Joop

Oliebedrijven besteden kwart miljard euro aan anti-klimaatlobby bij EU

  •  
24-10-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
170 keer bekeken
  •  
vervuiling

© Cc-foto: bstad

Shell biedt zijn klanten de mogelijkheid om hun CO2-uitstoot te ‘compenseren’, tegen betaling van 1 cent extra per liter. Shell is begaan met het klimaat, zo is de boodschap. Datzelfde Shell stak tussen 2010 en 2018 samen met vier andere grote olie- en gasbedrijven echter ook 251 miljoen euro in lobbyactiviteiten bij de Europese Unie. Dat blijkt uit onderzoek van Corporate Europe Observatory, Food & Water Europe, Friends of the Earth Europe en Greenpeace, waarover The Guardian bericht.
De lobby van Shell, BP, Total, Chevron en ExxonMobil is er hoofdzakelijk op gericht om te voorkomen dat de Europese Unie al te strenge klimaatmaatregelen neemt die de olie- en gassector treffen. En volgens de opstellers van het rapport slagen de bedrijven daar goed in. “Met een kwart miljard koop je veel toegang en invloed in Brussel”, stelt onderzoeker Pascoe Sabido van Corporate Europe Observatory.
De tweehonderd lobbyisten van de olie-industrie overleggen wekelijks met hooggeplaatste vertegenwoordigers van de Europese Unie. Op momenten dat het erom spant, nemen de lobby-inspanningen toe. Zo gaven de oliebedrijven het meeste geld uit in 2014, toen er in de Europese Unie werd gesproken over de klimaatdoelstellingen van 2030.
Tweehonderd organisaties roepen het Europees Parlement en de Europese Commissie nu op om lobbyisten van de olie-industrie niet meer te laten meepraten over klimaatbeleid. Ze willen onder meer een einde aan de praktijk waarbij afgevaardigden van de fossiele industrie plaatsnemen in onderzoeks- en adviesorganen die het Europese beleid beïnvloeden.
Cc-foto: bstad
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (28)

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 okt. 2019 - 8:17

En toch zag ik de topvrouw van Shell gisteren of eergisteren ( ben dat even kwijt) weer zitten in een gesprek op Ned. 2 'Human', als pleitbezorgster voor het klimaat en wat Shell toch niet allemaal doet.... Je gelooft je oren en ogen niet! Het ging er weer in als zoete koek. Dat is dan de NPO. De NPO? Ja de NPO!

Me, Myself and I
Me, Myself and I25 okt. 2019 - 7:40

Het lobbiën is het probleem niet. Wat er mee gedaan wordt is het probleem en zolang politici en hun ambtenaren in de EU zo corrupt zijn dat het op hun hoofd getattoeerd staat, moet dat aangepakt worden

Gi Raf
Gi Raf24 okt. 2019 - 20:53

''De tweehonderd lobbyisten van de olie-industrie overleggen wekelijks met hooggeplaatste vertegenwoordigers van de Europese Unie.'' En daar zit het probleem natuurlijk, bij de hypocriete politieke EU elite. Die staan maar al te graag open voor de lobbyisten met dikke portemonnee. Als in Brussel de deuren gesloten blijven voor lobbyisten is het snel afgelopen. En die tweehonderd lobby organisaties die het Europees Parlement en de Europese Commissie nu oproepen om lobbyisten van de olie-industrie niet meer te laten meepraten over klimaatbeleid zijn geen haar beter.

Sam V
Sam V24 okt. 2019 - 15:44

Dus 200 organisaties lobbyen bij de E.U. om andere partijen te verbieden nog langer te lobbyen. Iets zegt mij dat dit best raar is.

1 Reactie
Joe Speedboot
Joe Speedboot25 okt. 2019 - 6:28

Iets zegt me dat dat niet raar is en dat die organisaties daar ook geen 250 miljoen opmaken. Bijna aandoenlijk hoe jij hier de boodschapper direct begint aan te vallen terwijl je er blijkbaar geen moeite mee hebt te worden geïndoctrineerd te worden door oliemultinationals. Hun pr werkt uitstekend!

