Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Offerfeest

  •  
30-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
159 keer bekeken
  •  
arnhemmarcouch
Ik wens ons allen, en in het bijzonder de moslims onder ons, fijne saamhorige dagen, vol aandacht voor een mooie humane samenleving.
In Arnhem en overal ter wereld bereiden de moslims onder ons zich al weken voor op het Offerfeest (ied ul adha) voor de komende drie dagen. Het is een stemming zoals we kennen van kerst: een familiefeest vol saamhorigheid, voor vrienden en voor vrienden van vrienden; voor buren en voor buren van buren. Vrijwel iedereen blijft deze coronatijd in Nederland, ook wie jarenlang spaarde voor de pelgrimstocht, de Hadj naar Mekka. De dag begint met een dienst in de moskee, goed gekleed en goed gestemd, een eigen kleedje gaat mee. De aandacht gaat in deze tijd naar coronaregels: afstand nemen, handen wassen, snuiten in papier en hoesten in de elleboog. Wie ziek is, laat zich testen en blijft thuis, zoals dat ging bij de ramadan en iedulfiter (Suikerfeest) .
Net als bij kerst hoort bij het Offerfeest een aangrijpend verhaal dat dit feest waarde en diepte geeft; een typisch religieus verhaal dat ons van oudsher hielp een wrede wereld humaan te maken, hoe intrigerend dit ook klinkt. Het schaap als offer, letterlijk als slacht-offer, betekende namelijk het einde van het mensenoffer voor de goden; zoals ooit de Azteken en Maya’s mensen offerden, maar het gebeurde ook in het oude Egypte en China en bij de Grieken en Romeinen. In Nederland offerden de Germanen hun mensen aan oorlogsgod Odin. Tot het Jodendom, Christendom en de Islam ons het grote verhaal van Abraham boden.
De aartsvader, die een groot volk zou stichten, krijgt van God de test der testen: offer je zoon. Abraham/Ibrahim verkeerde in de ergste nood waarin een mens verkeren kan, maar vertrouwde er toch op dat God hem het juiste verzocht, ook al was de logica ver te zoeken, want wie zijn zoon offert, offert het toekomstige volk. Toen God dit zag, mocht Abraham een schaap offeren.  Voorschrift is sindsdien dat de dieren goed verzorgd zijn, in feite volgens de inzichten van het dierenwelzijn: te zien is dat de dieren een goed leven hebben gehad, goed gevoed zijn en geen verwondingen of andere beschadigingen hebben opgelopen.
Intussen tellen wij in Arnhem de zegeningen van onze beschaving, corona of niet. Vaak in giften, het schaap voorbij; veel moslims geven namelijk de armen het soortgelijke bedrag van rond de 250 euro, dit zijn in coronatijd veel armlastige familieleden in het buitenland, die met de lockdown als dagloners zelfs voor hun brood of zeep niet het geld kunnen verdienen dat nodig is voor de dagelijkse boodschappen. In Nederland helpen ook de ondernemers mee, zij geven voedsel weg aan organisaties als Islamic Relief, die deze dagen tot in hun nek in de voedselpakketten zitten, bestemd voor iedereen die dat nodig heeft, ongeacht religie.
Ik wens ons allen, en in het bijzonder de moslims onder ons, fijne saamhorige dagen, vol aandacht voor een mooie humane samenleving. En voor elkaars gezondheid!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (39)

Salama.
Salama.1 aug. 2020 - 8:40

Toch vind ik het een beetje raar, dat anno nu nog steeds om religieuze redenen levende wezens worden omgebracht. En nog op grote schaal ook.

2 Reacties
Zandb
Zandb1 aug. 2020 - 14:56

Salama Niet in Nederland " op grote schaal". En trouwens; die beesten waar het om gaat, die worden zonder religie ook geslacht. Alleen ietsje anders.

Mostafa
Mostafa1 aug. 2020 - 16:24

Salamander, Bij religieuzen heet : het slachten van de dieren....bij ongelovigen : kop eraf....je moet een niet religieuze kippen slachthuis ooit bezoeken....machinaal de kop eraf...Neeeeeeeeee....dat wist u het niet !

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 aug. 2020 - 1:41

Beetje laat, maar fijne dagen. Echter dat onverdoofd slachten, daar heb ik wel moeite mee!

2 Reacties
Zandb
Zandb1 aug. 2020 - 14:58

Betekent dat dan ook, dat u met verdoofd slachten geen moeite heeft?

