We hebben in Nederland de neiging om klassenblind te kijken, ook naar vluchtelingen
In 1974 kwamen duizenden Chilenen als politieke vluchtelingen naar Nederland. Ik was een van hen, 8 jaar en was met mijn ouders gevlucht nadat mijn vader uit een concentratiekamp had kunnen wegkomen. Wij werden met open armen ontvangen, net zoals de Oekraïners nu. En ondanks heftige trauma’s en herbelevingen van mijn ouders hebben wij als kinderen, mede dankzij deze warme ontvangst, een fijne jeugd gehad. Nu zijn mijn ouders 80plussers, en hun drie kinderen en zeven kleinkinderen zijn stabiele (jong)volwassenen die goed participeren en een positieve bijdrage leveren aan Nederland en haar inwoners.
Warm onthaal
Als je vlucht kom je plotseling, soms in enkele uren of dagen, in een totaal nieuwe en onbekende context terecht. Een context waarvan je hoopt dat die wel veilig is. Een gastvrije ontvangst helpt ontzettend bij het beseffen dat je veilig bent en ruimte kunt maken om te gaan leven in plaats van overleven. Wij kwamen in augustus aan en hadden in ongeveer drie maanden tijd een eigen flat in Gouda. Mijn vader had binnen twee weken werk in een pijpenfabriek en wij gingen naar school. Mijn moeder, in Chili directeur van een weeshuis, kreeg geen werk; in Nederland werken vrouwen minder buitenshuis was de boodschap. En hoewel haar deze aanpassing veel gekost heeft, paste ze zich aan. Het settelen kon, voor ons gezin, vrijwel meteen beginnen en dat gold ook voor het verwerken van de traumatische ervaringen. Daarbij werden we goed geholpen door onze nieuwe Nederlandse vrienden.
De gastvrijheid van Nederland was in 1974 onvoorstelbaar groot. Sinterklaas - voor ons onbekend - kwam op onze eerste 5 december in Nederland wel vijf keer aan onze deur. Verschillende mensen, van nieuwe buren tot aan mensen van het toenmalige Chili-comité en leden van politieke partijen, speelden voor Sinterklaas. Ook werden we door velen op de koffie gevraagd, meegenomen naar de Efteling, Volendam, Kinderdijk, de kaarsjesavond in Gouda, kregen we kleren, meubels en veel, heel veel meer. Dit tekent de warme manier waarop we zijn ontvangen.
En na één jaar?
Na een jaar werd de aandacht minder, de mensen die overbleven waren ons niet meer aan het helpen maar inmiddels vrienden geworden. Mijn ouders wilden werken op hun niveau en ontwikkelden een nieuw netwerk in ons nieuwe thuisland, en ze gingen op eigen benen staan. Ze gingen niet alleen op de koffie bij Nederlanders maar vroegen hen ook op de koffie of te eten. Ze wilden niet alleen horen wat de gewoontes zijn in Nederland maar ook vertellen over gewoontes uit Chili. Niet alleen hulp ontvangen maar de kans krijgen om zelf anderen te helpen.
Het voorbeeld van mijn familie laat zie hoe belangrijk het is dat mensen welkom zijn, kansen krijgen op werk en in het onderwijs. Net als nu veel Oekraïense vluchtelingen nu een warm welkom krijgen. Maar, mijn familie staat niet model voor álle Chileense vluchtelingen uit die tijd. Er waren ook Chileense boeren- en arbeidersgezinnen die niet zo soepel hun weg vonden in de Nederlandse samenleving. Van wie kinderen de aansluiting misten en soms zelfs aan drugs verslaafd raakten. Mensen die na jaren gedesillusioneerd, soms ook hoopvol, terugkeerden naar Chili.