Katootje2
Katootje224 okt. 2019 - 14:25

"Shell biedt zijn klanten de mogelijkheid om hun CO2-uitstoot te ‘compenseren’, tegen betaling van 1 cent extra per liter. (...) Datzelfde Shell stak tussen 2010 en 2018 samen met vier andere grote olie- en gasbedrijven echter ook 251 miljoen euro in lobbyactiviteiten bij de Europese Unie." Dat biedt tenminste nog enig zicht op waar ze die lobbyactiviteiten van betalen.

Greendutch
Greendutch24 okt. 2019 - 14:25

in follow the money podcast afl. 6 oktober, wordt verteld over groot onderzoek naar shell en shellpapers. via wob's vraagt men openheid bij rijk e.a. maar dat wordt hevig tegengewerkt door ambtenaren. het onderzoek zal lang gaan duren omdat er heel veel na te kijken is . van harte aanbevolen ik vind dit geen 'koninklijk 'bedrijf. is er wel eens een bedrijf geweest dat deze 'titel' afgenomen is? eigenlijk kan wat mij betreft bij onbehoorlijke shell deze benaming wel eens weggestreept worden, zwart balkje erover totdat willem alexander de titel terugneemt

1 Reactie
Anoniempje5
Anoniempje524 okt. 2019 - 16:01

Ben benieuwd naar het uiteindelijke resultaat. Heeft de koninklijke familie niet meer aandelen dan welke andere Nederlandse familie dan ook? In die zin dan een koninklijk bedrijf.

JanKlaasen
JanKlaasen24 okt. 2019 - 11:54

We hebben voorlopig ook gewoon olie nodig. Jesse mag trouwens best voor mij een elektrische auto kopen, dan verbruik ik minder olie.

2 Reacties
Anoniempje5
Anoniempje524 okt. 2019 - 16:08

"We hebben voorlopig ook gewoon olie nodig." Klopt, niemand die denk dat we er morgen compleet zonder kunnen. Er moet alleen meer ondernomen worden om alvast over te gaan op iets duurzaams want op is het een keer. Of het klimaat is voor de mensheid zoals we die nu hebben nog voordat het op is al eerder onbewoonbaar.

Klaas Punt
Klaas Punt25 okt. 2019 - 9:53

Anoniempje - ja ooit is het op. De Club van Rome heeft daar duidelijke rapporten over gewchreven. Er is geen politicus die daar ook maar iets mee gedaan heeft. Gelukkig heeft de media nu een meisje ontdekt die recht voor z'n raap meldt wat velen onder de pet houden. Dus nu ligt onze bouw voor een deel stil en wordt de agrariers verteld dat ze eigenlijk niet meer welkom zijn in Nederland. Tel uit je winst.

And it's gone
And it's gone24 okt. 2019 - 11:48

En hoeveel besteedt de klimaatlobby bij de EU (incl. Alle subsidies)? Wie weet dit?

4 Reacties
Pater
Pater24 okt. 2019 - 13:19

Ik weet één ding zeker: een fractie van de oliebedrijven. Ze hebben het geld niet he. Vgl met de tabakslobby en de lobby tegen het roken, dat zal wel vergelijkbaar zijn.

Extra belegen
Extra belegen25 okt. 2019 - 3:53

@Pater, de olielobby besteedt volgens dit artikel 251 miljoen in 8 jaar tijd, een bedrag van rond de 31 miljoen per jaar. 200 andere lobbygroepen eisen daar nu een eind aan.. Het lijkt mij stug als die 200 andere lobbygroepen ieder geen 155.000 euro per jaar aan lobbywerk doen. Dat is namelijk amper 1 persoon (salaris, verblijfskosten, transportkosten) per lobbyclub. Het zou je nog verbazen hoeveel geld klimaatlobbyclubs hebben, daar het ook in die buisness over miljarden omzet gaat, denk alleen al aan bijvoorbeeld windmolen- en zonnepaneelfabrikanten. (of denk je dat die niet lobbyen?)

Pater
Pater26 okt. 2019 - 4:17

Ik houd van bewezen cijfers, zoals: Shell alleen al heeft een jaarbuget van 4,5 mln voor de lobby in Brussel. Ik houd niet van vage verdachtmakingen zonder enige documentatie zoals die van extra belegen. Lees eens een uitgebreider artikel, bijv. In De Correspondent, en je schrikt je rot van de invloed van de bedrijfslobbies.

