders dan niet mee willen doen. Verder Bhagwandin wat begrijp je niet aan het verschil tussen vrijwillige afdracht en verplicht belasting betalen. Het staat eenieder vrij om buiten de SP om een politieke carrière te beginnen en zelf de centjes te houden. Je kan er ook vrijwillig voor kiezen om die politieke rol te vervullen bij de SP en dan weet je wat de regels zijn qua afdracht. Maar je hoeft dat niet te doen. Belasting betalen moet je.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin26 mrt. 2021 - 22:00

“Nee Bhagwandin, het impliceert dat je niet met Rutte moet willen regeren.” Heeft als uitkomst Rutte krijgt de vrije hand om ons land richting VS om te vormen, de sp wil niet met de vvd in zee maar wel met het cda het bed in duiken, lood om oud ijzer wordt als principiële keuze gebracht, laat me niet lachen, als je daarbij de EU wil ontmantelen, de euro splitsen dan weet ik zeker dat je niet wil meedoen, zelfs als Klaver premier zou worden, in 2006 had de sp op grond van 25 zetels Bakellende onder druk kunnen zetten, Jan Marijnissen koos ervoor zich snel uit de voeten te maken door Bakellende vooral aan te geven waarom een deelname van de sp problematisch was om even later buiten opgelucht aan de pers te vertellen dat het was mislukt. “Verder Bhagwandin wat begrijp je niet aan het verschil tussen vrijwillige afdracht en verplicht belasting betalen.” Het lijkt Mar a Lago wel, je weet wel die club van Trump waar je flink moet dokken om lid te zijn en dat voor een partij die zich socialistisch noemt. “Het staat eenieder vrij om buiten de SP om een politieke carrière te beginnen en zelf de centjes te houden.” Natuurlijk, je kan je geld stallen in een belastingparadijs of in huisjes melken en de hoon van de sp over je heen krijgen, met het geld vergaard door de afdracht zeggen ze mensen te helpen met o.a. het belasting formulier in te vullen, als beroeps tillers van ons belasting geld zullen ze daar wel bedreven in zijn, denk maar niet dat ze met hun rijkdom een voedselbank zullen ondersteunen, die moeten schrijnend als het is voort blijven bestaan om er schande over te roepen, kortom ik vind het een enge, harteloze en berekenende partij.

Zapata
Zapata27 mrt. 2021 - 10:05

@Bhagwandin. De SP wou in 2006 niet meedoen.... Verkoop je die leugen nu nog steeds? Die is allang achterhaald. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/wikileaks-pvda-wilde-al-ver-voor-de-verkiezingen-niet-met-de-sp~bbb4ad7e/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F Het is wel kenmerkend dat je die oude leugens zo hysterisch blijft herhalen. Als jij het voorbeeld van een doorsnee PvdAer bent dan is dat een heel enge en kwaadaardige partij. Heel erg zonde dat die club nog 9 zetels heeft die zijn totaal verloren.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin27 mrt. 2021 - 16:56

Zapata, ik kan het artikel niet lezen, is alleen voor abonnees, maar de sp moet leren op eigen benen te staan en zich niet altijd als een verongelijkt kind aan grote broer klampen en die overal de schuld van geven, ik word misselijk van die knevel praktijken, hier ook zo’n sterk staaltje, van Tiny Kox himself, a never ending story, https://www.trouw.nl/nieuws/tiny-kox-samsom-kan-niet-om-sp-heen~b813186f/ maar ik heb iets beters dan een volkskrant opinie stukje waar jij blij van wordt, de kamerhandeling, die liegt niet, is geen opinie stukje maar een woordelijke weergave waaruit blijkt dat Jan Marijnissen zijn kiezers heeft verraden, het heeft weggeven, daar waren z’n kiezers niet blij mee want de partij kelderde prompt, ik hoop dat je de moeite wilt nemen te lezen hoe geslepen Jan zich eruit probeert te draaien, van alle kanten krijgt hij stevige vragen over z’n onderhandelingsmethoden. https://zoek.officielebekendmakingen.nl/h-tk-20062007-1842-1857.html

TwoTone
TwoTone25 mrt. 2021 - 17:20

Alles duidt erop dat Rutte de boel aanstuurt. Rutte heeft nu meerdere malen aangetoond met zijn geitenpaadjes en niet volledig informeren van de controlerende kamer dat hij de demo weinig respecteerd. Feitelijk lijkt het op politieke corruptie, klaarblijkelijk is het reinigende vermogen in Den Haag uitgeschakeld. Mensen worden mensen zoals PO die hun werk naar behoren verrichten weggemoffeld als lastige klokkenluiders. Jammer is dat de kiezer klaarblijkelijk onvoldoende invloed heeft op de gang van zaken in Den Haag (geldt ook voor Brussel). Ik zou graag horen van deskundigen en/of onafhankelijke journalisten wat de staat van onse democratie is. Ik kan er in ieder geval alleen maar naar gissen.

Georg Groenegaard
Georg Groenegaard25 mrt. 2021 - 16:56

Dan is dit het uitgelezen moment voor de linkse partijen pvda, groen-links en sp om de handen ineen te slaan: alledrie doen mee of geen van de drie. Voor d66 zijn er dan maar twee mogelijkheden over: over rechts of drie maal links. Het lijkt me voor de hand liggen dat rechts is uitgesloten. Dan moet de vvd met lange tanden akkoord gaan met centrum links. Zo niet dan worden het nieuwe verkiezingen. .

4 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman25 mrt. 2021 - 19:19

Georg, je vergeet 1 ding, d66 is rechts. Dus dit gaat het niet worden.

Hakkepuf
Hakkepuf25 mrt. 2021 - 19:36

VVD/D66/PVDA/SP/GL hebben geen meerderheid meer in de Tweede Kamer. Dit zal dus niet gaan.

badgast
badgast25 mrt. 2021 - 20:14

Dat is wel wild optimistisch. Een waarschijnlijker scenario lijkt mij: VVD, CDA, en Ja21 duwen samen gezellig D66 omver. Ideaal voor VVD en CDA. Zij zitten lekker in het midden en voeren nagenoeg het eigen programma uit, terwijl JA en D66 elkaar dwars zitten. En omdat er maar 76 zetels zijn in dat kabinet is er weer een strak regeer akkoord. Ideaal voor Rutte om record premier te worden.

Georg Groenegaard
Georg Groenegaard25 mrt. 2021 - 22:33

Hakkepuf, hoeveel is 34+24+9+9+8 ? Tot zover de 2e kamer. In de 1e kamer komen ze er eentje te kort, maar hoeven ze niet op de SGP te leunen. Er is de PvdD, CU, Denk, 50+, Otten. Er is er maar eentje nodig, naar gelang het onderwerp. .

Zapata
Zapata25 mrt. 2021 - 16:52

Het is leuk vermaak en natuurlijk gaat Ollongren af als een gieter. Maar we hebben weer gekozen en wat er nu is, dat staat weer voor vier jaar. Daar zijn sommige mensen heel gelukkig mee, (zie scribent Kockelmans) en anderen weer niet. Ik daarentegen ga lekker onderuit in mijn luie stoel en neem er een lekker drankje bij. Ik ga de aankomende vier jaar heel veel leedvermaak hebben. Blijven lachen, maar met een beetje hulp gaat dat des te beter.

Gerrit338
Gerrit33825 mrt. 2021 - 16:17

Pieter Omtzigt moet gewoon in de 2e kamer plaatsnemen als CDA-er. Zodra hij er zit zich afsplitsen, samen met Renske Leijten een nieuwe partij vormen. Wellicht dat er nog meer kamerleden willen meedoen. Dan kunnen ze gewoon, los van de partijdiscipline, hun eigen weg bewandelen, want in de CDA is hij al afgeschreven. Hij werd ook vrijwel niet in de CDA campagne ingezet, terwijl hij een heel erg goede publiekslieveling geworden is.

2 Reacties
ton14024
ton1402425 mrt. 2021 - 19:09

Waarom afsplitsen? Hij kiest voor het CDA en een kwart van de CDA stemmers kiest Omtzigt. Het probleem is dat het CDA ook veel huichelaars aantrekt.

