© 2017-09-05 13:52:17 DEN HAAG - Mark Rutte (VVD) passeert Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW die de pers te woord staat bij aankomst voor de formatiegesprekken. Informateur Gerrit
Ik wil even duidelijk maken dat het linkse verhaal over armen die armer worden en rijker rijker niet meer aanslaat als links beleid vooral de gewone werkende mensen geld afhandig maakt ten gunste van uitkeringsgerechtigden. Het is nu al zo dat werk aanvaarden vanuit een uitkering tot inkomensverlies lijdt. Werkende mensen willen gewoon niet meer dat de armen er geld bij krijgen ten koste van de middengroepen. Een middengroeper heeft nu te vaak netto minder te besteden dan een uitkeringsgerechtigde. Omdat bij "de rijken" te weinig geld op te halen valt om alle "armen" te spekken wordt het geld steeds weggehaald bij de griep die daar wel groot genoeg voor is : de middeninkomens. Door een veel te sterke focus op "de armen" worden de middengroepers de armoede ingedrukt, DOOR LINKS BELEID. Met het impopulaire immigratie- en minderhedenbeleid is dit de verklaring voor de neergang van links in de politiek.
Shit, waarom kunnen we eenmaal geplaatste teksten niet meer corrigeren ?? Ik schreef lijdt waar leidt hoort te staan, en griep waar groep hoort te staan. Berouw komt na de zonde.
Fokke, je schrijft onzin - al heel lang, langer dan het geheugen van de meesten hier teruggaat, wordt er geld van zowel de armsten als de middenklassen herverdeeld naar de rijken en zeer rijken. De eliminatie van wat vroeger stabiele middenklassen heette, dat is een van de vele misdaden die de kapitalistische politiek pleegt. Het heet alleen niet meer zo.
Van uw verhaal klopt weinig, aangezien Nederland in laatste decennia voornamelijk centrumrechtse kabinetten heeft gekend. Maar centrumrechtse marketinglobby is erg kundig om onder genot van goed glas wijn alle problemen die zij beleidsmatig zelf veroorzaken en/of veroorzaakten in schoenen van "links" te schuiven, en u trapt daar met vele anderen met open ogen in, omdat mensen meer interesse in goed klinkend verhaal hebben dan in feiten.
@Cliff Kan je mij uitleggen hoe dat werkt? Hoe bijvoorbeeld het geld van een uitkeringsgerechtigde naar zijn rijke buurman toevloeit?
Leuk geprobeerd Fokke maar misschien is het handig om ook de realiteit onder ogen te zien? De realiteit is namelijk dat middengroepen erop achteruit gaan doordat er sinds 1980 enorm veel geld naar de allerrijksten is gegaan, vooral door middel van enorme belastingverlagingen voor deze groep. Daarom wordt de middenklasse steeds armer: rechts beleid. De VS zijn een berucht voorbeeld van de verdwijnende middenklasse door neoliberaal (rechts) beleid. Nederland heeft gelukkig een wat minder rechtse koers gevaren, waardoor het hier nog niet zo erg is als in de VS. Maar we gaan helaas wel steeds verder die kant op met continu rechts beleid sinds 2002.
Zo is dat Fokke: de snelste manier om omhoog te komen, is door naar onderen te trappen. Heb je dat in het bedrijfsleven geleerd of was dan nog in de militaire dienst?
“De eliminatie van wat vroeger stabiele middenklassen heette, dat is een van de vele misdaden die de kapitalistische politiek pleegt” Daarbij dankbaar geholpen door links, die er wel voor zorgt dat de middenklassen zoveel belasting betaalt dat ze nooit genoeg gaan krijgen om ook te gan rentenieren, maar ofwel in het zweets hunner aanschijns zullen moeten ploeteren om hun eigen hoofd en dat van de onder klassen boven water te houden of ook te marginaliseren (of met eelt op de ellebogen zoveel bij elkaar proberen te graaien dat ze uit de klauwen van de fiscus kunnen blijven en de sprong naar de 1% en het groot kapitaal kunnen maken.)
Het wordt weer tijd voor een vakbond die durf en lef toont. Ook een echte politieke arbeiderspartij die de belangen van de arbeiders behartigt. Geen SP en geen PvdA.
Ik ka me niet herinneren dat deze meneer meegedaan heeft aan de verkiezingen? Over uitholling van de democratie gesproken.
Dat geldt dan ook voor alle andere belangenorganisaties, zoals vakbonden, milieuorganisaties en patientenverenigingen, etc.?
