Joop

Olifant Buba wordt zorg ontzegd

  •  
20-11-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
buba

© Bite Back

Waarom wil het circus Buba niet laten gaan?
Het is alweer 5 jaar geleden dat het voor circussen verboden werd om dieren zoals olifanten te gebruiken in hun shows. Een mooie dag voor dierenbeschermers die hier al lang voor ijverden. Circussen met olifanten kregen echter al snel ontheffing, omdat er geen opvangplaats voor deze dieren zou zijn. Aanvankelijk was dit het geval, maar eind 2019 kwam daar verandering in.
De opvang Elephant Haven in Frankrijk maakte toen aan het ministerie van LNV bekend dat ze in 2020 olifant Buba van circus Freiwald zouden kunnen opvangen. Dierenorganisaties, waaronder Bite Back, en de Partij voor de Dieren riepen de minister op hier werk van te maken. Hoewel het erg traag ging en de situatie met betrekking tot corona ook niet meehielp, is het ministerie er inmiddels uit: de beste plek voor Buba is de opvang in Frankrijk. Er zijn geen redenen om dit tegen te houden. Helaas worden dieren nog steeds als bezit gezien, waardoor het circus uiteindelijk beslist. Ze kunnen of meewerken of vluchten.
Waarom wil het circus Buba niet laten gaan? Het heeft er vooral mee te maken dat ze het dier niet in een opvang willen zien. Ook al biedt dat de meest specialistische zorg voor Buba, die een traumatisch verleden heeft en eerder al gedragsproblemen heeft vertoond. Mogelijk heeft Buba dus ook een vorm van PTSS. Het is daarom van het grootste belang dat Buba naar de opvang gaat die veel kennis heeft én een netwerk om met zo’n olifant om te kunnen gaan. Het is echter de trots van het niet willen ‘verliezen’ wat in de weg staat van het pensioen voor Buba.
Buba kan in de opvang – naast specialistische zorg – enorm veel ruimte krijgen, goede voeding en veterinaire zorg. Momenteel zijn er een hoop financiële vraagtekens rondom het circus. Kan het circus nog wel voldoende voeding bieden? Zelfs voor de coronacrisis waren ze al erg afhankelijk van de barmhartigheid van mensen uit de buurt van waar ze stonden. Het is een extra reden om Buba in een opvang te brengen met een stabiele financiële situatie.
Het circus probeert een verhuizing naar Elephant Haven nu te belemmeren door zogezegd andere opties te overwegen. Een dierentuin in Italië bijvoorbeeld. Echter deze plekken zijn niet reëel als we uitgaan van wat de beste optie voor Buba is. Een circus verruilen voor een dierentuin is geen oplossing gezien de specialistische zorg die Buba nodig heeft. En kans bestaat dat ze dan nog steeds gebruikt en uitgebuit gaat worden voor vermaak.
Het circus zegt vaak dat Buba een familielid is. Maar net als met andere geliefden, zoals bijvoorbeeld een oma, opa of ziek familielid, is het soms nodig om hen vooruit te helpen door hen onder te brengen op een plek die kan voorzien in de behoefte en de zorg die nodig is. Waarom zou dit niet voor Buba moeten gelden als ze als familielid gezien wordt? Voor Buba is er een kans op een beter, rijker leven en perspectief op leven met soortgenoten. Het is dus tijd dat circus Freiwald gaat loslaten. Niet om toe te geven aan dierenactivisten, maar in het belang van Buba.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

Pater
Pater22 nov. 2020 - 8:12

Het is zo jammer dat een tamelijk rechts CDA-kamerlid zich druk maakt over die gedwongen verplaatsing, dat maakt het voor mij moeilijker. Maar goed, ik ben niet kinderachtig en heb me er manmoedig overheen gezet. Er zijn aanwijzingen dat ex-cirxusolifanten van eenzaamheid sterven in die Franse Olifantenhaven. Buba is bij de eerdere overplaatsing gestopt met eten en drinken. De minister erkent dat.Buba lijkt het uitstekend naar haar zin te hebben bij die familie, en optreden doet ze allang niet meer. "...Buba, die een traumatisch verleden heeft en eerder al gedragsproblemen heeft vertoond. Mogelijk heeft Buba dus ook een vorm van PTSS." Kostelijk, hoe makkelijk deze dierenrechtenactivist totaal gelijkschakelt met een mens. Dit vertelt de circusdochter over die olifant met PTSS: "“Het is een dominante olifant. Een eigenwijs wijf. Er was altijd ruzie onder de olifanten. Sommige honden kun je ook niet bij anderen zetten. Ze heeft bij ons haar plekje gevonden. Ze kan in bad of in de modder en heeft hier verder alles wat ze nodig heeft”, vertelt circusdochter Natascha Freiwald." En de familie betaalt zelf het eten en de huisvesting. Ach, regels zijn vaak goed, als het dogma's worden gaat het fout.