Norsemen
Norsemen25 mrt. 2021 - 20:31

Precies Ton

Georg Groenegaard
Georg Groenegaard25 mrt. 2021 - 15:53

Het kabinet Rutte 4 is dus gevallen al voordat het werd gevormd. Een miskraam derhalve en voor de CDA/CU christenen tellen die ook mee! Gevallen op gevalletje Omtzigt. Die heeft nu dus al van twee kabinetten hakhout gemaakt, ongetwijfeld een record. Pieter Omtzigt moest volgens de verkenners op een zijspoor worden gerangeerd, voorzitter van de kampeerraad of zo, om te voorkomen dat hij nog meer lijken in de kast vindt. Reken maar dat het daar stinkt. Het CDA is volgens verplichte figuren hevig verontwaardigd, maar stiekem balen ze als een stekker. Nou moeten ze nog voor die lastpost opkomen ook en een vernatwoordelijke postitie voor Omtzigt gaan eisen. Zo raken ze hem nooit met goed fatsoen kwijt. Dadelijk gaan de leden ook nog eisen dat hij de fractie gaat leiden. Oeffff. Het moet niet erger worden. .

3 Reacties
Zapata
Zapata25 mrt. 2021 - 18:57

/Het kabinet Rutte 4 is dus gevallen al voordat het werd gevormd./ Ach welnee mallerd, die hebben wel voor ergere schandaaltjes gestaan en de kiezer die de aankomende vier jaar weer met de bek vol tanden staat maakt het allemaal niets uit.

OlavM
OlavM25 mrt. 2021 - 20:09

@ Georg Groenegaard: [Het kabinet Rutte 4 is dus gevallen al voordat het werd gevormd.] Het kabinet Rutte-IV komt er sowieso wel. Is nog in statu nascendi. Alleen is de volledig exacte samenstelling ervan -de genetische code- voorlopig nog niet bekend.

Sonic2
Sonic225 mrt. 2021 - 21:40

Hoekstra zal wel echt boos zijn, maar ik zie vooral een strategische bescheidenheid en een strategische boosheid. Hoekstra weet ook wel dat zo beetje niets in Nederland beweegt zonder het CDA of de VVD. Voor het CDA is een breuk met Omtzigt absoluut niet zonder risico, dus dat het CDA van Omtzigt lijkt me wel een mogelijkheid, maar dan absoluut niet op een hele duidelijke manier. Eerder verdekt. In een andere reactie rep je over nieuwe verkiezingen. Er is de gevestigde orde alles aan gelegen om de komende vier jaar nog te blijven zitten. Vooral Rutte mag na al zijn flaters totaal niet klagen over de verkiezingsuitslag. En ook D66 niet.

vv2
vv225 mrt. 2021 - 15:50

van Ark en Koolmees nemen het stokje over. Dus de (demissionaire) ministers van Medische Zorg en SZW hebben ten tijde van een pandemie die druk legt op de zorg en werkgelegenheid voldoende tijd over om te keuvelen over wie met wie in vak K gaat zitten en wie welk baantje krijgt. Crisis jongens, wat hebben we toch een spannende crisis.

Exkraker
Exkraker25 mrt. 2021 - 15:30

Ollongren is dus ook nog eens de baas van de AIVD.

Libertain
Libertain25 mrt. 2021 - 15:19

Tja, Don Teflon en z'n rechterhand WoHoe, bekend als de verwoesteraar van VWerelden in de komende Teflon IV coalitie, zouden waarschijnlijk Pieter Omtzigt op het post van ambassadeur in Polynesië willen hebben omdat het op een rechte lijn het verst van het gebouw van de Belastingdienst in Den Haag ligt. Begrijpelijk, komt een hele enquete straks waar van alles nog verteld moet worden.

adamgmail
adamgmail25 mrt. 2021 - 14:47

Dit allemaal kan een domme fout zijn geweest van Ollengren, maar hoe vaak loop je als een belangrijk ambtenaar zo met belangrijke papieren rond? Kom op, je gebruik net als altijd een aktetas of iets dergelijks. Ik denk dat dit juist met opzet is gebeurd, de reden hiervoor weet ik niet, dat blijkt wel in de komende dagen. Dit soort truckjes zijn wel vaker gebruikt in onze geschiedenis, net doen of je een fot maakt om je tegenstaander op de verkeerde been te zetten. Vooral de militairen zijn hier erg goed is, denk maar aan operatie Overlord waarbij het lichaam van een dode soldaat gebruikt werd om de Duitsers te laten denken. Men kleedde de soldaat aan als een generaal en liet het vliegtuig die het lichaam vervoerde neerstorten zodat Duitsers het lichaam konden vinden en de documenten die daarbij hoorden. Alles wees op een geallieerde invasie in Calais en niet in Normandië, de Duitsers trapten erin. Net als het leger van generaal Patton die in Engeland precies tegenover Calais was gestationeerd, maar dit leger bestond alleen op papier en moest de Duitsers laten geloven dat de invasie precies daar ging plaatsvinden.

8 Reacties
Zandb
Zandb25 mrt. 2021 - 16:57

adam Natuurlijk met opzet. Ze wilde natuurlijk sowieso deze opdracht al maar wel een smet op haar blazoen. Ik wens u veel succes met uw complottheorieën. Er liggen nog vele mooie mogelijkheden voor u klaar.

HappyBuddha
HappyBuddha25 mrt. 2021 - 17:06

@adamgmail 25 maart 2021 at 15:47 Dit allemaal kan een domme fout zijn geweest van Ollengren, Niet kan!! Maar is!

OlavM
OlavM25 mrt. 2021 - 17:28

@ adamgmail: Een complot in oorlogstijd is natuurlijk totaal niet vergelijkbaar met een voorbereidende fase van formatiebesprekingen. Er is geen ennkel plausibel motief te bedenken voor het opzettelijk veroorzaken van grote politieke imagoschade, zoals in dit geval.

Hallahan2
Hallahan225 mrt. 2021 - 18:37

Als je als D66 toch liever een linkse coalitie wil dan zou je op deze manier de CDA zodanig in diskrediet kunnen brengen dat die besluiten om voorlopig maar af te zien van regeringsdeelname. Naar mijn idee kan deze opmerking over Omtzigt alleen bij Rutte wegkomen. De CDA heeft zelf voldoende opties om te voorkomen dat Omtzigt meer wordt als alleen kamerlid. Dus voor hun had dit echt geen onderdeel van onderhandeling hoeven te zijn. Dus of Rutte of D66 zelf speelt een vies spelletje.

rebel2002
rebel200225 mrt. 2021 - 18:41

even iets rechtzetten deze man was een zwerver en stierf in de sloppen van London toen . Deze man kreeg een kapitein der mariniers uniform aan en werd per onderzeer voor de kust van portugal gedropt , stroming deed de rest . Zijn lichaam ligt er nog en heeft als 2 naam zijn eigen naam ...

sjaak5
sjaak526 mrt. 2021 - 0:36

@Zandb. Toch kan het best wel een complot zijn. Bewijs maar eens dat het niet zo is.

Zandb
Zandb27 mrt. 2021 - 14:26

sjaak Wat een onzin. Als de bedenker van het complot niet kan bewijzen, dat het klopt wat hij zegt, hoe wilt u dan dat ik bewijs dat er van geen complot sprake kan zijn? Ik weet, net zo min als de complotbedenker, wat er aan de hand is. Ik bewijs net zo m in iets, alleen vind ik dat ik sterke argumenten heb: Ollongren wil deze opdracht dus blijkbaar absoluut niet. En ze neemt vanzelfsprekend (want zo groot zijn de belangen?) het risoco, dat haar hele (politieke) carrière naar de kloten is. En misschien levert het haar ook nog wel een strafblad op.

sjaak5
sjaak529 mrt. 2021 - 9:19

@Zandb U zegt: "Als de bedenker van het complot niet kan bewijzen, dat het klopt wat hij zegt, hoe wilt u dan dat ik bewijs dat er van geen complot sprake kan zijn?" U steunt: Bewijs maar eens dat God niet bestaat. Ik zeg niet dat ’t zo is, maar wie met zekerheid zegt dat ’t niet zo is, doet net zo hard aan geloof als een gelovige. U heeft vast wel door dat u tegen uw eigen woorden aan het vechten bent. De kuil wordt steeds dieper.