Nee De vakbonden moesten het eerst eens worden met de werkgevers toch. Daar wordt echt niet meteen gehonoreerd wat ze zelf vragen. Bovendien staat er over dat onderwerp het een en ander in de verkiezingsprogramma's. Dat jij dat verschil niet wenst te zien is wat anders.
Dividendbelasting is peanuts. Dat wordt betaalt uit de verhoging van het lage btw tarief. Blijft er nog wat over ook voor de schatkist
3 miljard peanuts? Ik moet zeggen dat er toch dagen zijn dat het niet op m'n bankrekening staat. http://www.rijksbegroting.nl/2016/voorbereiding/miljoenennota,kst212450_6.html Maar ik ben blij dat ik mag meebetalen aan de lastenverlichting van de betalers van dividend, door extra belasting op luxe goederen als eten, die hebben het vast heel zwaar omdat ze een schuldgevoel hebben omdat ze het enige micro clubje waren die er op vooruitgingen met de crisis. Meer geld sust vast hun geweten wel en daar gaat het om natuurlijk.
Neoliberale mantra's van "trickle-down economics" (kapitaal druppelt van topvermogenden automatisch door naar midden-en laagvermogenden) en "voodoo economics" (lagere belasting levert economiche groei op) zijn historisch al vele malen weerlegd (1). Belastingverlaging voor bedrijven gaat ook geen extra werkgelegenheid opbrengen, dat legt onderstaande Amerikaanse tech-miljardair en "job creator" nogmaals haarfijn uit (2). Vraag is waarom bewust voor deze richting wordt gekozen, terwijl historisch bekend is dat effecten van beleid van vergroten van sociaal-economische ongelijkheid schadelijk zijn, zie Franse revolutie en WOI/II, of meer recent Venezuela (3). Leven Nederlandse beleidsmakers nog in jaren dat weelde vies woord was, en zijn zij zo blind geworden door luxe die zij op "handelsmissies" hebben mogen meemaken, in landen waar marktwerking al langer destructief is, V.S., China bijvoorbeeld, dat Nederland niet mag achterblijven? 1. http://www.businessinsider.com/study-tax-cuts-dont-lead-to-growth-2012-9 2. https://www.nytimes.com/2017/10/09/opinion/corporate-tax-cuts-entrepreneur.html 3. https://www.nytimes.com/2017/05/06/world/americas/venezuela-unrest-protests.html
Precies waarom ik zeg' De grote leugen van D66 e.a. Als je het NRC stuk leest hieronder wordt het haarfijn uitgelegd. Hierdoor gaan dus geen lasten op arbeid omlaag, zullen lonen ook niet stijgen, worden producten duurder en verdwijnt het geld naar het buitenland. Hier gaan uiteindelijk de lonen van omlaag i.p.v. omhoog. Dit heeft met arbeid helemaal niets te maken. Dus is de lasten op arbeid moeten omhoog om de sociale lasten te kunnen blijven betalen en moeten die laatste derhalve omlaag omdat het 'niet betaalbaar' is, is gewoon bull-shit. Dit levert dus niets anders op dan het scheppen van een belastingparadijs voor buitenlandse aandeelhouders. Onze belastingcenten, ook die van de BTW verhoging waar de laagste inkomens het meest onder lijden, gaan niet naar werken moet lonen en lasten zijn onbetaalbaar, maar worden cadeau gedaan aan buitenlandse aandeelhouders.
Werken loont? Die mensen behoeven helemaal niet te werken en het levert goed op. Een grotere drogredenering van deze partijen heb ik dus nog nooit gehoord, kort gezegd.
Men wil gewoon niet geloven dat degene die ze over zich laten regeren niet alles doen wat in het beste belang is voor het volk is maar voor een hele kleine clubje mensen en bedrijven. Het is te erg dat het wereldbeeld zo zou instorten dat je brein je er tegen beschermd. Schijnt iets primitiefs/onbewust in het mensenbrein te zijn wat heel erg goed uitgebuit wordt door de heersers van dit moment.
Een hele goeie en integere vraag die massaal vanuit de bevolking gevraagd zou moeten worden. Laten ze daar maar eens een antwoord opgeven .....
Beste Henk, bedankt voor de heldere uiteenzetting. De vraag kan beantwoord worden door niet de economie als politieke inzet te beschouwen, maar de electorale effecten die verwacht worden met dergelijk beleid. Iedereen, van hoog tot laag, haat het betalen van belasting. Een aanzienlijk deel van het electoraat is ook niet bereid tot spreiding van welvaart. Een klein, maar activistisch deel van het electoraat, is zelfs libertaan en anti-overheid om die reden.