Mostafa
Mostafa1 aug. 2020 - 17:00

Zandb, Bij het bombarderen van de mensen op hun eigen grond denkt niemand nog aan of de mensen daar eerst mogen wel of niet verdooft worden bij het afwachten van de dood die onderweg is..? De mensen zijn nog niet in staat om de Mensheid goed te begrijpen laat staat begrip voor de dieren ! De jagers schiet vrolijk een vogel neer en maakt een blije sprong in de lucht en met zeer trost verteld hij zijn daad aan zijn gezinnetje thuis. Ik zag ook een visser die schreeuwde van vreugde bij een beet ....haalde dat kleine visjes uit het water ....gaf een kusjes aan dat visje en met haar bloed in de mond gooide haar met veel liefde terug in het water....toen dacht ik : ik heb niks gezien!

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij31 jul. 2020 - 0:17

Akelige promotie voor een religieus feest dat door vele dieren met hun leven betaald wordt, en nog onverdoofd ook. En dat nota bene om te vieren dat volgens een boekje hun god een afschuwelijk offer vroeg van een vader om zijn loyaliteit aan die god op de uiterste proef te stellen. Dat wordt dus gevierd. Vandaag de dag zouden we dat een afschuwelijke "prank" noemen. Dat gaan we dan ook nog eens goedpraten door de vele donaties ten behoeve van... etc. Ik vind dat de overheid, en dus Ahmed Marcouch, neutraal moet zijn. Je mag je uiteraard je eigen voorkeur bekennen, maar religie uitgebreid promoten als burgervader is mijns inziens absoluut niet ok, je bent ook burgemeester van veel godvrije mensen die niet in dit soort sprookjes geloven. Als klein tegenwicht Christopher Hitchens over Abraham en zijn zoon: https://www.youtube.com/watch?v=UVoloVvsupM

3 Reacties
Zandb
Zandb1 aug. 2020 - 6:44

Fransss De Kersttoespraak van de koning dan ook maar schrappen? Verder; Onze humaan geslachte slachtoffers van de bioindustrie, compenseert die 'paar' onder strikte voorwaarden ritueel geslachte beesten toch aardig, als het om verontwaardiging gaat. Trouwens, wanneer ik de hoe dan doodmoetende vliegen, muggen en het verder 'ongedierte' bijvoorbeeld, meereken, wat blijft er dan van uw verontwaardiging nog over? En wanneer werkelijk de inzet van het (overigens dwaze offeren van dieren, laat dat gezegd zijn) nu is, dat de mens er humaner op wordt en dus ontvankelijker voor een oproep om dieren niet te mishandelen, dan begrijpt u waar het bij een offer om gaat. Vandaar dat de symboliek is dat het dier (helaas) geofferd wordt - al in plaats van de mens, dus waarom niet evolueren naar iets nog 'onschuldigers'? - en de praktijk dat geld en goederen worden gedoneerd.

JasDon
JasDon1 aug. 2020 - 9:06

@Zandb Je tweede 'maar hullie dan!' stukje. Natuurlijk moet ook de kersttoespraak van de koning seculier zijn, precies wat auteur ook betoogd met neutraliteit. Begrijpend lezen is blijkbaar niet je ding.

Zandb
Zandb1 aug. 2020 - 15:14

JasDon Ik heb een andere mening. En die is niet gebaseerd op lezen maar op het feit, dat de oorsprong - een christelijk feest - de reden is, dat de Koning mensen toespreekt. Wanneer de Koning dat t.b.v. van het Suikerfeest of dit Offerfeest ook zo'n 'seculiere toespraak' zou houden, was het hek namelijk van de dam. En mijn argument bagatelliseren als "Hullie doen het ook" bewijst dat u niet begrijpt, dat zo sterk je selectieve verontwaardig tonen, geen erg doordachte indruk maakt. En daar mag ieder van vinden wat die wil maar een commentaar als "Hullie doen het ook" is wel heel onnozel. Verder hebt u blijkbaar niet gelezen, dat ik tegen ritueel slachten ben, en dat ik voorstel om nog maar even door te evolueren.

Max6
Max630 jul. 2020 - 20:30

Ik weet na deze column niet of ik meer medelijden moet hebben met de schapen die onverdoofd geslacht worden of de schapen die geloven dat een zekere God dit een goed idee vind.

Joop den Uil
Joop den Uil30 jul. 2020 - 18:18

die burgemeesters hebben het maar druk ... wat ben ik in dat soort momenten blij dat er in Nederland geen gekozen burgemeesterspost bestaat .. Gouden tijden voor spinners en marketeers maar aan mij is dat soort profilering niet besteed

Rechtse Bal5
Rechtse Bal530 jul. 2020 - 18:03

is dit niet het feest waar dieren onverdoofd doodbloeden om als hoogtepunt opgegeten te worden ? Lijkt me -net als zoveel andere samenkomsten- niet meer in deze tijd passen. Om positief te eindigen: pas de traditie aan is mijn advies

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland30 jul. 2020 - 20:39

nee dieren die in tegenstelling tot jouw mestkalvererbiefstukje wel een fatsoenlijke behandeling hebben gekregen . maar moslims hè - daar moet iets slechts over gezegd worden

Zandb
Zandb1 aug. 2020 - 6:54

Rechtse Bal Goed advies: Pas de traditie aan. Het is blijkbaar al eens gedaan, dus wat let de gelovige..... Overigens, een religieuze traditie als de Kerst, waarbij in samenkomsten geofferde kalkoenen (om maar niet te spreken van foie gras) bijvoorbeeld genuttigd worden, past nog wel in onze tijd? Of in Amerika de 'thanksgiving' bijvoorbeeld?