GHS
GHS25 mrt. 2021 - 14:35

Zou Ollongren nou echt geen tas hebben om haar spullen in te doen? Lijkt verdacht vbeel op "expres".

5 Reacties
GHS
GHS25 mrt. 2021 - 14:36

veel

Zapata
Zapata25 mrt. 2021 - 14:43

Dit kan allemaal digitaal, zulke onzin om hiermee te gaan lopen.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin25 mrt. 2021 - 15:08

Mogelijk was ze geschokt door de wetenschap dat haar test positief was waardoor haar aandacht niet naar de papieren ging, ik denk niet aan opzet.

Zandb
Zandb25 mrt. 2021 - 16:59

GHS Nee ze heeft geen tas. Kan ze niet betalen. En daarom ook is ze natuurlijk ook omgekocht natuurlijk, om expres te lekken!

Martinel
Martinel25 mrt. 2021 - 16:59

Ja hoor, die tas hangt rechts van haar. Kijk eens goed naar de foto. Maar expres of niet expres, de tas is er. En haar Omtzigt hangt links. Die vrouw die over de huizen ging, die vrouw van Binnenlandse Zaken die van D66, die niks nooit iets gedaan heeft tbv woningen voor iedereen, die zelfs de huurverhogingen tegen hield. Die vrouw die ook als wethouder Amsterdam tijdens de herdenking 5 jaar geleden Bijlmerramp geen actie ondernam tegen Schiphol (in het gebouw de vliegtuigen boven haar hoofd hoorde overkomen)...Die vrouw die tot 2 keer toe een motie van wantrouwen vanuit de eerste kamer naast zich neerlegde. Die vrouw die uiteraard geen echte corona moet krijgen, krijgt nu door toedoen van zichzelf een soort van koekje van eigen deeg. Had ze maar niet zo moeten schuren met haar ex-baas Rutte. En hun doctrines. Sorry, maar zij heeft totaal niks gedaan. En hopelijk wordt zij niet ziek, maar zij heeft haar kiezer (niet mij overigens) volledig in de kou laten staan.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout25 mrt. 2021 - 14:28

Zo aan foto's en video's te zien miezerde het op dat moment in Den Haag. Het haar van Ollengren moest kennelijk wel tegen spatjes beschermd worden en het papier niet.:) Goed, natuurlijk was het een ongelukje. Zo herinner ik me ook een ander ongelukje van ruim 30 jaar geleden bij een technische bespreking met een vestigingsleider waarbij nog andere papieren op tafel lagen van een voorafgaand directieoverleg in dezelfde ruimte. "Maak even wat kopieën,'' sprak die vestigingsleider. Ik maakte van ALLE papieren een kopietje. De man liep zelfs al pratend met me op naar het kopieerapparaat en alles gebeurde onder zijn ogen. Nu was ik ook secretaris van de OR en wist dat de man onder druk stond. Plausible deniability? Ach, ik verzin maar wat. Nee, niet van die vestigingsleider. Ik mocht hem wel. Hij was gek op pokeren. Ik ook. En Mark Rutte mag ik niet. Dat is een brok ongeduld.

Martinel
Martinel25 mrt. 2021 - 14:28

Ach Tamara van Ark, de vrouw op wie 'staatsman' Rutte himself heeft gestemd. De vrouw die gehandicapten onder het bestaansminimum wilde laten werken. Zijn vertrouwelinge, waarschijnlijk ook bekend met de Rutte-doctrine.

Pater
Pater25 mrt. 2021 - 14:25

"Positie Omtzigt: andere functie" is wel uiterst kwalijk. Ik denk niet dat dat van Hoekstra komt, die kan dan gelijk inpakken, meer een eigen creatieve gedachte van de verkenners, wellicht een suggestie van Rutte. Dat de SP niet meedoet met elkaar vast houden was (helaas) al langer duidelijk. Klaver heeft mededeling van Ploumen al bevestigd: @jesseklaver Waar deze speculaties vandaan komen is voor mij een raadsel. Laat ik helder zijn: het komt niet uit mijn gesprek met de verkenners. Ik heb nogmaals bevestigd dat wat GroenLinks betreft er een zo progressief mogelijk kabinet komt. 12:32 p.m. · 25 mrt. 2021·TweetDeck

11 Reacties
Zapata
Zapata25 mrt. 2021 - 14:50

Waarom helaas? Er zijn mensen die heilig geloven in de EU en haar instituties en daar de toekomst in zien en er zijn mensen die dat totaal niet hebben en de EU eerder als een kwaad zien. Daar zit het grootste verschil tussen PvdA/GL en de SP. En dat verschil ga je niet overbruggen. GL staat veel dichter bij D66. Je ziet ook hoe eenvoudig GL kiezers overstappen naar D66.

Exkraker
Exkraker25 mrt. 2021 - 15:13

@Pater Jesse heeft 8 zetels toch?

Bert de Vries
Bert de Vries25 mrt. 2021 - 16:24

Het statement van Klaver is weinigzeggend. Zo progressief mogelijk. Welja. Geef me dan maar Ploumen die heeft gemeld dat de PvdA niet zonder linkse bondgenoot deel wil nemen aan onderhandelingen.

Pater
Pater25 mrt. 2021 - 16:30

@Zapata Kan machtsvorming je wel wat schelen? Het opvallende wat de EU betreft was nu juist dat de SP voor het eerst niet meer gewoon tegen was, en ook niet meer gewoopn tegen de euro ("onderzoek"). Het onderlinge verkeer tussen GL en D66 is groter dan dat tussen SP en D66, maar ook dat bestaat. De SP heeft weer meer onderling verkeer met de SP.

Tom Lucassen
Tom Lucassen25 mrt. 2021 - 16:58

Ik ben het eens met Zapata, ben er een voorbeeld van. Wilde GL stemmen, maar heb D66 gekozen.

OlavM
OlavM25 mrt. 2021 - 17:34

@ Pater: [Dat de SP niet meedoet met elkaar vast houden was (helaas) al langer duidelijk.] Inderdaad heeft Lilian Marijnissen nooit expliciet samenwerking met de VVD -NB de meest neoliberale partij, waarvan de politiek jarenlang is bestreden door de SP- in een kabinet uitgesloten. Wanneer deze partij dat zou gaan doen zonder PvdA en GL zakt haar geloofwaardigheid onder nul en veroorzaakt ze zelf haar eigen ondergang.

Zapata
Zapata25 mrt. 2021 - 19:02

Nee Pater principes kunnen me wat schelen. Die macht stop je maar daar waar het licht niet schijnt. Och nee, een SP is niet helemaal tegen een EU of tegen de Euro maar wel op de manier waarop het nu vorm is gegeven. Dat gaan we niet meer in evenwicht brengen tussen de SP of GL. Dus als u aan machtsvorming wilt doen dan zou ik fijn gaan fuseren met D66.

Joost Spits
Joost Spits25 mrt. 2021 - 21:51

@Exkaker, de hele Olongren is opzichzelf al één grote blunder. Dus ik had niet anders verwacht.

Joost Spits
Joost Spits25 mrt. 2021 - 21:57

@pater, dit lijkt me zeker niet van Rutte komen. Rutte heeft verschillende keren aan gegx even graag met de Christelijke partijen verder te willen. Vergeet niet dat d66 niets van Christelijke standpunten / Christelijke politieke partijen moet hebben. Nee, het lijkt me veel logischer dat dit uit de kille koker van Olongren komt.

Joost Spits
Joost Spits25 mrt. 2021 - 22:02

Correctie: Ollongren is de juiste spelling.

Pater
Pater29 mrt. 2021 - 15:54

@Zapata Als principes los staan van machtsvorming heb je niet erg veel aan die principes. Behalve natuurlijk voor de eigen zielerust. Sterkte.