Dirruk53 14 oktober 2017 at 10:09 Of iedereen belasting betalen haat valt te bezien. In V.S. gaan stemmen op vanuit miljardairs als Warren Buffett en Bill Gates om meer belasting te betalen (1), uiteraard ook uit eigenbelang, omdat deze groep geen zin heeft in burgeroorlog. M.i. willen burgers best belasting betalen, zolang niet wordt gemarchandeerd met belastingregime zoals wetten die belastingontduiking legaal maken, en tegenover belasting ook voordelen staan, rechtvaardige zorgpremies bijvoorbeeld. 1.http://abcnews.go.com/ThisWeek/billionaires-buffett-gates-tax-us/story?id=12259003
De grote leugen van D66 e.a. maar vooral Vooral lasten op arbeid moeten verlaagd worden.....zodat werken weer loont. Het grote excuus om te korten op alles wat weerloos is. Dat is nu wel heel duidelijk. In de crisis bevoordeeld door de burgers, ze moesten nu eenmaal omwille van de economie gesteund wordt, En als het geen crisis is gaan ze er met de buit van de bezuinigingen vandoor. Ik heb het gezegd maar wie ben ik. Soms kunnen anderen dat beter verwoorden dan ik dat kan; https://www.nrc.nl/nieuws/2017/10/13/hoge-winst-laag-loon-nieuwe-machtsorde-zichtbaar-in-regeerakkoord-13483754-a1577191
Inderdaad. En ondertussen maar toneelspelen terwijl alles tegenovergesteld uitpakt met wat volgens zeggen eigenlijk de bedoeling was. bv. wet werk en zekerheid, oeps het werkt tegenovergesteld en dan aankomen met "ik had niet verwacht dat bedrijven niet hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen". 99% van ons worden in het O'tje genomen door 1% van onze medemensen.
Ik ben het bij nader inzien met je eens dat de verlaging van de winstbelasting buitenproportioneel is en dat er onvoldoende bewijs is dat dit onze economie en goede komt.
@Lozerech, Ja. En? Is daar iets mis mee?
Het zal vast een rol spelen in uw enthousiasme. Maar bent u ook in staat maatregelen te bekijken vanuit een breder perspectief? Waarom het lage BTW-tarief fors verhogen en dividendbelasting afschaffen? Waarom is dat "goed" voor Nederland als geheel?
Ja, dat ben ik (daargelaten dat BTW en dividendbelasting niets met elkaar te maken hebben en het raar is dat u die twee bij elkaar gooit in uw verhaal). Het bredere perspectief is dat verlaging van dividendbelasting tot een beter ondernemings- en investeringsklimaat leidt, met meer werkgelegenheid tot gevolg. Lijkt mij geen gering belang voor "Nederland als geheel".
Het is natuurlijk niet zo raar om deze twee nogal opvallende belastingmaatregelen uit het regeerakkoord samen te bekijken. Want een directe economische noodzaak is er voor beide niet. Nederland heeft al heel lage belastingen voor bedrijven; binnen Europa geldt Nederland als belastingparadijs voor multinationals tot ongenoegen van andere EU-landen. Zo'n "race-to-the-bottom" is uiteindelijk ook slecht voor Nederland. En dat terwijl er al decennialang een flinke staatsschuld is en in veel jaren ook een begrotingstekort, mede veroorzaakt door de steeds lagere belastingopbrengsten vanuit het bedrijfsleven. De werkgelegenheid die u verwacht van het verlagen van dividendbelasting komt in de praktijk zelden tot nooit uit de verf leren de ervaringen sinds de jaren 80. Dit aangezien de bedrijven die hier het meest van profiteren gewoon de winst oppotten of uitkeren en eventuele werkgelegenheid vooral elders scheppen. Ook een verhoging van het lage BTW-tarief met maar liefst 3%, is economisch gezien niet handig, het remt de bestedingen van consumenten en daarmee ook de groei van de binnenlandse economie. En daar zit nou juist wel veel werkgelegenheid. Nee, erg overtuigend is dit allemaal niet. Het komt er toch vooral op neer dat de Nederlandse burger extra moet betalen om de buitenlandse investeerder weer wat rijker te maken.
@GerritHoltland, wat een onzin. Verkiezingsprogramma's kunnen nooit uitputtend zijn en geven slechts een global beeld van de gewenste richting. Er staan wel meer zaken in het regeerakkoord die niet in het verkiezingesprogramma stonden. Dat geldt voor iedereen, altijd. En het is volkomen geaccepteerd gebruik dat rond de formatieperiode allerhande maatschappelijke organisaties, bedrijven en burgers zich expliciet, publiekelijk of meer op de achtergrond inspannen om hun belangen veilig te stellen. Soms wordt daar iets mee gedaan - als het in de formative en de onderhandelingen past - en soms ook niet.
