Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Remkes: boerencrisis reikt veel verder dan stikstof

Bemiddelaar noemt eerste overleg zonder protestboeren "buitengewoon constructief"
Joop

'Olieramp was onnodig'

  •  
04-05-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
amsterdam300_01.jpg
Belangrijke noodvoorziening ontbrak
Een belangrijke noodvoorziening, die de olieramp in de Golf van Mexico had kunnen voorkomen, ontbrak bij de onderzeese veiligheidsklep van het gezonken boorplatform.
Dat zegt de Noorse expert op het gebied van ‘blowout preventers’ Per Holand in de Volkskrant. Hij onderzocht de noodvoorzieningen op de platforms in de Golf van Mexico. Zo’n noodvoorziening is in een aantal landen, waaronder Noorwegen en Brazilië verplicht, maar in de Verenigde Staten niet. De Amerikaanse toezichthouder MMS heeft op het punt gestaan het verplicht te stellen, maar zag daar na een lobby van oliemaatschappijen vanaf. Bedrijven als Shell en Total gebruiken de noodvoorziening ook als die niet verplicht is, maar BP niet.

Meer over:

nieuws, groen,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

CogitoErgoSum
CogitoErgoSum4 mei 2010 - 5:52

De magnitude van het probleem word flink onderschat. De risico's voor de natuur worden onder de tafel geschoven t.b.v. het economisch belang. http://pesn.com/2010/05/02/9501643_Mother_of_all_gushers_could_kill_Earths_oceans/

artizz
artizz4 mei 2010 - 5:52

Uiteindelijk betalen wij aan de pomp, de mensen in het veld en het milieu voor de zooi. Prijs verhogingen en belastingen zijn komende want de miljarden aan dividenden moeten wel worden uitbetaald aan de beleggers.

PietPelle
PietPelle4 mei 2010 - 5:52

Een vreselijke ramp, en de poppetjes praten over geld. Ik hoorde Obama verklaren dat bp alles moet vergoeden, en bp heeft dat toegezegd. Dat heeft natuurlijk alleen betrekking op de economische schade (welke door Obama bewust als eerste wordt genoemd als hij deze catastrofe beschrijft, als tweede noemt hij het millieu). De milieuschade is gigantisch en niet te beschrijven in dollars. Het grootste gedeelte van deze olie zal nooit worden opgeruimd en zal blijvende schade aan millieu veroorzaken, dat staat vast. Het toeteren over geld heeft enkel als doel de publieke opinie te bezweren door net te doen alsof dit allemaal wel weer goed komt door de dollarkraan even te laten vloeien.

Milieunet
Milieunet4 mei 2010 - 5:52

Tja, een ernstige ramp. Nog ernstiger is het feit dat er vrijwel alleen over geld wordt gesproken. Geld is vervangbaar, dat komt wel weer goed. Hoeveel het ook kost om alles weer op te ruimen. Veel ernstiger zijn de gevolgen voor de natuur. Veel van wat kapot zal gaan, zal pas na lange, lange tijd of zelfs nooit meer herstellen. Ooit was er een jongedame die een speech hield waar ik in elk geval even helemaal stil van werd. http://goo.gl/zKln Helaas is de constatering dat we weinig hebben geleerd en gewoon doorgaan zonder te weten hoe we een en ander kunnen repareren, kunnen herstellen.

roher
roher4 mei 2010 - 5:52

Is toezicht van staten nu verscherpt. Als een van de oplossingen een omgekeerde trechter zou zijn, maar door technische moeilijkheden door overdruk niet geplaatst kan worden, dan zou om een volgende ramp te voorkomen deze meteen bij oliewinning geplaats moeten worden. In geval van ramp meteen standby. Ben eigenlijk wel benieuwd hoe toezicht georganiseerd is, daar hoor je niks over. Is men bang voor verhaal op de toezicht?

[verwijderd]
[verwijderd]4 mei 2010 - 5:52

Heel leuk gevonden, maar dat had deze ramp echter niet voorkomen. Er zijn wel meer verschillen tussen de diverse landen in voorschriften.

1 Reactie
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort4 mei 2010 - 5:52

Roelf, als ik dit meeneem met de vorige reacties van jou op de olieramp, dan heb je er duidelijk kaas van gegeten. Kan je misschien met meer onderbouwing dit verhaal ontkrachtten? Los van een extreem sneue olie lobby: wat kan er tegen zijn om BOPs verplicht te stellen? En kunnen ze niet gewoon de zaak opblazen daar op 1500 meter diepte? Enorm simplistisch, maar goed: deden ze ook bij mijnbranden. Graag meer van jou inzicht.

Hoogkamer2
Hoogkamer24 mei 2010 - 5:52

Obama heeft gezegd dat BP de schade gaat betalen. Maar hoe reken je in Gods naam zo'n catasrofe uit in Dollars?

1 Reactie
CogitoErgoSum
CogitoErgoSum4 mei 2010 - 5:52

In mijn Wereld zou BP staatseigendom worden en met hun kapitaal zou de rotzooi opgeruimd moeten worden. Zo ook met andere multinationals die de aarde vervuilen.

Deniro
Deniro4 mei 2010 - 5:52

Olie is onnodig

1 Reactie
HenryH
HenryH4 mei 2010 - 5:52

Probeer een keer een jaar zonder olie(gerelateerde produkten) te leven. Zie het als een uitdaging.