Ecclesia
Ecclesia25 mrt. 2021 - 14:24

Ik krijg het met moeite uit mijn strot, maar dit is dan het enige waar Baudet gelijk in had: een partijkartel bestaat wel degelijk. Verder geen reden om op de eikel te stemmen vanzelfsprekend. Wat betreft het concept van een 'gevestigde orde', daar ben ik helemaal voor. Maar niet met deze huidige Rutte-doctrine.

1 Reactie
HappyBuddha
HappyBuddha25 mrt. 2021 - 17:10

Misschien moet je eens opzoeken wat een "kartel" is.

Piet Helmons
Piet Helmons25 mrt. 2021 - 14:08

Notities waren geen weergave van de gesprekken maar de verkenners vonden blijkbaar toch dat ze onbevooroordeeld waren! D66 heeft deze notities bewust getoond zodat kabinet over rechts (met CDA) niet meer mogelijk is.

Exkraker
Exkraker25 mrt. 2021 - 14:06

Dat partijen iets te zeuren hebben over politici van andere partijen, is overigens niks nieuws. Het Tweede Kabinet Den Uyl kwam er niet omdat veel PvdA-ers Dries van Agt niet terug wilden in dat kabinet. Ook hadden ze kritiek op andere CDA-kandidaten. Uiteindelijk bleek dat erg slecht voor de onderlinge verhoudingen.

3 Reacties
gimli55
gimli5525 mrt. 2021 - 16:47

Volgens mij wilden Van Agt liever met mekaar dan met den Uyl, er is toen erg lang getreuzeld en toen het eindelijk barstte, was er snel een kabinet met Wiegel. Dat lag niet aan den Uyl maar aan de onbetrouwbaarheid van van Agt en Wiegel.

OlavM
OlavM25 mrt. 2021 - 17:52

@ Exkraker: Over de formatieontwikkelingen in 1977 heb ik een heel andere visie. Omdat de partijen die het CDA zouden gaan vormen en de VVD in de Eerste Kamer "gemene zaak" maakten om het eerste van de vier belangrijke maatschappelijke hervormingswetten van het kabinet-Den Uyl te kunnen torpederen -het werd daar afgestemd-, besefte ik: ze sorteren voor op een liberaal-confessioneel kabinet. Voor wat, hoort wat. Bij de kort daarop volgende Tweede Kamerverkiezingen won de PvdA tien zetels, zodat haar totaal op 53 kwam, en kon ze het voortouw nemen voor het vormen van een nieuw kabinet. Maar ik wist toen zeker dat de onderhandelingen op de een of andere manier spaak zouden gaan lopen, en hield dat nog steeds vol toen al personen werden aangezocht voor de vervulling van ministers- en staatssecretarisposten! Over dit onderwerp had ik diverse weddenschappen afgesloten met telkens de inzet van een fles wijn. En inderdaad: op het laatst knalde het, wat me veel wijn opleverde. Dat de formatie door Van Agt en Wiegel vervolgens in een vloek een zucht werd afgerond -bewust begeleid met een foto van een gezellig dinertje met kaarslicht- wekte dan ook geen verbazing. Men heeft alles heel handig weten te framen als veroorzaakt door de PvdA. Lubbers heeft vele jaren later erkend: men wilde helemaal nooit verder met de PvdA......

EenMening
EenMening25 mrt. 2021 - 19:14

@OlavM Den Uyl dacht dat hij met zijn 53 zetels alles kon eisen, maar hij overspeelde zijn hand en zijn arrogantie werd daarom afgestraft. Den Uyl had zijn karakter niet mee en maakte overal vijanden. Je kunt veel vanuit het marxisme proberen te verklaren maar niet Den Uyl die zijn hand overspeelde...

Exkraker
Exkraker25 mrt. 2021 - 14:01

Ik ben heel erg voor meer vrouwen in de politiek. Maar dit was geen handige actie. Ollongren loopt toch lang genoeg mee om dit soort blunders te voorkomen, zou je denken.

3 Reacties
Norsemen
Norsemen25 mrt. 2021 - 20:36

Wat heeft dit te maken met dat Ollongren een vrouw is?

Joost Spits
Joost Spits25 mrt. 2021 - 21:49

@Exkaker, de hele Olongren is opzichzelf al één grote blunder. Dus ik had niet anders verwacht.

EricDonkaew
EricDonkaew26 mrt. 2021 - 9:10

@Norsemen ---------------------------------------------- Niets. Wel dat het een muts is.

nomen nescio
nomen nescio25 mrt. 2021 - 14:00

Voor wat betreft Omtzigt lijkt het mij vrij duidelijk. De man zit in het parlement op grond van voorkeurstemmen.iemand die hem weg krijgt, behalve Omtzigt zelf. En als ik Omtzigt was zou ik geen duimbreed toegeven.

Martinel
Martinel25 mrt. 2021 - 13:58

Was mevr. Ollongren niet jarenlang onder Rutte hoge ambtenaar op Algemene Zaken? Dan is misschien de Rutte-doctrine wel op haar overgeslagen en kunnen we dit de Ollongren-doctrine noemen. Ongehoord, dat er tijdens een formatie gesproken wordt over een kamerlid, gekozen door kiezers. Er is iets zeer dubieus aan de gang. Enge gang van zaken.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde25 mrt. 2021 - 13:39

Niks per ongeluk, dit is opzet. D66 heeft alle baat bij een verzwakt CDA. Het blokkeert definitief de deur naar ja21 en de mededeling dat links niet aan elkaar vast zit laat zien in welke richting gedacht wordt. Niemand loopt op deze manier met zijn aantekeningen over straat. De hand zit zo dat vrijwel de gehele tekst leesbaar is. Ollengren wilde nu ze stopt grwoon even laten weten hoe de zaken liggen. Het is niet voor niets dat Hoekstra als gestoken reageert, hij en het CDA worden publiekelijk gedegradeerd. Het zal me niets verbazen als blijkt dat de bronnen voor het artikel in de telegraaf van d66 en vvd huize zijn. Ze hebben wel lef, dat mag gezegd worden.

7 Reacties
harmmeijer
harmmeijer25 mrt. 2021 - 13:54

“Ze hebben wel lef, dat mag gezegd worden.” De verkiezingen zijn net geweest. Dus, wie doet ze wat.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen25 mrt. 2021 - 13:56

Beetje een komplottheorietje. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat ze, behorend tot de risicogroep, geschrokken en in de war was van de mededeling dat ze positief getest was.

Pater
Pater25 mrt. 2021 - 14:19

Wat een kletspraat. Als je net hoort dat je besmet bent handel je allicht iets minder handig. Dit is een flater tot en met, dat doe je echt niet expres.

Eric Minnens
Eric Minnens25 mrt. 2021 - 14:50

@MartinvanderLinde Lijkt me niet. Ollongren zet haar reputatie echt niet bewust zo op het spel. Jorritsma tegen Ollongren: "Wil jij een modderfiguur slaan, of zal ik dat doen?" Ollongren: "Nee joh, laat mij dat maar doen."

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde25 mrt. 2021 - 16:31

Rutte heeft twee partijen met wie hij moet onderhandelen. Het cda met een dissident in de gelederen en ontvankelijk voor een coalitie met ja21. Daar zit d66 niet op te wachten. Deze move verzwakt de positie van het cda en versterkt die van D66. De verzwakking van het cda is ook in het voordeel van de vvd om het de onderhandelingen op vele punten makkelijker maakt.

Hallahan2
Hallahan225 mrt. 2021 - 18:43

Nou Eric, het zou mij niets verbazen dat Ollongren denkt van hetzelfde materiaal te zijn gemaakt als Rutte. Of, en dit is misschien wel heel vergezocht, ze heeft al besloten om, gezien haar gezondheid, niet terug te willen komen in het nieuwe kabinet en D66 een afscheidscadeautje meegeeft.

Joe Speedboot
Joe Speedboot25 mrt. 2021 - 19:48

'Niemand loopt op deze manier met zijn aantekeningen over straat.' Bonte aanname. Het kan heel goed zijn dat ze an het horen van die corona uitslag haastig haar tas en papieren bij elkaar heeft geraapt en naar de auto is gerend.