Goh.... een lobby, verder doet niemand aan lobbyen en is niemand beïnvloed door lobbyisten. Maar terug naar het werkelijke onderwerp, stel je voor dat het goed gaat met de werkgevers, zou dat dan misschien zijn weerslag kunnen hebben op de werkgelegenheid? Of de salarissen? Of zouden er werkelijk mensen zijn die denken dat werkelijk alle voordeel in de zak van de directeur zou verdwijnen ..... Een lobby voor meer geld voor de thuiszorg vindt iedereen goed, een lobby voor meer groen.., idem. Een lobby voor onderwijs, universiteiten of het militaire apparaat .... een lobby van de vakbonden vindt niemand erg... Het is weer selectieve verontwaardiging
compleet appels en peren. de lasteverlichting op dividend verdwijnt naar buitenland . heeft geen enkele invloed op werkgelegenheid en ook de andere belastingvoordelen zullen niet leiden tot meer werkgelegenheid aldus CPB.
@Eldert Begrijp je dan werkelijk niet dat bedrijven en pensioenfondsen eerder in Nederland zullen investeren als het belastingklimaat voor hen gunstig is?
mijn god, ik moet dit soort onzin zo vaak lezen. Totaal inhoudsloos gebazel, niet gestaafd met enig cijfer. :Zo goedkoop, zo inhoudsloos, zo typisch rechts gewauwel.
Arjan ZH Lees het stuk in NRC eens waarnaar Minoes & Tuin verwijst. Ik ben overigens voor de maatregel om de Vpb tarieven te verlagen, mits er inderdaad een eind komt aan de rulings voor multinationals en het systeem voor belasting of royalties voor multinationals op de schop gaat. De race naar de bottom moet in internationaal verband gestopt worden en daarvoor moet het Nederlandse systeem meer in lijn zijn met die van andere landen, met name Duitsland. Dat de race naar de bottom van wat bedrijven - met name de (hele) grote - bijdragen aan het collectief gestopt moet worden. Die trent is sinds jaar en dag gaande en zal desastreuse gevolgen hebben in een tijd van toenemende automatisering en robotisering. De belastingdruk van grote bedrijven is door globalisering (uitspelen van landen tegen elkaar) al decennia aan het afnemen. Het argument was altijd, maar wij verschaffen werkgelegenheid (en dus krijgt u het via de IB van onze werknemers weer dubbel en dwars terug). Iedereen die om zich heen kijkt weet dat die vlieger in steeds mindere mate opgaat. En mind you, het gaat om de verdeling tussen het percentage dat het totale bedrijfsleven bijdraagt en wat particulieren en het mkb bijdraagt aan het collectief. Het gaat om absulute getallen en dus staat vast dat het niet zo dat door het verlagen van de belastingdruk voor grote (internationale) bedrijven er meer van komen en de totale inkomsten van de overheid per saldo gelijk blijft. De banengroei en omzetgroei komt van kleine Nederlandse bedrijven niet van de grote beursgenoteerde jongens. Een goed investeringsklimaat voor buitenlandse bedrijven is een nice to have, maar zeker geen need to have. Het resultaat is dat particulieren en het MKB in toenemende mate opdraaien voor alle collectieve lasten en dus meer en meer betalen/of minder ontvangen uit collectieve middelen. Want ondanks al het gel.. over bezuinigingen stijgen de overheidsuitgaven jaar op jaar boven inflatie. (https://fd.nl/economie-politiek/1145079/de-crisis-in-euros-geen-cent-bezuinigd-maar-miljarden-aan-lastenverzwaring) De overheid heeft dus jaar op jaar meer geld nodig en dat gaat vooral op aan de overheid zelf. De bezuinigingen betreffen wat de burger ervoor terugkrijgt, uitkeringen, voorzieningen, etc. (Lasten verzwaring is niet alleen de tarieven van IB, OZB, etc., maar bijvootbeeld ook wat u zelf moet gaan betalen wat daarvoor uit de collectieve middelen kwam. Simpel voorbeeld: god verhoede dat u als u een modaal inkomen hebt onverhoopt een advocaat nodig heeft, want door de bezuinigingen op de gefinancierde rechtsbijstand moet u die nu waarschijnlijk zelf gaan betalen. Dan bent u weinig opgeschoten met een half procentje minder IB kan ik u verzekeren.) Kortom, alle mooie praatje over koopkracht en verschuiving van belasting op arbeid, wrtken loont ten spijt. Als de belastinginkomsten voor het grote - internationale - bedrijven wordt verlaagd gaan u en ik meer betalen, linksom of rechtsom. Want 1 ding is zeker, de overheid heeft nooit behoefte aan minder geld, maar altijd aan meer, meer, meer. (Zie oa https://fd.nl/economie-politiek/1221897/overheid-groeit-twee-keer-zo-snel-als-koopkracht-burger) Terecht dus dat er vraagtekens worden gesteld bij de koers en visie van het regeerakkoord, want als de plannen van het nieuwe kabinet op het gebied van de Vpb en de dividendbelasting inderdaad leiden tot minder belastinginkomsten van bedrijven dan weten we heel zeker dat van de verlaging van belasting op arbeid en het hele ‘werk moet lonen’ mantra per saldo geen bal terecht gaat komen. Dat gaat nu nog wel goed, maar in toenemende mate zulln bedrijven hun winsten kunnen verhogen met steeds minder werknemers. Het niet verlagen van lasten op arbeid en wel verlagen van lasten op winst versnelt dat proces.