Mostafa
Mostafa30 jul. 2020 - 17:36

‘Wat de boer niet kent eet het niet’ maar wel zeiken en zeuren en zaniken over wat de boer niet kent ?! Ach beste Nederlander, pak morgen het offerfeest van je moslim buurman een gratis stukje rouw, gekookt of gebraden lekker stukje lamsvlees en hou op met het keuren en zeuren. Als geïntegreerd Nederlander van Marokkaanse afkomst ben nu ook dol op gratis hapjes. Ook bij Ramadan...sommige Nederlanders halen wat gratis soep en zoete koekjes bij de moskee en buiten de moskee roddelen: ‘’ ja ...de .koekjes waren te zoet....de soep te zwaar....ect...te zwaar ? Hhhhh.maar zwaarder dan de Hollandse erwtensoepen met vorst is de Marokkaanse ‘ Harira’ niet hoor hhh

1 Reactie
Passenger
Passenger30 jul. 2020 - 18:29

Fijn Mostafa. Wàt een goede wil, kerel. Hulde ;)

Jan Man
Jan Man30 jul. 2020 - 16:42

Ik vind het prima als mensen in God, Allah of Sinterklaas geloven, het lijkt me alleen dat je andere voelende wezens daar niet lastig mee zou moeten vallen, en al helemaal niet op zo’n gruwelijke middeleeuwse manier. Het bewijst natuurlijk ook dat het verhaal niet klopt: Allah zou een en al goedheid zijn, maar wil wel dat je dieren voor hem martelt. Tja, het schijnt dat als je van jongs af aan geïndoctrineerd wordt met religie, het heel moeilijk is om later in te kunnen zien dat de verhalen rond zo’n God niet waar kunnen zijn. Wel slim van de mensen die deze verhalen hebben verzonnen om te vertellen dat een schaap offeren voldoende is. Als er nog steeds kinderen geofferd hadden moeten worden was de islam op de grote stapel verdwenen religies gekomen en waren alle huidige moslims waarschijnlijk christen geweest.

3 Reacties
Zandb
Zandb1 aug. 2020 - 6:56

Jan Man U hebt blijkbaar geen besef wat het christendom allemaal al heeft aangepast om voor het grootste deel humaan genoemd te mogen worden

JasDon
JasDon1 aug. 2020 - 9:04

@zandb, wat een sneu "Ja, maar hullie dan.." verhaal. Dit stukje betreft toch echt het Islamitische offerfeest en Jan Man discrimineert nauwelijks op geloof in zijn toelichting over indoctrinatie.

Zandb
Zandb1 aug. 2020 - 15:18

JasDon Ik leg Jan slechts uit dat de werkelijkheid, heel anders is, dan hij meent. Dat heeft niets te maken met "Hullie doen het ook", integendeel. Ik begrijp ook werkelijk niet, waar u het vandaan haalt, dat Ja discrimineert. Hij heeft het gewoon verkeerd. Of begrijpt u wat Jan beweert niet? Ik citeer: "Wel slim van de mensen die deze verhalen hebben verzonnen om te vertellen dat een schaap offeren voldoende is. Als er nog steeds kinderen geofferd hadden moeten worden was de islam op de grote stapel verdwenen religies gekomen en waren alle huidige moslims waarschijnlijk christen geweest."

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9330 jul. 2020 - 15:58

Achja ieder z'n ding natuurlijk. Heb wel eens een hindoeïstisch vriendinnetje gehad. Vond dat toch wat levendiger dan die stricte wat stijvige abrahamitische religies. Maar goed, geniet er van zou ik zeggen.

Tampert
Tampert30 jul. 2020 - 12:52

Als veganist vind ik dit niet echt een feest voor de dieren...

5 Reacties
Mostafa
Mostafa30 jul. 2020 - 14:32

Trompet, Varkens die hardhandig uit vrachtwagens worden geslagen. Kreupele varkens die aan hun staart worden getrokken. Zieke dieren die worden opgejaagd....ect...Als jij zoiets een feest noemt dan ben ik een 1 liter halve volle melk.

