Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

NOS trakteert jubilerende Wilders op fluwelen interview

  •  
24-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
ohoh_300b_01.jpg
Woensdag spraken Joop-eindredacteur Francisco van Jole en Peter Kee, parlementair redacteur bij Pauw, in de radiorubriek Oh Oh Den Haag over het interview van de NOS met Geert Wilders naar aanleiding van het 10-jarig bestaan van zijn eenmanspartij PVV.
Zowel Peter Kee als Francisco van Jole uitte scherpe kritiek op de manier waarop de NOS de PVV-leider had geïnterviewd. Als je achttien minuten de tijd hebt om vragen te stellen dan is het wel vreemd dat bepaalde heikele kwesties niet aan de orde komen, zoals het proces over de ‘minder minder’ uitspraak van Wilders, de kwesties rondom zijn leiderschap en zijn dreiging met een revolte. Niets van dat alles werd aangekaart. Dat was teleurstellend, zei Kee. Francisco van Jole had vooral het idee dat hij naar Business Class zat te kijken met Harry Mens. Het gesprek deed Van Jole uiteindelijk nog het meest denken aan een interview met een jubilaris: “Je hebt hem nog net geen horloge gegeven.
‘Windkracht 12 interviewtje’ Aan de telefoon reageerde politiek verslaggever Joost Vullings van de NOS op de kritiek van Van Jole en Kee. Vullings probeerde de NOS te verdedigen, maar kwam niet erg sterk uit de verf. De bedoeling van de NOS was vooral om Wilders langer dan normaal te interviewen zodat hij kon vertellen wat hem drijft. Vulling vertelde dat de NOS geen ‘windkracht 12 interviewtje’ wilde, waarin Wilders zijn boodschap in de microfoon blaast.
Francisco van Jole vond het onbegrijpelijk dat de NOS dat geen kritische vragen had voorgelegd over het leiderschap van Wilders of over zijn plannen als hij premier zou worden. “Hoe gaat hij de problemen die hij signaleert oplossen?”; “Waarom is zijn boek ‘Marked for Death’ nooit in het Nederlands uitgebracht en wel in Amerika”, zei Van Jole. Er werd niets over gevraagd en nergens over doorgevraagd. Daarvoor in de plaats stelde de NOS de vraag ‘bent u bang’. “Alsof je naar het Jeugdjournaal zit te kijken”, aldus Van Jole.
Toen Vullings werd gevraagd wat het NOS-interview  had opgeleverd antwoordde hij dat Wilders had kunnen vertellen hoe de politicus urgentie geeft aan hoe hij de islamisering van Nederland ziet, en dat hij het gevoel heeft dat als er nu niets gebeurt het dan echt over is met Nederland. Waarop Francisco van Jole antwoordde: “Maar dat is de reden waarom hij zijn partij oprichtte, tien jaar geleden.”
Het interview met Wilders is hier terug te kijken.

Meer over:

politiek, nieuws, media, pvv
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.