@7anPau1 "en het systeem voor belasting of royalties voor multinationals op de schop gaat" En dat is nu precies wat er gaat gebeuren. In plaats van dividendbelasting wordt de renteaftrek beperkt en komt er een belasting op royalties. Op die manier hopen we echte bedrijven met eigen vermogen aan te trekken in plaats van belasting-ontwijkers en brievenbusfirma's Overigens heb je absoluut een punt dat onderlinge concurrentie van landen op belastingtarieven een heilloze weg is. Dat kan alleen binnen Europees verband opgelost worden.
Arjan ZH Of dat in de praktijk gaat gebeuren is nu precies de vraag. In Den Haag kan men dat op papier nu wel bedenken maar met de Amazos, de Starbucks en de Bono’s en Jaggers van deze wereld zijn afspraken gemaakt en die zullen echt niet zonder slag pikken dat daarop teruggekomen wordt. Die stappen naar de rechter en dan is het afwachten wat er gebeurt. Ondertussen heeft de overheid dat geld al uitgegeven. Mag u ‘raaien’ wie er voor het gat dat dan ontstaat mag opdraaien. Iedere werkende of kleine ondernemer met meer dan 1,5X modaal zoals altijd. Vooralsnog heeft het CBS volgens mij berekend dat het bedrijfsleven ca. 3 miljard en hun aandeelhouders minder gaat bijdragen. Dat geldt metname voor grote bedrijven en buitenlandse aandeelhouders (de belasting voor dga’s van Nederlandse (kleine) bedrijven gaat omhoog. Natuurlijk is de rekensom van het CBS ook fictief. De praktijk is weerbarstiger. Neemt niet weg dat ik op basis van de berekening van hey CBS en gewoon kijkend naar het gegoochel met cijfers concludeer dat die hele ‘werk moet weer lonen’ matra ‘gel.. van een dronken aardbei’ is om met Koot & Bie te spreken. Grote bedrijven gaan (nog) minder betalen en dat betekent altijd maar 1 ding, iedereen met een fatsoenlijk inkomen maar die niet rijk genoeg is om uit de klauwen van de Nederlandse fiscus te blijven, betaalt het gelag. Het maakt niet uit wie er in Den Haag zit. Hooguit kun je zeggen dat de SP er eerlijk over is.
Eerst even langs de offerlammeren gelopen, en toen een schouderklopje gegeven aan zijn afgod!
Wéér zo'n populistsch verhaal. de dividendbelasting is een voorheffing die wordt verrekend met de "vermogensrendementsheffing" - u weet wel, die belasing op rente die vaak hoger is dan de rente zelf, zeker als je de inflatie in ogenschouw neemt.
Frits, O? Dus ik mag binnenkort ook verwachten, dat de belasting op mijn spaarbankboekje niet meer hoger zal zijn dan de rente die ik erover ontvang? .
onjuist. dividendbelasting staat los van vermogensheffing en wordt niet verrekend tenzij je dat zelf zo aangeeft.
Echt, waar heb je het over? DEnk je echt dat de "gewone nederlander" dit snapt? De PVV zal wel voor stemmen neem ik aan. In de end worden de rijken weer rijker, ten koste van ons.