I am Legion
I am Legion30 jul. 2020 - 15:40

@Mostafa Behalve dat Tampert zich met zijn mening meldt als veganist en dus ook geen varken zal krenken begrijp ik niet zo waarom je alleen het dierenleed van varkens benoemt. Het gaat bij Tampert's argument toch om alle dieren waar deze op onnodig kwalijk lijdende manier behandeld worden of je nu wel of geen vlees eet>? Een campagne om eindelijk eens te stoppen met dat achterlijke onverdoofd slachten is net zo gerechtvaardigd als het achterlijke ophokken en gesleep met dieren in de vleesindustrie in het algemeen. Het Offer"feest" is gezien haar ritueel net zo goed een aanleiding hierover te beginnen als bij andere aanleidingen waar dan ook mensen ertegenin gaan.

Mostafa
Mostafa30 jul. 2020 - 16:00

Meneer I, Het gaat niet om wat Trompet wel en niet eet het gaat om zijn mening...dierenleed! Dus, alles of niks

Marco de Jong2
Marco de Jong230 jul. 2020 - 18:22

@Mostafa 'Meneer I, Het gaat niet om wat Trompet wel en niet eet het gaat om zijn mening…dierenleed! Dus, alles of niks' Die moet ik onthouden voor je toekomstige posts, kunnen we smullen.

Passenger
Passenger30 jul. 2020 - 18:30

@Mostafa... je voorspelbaarheid is zo grappig. Doe je dit soort tekstjes ‘bewust enteren’..?;)

JasDon
JasDon30 jul. 2020 - 12:28

"Abraham/Ibrahim verkeerde in de ergste nood waarin een mens verkeren kan, maar vertrouwde er toch op dat God hem het juiste verzocht, ook al was de logica ver te zoeken, want wie zijn zoon offert, offert het toekomstige volk. Toen God dit zag, mocht Abraham een schaap offeren." Wat als Ibrahim nou wel het goede had gedaan, door zijn zoon niet te offeren? Had god (die toch al wist wat er ging gebeuren) dan alsnog het kind geofferd? Een prettig offerfeest gewenst! De aanleiding is een beetje vreemd, maar waarom zouden we zo iets triviaals een feestje laten tegenhouden?

10 Reacties
Mostafa
Mostafa30 jul. 2020 - 13:54

Jas, God offert niets ..dat was een test van God voor Ibrahim. Kijk verder dan je neus lang is Jas...!

JasDon
JasDon30 jul. 2020 - 14:17

Beste Mostafa, wat is de waarde van een test indien de uitkomst voor de afnemer van die test al vaststaat? Het is niet dat Ibrahim een tablet of papyrusrol kreeg met een oorkonde of iets dergelijks. Of is god toch niet alwetend en almachtig?

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen30 jul. 2020 - 14:22

Mostafa, God zelf offert inderdaad niet, maar ik denk dat JasDon bedoelt: stel dat Ibrahim nou had geweigerd. Zou God dan alsnog zijn zoon hebben afgenomen?

Mostafa
Mostafa30 jul. 2020 - 14:53

Kees, Ik begreep heel goed wat Jas zei en bedoelde .....en Jas begreep ook heel goed wat ik zei...lees zijn antwoord op mijn reactie. Maar toch bedankt voor de moeite hoor!

Mr Ed
Mr Ed30 jul. 2020 - 15:00

God bestaat niet, net als Sinterklaas en de kerstman

Mostafa
Mostafa30 jul. 2020 - 15:00

Jas, Wat is de waarde van de test? Ik zweer het u op het hoofd van Abraham/ Ibrahim dat God ook van grapjes houdt....het was een grap als test..hhh Als Abraham nu leeft en stelt die vraag Nu aan een Nederlander dan krijgt God meteen het antwoord: wat? meent u het serieus Mijn Here God ?... God meteen : Wat denk je dan ? Nederlander nog sneller met antwoord : ik denk van niet hoor...het kan niet. God : oké, duidelijk...ik ga even proberen bij Mostafa uw buurman ....hhh

Tampert
Tampert30 jul. 2020 - 15:27

Mostafa Han van der Horst zegt dat Allah een hersenspinsel is en ik ben het roerend met hem eens!

Mostafa
Mostafa30 jul. 2020 - 15:55

Ach meneer Trompet....de toon maakt de muziek en dat moest jij en Hans het weten....

JasDon
JasDon1 aug. 2020 - 9:11

@Mostafa 30 juli 2020 at 17:00 Schrijf je nou dat god plezier haalt uit leedvermaak en dat het slachtoffer van dit vermaak hier ook maar om moet kunnen lachen? Nogmaals, waarom moest er iets getest worden waar de uitkomst al van vaststond? En waarom moest Ibrahim deze traumatische ervaring meemaken? Is jouw god dan echt zo een ziek opperwezen?

Mostafa
Mostafa1 aug. 2020 - 16:20

Laatste zin...bedoelde ik.