Joop

Oekraïense vluchtelinge verkracht door man die onderdak aanbood

  •    •  
12-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
886 keer bekeken
  •  
20654732602_06d61726c1_k

© cc-foto: Lukas Plewnia https://flic.kr/p/xtbUpm

In Polen is een man opgepakt wegens verkrachting van een 19-jarige Oekraïense vrouw die op de vlucht is voor het oorlogsgeweld, melden lokale media.
"De 49-jarige man kan tot 12 jaar gevangenisstraf krijgen voor zijn “wrede misdaad”, aldus de politie van de Poolse stad Wroclaw. “Hij ontmoette het meisje nadat hij zijn hulp had aangeboden via internet”, luidde het in een verklaring van de politie. “Ze ontsnapte uit het door oorlog verscheurde Oekraïne en sprak geen Pools. Ze vertrouwde een man die beloofde haar te helpen en onderdak te verschaffen. Helaas bleek dit allemaal bedrieglijke manipulatie te zijn.”"
De Poolse autoriteiten wisten eerder te voorkomen dat een man een 16-jarig meisje dat op de vlucht is aan de grens mee kon lokken. Hij had zich gemeld in een vluchtelingenkamp om hulp aan te bieden maar bleek alleen geïnteresseerd in alleenstaande vrouwen en kinderen. De Belgische hulporganisatie Payoke waarschuwde eerder: “Voor mensen met slechte bedoelingen is deze oorlog een gedroomde kans”.
Er heerst grote vrees dat kwetsbare vluchtelingen in handen vallen van mensenhandelaren en andere kwaadwillenden.
Gouverneur Jos Lantmeeters van Belgisch Limburg riep alle burgemeesters op om gastgezinnen in hun gemeenten door de politie te laten screenen. Daarmee wil hij voorkomen dat zedendelinquenten kwetsbare vluchtelingen in huis kunnen halen. De landelijke autoriteiten hebben daar een stokje voor gestoken. De privacywetgeving staat een dergelijke controle niet toe.
cc-foto: Lukas Plewnia
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 mrt. 2022 - 18:20

In Nederland worden gezinnen die vluchtelingen opnemen eerst gescreend als ze het opgeven via een bepaalde organisatie. Het is de bedoeling dat ieder gezin zich daar eerst aanmeldt. Maar ook dan is het oppassen als dat niet gebeurt en mensen gaan toch mee.

Panthera
Panthera13 mrt. 2022 - 10:46

Zoals ik van de week ook al geopperd heb, misschien dat Peter Kee en Francisco van Jole aankomende week in de Nieuws BV daar aandacht aan zouden kunnen gaan besteden zodat deze misstanden bij iedereen onder de aandacht gaat komen.

FredD2
FredD213 mrt. 2022 - 6:21

De straf is hoog, maar mag in dit geval wel hoger. De daad is vreselijk en het is goed dat Polen dit meteen aanpakt. Misschien dat het bij de overige gevangenen maar duidelijk gemaakt moet worden waar deze man voor in de gevangenis zit en dat het recht dan vanzelf wel goed komt.

Joop den Uil2
Joop den Uil212 mrt. 2022 - 17:05

dit is een reden te meer om opvang vluchtelingen te professionaliseren ipv goedwillende vrijwilligers die niet verder komen dan korte termijn denken.

2 Reacties
Superbowl
Superbowl13 mrt. 2022 - 5:41

Want Oxfam Novib gedroeg zich zo netjes in Haïti

Zandb
Zandb13 mrt. 2022 - 7:28

Joop Het leven kan toch zo simpel zijn.

gravin2
gravin212 mrt. 2022 - 16:16

"De landelijke autoriteiten hebben daar een stokje voor gestoken. De privacywetgeving staat een dergelijke controle niet toe." Dit is toch om te huilen, wat een doorgeslagen toestand. Arm kind.

Salama.
Salama.12 mrt. 2022 - 15:25

Dat soort trieste figuren die misbruik maken van de ellende van een ander heb je dus overal.

∆
12 mrt. 2022 - 15:17

Mijn mening hierover escaleert naar oog om oog, tand om tand. Daarom pleeg ik nu zelfcensuur.

3 Reacties
Zandb
Zandb13 mrt. 2022 - 7:30

Driehoek Als u zelfcensuur zou toepassen, had u dit niet beweerd.

∆
13 mrt. 2022 - 12:16

@Zandb Wijsneus. Als ik exact had geschreven, welke straf dit soort daders volgens mij verdienen, was mijn reactie zeker niet geplaatst door de redactie van Joop.

Zandb
Zandb14 mrt. 2022 - 14:05

Driehoek Een beetje flauwe reactie. iedereen begrijpt wat u bedoelt; u hebt uw punt gemaakt. Dus u past helemaal geen zelfcensuur toe.

Hernandez
Hernandez12 mrt. 2022 - 15:17

Bah bah, dit laat zien waarom Danielle Braun gelijk had..

1 Reactie
Zandb
Zandb13 mrt. 2022 - 7:37

Hernandez Ik vind het heel naïef om te denken, dat een professionele aanpak een garantie zou vormen, dat dit soort zaken niet voor zullen komen. Cynisch gedacht zelfs, zou juist een professionele aanpak de meeste gelegenheid kunnen bieden aan mensen met kwade ideeën.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 mrt. 2022 - 15:01

[ een gedroomde kans] Intriest, maar niet verbazingwekkend.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin12 mrt. 2022 - 13:14

Ik vloek maar binnensmonds, zijn deze mensen dan nergens veilig.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe12 mrt. 2022 - 19:34

Eh nee. Vrouwen zijn ook in vluchtelingenkampen vaak slachtoffer van seksuele uitbuiting. Momenteel zullen ook de mensenhandelaren weer goude tijden beleven.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin13 mrt. 2022 - 15:17

“Eh nee. Vrouwen zijn ook in vluchtelingenkampen vaak slachtoffer van seksuele uitbuiting.” Ongetwijfeld, hier is er nog enigszins zicht op, wordt vrouwen aangeraden de nummerplaat van hun “redders” te fotograferen, ik weet niet hoe goed in kaart wordt gebracht waar deze vrouwen en kinderen zich bevinden. “Momenteel zullen ook de mensenhandelaren weer goude tijden beleven.” Een poos geleden had een telefonisch gesprek met een mw. Van Save the Children als ik me niet vergis, ik vroeg haar hoe groot de pakkans was, ze gaf aan dat de pogingen niet geheel zonder succes waren, ik zal daar wat schrale troost uit putten hoewel ik denk dat gezien de berichten het vies tegenvalt