3 Reacties
Jan Man
Jan Man22 nov. 2020 - 12:32

@Pater Je schrijft: “Er zijn aanwijzingen dat ex-cirxusolifanten van eenzaamheid sterven in die Franse Olifantenhaven.” Bijzonder want volgens de website moeten de eerste olifanten nog komen. https://www.elephanthaven.com/nl/elephant-haven/informatie En de menig van het circus zelf, tja. https://www.animalstoday.nl/circus-freiwald-buba-kamervragen/

Alex Romijn
Alex Romijn22 nov. 2020 - 22:17

"Er zijn aanwijzingen dat ex-circusolifanten van eenzaamheid sterven in die Franse Olifantenhaven. " Nee, in feite is daar geen documentatie over. Een ander circus heeft dat ooit verklaart, maar die hebben geen autopsie laten doen. De olifant was al qua gezondheid slecht volgens experts. Dus dat was eerder waarom het dier dood is gegaan. Het is iets wat bijna elk circus herhaalt, over allerlei dieren. Het is dus nogal loos dat men dat zegt zonder enige wetenschappelijke onderbouwing. Het is inderdaad wel zo dat olifanten zeer gehecht aan omgeving kunnen zijn, maar eerder hebben experts aan ministerie verklaart dat dit niet betekent dat het niet te doen valt om een olifant weg te halen naar een opvang. Wel dat elk dier uniek is, en dat het beste is om altijd af te stemmen op de olifant hoe die transitie moet gaan. Wat betreft die andere poging. Die situatie daar was niet geschikt. Zie ook bericht van de organisatie Vrienden van de Olifant die daar wat over schrijven op hun facebook. "Kostelijk, hoe makkelijk deze dierenrechtenactivist totaal gelijkschakelt met een mens. Dit vertelt de circusdochter over die olifant met PTSS:" Hoe bedoel je? Trauma bij olifanten is iets wat zeer gedocumenteerd is. Er zijn meerdere onderzoeken over gepubliceerd. Overigens vind ik doen alsof een olifant een familielid is toch wel iets meer een vermenselijking... Wat Natascha Freiwald zegt is vooral 'show' taal. Circussen, dierentuinen e.d. gooien elke zoochosis ook vaak op dat dieren plezier hebben, ze dansen, zin hebben in de show etc. Terwijl het gewoon over zeer ernstig gedragingen kunnen gaan (https://www.oneworld.nl/lezen/dierenrechten/het-psychische-leed-van-dieren-in-gevangenschap/). Logisch dat ze niet het verleden van Buba aan het publiek vertellen. Maar men moet daar wel rekening mee houden, elke keer dat het dier weer tussen kinderen in een woonwijk loopt. Freiwald zelf vertelt in de rapport RVO e.d. en ook tijdens de hoorzitting waar ik met hem zat gewoon over het getroebleerde verleden van Buba. Dus lees vooral verder in zou ik zeggen.

Pater
Pater24 nov. 2020 - 7:01

@JanMan Zie de reactie van Romijn; het zal een eerdere vestiging betreffen. @Romijn Natuurlijk kunnen dieren trauma's hebben, die dansende beren op de Balkan zaten er vol mee. Wat ik hekel is de precieze benoeming ervan, PTSS. PTSS kent een tamelijk nauwkeurige omschrijving, die echt op mensen slaat. Ik las niet dat Natascha Buba als een familielid ziet. Voorzover ik kan zien bestrijdt niemand dat Buba zich prima thuisvoelt in haar omgeving, dus ik snap eigenlijk niet waarom ze zo nodig weg moet. In de Olifantenhaven wordt zij apart gehouden van andere olifanten. Overigens heeft Freiwald door de coronacrisis geen geld meer om Buba te voeden, dus het zal toch wel Frankrijk worden. Van honger sterven is natuurlijk niemands bedoeling.

Debby Teusink
Debby Teusink21 nov. 2020 - 17:00

Olifanten zijn al drieduizend jaar gedomesticeerd, maar ja het zijn geen paarden of kamelen. De volkomen doorgeslagen, politiek-correcte dierknuffellaars hebben hun zin. Een dier en z'n verzorgers traumatiseren voor een "goed gevoel".

1 Reactie
JanvdH2
JanvdH221 nov. 2020 - 18:43

Behalve dat olifanten natuurlijk nooit gedomesticeerd zijn heb je natuurlijk wel een punt /sarc https://www.worldanimalprotection.org.nz/news/myth-domesticated-elephant

Oki Doki
Oki Doki21 nov. 2020 - 14:38

Het lijkt mij ook het beste dat Buba naar Elephant Haven gaat.

Aart van de aap
Aart van de aap21 nov. 2020 - 10:05

Buba mooie naam

[verwijderd]
[verwijderd]21 nov. 2020 - 8:54

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
adriek
adriek21 nov. 2020 - 10:10

Geen idee of het beter is (kan), maar het heeft helemaal niets met olifanten of circussen te maken. Sommige reaguurders vinden altijd wel een gaatje om hun stokpaardje te berijden.