We hebben in Nederland de neiging om klassenblind te kijken, ook naar vluchtelingen. Terwijl net als bij de Chilenen destijds we bij de Oekraïners op onze klompen kunnen aanvoelen dat getraumatiseerde vluchtelingen met een lage opleiding veel meer moeite zullen hebben om op eigen benen te staan. Het is te eenvoudig om te denken dat alle Oekraïense (of andere) vluchtelingen er dankzij een gastgezin wel zullen komen. Velen zullen professionele ondersteuning nodig hebben om hun zaken te regelen in de Nederlandse samenleving, van het energiecontract tot de zorgverzekering, of van weten wat je kunt verwachten van de huisarts, de school of de politie. Denk dus alsjeblieft niet bij elke Oekraïens gezin: met een mentor of gastgezin komt het wel goed. Grote groepen kwetsbare mensen hebben serieuze professionele ondersteuning nodig.
En nu?
Inmiddels biedt mijn eigen gezin een netwerk en vriendschap aan nieuwe vluchtelingen. Er zijn inmiddels drie gezinnen die we, na de eerste hulp, zo op gang hebben gebracht. Zij zijn onze vrienden geworden. Hopelijk vergaat het veel Oekraïners ook zo, en lukt het hen, net als andere vluchtelingen, duurzame netwerken op te bouwen. Maar dat vergt wel meer dan dat we ‘goed doen voor de ander’. Het ene vluchtelingen-gezin is het andere niet, het is een kwestie van de juiste steun geven als we iedereen even goede kansen willen bieden.
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Veel oorlogsvluchtelingen zullen weer terugkeren zodra het geweld afneemt of zich concentreert in het oosten van Oekraine. Temeer daar veel gezinnen nu gecheiden leven. Degenen die blijven kunnen met deze krappe arbeidsmarkt wel werk vinden, veel van hen zijn goed opgeleid en ze staan bekend als harde werkers.
1974. Dat was voor de Surinaamse onafhankelijkheid. Nederland had toen nog weinig te maken gehad met massa-emigratie. Toen besloten Den Uyl en co om met de elite van Paramaribo Suriname onafhankelijk te maken. Ze willen niet 'kolonialistisch' zijn, maar waren dat juist wel. Ze hadden beter met een referendum de Surinaamse bevolking kunnen vragen wat ze wilden. In 1975 vluchten heel veel Surinamers naar Nederland, omdat ze de elite van Paramaribo niet vertrouwden. Kort daarna begon Janmaat aan te hitsen tot haat en xenofobie. Sindsdien is het aantal 'buitenlanders' fors toegenomen en dat veroorzaakte de opkomst van Wilders en Baudet. @Lou Repeteur, uw situatie is vermoedelijk niet te vergelijken met die van Ukrainse kinderen. Uw vader maakte erge dingen mee, maar ik neem aan (en hoop) dat kinderen in Chili ontzien werden. De Russen bombarderen alles en iedereen. Ik neem aan, dat veel Ukrainse kinderen extreem getraumatiseerd zijn. En dat ze veel meer nodig hebben dan een 'bed, bad en ontbijt'. Probleem is, dat we ze niet kunnen geven wat ze nodig hebben. De jeugdzorg in Nederland kampt met ernstige gebreken. Vooral gebrek aan deskundige en betrokken hulpverleners. Het beste wat we naar mijn mening kunnen doen: Dereguleren en de privatiseren van de zorg. Hulpverleners moeten hun tijd besteden aan hulp verlenen en niet aan het schrijven van rapportages. Het geld moet gaan naar de hulpverleners en niet naar bedrijven. Dan kunnen we de nood een beetje verminderen.
Geboren Oekrainers keren ALLEN terug is mijn inschatting. Het is toe te juichen dat Selenski in zijn speeches ook de nadruk legt op wederopbouw met op de achtergrond de diverse Unies (op de arabische na) die geld toezeggen voor het herstel. 100% terugkerenden en misschien in kielzog nog wat betrokkenen. COA zal in zijn nopjes zijn met de dan achtergebleven behuizing en bedden.
Jonge Russen die nu Rusland ontvluchten zullen iets minder snel terugkeren. Zeker als Rusland zich nog verder gaat isoleren of volledig op slot gaat.
