Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oekraïne geeft bezetters gebouwen ultimatum

  •  
10-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
rusland300_01.jpg
Interim-president zoekt naar oplossing en geeft betogers een uitweg: 'Vertrek nu en je wordt niet vervolgd'
Oekraïne heeft aangekondigd pro-Russische activisten die de door hun bezette overheidsgebouwen verlaten en hun wapens inleveren, niet te zullen vervolgen. Dat belooft interim-president Oleksandr Toertsjinov. Hij hoopt zo een einde te kunnen maken aan de impasse. Betogers houden gebouwen in de oostelijke steden Donetsk en Loehansk bezet.
Arsen Avakaov, de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, gaf de pro-Russische betogers woensdag nog een deadline. Ze moeten voor vrijdag onderhandelen over hoe hier een einde aan gemaakt kan worden, anders zal het conflict met geweld worden opgelost. Avakov:
Voor degenen die een dialoog willen, stellen we een politieke oplossing voor. De minderheid die een conflict wil, krijgt een krachtig antwoord van de Oekraïense autoriteiten.
Zowel Kiev als het Westen geeft Rusland de schuld van alle onrust. Rusland wijst op zijn beurt weer naar het Westen. De NAVO zou van de crisis gebruik maken om een denkbeeldige bedreiging te creëren.
De verwachting is nu dat een speciale politie-eenheid in de nacht van donderdag op vrijdag een einde zal maken aan de bezetting van het provinciekantoor in Donetsk en een gebouw van de veiligheidsdienst SBU in Loegansk, Hoewel rond het bezette provinciekantoor in Donetsk barricades zijn opgeworpen, is het in de rest van de stad rustig.
Er wordt vooral gevreesd voor een confrontatie tussen pro-Russische betogers en de politie in Loegansk. Daar hebben de bezetters namelijk wapens buitgemaakt uit een munitiekamer.
Correspondent Geert Groot Koerkamp laat aan de NOS weten dat het in Charkov, met 1,5 miljoen inwoners de tweede stad van Oekraïne, verpletterend rustig is. In Charkov werden eerder deze week ruim 70 mensen opgepakt, na een anti-terreuroperatie om het gebouw van het parlement te ontruimen.
Update 14.40 Een meerderheid van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa (PACE) heeft donderdag besloten dat de Russische vertegenwoordigers hun stemrecht verliezen. Een ander voorstel om de 18 Russische parlementariërs helemaal uit te sluiten, haalde geen meerderheid. Het ontnemen van het stemrecht is een reactie op de annexatie van de Krim door Moskou.
In de Assemblee zitten 318 democratisch gekozen volksvertegenwoordigers uit de 47 lidstaten van de Raad van Europa.
Trouw: ‘Geen vervolging bezetters Oekraïne als zij wapens inleveren’

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.