Brent Dysta
Brent Dysta25 mrt. 2021 - 13:25

Voor het effectief verminderen van de mogelijke gevolgen en schade van de komende Enquête over de Toeslagenaffaire is het wel handig om Omtzicht uit te schakelen. Dit past binnen de Rutte doctrine en kennelijk ook binnen het nieuwe leiderschap van Kaag. Kamerleden moeten niet moeilijk doen, of zelf op onderzoek uitgaan. Dan stellen ze zich kennelijk buiten de orde. Het democratisch proces en de regels worden hier geweld aangedaan.

1 Reactie
GHS
GHS25 mrt. 2021 - 14:41

De eerste man die verantwoordelijk werd gehouden voor de toeslagzaak was toch van D66? Hij ging weg en er kwamen 2 anderen ( ook D66 voor in de plaats), die er ook niets van bakten.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194725 mrt. 2021 - 13:23

Ik speculeer even mee. Dat Omtzigt zelf iets anders wil is uitgeloten?

3 Reacties
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!25 mrt. 2021 - 13:40

Ja, dat is uitgesloten volgens mij. Omtzigt is in mijn ogen iemand van principes en houdt zich aan zijn belofte om weer 4 jaar voor zijn kiezers zijn best te doen.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen25 mrt. 2021 - 13:51

Frans, Mogelijk, maar dan zou hij gewoon naar de CDA leiding kunnen gaan en zeggen dat 'ie er de brui aan geeft (en zo de nummer 16 op de lijst alsnog een leuke verassing bezorgen). Waarom dat een onderwerp van de formatiebesprekingen zou moeten zijn is onduidelijk. Tenzij het over het lijsttrekkerschap gaat ofzo. Als Hoekstra in het kabinet zou gaan zitten dan lijkt me dat Omtzigt in aanmerking zou komen om lijsttrekker te worden, dan zou een eventueel vertrek misschien besproken moeten worden. Maar het is speculeren inderdaad.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!25 mrt. 2021 - 16:00

Zoals ik al dacht. Zijn vrouw heeft inmiddels getweet dat hij gewoon blijft zitten.

frankie48
frankie4825 mrt. 2021 - 13:18

Ze hebben voor deze slapstick lang naar een verrassend en schokkend einde gezocht, en ik denk dat die zoektocht ze bij communicatietechnologie heeft gebracht, die ze vooraf als zeer veilig mochten verkopen!

Poeh, poeh
Poeh, poeh25 mrt. 2021 - 13:16

Met dank (!) aan Ollongren wordt opnieuw bevestigd dat democratische verkiezingen heel mooi zijn, maar na de kiezer bedankt te hebben voor de steun, wordt deze vriendelijk terzijde geschoven. Het machtsspel begint en als je als overwinnaars tevoorschijn bent gekomen uit de verkiezingen, heb je alle recht om in de arena alle wapens te gebruiken die er beschikbaar zijn. Zo ook het beschadigen van mensen. Het meest bizarre is dat nu D66 er bij is betrokken. Een partij die de D van democratie uitvent, maar onder die vlag gewoon een ordinaire machtspartij is waar de democratische waarden niet tellen. Machtspolitiek kent geen links of rechts, conservatief of progressief, het zijn kartonnen mapjes rond een keihard machtsproces. De kiezer die nog echt denkt dat zijn stem serieus telt, mag zich bij mij melden.

2 Reacties
GHS
GHS25 mrt. 2021 - 14:48

Daarom een ander kiesstelsel, dat recht doet aan de door het volk gekozenen. Ik pleit al langer voor een zgn. "zwitsers": model (daar in Zwitserland zijn ze er tevreden mee) Aan het einde van de verkiezingsdag weet de bevolking gelijk wie er gaan regeren t.w. de 4 grootste partijen ( geen uitsluitingen), zetelverdeling geregeld. En de Zwitsers hebben ook nog een referendum. Wat wil je nog meer democratisch? Maar ja, dit is Nederland en dat kan dus niet.

Tom Lucassen
Tom Lucassen25 mrt. 2021 - 17:01

@GHS; dat zou hier dan VVD-D66-PVV-CDA zijn, dat klapt meteen. Slecht systeem dus.

harmmeijer
harmmeijer25 mrt. 2021 - 13:00

Is wel duidelijk. Zoals al 10 jaar, Ruttes wil is wet, ook nu: Omtzigt moet geloosd worden.

3 Reacties
Deugkeizer
Deugkeizer25 mrt. 2021 - 13:23

Rutte is een prima vent heeft alleen 1 groot manco. Hij is de redder in nood en als je in de weg staat word je geloosd.

Martinel
Martinel25 mrt. 2021 - 14:02

Ben 'bang' dat ik het volledig met je eens ben.

Martinel
Martinel25 mrt. 2021 - 14:12

Merel, hopelijk komt de parlementaire enquête kindertoeslagaffaire recht in zijn sm..l (sorry gezicht) terug over een tijdje.

Eric Minnens
Eric Minnens25 mrt. 2021 - 12:59

Oké, de verkenning vanuit rechtse hoek is mislukt. Die aantekeningen verdwijnen natuurlijk niet vanzelf weer uit hun rechtse gedachten. Nu is dus hét moment aangebroken om linkse verkenners aan te stellen.

3 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens25 mrt. 2021 - 13:05

PS Hoekstra functie elders?

Eric Minnens
Eric Minnens25 mrt. 2021 - 14:13

Ai, Koolmees en Van Ark. Gemiste kans. ????

badgast
badgast25 mrt. 2021 - 20:20

Als je heel breed links rekent, en zelfs d66 als zodanig beschouwt, kom je op 61 zetels. Volgens mij zijn we klaar met verkennen. Volgende verkiezingen misschien wat effectiever campagne voeren?

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen25 mrt. 2021 - 12:53

Even samenvattend: Twee ministers hebben corona. De mensen met wie zij contact hebben gehad gaan voor het grootste deel niet in quarantaine. Dit terwijl afgelopen dinsdag onze minpres nog zijn mond vol had over dat iedereen zich aan de maatregelen moet houden. Terloops wordt er tijdens de formatie gesproken over het afserveren van een democratisch gekozen volksvertegenwoordiger, want een lastpak. En dan nog verbaasd zijn dat er wekelijks mensen aan het protesteren zijn omdat ze de regering volstrekt wantrouwen.....

Poeha
Poeha25 mrt. 2021 - 12:45

De journalist had ook gewoon mevrouw ollongren netjes erop kunnen attenderen dat het zichtbaar was en kunnen aangeven om de pagina’s dicht te houden. Maar, we gaan niets zeggen en er snel foto’s van maken en online zetten. Wat een held. Ik heb toch meer op met de mensen die mij erop attenderen als mijn pincode niet goed afscherm of mijn pas erin laat zitten in plaats van niets zeggen en voor eigen gewin gaan.

4 Reacties
Hakkepuf
Hakkepuf25 mrt. 2021 - 13:26

Je bent journalist/persfotograaf of je bent het niet. Ollongren liep op de openbare weg en had de vertrouwelijke documenten open en bloot in haar handen. Op mijn werk is iemand voor een soortgelijk iets op staande voet ontslagen.

Poeha
Poeha25 mrt. 2021 - 14:10

Een persfotograaf hoeft echt niet op zoek te gaan naar vertrouwelijke documenten om daar snel foto’s van te maken. Dat is meer iets voor de achterklap.

GHS
GHS25 mrt. 2021 - 14:53

Dat had die journalist kunnen doen, maar die journalist begreep duvels goed, dat hij dit MOEST lezen, of wel, hij deed zijn werk om het "den volke" te laten lezen.

MichelD
MichelD25 mrt. 2021 - 18:46

De keuze zoals gemaakt door de fotograaf zegt iets over de mores in onze samenleving. Alles voor de aandacht van de kijkers en lezers. Als die wat te smullen hebben dan 'heeft de pers zijn werk goed gedaan'.