@Oproerkraaier "DEnk je echt dat de “gewone nederlander” dit snapt?" Frits heeft volkomen gelijk en het klopt dat je er niks van snapt. Maar in plaats van daarom bescheiden je mond te houden heb je je mening al weer klaar. Puur gebaseerd op vooroordelen.
ach, zo werkt het met lobbyclubs. Zo heeft de milieulobby zoiets onzinnigs geregeld als een "klimaatminister". Om 0,0003 graden minder opwarming te bereiken gaat dit ministerie jaarlijks miljarden uitgeven.
Het klimaat is al lang niet meer "groen links", maar "groen rechts". Het bedrijfsleven heeft deze business opportunity ontdekt en maakt vette winsten op allerlei "groene" technologie, van spaarlampen tot elektrische bussen. En als het toch niet lukt de zeespiegel in bedwang te houden dan komt er een aannemer met eurotekens in zijn ogen de dijken verzwaren. Enfin, we zijn toch niet vies van werkgelegenheid?
@ Frits Jansen - tot op grote hoogte is 'groen rechts' een contradictio in terminis, of zo je wil: een oxymoron. Aan jou de taak om te beredeneren waarom dat zo is.
de milieulobby heeft hier niets mee te maken. het is een doekje voor t bloeden wat door rechts is bedacht
ps : die berekening van 0,0003 graden is complete onzin. die zogenaamde wetenschapsjournalist vergat even dat klimaat niet stopt bij de grenzen, dus je kan nooit je berekening alleen loslaten op een land. Het is een gemeenschappelijke inzet om de wereldwijde opwarming tegen te gaan
@frits Dit is een vergelijkbare redenatie als dat we massamoordenaars dankbaar moeten zijn omdat zij zich actief inzetten tegen de overbevolking.
En diezelfde ondernemers verdommen het om hogere salarissen te betalen aan hun werknemers. D'66 en VVD, die hebben de meerderheid in dit kabinet. Voor de verkiezingen heb ik D'66 nog wel eens betrapt op een soort van sociale statement. Na de verkiezingen zijn ze die, zoals gebruikelijk voor deze neo-liberalen, acuut vergeten.
@ Cliff Clavin Je hebt me nieuwsgierig gemaakt naar Mark Twain, jouw inspirator. Ik kwam een citaat uit een toespraak van hem tegen die mij ontzettend aansprak. Hij is al meer dan honderd jaar geleden door hem uitgesproken, maar geldt nog steeds: "Wie zijn de uitbuiters? Maar een paar: de koning, de kapitalist en een handvol opzichters en toezichthouders. Wie zijn de uitgebuitenen? Die velen: de volkeren in de wereld; de waardevolle mensen; de arbeiders; degenen die het brood maken dat door die ijdele mensen met die weke handjes wordt opgegeten." (Wikipedia)
@ Merel - ha, dank je! Ik zal erop terugkomen. Twain was een briljant schrijver en humorist. Hij bedacht ook een aantal grappen, die in het Amerikaans volkswijsheden geworden zijn. Dit is het citaat waar ik bij het schrijven aan dacht: “I once sent a dozen of my friends a telegram saying 'flee at once - all is discovered.' They all left town immediately.” Ik meen dat wanneer mijn aanzet tot revolutie uitgevoerd wordt, dat dan het Binnenhof, en de bankgebouwen, en de accountantskantoren wel eens erg leeg zouden kunnen worden, en de ontwenningsklinieken de vraag niet aan zouden kunnen. Mijn favoriete boeken zijn: "Life On The Mississippi", en "Roughing It". Zijn zelfspot is hartverwarmend. Ach ja, Twain is één van de hele groten in de wereldliteratuur. Ik heb nu heel weinig tijd, maar zoals ik zei: bij een volgende gelegenheid kom ik op hem terug, en in juist bij politici zijn die gelegenheden er in overvloed.
