Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oekraïne kan neutraal blijven maar dan wel met het sterkste leger van Europa

  •  
02-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6351 keer bekeken
  •  
33764507983_a27424d9a8_k

© cc-foto: 7th Army Training Command

Aan een langdurige Koude Oorlog tussen het Westen en Rusland valt niet te ontkomen zolang Poetin in Rusland aan de macht blijft. Volgens kenners kan dat nog wel een flinke tijd duren. Door de inval in Oekraïne heeft de Russische leider het ingeslapen Europa en de NAVO wakker geschud ten aanzien van de kans op een oorlog in Europa en het uitbreken van een derde wereldoorlog.

Hoelang de Oekraïne oorlog nog zal duren voor een definitieve  beëindiging ervan is moeilijk te voorspellen. Wel valt inmiddels redelijk te voorspellen welke ingrijpende veranderingen er in Europa en de wereld vermoedelijk zullen plaatsvinden zolang Rusland dictatoriaal en autocratisch zal worden geleid. 

De NAVO zal tot op de tanden bewapend moeten worden en blijven met de modernste technologie op alle terreinen van moderne oorlogsvoering om haar grondgebied met alle beschikbare middelen te kunnen blijven verdedigen. De wapenindustrie zal er wereldwijd bij gedijen. Voorts zullen Europa en de NAVO hebben geleerd dat de grenzen van het NAVO bondgenootschap niet effectief genoeg beschermd zijn tegen een snelle en onverhoedse aanval door Rusland. Zoals bijvoorbeeld de grenzen van de Baltische Staten en de grens van Polen. 

Het moedige, dappere en strijdvaardige Oekraïense leger heeft bewezen voor Europa en het Westen een goede buffer te kunnen vormen tegen Rusland. Zeker als dat leger door het Westen in voldoende mate wordt voorzien van moderne wapens, afweergeschut, voertuigen en vliegtuigen. Daarmee kan het feitelijk één van de sterkste legers van Europa worden, direct aan de grens van Rusland.

Dan heeft Poetin precies het tegenovergestelde bereikt van wat hij voor ogen had. Hij wilde een neutraal land dat volledig gedemilitariseerd zou zijn. Dat laatste doel is door al zijn oorlogsmisdaden en het dreigement van inzet van nucleaire wapens inmiddels niet meer haalbaar te achten. 

Ergo; hij heeft met zijn oorlog het Oekraïense volk heel duidelijk tot zijn grootste vijanden gemaakt. Een volk dat liever sterft dan onder hem als slaven te moeten leven. Waarbij de kracht en vooral effectiviteit van het Russische leger voorafgaande aan deze oorlog te hoog blijkt te zijn ingeschat. 

De diplomatieke onderhandelingen over een beëindiging van de oorlog zullen dan ook voorlopig gefocust zijn op een staakt het vuren, vanwege humanitaire hulp en bijstand. Minder om de oorlog echt definitief te kunnen beëindigen. Daarvoor liggen de standpunten van beide partijen te ver uit elkaar. Een verovering en bezetting van geheel Oekraïne door Rusland is economisch, logistiek en militair onmogelijk geworden. Zeker als de Westerse landen het Oekraïense leger blijven voorzien van effectieve militaire verdedigingssystemen, wapens en munitie. 

In het Kremlin zal vooraf niemand gedacht hebben dat Oekraïne wel eens inderdaad een neutraal buurland zou kunnen worden. Maar dan wel een buur met één van de  modernste en sterkste legers van Europa. Een nooit verwachtte extra beschermingsbuffer voor het Westen en de NAVO tegen het dictatoriale Rusland.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.