Sam V
Sam V25 mrt. 2021 - 12:37

De aantekeningen zijn op zich niet gek. De partijen moeten toch het gevoel krijgen dat ze het samen met voldoende vertrouwen 4 jaar kunnen volhouden. Dan bespreek je alle opties, risico’s en problemen. Dat het openbaar wordt, is het probleem. Niet de gesprekspunten zelf. Zeker als het voor de buitenstaander zo cryptisch is opgeschreven, moet je oppassen voor te vroege bekendmaking. Belemmert het proces en de geloofwaardigheid. Dat hebben de dames goed gezien. Maar stapt ze nou nadat ze het bericht heeft gekregen gewoon in haar normale dienstauto mét chauffeur?

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen25 mrt. 2021 - 12:32

Ziehier de nieuwe minister voor Veiligheid en Justitie in Rutte 4.

Piet Helmons
Piet Helmons25 mrt. 2021 - 12:25

Wanneer je getest bent op Corona moet je de uitslag in quarantaine afwachten; tenzij je natuurlijk nog wat notities aan de pers wil tonen. D66 heeft op deze manier mooi CDA uit de coalitievorming gewerkt.

JoostdeV
JoostdeV25 mrt. 2021 - 12:18

Prima ontwikkeling: Rutte en Olongren maken zoals ze uitdrukkelijk en meermalen hebben beloofd per direct werk van meer transparantie bij de overheid. Waar blijft de rest van de notities rond de informatiebesprekingen? Worden nu ook de links naar de zoom sessies van de informanten gedeeld met het publiek? De pogingen uit het verleden van overheid en politiek om elke vorm van transparantie saboteren hebben herstel van de relatie tussen burger en overheid tot nu toe tegen gehouden. De particuliere marktpartijen zijn de lachende derde geweest. Ze zijn er met het been vandoor gegaan. Aan de toeslagen affaire en het falen van de corona aanpak hebben we kunnen zien wat de gevolgen zijn van de vertrouwensbreuk tussen burgeres en overheid.

nikita72
nikita7225 mrt. 2021 - 12:16

"de verkenners ‘hun werk niet meer onbevangen en onbevooroordeeld kunnen voortzetten.’ " Als dat zo is, kan geen enkele verkenner nu nog haar/zijn werk voortzetten.

Winterdepressie
Winterdepressie25 mrt. 2021 - 12:14

Dit soort incompetent gepruts is niet uitzonderlijk maar juist systemisch voor deze clubs. Het "zo min mogelijk willen doen" resulteert ook in het kunnen van niets. Helaas lijkt dit ook te gelden voor een groot deel van de samenleving die op deze circus acts blijven stemmen.

1 Reactie
Exkraker
Exkraker25 mrt. 2021 - 14:23

Op wie moet je dan stemmen?

Bert de Vries
Bert de Vries25 mrt. 2021 - 12:14

De opmerkng 'Pieter Omtzigt, functie elders' komt uit het vooroverleg dat de dames hebben gehad met Mark Rutte.

1 Reactie
Hakkepuf
Hakkepuf25 mrt. 2021 - 12:41

Inderdaad. Anders stond er ook niets over de onderhandelingstactieken van Hoekstra.

HarrieV2
HarrieV225 mrt. 2021 - 12:13

De zwarten kant van de journalistiek. Dat journalisten alles doen om zaken die het daglicht niet kunnen verdragen boven water te halen, sta ik helemaal achter. Hier heb ik echter geen goed woord voor over. Dat mensen die met een serieuze zaak bezig zijn zo ongeveer elke letter die ze schrijven achter slot en grendel moeten verbergen, omdat je van die wappies erbij hebt die met een telelens op de loer liggen vind ik te belachelijk voor woorden. De journalistiek laat zich deze keer weer eens van hun slechte kant zien.

7 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst25 mrt. 2021 - 12:43

Wees eerlijk: had je dit liever niet geweten?

HarrieV2
HarrieV225 mrt. 2021 - 12:53

@HvdH Han. Als die niet voor mijn ogen bestemd is en het niet tot een rechtvaardigere wereld leidt hoef ik dat inderdaad niet te weten. Ik ga dan ook niet op de inhoud van de stukken in en heb zelfs alle bijdragen m.b.t. dit onderwerp, waarbij het in de eerste regel al duidelijk werd dat ze dat wel doen verder overgeslagen. Er wordt gedaan of er hier een schandaal wordt onthuld. Laat ze aub gewoon hun werk doen. Met vertraging zijn we echt niet geholpen.

Eric Minnens
Eric Minnens25 mrt. 2021 - 13:10

Dit wordt de persfoto van het jaar!

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 mrt. 2021 - 13:28

Geen enkel probleem met transparantie toch?

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 mrt. 2021 - 13:29

Oftewel: Geen enkel probleem met transparantie! HarrieV blijkbaar wel!

Winterdepressie
Winterdepressie25 mrt. 2021 - 13:37

@HarrieV, Dit is ook een grof schandaal. Het is puur kiezersbedrog.

MarcoG
MarcoG25 mrt. 2021 - 15:50

Dus dat 2 partijen een gekozen volksvertegenwoordiger aan de kant willen schuiven omdat hij te lastig is vind jij geen probleem?

west012
west01225 mrt. 2021 - 12:11

Politici nemen voorbeeld aan Poetin. Lastige politici verban je gewoon naar de Goelag (sorry, dat noemen ze nu: "functie elders").

Piet Helmons
Piet Helmons25 mrt. 2021 - 12:11

Ollongren en Jorritsma stoppen als verkenner. Kunnen Pechthold en Nijpels aan de slag want die kunnen nog wel een centje bijverdienen.

Hakkepuf
Hakkepuf25 mrt. 2021 - 12:10

Het verbaast me wel dat er tijdens de verkenning voor een nieuwe regering gesproken moet worden hoe een kamerlid kan worden weg gewerkt. Hoe verhoudt dit zich tot de trias politicas? Het is wel een teken dat Omtzigt goed bezig geweest is. Het betekent ook dat de VVD en D66 alles op alles zetten om de toeslagenaffaire in de doofpot te stoppen.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!25 mrt. 2021 - 12:10

Wat een incapabel mens. Aantekeningen open en bloot voor de camera's. En dan de rijksvoorlichtingendienst ook nog laten zeggen dat dit met geen van de onderhandelaars is besproken. Alsof zij dit samen met Jorritsema zelf heeft verzonnen????

Jerry Bidet
Jerry Bidet25 mrt. 2021 - 12:03

Ondertussen zijn ze al opgestapt, dat schiet lekker op.

Mark Huysman
Mark Huysman25 mrt. 2021 - 12:03

Zeer komisch. Men wilde niet via Zoom onderhandelen omdat dat onveilig zou zijn en mensen inzicht zouden kunnen krijgen in hoe de politici werkelijk denken. Vervolgens blijkt minimaal een betrokkene corona te hebben opgelopen en worden de aantekeningen open en bloot meegedragen waardoor iedereen weet wat er speelt.

3 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman25 mrt. 2021 - 12:13

Overigens lijkt me Hoekstra’s reactie gespeeld. Natuurlijk weten de ‘verkenners’ hoe er in de top van het CDA over Omtzigt gedacht wordt. Omtzigt moet uit de politiek gewerkt worden omdat hij een geweten heeft en zijn werk in de Tweede Kamer serieus neemt. Dat is niet alleen voor de VVD en D66 een probleem maar natuurlijk ook voor het CDA.

Exkraker
Exkraker25 mrt. 2021 - 14:03

@ Mark Dat is speculeren, Mark.

Mark Huysman
Mark Huysman25 mrt. 2021 - 14:46

Wat is speculeren? Dat hij ook voor het CDA een groot probleem vormt? Waarom is er dan vanuit de CDA-top een fluistercampagne tegen hem begonnen?

Eric Minnens
Eric Minnens25 mrt. 2021 - 12:00

Dus niet-digitaal lekken kan ook nog. Dit had ook in de tijd van Beatrix of Juliana kunnen gebeuren. Unieke blunder.

2 Reacties
OlavM
OlavM25 mrt. 2021 - 17:09

Maar de foto van Ollongrens notities is natuurlijk wel met een digitale camera genomen. Vandaar dat de tekst te ontcijferen was.....

ton14024
ton1402425 mrt. 2021 - 17:55

O, ik zou er ergens ´pro´ tussen proppen.