Joe Speedboot
Joe Speedboot26 okt. 2019 - 18:35

'Het zou je nog verbazen hoeveel geld klimaatlobbyclubs hebben' Lekker belangrijk. Vergeleken met de corporates zijn die budgetten peanuts. Waarom neem je het op voor bedrijven die de aarde uitputten en slechts een klein clubje verrijken, terwijl je mensen die de aarde wel een warm hart toedragen aanvalt? Wil je graag besodemieterd worden?

Gefaald
Gefaald24 okt. 2019 - 11:16

En door al het klimaatgedram van de andere kant maakt de olielobby nog een goede kans ook.

8 Reacties
Pater
Pater24 okt. 2019 - 13:20

Wie het nu nog over klimaatdrammers heeft heeft een bord voor zijn/haar kop.

Gefaald
Gefaald24 okt. 2019 - 15:13

@Pater Als mensen hun baan kwijt raken door CO2-belasting (bij Tata Steel bijvoorbeeld) , en men ineens verplicht wordt om € 20.000 te lenen voor isolatie en warmtepomp, dan geef ik je op een briefje dat de mensen boos worden op de klimaatdrammers. Dat de banenverliezen en woningaanpassingen onontbeerlijk zouden zijn voor de redding van de aarde is een aanname die leeft bij links, maar die echt algemeen is aanvaard.

Gefaald
Gefaald24 okt. 2019 - 15:13

.... echt niet algemeen is aanvaard.

Van S tot H
Van S tot H24 okt. 2019 - 18:14

@ Pater Ik neem aan dat u al van het gas af bent, zonnepanelen heeft, een elektrische auto rijdt?? Zo niet, verbeter de wereld maar begin bij jezelf.

Katootje2
Katootje224 okt. 2019 - 18:48

Commentaar dat Gefaald een rechtse trol is wordt niet op prijs gesteld, daarvoor zijn zijn bijdrages aan de discussie gewoon te belangrijk.

Joe Speedboot
Joe Speedboot24 okt. 2019 - 20:37

'Als mensen hun baan kwijt raken door CO2-belasting (bij Tata Steel bijvoorbeeld) , en men ineens verplicht wordt om € 20.000 te lenen voor isolatie en warmtepomp' 'Als..ineens' Paniek.. Je loopt je druk te maken over iets wat niet aan de hand is. Teveel Telegraaf gelezen?

Pater
Pater26 okt. 2019 - 3:53

Verplichte aankoop warmtepomp: flauwekul. Kwalijke flauwekul zelfs, valse voorlichting. Trol of geen trol, dat doe je niet. Tata ontslaat werknemers helaas om heel andere redenen. Was er maar een CO2 tax, dan was die innovatie om op veel schonere manier staal te maken allang doorgevoerd. En, beste S H: het is nog veel erger, ik heb geen auto !

Gefaald
Gefaald26 okt. 2019 - 19:20

@Pater Wat de innovatieprikkels van CO2-belasting geef ik je alleen gelijk als die belasting wereldwijd, of in ieder geval Europawijd wordt ingevoerd. Een CO2-belasting alleen in Nederland leidt alleen maar tot verplaatsing van gelijkblijvende CO2-uitstoot (en uiteraard tot economische- en werkgelegenheidsschade in Nederland Kortom : CO2-belasting OK, maar niet alleen in ons land !

Anoniempje5
Anoniempje524 okt. 2019 - 11:12

En die lobby doet z'n werk goed want ik zie bijna niks over de olielekkageramp die Brazilië treft al een tijdje. Een enorm verschil met de bosbranden dus diens lobby is minder effectief hoewel je niet echt er meer wat over die bosbranden hoort/ziet.

2 Reacties
Katootje2
Katootje224 okt. 2019 - 14:30

Tegenwoordig hoef je alleen nog maar je DNA in te leveren om te weten waar al je voorouders vandaan komen, tot en met Lucy, maar waar die olie vandaan komt weet Bolsonaro nu nog steeds niet. -

Anoniempje5
Anoniempje524 okt. 2019 - 15:46

Was een links complot toch volgens Bolsonaro?