Joop

Oh oh stedelijk

  •  
24-02-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Ooit had onze hoofdstad een internationaal toonaangevend museum voor kunst uit de 20ste eeuw
Stromen toeristen kwamen speciaal naar Amsterdam om het werk van Malevich, Dumas en Cézanne te bekijken. Generaties van schoolkinderen dwaalden door de gangen van het rode gebouw aan het Museumplein en ontwikkelde daar hun liefde voor Matisse, Picasso of Pollock. Die toeristen en schoolkinderen moeten het nu echter al acht jaar zonder dat museum doen. Het Stedelijk is sinds 2003 dicht voor renovatie, en zoals het er nu naar uitziet, komt daar voorlopig geen verandering in.
In 2006 werd nog vrolijk gesproken over opening van de nieuwbouw in 2008: er zou dan een mooie nieuwe ontvangsthal staan, 8000 vierkante meter aan expositieruimte, supermoderne voorzieningen. Inmiddels is het drie jaar na die geplande opening, en is het gebied rond het Stedelijk nog steeds een bouwput. Vele problemen teisterde de verbouwing: het ontwerpen van de nieuwbouw moest Europees aanbesteed worden (waardoor het langer duurde). Voor de nieuwe expositiehal moesten tonnen zand worden afgezogen, maar doordat de grond veel water bleek te bevatten moest er geschept worden (wat veel langer duurde). De nieuwe klimaatbeheersing bleek heel moeilijk in te regelen (waardoor het langer duurde). En nu is de hoofdaannemer failliet (waardoor het langer duurt) en is de constructie van de voorgevel technisch nog zeer ingewikkeld (wat ongetwijfeld langer gaat duren).
De verbouwing van het Stedelijk is met recht een hoofdpijndossier geworden. Iedere keer als er één ding wel lukt, blijken twee dingen niet goed te zijn voorlopen. Vaak heeft dat te maken met pech: wie had nou gedacht dat de aannemer van het Stedelijk in de problemen zou komen omdat het toevallig ook de aannemer was die voor Dirk Scheringa een museum mocht bouwen? Het is echter nu voor de Amsterdamse gemeenteraad niet duidelijk wat na al deze ongein de planning is voor de rest van de verbouwing, hoeveel dat nog gaat kosten en wat de risico’s zijn. Ik stelde daarom vandaag schriftelijke vragen aan het College van B&W. Dergelijke vragen bespoedigen de opening heus niet, maar zorgen misschien wel voor wat meer duidelijkheid. Dat is niet alleen prettig voor mij, maar ook voor de Amsterdammers die weer graag willen genieten van hun museum, voor de toeristen die graag een omweg willen maken om het Stedelijk te bezoeken, en voor al die schoolkinderen die graag meer willen leren over moderne kunst.

Meer over:

politiek, opinie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos24 feb. 2011 - 17:34

Het is een schande dat dit zo lang moet duren. Natuurlijk was het ontwerp weer ingewikkeld en natuurlijk zijn de kosten hoger want ja, prestige. Wanneer begint iemand nou eens te redeneren vanuit efficiente besteding, een esthetisch verantwoord maar eenvoudig te realiseren ontwerp en realistisch is over de kosten. Blijkbaar willen bestuurders graag pronken met opzichtige bouwwerken zoals het Guggenheim in Bilbao. Mooi gebouw hoor maar ik zit te smachten naar de klassiekers van het Stedelijk en eindelijk weer eens een goede, grote tentoonstelling. Een mooi en simpel gebouw had prima volstaan.

Janssen3
Janssen324 feb. 2011 - 17:34

Goede actie. Ik ben benieuwd wat er uit komt.

rgeurtsen
rgeurtsen24 feb. 2011 - 17:34

Evelien, di is een misser. Wij vragen geen duidelijkheid. We willen dat de museumstaf, in de prachtig gerenoveerde oudbouw bein maart weer een prachtige tentoonstelling opent. Ik wil weer dwalen door het museum... zoals dat in het laatste deel van 2010 kon, en straks hopelijk weer. Evelien , je heb gelijk, maar het is populistisch geklets om dit soort teksten met de hele wereld te delen. Mischien heb je een voorstel voor een tuigdorp?

roderick86
roderick8624 feb. 2011 - 17:34

Waar het natuurlijk om draait is het idee dat een museum meer en meer om beleving gaat. Het gebouw is tegenwoordig belangrijker dan de kunst. Mensen kijken neer op het Frans Hals museum, omdat het er knullig uit zou zien. Ik ben bereid om nog wel wat jaren te wachten, opdat er een mooi gebouw voor in de plaats komt. Dan kost het wat euro's meer, dan duurt het wat langer. Who cares? We hebben zometeen een mooi museum. Dan is er een generatie niet naar het stedelijk geweest. Dat weerhoud ze er niet van om naar andere musea te gaan. En Wij Amsterdammers, wij zijn wel wat gewend van onze gemeente en eisen nu echt geen antwoorden. Het college van B&W hoeft vragen te beantwoorden, die wij al (intuïtief) weten.

Biff Everwood
Biff Everwood24 feb. 2011 - 17:34

overheden kunnen niet aanbesteden. Gebrek aan kennis, waardoor ze allerlei risico's te laag inschatten. Al die dingen die tegenvielen kosten niet alleen tijd, maar het maakt de verbouwing ook nog eens duurder.