Piet Helmons
Piet Helmons25 mrt. 2021 - 11:59

Ollongren. Is dat niet de minister die ons waarschuwde voor Russische hackers en inmenging? Gelukkig heeft zij het zelf wel helemaal onder controle.

Poeha
Poeha25 mrt. 2021 - 11:57

Zouden ze na een week al twee mannelijke verkenners aanstellen?

Joop Schouten
Joop Schouten25 mrt. 2021 - 11:54

Ze hebben hun taken neergelegd. Op naar het volgende stel 'verkenners'.

EenMening
EenMening25 mrt. 2021 - 11:42

@Sonic De gekkigheid van Graus en Geert is hier niet relevant. Het gaat hierover wat in de VK al de "klassieke fotoblunder van Ollongren" wordt genoemd en hoe hard en gemeen politiek is. Met Omtzigt als slachtoffer.

Sonic2
Sonic225 mrt. 2021 - 11:32

Volgens mij zijn de aantekeningen van Ollongren gewoon correct. Maar wel vanuit VVD/ D66 perspectief bekeken. Rutte wil Hoekstra in het kabinet hebben en zo dicht mogelijk bij zich houden. Voor zijn favoriete coalitie is het CDA nog. Dus houdt hij Hoekstra het meest dicht bij zich. En Omtzigt buiten de deur. En VVD en D66 hebben er voor de rest alle belang bij linkse partijen uit elkaar te spelen. VVD wilt vooral de PvdA en al helemaal geen SP of Groenlinks. Het CDA moet kapot, want die stemmen gaan dan naar Rutte en D66 wilt niet met CDA en CU, maar ook links. Het is grof inderdaad hoe Omtzigt behandeld wordt, maar volgens mij wel een inkijkje in hoe slecht de persoonlijke verhoudingen zijn. Politiek is keihard.

3 Reacties
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!25 mrt. 2021 - 12:12

Sonic, Dit is toch gewoon een fout van Ollongren? Hoe kun je naar buiten lopen met de aantekening open en bloot zichtbaar voor de camera's?

Sonic2
Sonic225 mrt. 2021 - 12:44

@ 2e kans Dat is het inderdaad, maar volgens mij heeft Ollongren gewoon keurig genoteerd wat VVD en D66 er van denken. Ploumen wilde eerder deze week vooral veel voor haar kiezers voor elkaar krijgen. Hier haar tweet. https://twitter.com/PloumenLilianne/status/1374012215980924934 Ik kan hier niets anders uit concluderen als wat Ollongren deed. Een zo progressief mogelijk. En voor de rest is politiek hard en moeten mensen niet zo sentimenteel er over doen. Natuurlijk zit de VVD niet de wachten op een krachtig CDA. Natuurlijk heeft D66 daar geen belang bij. Een krachtig CDA. D66 wilt liever niet met het CDA en is zelfs zo beetje opgericht om christelijke dominantie te doorbreken. En helemaal niemand bij de gevestigde orde zit op Omtzigt te wachten.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!25 mrt. 2021 - 12:56

Sonic, Met het grootste deel van je analyse ben ik het eens. Dat D'66 zo'n beetje opgericht is om de christelijke dominantie te doorbreken zegt mij niet veel, al haar andere kroonjuwelen ( o.a. referendum, gekozen burgermeester) hebben ze ook al bij het grofvuil gezet. Ook al zijn het aantekeningen correct, het is uiterst dom om die papieren open en bloot mee naar buiten te nemen.

korheiden2
korheiden225 mrt. 2021 - 11:30

De vraag is of Ollongren dit opzettelijk heeft gedaan, ik ben geneigd haar het voordeel van de twijfel te gunnen. Dan nog lijkt het erop dat nogal wat politici (Rutte voorop?) van Omtzigt af willen. Het stinkt in elk geval een uur in de wind. Ik zou Omtzigt willen aanraden zijn zetel in de Tweede Kamer gewoon in te nemen. Dan blijft er altijd de dreiging van zetelroof en het oprichten van een Lijst Omtzigt, die meteen een flink grote partij zou kunnen worden, naast het marginaliseren van het CDA.

4 Reacties
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!25 mrt. 2021 - 12:13

En jij denkt dat Ollogren het loophondje van Rutte is door het ook onder druk van hem zo aan de media te laten zien? Dit is gewoon een kapitale blunder vaan Ollogren.

korheiden2
korheiden225 mrt. 2021 - 13:37

@Tweede Kans : Ik denk niet dat Ollongren het loophondje van Rutte is. Waarschijnlijk heeft ze, zoals @Sonic ook stelt, gewoon genoteerd wat er bij D66 en VVD gedacht wordt. Het geeft in elk geval aan dat men met Omtzigt in de maag zit. Het is sowieso een blunder van Ollongren (of het opzettelijk is gedaan zullen we nooit weten) en de formatie is er niet mee geholpen.

Hakkepuf
Hakkepuf25 mrt. 2021 - 13:42

@Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft! Kasja Ollongren was voordat ze D'66 wethouder werd de assistent van Rutte op het Ministerie van Algemene Zaken. Ze kennen elkaar door en door. Dat ze grote loyaliteit voor elkaar hebben leidt geen twijfel. Omtzigt een grote trap na en Hoekstra verdacht gemaakt. Reken maar dat dit hard aankomt bij het CDA. En laat dat nou net de bedoeling geweest zijn. Het is een blunder van Ollongren met het gewenste resultaat.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!25 mrt. 2021 - 15:29

Hakkepuf, Hoe onwaarschijnlijk het mij in eerste instantie leek, misschien heb je inderdaad gelijk. Ik dacht aan een gigantische blunder van Ollogren, maar misschien deed ze dit wel expres. Geen voorblad, geen dossiermapje, gewoon het blaadje met explosief nieuws zodanig in beeld brengen kan haast geen toeval zijn.

Joop Schouten
Joop Schouten25 mrt. 2021 - 11:23

Prima! Heerlijk deze blunder. Deze zogenaamde 'verkenningen' geven aan wat er in de hoofden van de betrokken omgaat. Dat er uiteraard gespeculeerd wordt is evident. Dat hier iets uit valt te destilleren ook. Ollongren heeft at uit te leggen. Die andere VVD-muts ook.

Bert de Vries
Bert de Vries25 mrt. 2021 - 11:22

De mooiste blunder in tijden. Er liggen nu bommen in en onder de formatie en binnen en buiten de coalitie. Een fout van zeldzame schoonheid. Het valt trouwens wel helemaal binnen de Ruttiaanse cultuur. Kajsa, bedaankt.

Jerry Bidet
Jerry Bidet25 mrt. 2021 - 11:21

Is Gabberhouse tegenwoordig chaffeur van Ollongren?

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens25 mrt. 2021 - 12:46

Het duurde even voor ik hem doorhad. Gabber-house. ????

Ivan61
Ivan6125 mrt. 2021 - 11:09

Nederlandse democratie ten top. Volk kan gewoon meelezen en genieten. Hoe je dat wendt of keert zijn onze bewindspersonen een stelletje onvermogende half dictators die elkaar vast houden. Functie elders voor Omtzigt zegt alles. Hem verplaatsen en dan kan CDA lekker meedoen. Schoen moet niet wringen.

Paul Spijkers
Paul Spijkers25 mrt. 2021 - 11:07

"Als dit waar is, kan dit echt niet." Niet de slimste.

2 Reacties
Grietje Genot
Grietje Genot25 mrt. 2021 - 12:03

Ho eens even. Dat is een kleinburgerlijk, ja, een neoliberaal oordeel. Voor wie gepokt en gemazeld is in de Hegeliaanse dialectiek, is dit een peuleschil, een appeltje-eitje. Het gaat om de negatie, de transcendentie : als dit niet waar is, dan kan het.

Paul Spijkers
Paul Spijkers25 mrt. 2021 - 21:58

Ze is inderdaad aufgehoben.

Grietje Genot
Grietje Genot25 mrt. 2021 - 11:07

Per ongeluk, huh? Ik heb geen hoge pet op van die D66'ers - de o-zo nuffige bewoners van dat groen-groen-knollenland - maar zo dom....al zijn het in hun roestige hart natuurlijk ook gewoon kei gemene, laaghartige, leugenachtige & vulgaire VVD'ers, als het al geen jezuïtische CDA'ers zijn ... maar dat fineerlaagje fatsoen, die bekommernis met de goede zeden, die schijnaandacht voor logica zou ze toch iets daarboven moeten uittillen..?