Eigenlijk vind ik het een stompzinnige discussie. Enerzijds willen we meer werkgelegenheid en is het van belang dat Nederland een gunstig investeringsklimaat heeft en anderzijds wordt door sommige gepikeerde mensen alles afgebrand wat in het teken staat van dat gunstige investeringsklimaat want bedrijven mogen blijkbaar geen lastenverlichtingen krijgen. Diezelfde mensen weigeren de daling van de werkloosheid toe te schrijven aan Rutte 2 want de overheid creëert geen banen. Klopt, daling werkloosheid komt door aantrekkende economische groei die de overheid maar deels kan beïnvloeden door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat Nederland een interessant land is om zich in te vestigen of te investeren. Maar blijkbaar mag dat geen geld kosten want het is blijkbaar te ingewikkeld om de relatie te leggen tussen economische groei, meer overheidsinkomsten en meer werkgelegenheid. Weer diezelfde mensen zijn boos dat het regeerakkoord geen extra banen creëert maar vergeten gemakshalve dat de werkgelegenheid toch groeit omdat door het regeerakkoord de economische groei meer toeneemt dan het basispad. Nog stompzinniger is dat het helemaal niet gaat over de argumentatie achter het afschaffen, namelijk veranderende wetgeving in de VS en UK waardoor die dividendbelasting toch wel nadelig zou doorwerken voor de vele VS/UK bedrijven die gevestigd zijn in NL en daarmee voor werkgelegenheid zorgen. Dat VNO-NCW erachter zit is voldoende om het af te fakkelen want lobbyclub. Alsof Greenpeace of Urgenda niet zouden lobbyen voor een klimaatagenda. Een lobby is niks mis mee zolang de argumentatie deugt.
het is wel degelijk stompzinnig want nederland is al een belastingparadijs die alleen in europa, ierland en zwitserland voor zich moet dulden. maar alle andere landen hebben veel hogere belastingen op dit punt. CPB heeft doorgerekend [lees t akkoord ]dat het geen enkele werkgelegenheid oplevert omdat ht geld naar t buitenland vloeit. naar de FB, Google, Apple van deze wereld.
joh neem jij het even op voor die smerige aandeelhouders van louche bedrijven die grensoverschrijdend rijk worden.
#Oproeirraaier "smerige aandeelhouders" Je lijkt wel op Wilders als hij het over de Islam of Marokkanen heeft. Dezelfde haat en dezelfde generalisaties. Vallen buitenlandse pensioenfondsen ook onder jouw definitie van "smerige aandeelhouders"?
Er spelen 2 zaken. 1) Afschaffing dividendbelasting. Een voorheffing en verrekenbaar met de aanslag IB voor de belastingbetaler in Nederland. Niet verrekenbaar voor figuren/bedrijven in belastingparadijzen waar niks voor geregeld is. Dus voor dat soort belastingontwijkers mega voordeel deze miljarden belastingopbrengst kostende afschaffing. Duidelijk de bedoeling dus dat belastingparadijs Nederland nog veel interessanter gaat worden voor Nederlandse en buitenlandse belastingontwijkers. 2) Verlaging van de vennootschapsbelasting. Een mega extra cadeau voor bedrijven nog maar eens boven op het schrappen van de dividendbelasting. De laagste schijf (tot een winst van 200.000 na alle aftrekposten) van 20% wordt verlaagd naar 16%. De schijf van 25% naar 21%. Heel fijn voor Nederlanders en buitenlanders met een vennootschap in belastingparadijs Nederland. https://www.rendement.nl/nieuws/id20230-mes-in-tarieven-vennootschapsbelasting.html
Die foto zegt meer dan 1000 woorden. Hier zie je twee "normale" Nederlanders die er met hun vooruitgang voor zorgen dat het gemiddelde op nul uitkomt. En daarover hebben ze samen de grootste lol.
Inderdaad, de twee grootste normale labbekakkers van het land. Lachen, gieren, brullen.
Het CPB van machthebbers heeft met wiskundige precisie in hun neo-liberale rekenmodellen uitgerekend dat gemiddeld iedereen er op vooruit gaat. Maar ik begrijp wat je bedoelt. Waar veel Nederlanders er op achteruitgaan staat een kleine groep die er heel veel op vooruit gaat. En natuurlijk de grote groep ''middeninkomens'' die iets vooruitgaan maar altijd al goed zaten in de villa met subsidie, tweeverdienersubsidie, kinderopvangsubsidie etc.
Je kunt de VNO-NCW niets verwijten. Wel degene die voor de lobby zijn gezwicht.
Inmiddels is vastgesteld dat daarover verder niet is gesproken tijdens de onderhandelingen met GL, ook al was de brief beschikbaar. Het zijn dus vvd, cda, d66 en christenunie die hiertoe besloten hebben op aandringen van vno-ncw.
Maar als Jesse Klaver, en de anderen, tijdens die formatieronde (nog) niet waren geïnformeerd, dan is Zalm in gebreke gebleven toch? Ben wel benieuwd .... Of dit een staartje krijgt
Zalm was toen niet betrokken bij de formatie, dus dit kun je hem zeker niet verwijten. Als je al een informateur iets wil verwijten, zou dat mevrouw Schippers zijn.