Harmen2
Harmen224 feb. 2011 - 17:34

Nou, veel plezier met vragen stellen, dat zal het bouwproces wel heel erg gaan versnellen. Het zou leuk zijn als GL ook met oplossingen komt in plaats van afbraakpolitiek te bedrijven. (mooie metafoor in dit verband)

objectivist
objectivist24 feb. 2011 - 17:34

Het mag wat kosten als het om kunst gaat.

wvdstraat
wvdstraat24 feb. 2011 - 17:34

Het faillissement van de hoofdaannemer is maar een volgende stap in een rampzalige reeks. Die in Amsterdam begonnen is bij de planning om drie grote musea (Rijks-, Stedelijk-, Scheepvaart-) TEGELIJK jarenlang in verbouwing te laten zijn. Onderwijl ligt ook het buitengebied er treurig bij, als gevolg van de NZ-lijn, die allang klaar had kunnen zijn: Twee tunneltjes onder het IJ door voor de metrolijnen 50 en 51 was voldoende geweest, de rest ligt er al jaren en dan hadden we voor 20% van de kosten TWEE NZ-lijnen gehad. Maar nee, ambtenaren met verstand van uitvoering zijn lang geleden grotendeels weg-geprivatiseerd en degenen die zijn overgebleven moeten hun mond houden. Want stel je voor dat (deelraad)wethouders hun "Grand Traveaux" niet kunnen realiseren of dat architecten hun goddeloze gang niet kunnen gaan. Dit is overigens NIET gebonden aan plaats of politieke partij, het is de Nederlandse praktijk. Maar Nederland heeft niet de cultuur, ruimte en budgetten van Parijs en ook niet de bodemloze put van Bilbao, welke laatste Spanje overigens lelijk heeft opgebroken. Wel heeft Nederland projectontwikkelaars en bedrijven die zeer behendig zijn in het afwentelen van risico's op bestuurders, die echter weinig STUREN, maar veel energie steken in het negeren en laten zwijgen van kritische geluiden. Het is prima dat een gemeenteraadslid zich kritisch uitlaat over de grootschalige verbouwingen en (indirect) over de miljoenenschade aan het toerisme van Amsterdam. Maar politiek: Je moet bij de politiek zijn !

rgeurtsen
rgeurtsen24 feb. 2011 - 17:34

Evelien, kom je volgende week ook naar de opening van Stedelijk Temporary 2?

Ronflon
Ronflon24 feb. 2011 - 17:34

Das ist doch alles schon DaDa gewesen. Het Stedelijk was zoooooooooo 1960. Met de steen door de Sandbergvleugel - een legaat - heeft Amsterdam ieder recht op moderne kunst verspeeld. Alleen al dat ze geen plaatsvervangende ruimte hebben kunnen vinden. Een beetje Amsterdammer slaapt er geen minuut minder om. Overigens wilden wij uit arren moede naar het Vakbondsmuseum: rood bolwerl van Henri Polak. Ja hoor................ gesloten vanwege verbouwing!!!!

rene612
rene61224 feb. 2011 - 17:34

Amsterdam is soms een klein beetje te ambitieus om het maar voorzichtig te formuleren. Dat wordt dus naar Den Haag waar ze wél een museum hebben en waar op dit moment een zeer interessante tentoonstelling te zien is. Daarna meteen even door naar Het Binnenhof om een kritisch tegenwindje te laten horen.

ColorHugo949
ColorHugo94924 feb. 2011 - 17:34

Elke eenvoudige thuisklusser weet dat de planning van een renovatie altijd uitloopt en er rekening gehouden moet worden met tegenvallers. Waarom Amsterdam 2 belangrijke musea aan het museumplein te gelijk ging renoveren is mij een raadsel.

[verwijderd]
[verwijderd]24 feb. 2011 - 17:34

Ach ja regionieuws

1 Reactie
Michiel Online
Michiel Online24 feb. 2011 - 17:34

Oh dat is er ook nog :P Maar dit heeft wel een voorzichtig grensoverschrijdend tintje :o

Jensson
Jensson24 feb. 2011 - 17:34

Een volk (een stad, gemeenteraad!) dat/die zó slecht met haar kunst(schatten) omgaat verdient niet beter dan een extreemrechtse regering die alle kunst wil verbieden...

1 Reactie
Harmen2
Harmen224 feb. 2011 - 17:34

Merkwaardige redenering: het gaat niet om de kunst, het gaat om een gebouw.

ArieBombarie2
ArieBombarie224 feb. 2011 - 17:34

En dan hebben we het nog niet eens gehad over het Rijksmuseum dat ook al sinds 2003 wordt verbouwd en op z'n vroegst pas in 2013 zijn deuren zal openen. Twee van de belangrijkste musea van Nederland jarenlang dicht... En dit in een stad die zo leeft van het toerisme... En dan de Noord Zuidlijn... Dat project had in 2011 klaar moeten zijn.Helaas, de binnenstad van Amsterdam is nog op z'n minst tot 2017 een grote bouwput. Trek het je niet al te persoonlijk aan Evelien van Roemburg maar ik vind Amsterdam zo ongeveer de slechtst bestuurde stad van Nederland.

1 Reactie
rgeurtsen
rgeurtsen24 feb. 2011 - 17:34

Nou Arie, laat Evelien het zich maar wel aantrekken, ze maakt deel uit van het bestuur!!!