1 Reactie
GHS
GHS25 mrt. 2021 - 15:01

Grietje: Oef, oef, niet zo laagdunkend praten hoor.

Het schrandere konijn
Het schrandere konijn25 mrt. 2021 - 11:01

Zo wordt er dus met één van onze beste kamerleden omgegaan want “functie elders”. Ook fijn om te constateren dat niet terug kerende kamerleden zich klaarblijkelijk niet bij het UWV hoeven te melden!

LBNB
LBNB25 mrt. 2021 - 10:52

Het is gewoon tuig, daarom vind ik D66 en de VVD zo eng. De engste van het stel is uiteraard Mark Rutte die gisteren weer buitensporig politiegeweld tegen burgers stond goed te praten. Ze willen helemaal geen democratie, ze willen een keer in de vier jaar wat loze beloftes doen om de kiezer te paaien en daarna gaan ze hun eigen gang. Gisteren lekte Zihni Özdil(ex Groen Links) samen met Pieter Klein ook nog een bonnetje uit van een bedrijf waaruit bleek dat zij ,de van overheidswege betrokkenen, in de toeslagenaffaire een training gaven voordat zij verhoort werden onder ede. Wat een boevenclub..

9 Reacties
Sonic2
Sonic225 mrt. 2021 - 11:22

Ik vind dat u wat moet dimmen. U steunt hier nog regelmatig fout rechts. Dit is bijvoorbeeld niet te vergelijken met wat er in November allemaal bij FvD speelde. Of de affaire Graus. Als je het dan toch over boevenclub hebt. Kijk eerst eens in de dampende drek van ultra rechts. Voor de rest is het geen slecht verhaal van je, maar ongeloofwaardig als je zelf in de hoek van fout rechts zit.

Norsemen
Norsemen25 mrt. 2021 - 11:38

@LBNB Haha

EenMening
EenMening25 mrt. 2021 - 11:41

@Sonic De gekkigheid van Graus en Geert is hier niet relevant. Het gaat hierover wat in de VK al de "klassieke fotoblunder van Ollongren" wordt genoemd en hoe hard en gemeen politiek is. Met Omtzigt als slachtoffer.

KnorretjeBig
KnorretjeBig25 mrt. 2021 - 11:56

@Sonic "Ik vind dat u wat moet dimmen." Ooit van Vrijheid van Meningsuiting gehoord?

Sonic2
Sonic225 mrt. 2021 - 12:36

@ Een Mening Het is het heel erg relevant. LBNB zit enorm af te geven op het "tuig" wat dan D66 en VVD moet voorstellen. En dan doet hij net alsof in andere partijen( intern) er geen interne ruzies zijn. Baudet noemt Eerdmans een judas. En dan zou dit volgens hem tuig zijn? Het zou hem sieren eens een fatsoenlijk beeld te schetsen. Dit is hoe politiek werkt. Overigens lig ik niet in Den Haag onder een tafel. De politici af te luisteren. De rest hier kennelijk wel. Want die weten allemaal dat Omzigt aan de goede kant staat en dat het allemaal karakter moord is. En dat gaat mij dus weer te ver. Omtzigt is absoluut geen makkelijke man. Zo komt hij niet op mij over. Dus het helemaal zo schetsen als velen het hier doen. Mwoah. Mag ook Omtzigt worden genuanceerd? Die helden verering hoeft niet zo van mij. @ Knorretjesbig Ik heb er zeker van gehoord. Door een aantal niet zo fatsoenlijke types hier wordt ik er elke dag in gedwarsboomd. Door mijn woorden uit zijn verband te rukken. U bent er weer eentje van. LBNB begint met D66 en VVD TUIG te noemen. Ik verwijs dan simpelweg even naar FvD en PVV waar echt tuig zit. En daar is hij wat minder prominent bij aanwezig. En daar laat hij wat minder van zich horen. Laat hij dat eerst eens aanpakken. Dat foute rechts. En voor de rest gebeurt dit in elke vriendengroep, op collega's op het werk, op scholen. Er zit in elke groep altijd wel iemand waar je een gruwelijke hekel aan hebt. Het is ook goed mogelijk dat een aantal mensen hier de champagne open trekt als ik een ban krijgt. Allemaal prima. Sommige mensen zien mij liever gaan. Sommige mensen zien dat liever niet. En sommige mensen zien inderdaad Omtzigt liever gaan. Om vervolgens Rutte voor een dictator uit te maken. Dat inkijkje kreeg je vandaag ergens. En het kan onmogelijk een onverwacht inkijkje zijn. Dat er mensen zijn die Omtzigt niet willen is Den Haag is een slecht bewaard geheim.

MG1968
MG196825 mrt. 2021 - 12:37

@Knorretje "Ooit van Vrijheid van Meningsuiting gehoord?" Ja, daarom mag je aangegeven dat je vind dat iemand wat moet dimmen.

Zapata
Zapata25 mrt. 2021 - 14:42

@Sonic. Ik geloof dat ik wel de laatste reaguurder ben die ooit iets positiefs over FvD, Ja21, PVV en andere obscure nare extreem rechtse clubjes gezegd heeft. Toch mag gesteld worden dat VVD en D66 gewoon tuig zijn gezien wat er over Omtzigt gelekt wordt. Dit is heel erg vies.

LBNB
LBNB25 mrt. 2021 - 14:59

@Sonic [Ik vind dat u wat moet dimmen. U steunt hier nog regelmatig fout rechts. Dit is bijvoorbeeld niet te vergelijken met wat er in November allemaal bij FvD speelde. Of de affaire Graus. Als je het dan toch over boevenclub hebt. Kijk eerst eens in de dampende drek van ultra rechts. Voor de rest is het geen slecht verhaal van je, maar ongeloofwaardig als je zelf in de hoek van fout rechts zit. ] Nou ik steun helemaal niet regelmatig fout rechts. Ik heb alleen een paar keer aangegeven dat het fout is dat de enige partijen die voor onze grondrechten opkomen momenteel het FVD, wat kleine partijen en de extreem rechtse PVV zijn. Ik heb zelf op Richard de Mos gestemd en bijna op Femke Merel van Kooten. Is dat fout rechts? En of wat racistische appjes van FVD (58000 leden) in een groepsapp erger is dan de kiezer constant bedriegen weet ik zo net nog niet. Het gaat erom dat Pieter Omtzigt net met 421.000 voorkeurstemmen de kamer in is gestemd en 4 jaar lang kei hard heeft gevochten voor gerechtigheid van 30.000 Nederlanders. Dit kabinet van D66 en VVD heeft beloofd transparanter te zijn en dan krijgen we nu dit weer. D66 heeft de verkiezingen praktisch gekocht met een enorm budget door een techreus en doordat ze gepushed werd door vele media en toen hun campagne uitlekte werd de burger niet 1 keer genoemd, het ging alleen maar over beïnvloeden. [Het is het heel erg relevant. LBNB zit enorm af te geven op het “tuig” wat dan D66 en VVD moet voorstellen. En dan doet hij net alsof in andere partijen( intern) er geen interne ruzies zijn. Baudet noemt Eerdmans een judas. En dan zou dit volgens hem tuig zijn? Het zou hem sieren eens een fatsoenlijk beeld te schetsen. Dit is hoe politiek werkt. ] Baudet noemt Eerdmans een judas inderdaad, maar ze geven allebei wel als volwassen kerels aan dat ze gewoon met elkaar zouden willen samenwerken. Ik vind dit achterbakse gedrag veel erger dan iemand een judas noemen.

MAD1950
MAD195025 mrt. 2021 - 19:39

Beste Sonic, D66 en de VVD zijn tuig. Daarin heeft LBNB gewoon gelijk. Zijn ze ineens minder tuig omdat Baudet en Graus toevallig ook tuig zijn? Nee toch? We kunnen hooguit zeggen dat ze alle vier niet deugen.