[ ratio 13 oktober 2017 at 16:46 ] gebruikelijke gang van zaken is dat veel brieven etc naar de [in]formateur worden gestuurd. alle partijen worden op de hoogte gebracht dat er informatie wordt ingebracht , maar wordt pas besproken als het van toepassing is. dus schippers zal t ongetwijfeld gemeld hebben maar de partijen hebben t nooit besproken laat staan werkelijke notie genomen van de inhoud. dat verklaart de onwetenheid bij de partijen [en in dit geval gl]
Of Zalm heeft het briefje van Schippers niet in de eerste ronde met GL. doorgestuurd. We weten het nog niet... Of het klonk zo ongeloofwaardig dat Klaver zich niet gerealiseerd heeft, stond immers in geen enkel verkiezingsprogramma, dat dat ook maar een overnemen laat staan 'letterlijk' zou kunnen zijn. Ik denk dat de VVD hier wel van op de hoogte was en angstvallig de mond gehouden heeft.
Door het afschaffen van de dividendbelasting,moest er naarstig gezocht worden naar een opvulling van het ontstane gat en ja hoor opeens ontstond er het lumineuze idee we verhogen het lage BTW tarief van 6 naar 9%.De normale gewone Nederlander financiert dus de rijken. Rutte 3 bestaat nu al niet meer, het is Hans de Boer 1.
Ach kijk, de machtigste man van ons land is de voorman van de werkgevers in dit land!
Ja, nou en? Dat is toch het hele punt van een vertegenwoordigende partijdemocratie? En is het niet genoegzaam bekend dat de VVD ondernemers en bedrijfsleven een warm hart toedraagt? Welk punt probeert Klaver eigenlijk te maken? Je zult mij niet horen over de milieulobby, de zorglobby of enig andere lobby. Als dit het "inhoudelijke" niveau wordt van de oppositie de komende jaren, dan kan Rutte geschiedenis gaan schrijven met nog een paar kabinetten. Veel succes in de oppositiebankjes. En op naar een paar prachtige rechtse jaren. Hoera!
Het punt dat hij probeert te maken is dat ook de VVD dit niet in haar verkiezingsprogramma had staan. Ze zijn dus te laf om het zelf voor te stellen aan de kiezer.
Er wordt wel veel afgegeven op het bedrijfsleven, maar daar zullen we het als BV Nederland toch moeten hebben. Ook andere landen proberen bedrijven te lokken. En inderdaad heeft de milieulobby m.b.v. niet-gekozen organisaties als Greenpeace en Milieudefensie al een belachelijk grote invloed op de besluitvorming, daar is VNO-NCW een hele kleine jongen bij.
Het probleem is dat mensen die het toch al erg getroffen hebben in het leven ook nog eens extra bevoordeeld worden uit algemene middelen. Dit is niet alleen oneerlijk maar ook nog eens onverstandig.
korheiden 13 oktober 2017 at 17:09 kletspraat. excessieve verlaging van je VPB en dividendbelasting leidt niet per definitie tot meer bedrijvigheid laat staan werkgelegenheid. integendeel, pro rato levert de financiele wereld qua werkgelegenheid maar weinig op [ter vergelijk bijv maakindustrie] duitsland heeft ingezet op maakindustrie ipv financials en heeft een veel robuustere economie dan wij. dat Rutte blijft doorgaan met die neoliberale onzin over aantrekken van bedrijven [wat door economen als stompzinnig wordt beoordeeld] leidt alleen maar tot verder uitholling van de fundamenten van onze belastinggrondslag en overheidsinkomen. andere landen doen amper mee aan die ratrace. nederland is het belastingparadijs en al jaren een doorn in het oog van andere eu landen en van brussel. rutte gooit er idioot genoeg nog een schepje bovenop omdat de vvd graag zijn buik naar de werkgeversbelangen laat hangen wat niet de belangen van nederland zijn. want afschaffen van dividend op naar buitenland stromen komt alleen ten goede aan apple, google Fb etc. en verlagen VPB levert aandeelhouders meer geld in t laatje wat ze vervolgens naar t buitenland sluizen. bij deze ratrace krijg je VS toestanden. bedrijfsleven betaalt amper wat, de burger kan t niet opbrengen met als gevolg dat alle voorzieningen verdwijnen. dan krijg je verpauperde wijken, slecht onderhouden infrastructuur, kwetsbare energievoorziening. al die zaken waarom wij nu besmuikt lachen richting VS, is zodirect ons voorland, en zekers als mensen als jij totaal ongeinformeerd achter dat neoliberale beleid blijven aanhollen, als lemmingen die de afgrond inrennen.