JoepJos
JoepJos21 nov. 2020 - 14:18

Whataboutism heet zoiets.

Satya
Satya21 nov. 2020 - 8:35

Ik denk dat je gelijk hebt. In een olifanten opvang bij Nairobi zie je dat ze erg goed een band met mensen kunnen opbouwen maar erg graag met soortgenoten optrekken aangezien ze daar toch naar teruggaan.

2 Reacties
Arjan Fernhout
Arjan Fernhout21 nov. 2020 - 14:39

Buba is een bejaard mannetje die in de natuur een solitair bestaan leiden. Waarschijnlijk vergis je je met de opvang van olifanten wezen aan de rand van het Nairobi National Park om hen, na een lang socialisatieproces terug te plaatsen in de omgeving waar zij meestal beschadigd zijn uitgekomen. http://www.onskenia.nl/parken/Nairobi_orphanage.htm#:~:text=Aan%20de%20rand%20van%20het,Tsavo%20National%20Park%20in%20Kenia.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout21 nov. 2020 - 17:01

Oeps. Buba blijkt toch een vrouwtje. Sorry. Het vrouwtje werd afgestoten door de andere olifanten en om die reden heeft de familie haar bij het circus genomen. “Het is een dominante olifant. Een eigenwijs wijf. Er was altijd ruzie onder de olifanten.

nikita72
nikita7220 nov. 2020 - 22:29

Vroeger (zeg, tot 1960) was er minder vermaak en was een circus een belevenis. Tegenwoordig kunnen veel mensen kunnen de auto pakken om naar theaters of festivals te gaan. Daardoor is aan rondreizende circussenis minder behoefte. Ik ken 1 uitzondering: Cirque du Soleil staat een paar maanden in Amsterdam, dan een paar maanden in Köln, dan een paar maanden in Frankrijk enz. Het reist dus over afstanden die mensen niet in 1 avond met de auto afleggen. Of circus Freiwald voldoende geld heeft, en goed voor de olifant zorgt, weet ik niet. Ik weet niet wat een olifant nodig heeft. Overigens worden in de bio-industrie (varkensteelt, kippenteelt, nertsenfokkerijen, misschien ook geiten en koeien) veel meer dieren veel slecht behandeld dan in een circus.

adriek
adriek20 nov. 2020 - 20:33

Soms worden kinderen uit huis geplaatst door hulpverleners met de beste bedoelingen. En dat heeft lang niet altijd het gewenste resultaat, maar levert heel veel werk voor zogenaamde hulpverleners en opvanghuizen in combinatie met heel veel leed voor het kind en de ouders. Ik weet heel weinig van olifanten.

5 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens20 nov. 2020 - 23:54

Ik weet ook weinig van olifanten, maar raakte wel ontroerd door de vriendschapsband tussen dat circusmeisje en haar reuzenknuffel. Zie vooral het filmpje in bijgaande link. Tja, wat is wijsheid. Minister Schouten op zoek naar 'goede plek' voor circusolifant Buba - https://nos.nl/l/2357334

Aart van de aap
Aart van de aap21 nov. 2020 - 10:06

Mooie dieren hé

Jan Man
Jan Man21 nov. 2020 - 10:27

Het ziet er allemaal leuk uit voor de leek hoe zo’n circusmeisje met een olifant omgaat. Je krijgt op zo’n moment niet het hele verhaal te zien, een olifant moet eerst mentaal compleet gebroken worden om hem zo te krijgen. https://www.ad.nl/buitenland/dierenrechtenorganisatie-toont-undercoverbeelden-van-marteltraining-toeristenolifantjes~a9baf9d9/

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 nov. 2020 - 12:04

Eric Minnens Gisteren de docu op TV gezien zeker? Dat was hartverscheurend om te zien. Ik begrijp heel veel niet! Instanties worden blijkbaar anders beoordeeld dan de burger, het kind krijgt de rekening. Dus ja, het is letterlijk het kind van de rekening.

Eric Minnens
Eric Minnens22 nov. 2020 - 0:51

@Jan Man Ja, je hebt gelijk ook. Plots schoot mij iets te binnen. Wat jij beschrijft, weet ik eigenlijk al sinds mijn kinderjaren, meer dan een halve eeuw geleden, waarin ik daarover jeugdromans/ verhalen las. Met titels als Tigra (?) de tijger, Binga (?) de olifant, Otto (?) de bever. En nog zo wat. Vanuit de in het wild levende dieren, en hun vrees voor mensen, zelf beschreven. Zowel de precieze titels (met name de eigennamen) als de schrijver ben ik vergeten. (Iemand die mijn geheugen kan opfrissen?) De wrede africhting kwam daarin ook uitgebreid aan de orde. Ik spreek mezelf bij nader inzien dan ook even ernstig toe: "Komop Eric, we gaan toch niet laten leiden door verkeerde sentimenten, die dierenbeschermer heeft gewoon gelijk. Lief meisje of geen lief meisje.