Veel interviews met gevluchte Oekraïners zijn met mensen die daar ook al gevlucht waren, en al jaren elders woonden. Als die een goed bewoonbare plek hebben, gaan ze niet terug. Ze waren al ontheemd.
Oekraïners ook lager opgeleiden waren al georienteerd op Europa oa. vanwege seizoenswerk.
Laten we het niet mooier maken dan het is: je hebt je hier te gedragen naar de geldende mores. Dat noemen de Hollanders integratie. Als je je eigen identiteit wil behouden, dan heb je pech. Buigen zult gij!
Moet je toch eens uitleggen waar die Hollandse mores die jij voor ogen hebt uit betsaat? Is dat zoute haring, poffertjes en nog meer van die ongein? Of is het het samengesmolten zijn door de eeuwen heen van allerlei culturen, entiteiten, geloven etc. Volgens mij dat laatste juist de mores die er is en die er ook moet zijn. Het is wat ze in de VS ook aan immigranten zeggen als zij Amerikaan worden: U bent nu Amerikaan, maar behoudt uw eigen indentiteit en cultuur hoog in het vaandel.
De USA typisch een gidsland. In veel staten is er geen minimum huwelijksleeftijd. Tienduizenden kindbruiden per jaar. Lang leve de eigen cultuur&identiteit.
@Déjà vu, zeker nog nooit over de grens geweest of gekeken? Er zijn een aantal dingen die in Nederland niet gewaardeerd worden, zoals slachten van je eigen vee in de achtertuin, het stenigen van je vrouw als ze iets doet wat je niet leuk vind e.d. maar verder... We hebben in Nederland enorm veel buitenlandse restaurants en winkels. Zelf ben ik een halfbloed, maar als mijn vader een BBQ gaf op de manier waarop WIJ dat gewend waren, was het voor de hele (Nederlandse) buurt feest. Nu ook, ik ben getrouwd met een vrouw uit Curacao en woon tegenwoordig in een zogenaamd achterlijk boerendorp, maar onze buurtgenoten vinden het prachtig als er zaken uit haar of mijn cultuur komen. Zelfs waar wij zelf vandaan komen worden we niet zo goed behandeld als hier en dan hoor je 1 of andere mafklapper beweren dat je in Nederland geen vrijheid hebt om je eigen cultuur uit te dragen. Natuurlijk heb je die wel, maar bepaalde normen en waarden die hier gehanteerd worden zijn wenselijk en eerlijk gezegd dat is maar goed ook.
De duizenden Chilenen die als politieke vluchtelingen naar Nederland kwamen verkeerden in een andere situatie dan de (vnl) Oekraïnse vrouwen en kinderen die nu in Nederland en elders in Europa verblijven. Zeker niet iedereen is getraumatiseerd (dat is eerder het geval bij degenen die nu in de schuilkelders zitten) en heeft daar professionele psychische hulp voor nodig. Voor ouderen vluchtelingen die alleen Oekrains spreken is psychosociale zorg ook nauwelijks te realiseren. De gedachte dat de oorlog tijdelijk is leeft voorlopig ook nog.
www.trouw.nl/binnenland/hoe-om-te-gaan-met-getraumatiseerde-slachtoffers-van-oorlog~b88d7dcd/
Ik had al snel op dit stuk en jou gereageerd, maar de verzendknop doet het iedere keer niet. ? Laat niet weg dat ik het een hartverwarmend en zeer terecht stuk vind en dat het ook destijds zeker wel terecht was. Ben het dus helemaal niet met je eens. Heb geen zin iedere keer opnieuw te beginnen.
De ene vluchteling is de andere niet en ieder vereist een aanpak op maat . Daar kun je het moeilijk mee oneens zijn.
Niet iedereen is getraumatiseerd. Slechts een deel heeft oorlogshandelingen van dichtbij meegemaakt. De oudere generatie heeft een ander wereldbeeld dan de jongere die al op het Westen georiënteerd was. Allemaal factoren die meespelen in het afstemmen van de psycho-sociale zorg. Nog los van de taalproblemen.