Joop

Oekraïense tegen Johnson: ‘U komt niet naar Kyiv, omdat u bang bent’

  •    •  
01-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
164 keer bekeken
  •  
johnson
Daria Kaleniuk, oprichter van een Oekraïense anti-fraude-NGO, heeft tijdens een persconferentie van Boris Johnson in Polen het Westen opgeroepen om Oekraïne te beschermen tegen Russische aanvallen vanuit de lucht. Ze hield een bewogen pleidooi voor het instellen van een no-fly-zone.
“Wat is het alternatief, meneer de premier?”, vroeg Kaleniuk aan Johnson, die tijdens haar verhaal instemmend knikte en deed alsof hij aantekeningen maakte. Ze wees op de luchtafweersystemen in Roemenië en Polen waarmee het westen van het Oekraïense luchtruim kan worden verdedigd.
Kaleniuk herinnerde Johnson aan het Boedapest-memorandum uit 1994. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Rusland beloofden destijds om de soevereiniteit van Oekraïne te respecteren.
“U bent nu in Polen, maar u komt niet naar Kyiv, premier”, zei Kaleniuk. “U komt niet naar Lviv. Omdat u bang bent. Omdat de NAVO niet bereid is om Oekraïne te verdedigen. De NAVO is bang voor de Derde Wereldoorlog, maar die is al begonnen.”
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

Cam Millo
Cam Millo2 mrt. 2022 - 12:13

De NAVO is bang voor de Derde Wereldoorlog, maar die is al begonnen.” Die derde wereldoorlog is ondanks alles nog niet begonnen. Die begint als deze mevrouw haar zin krijgt. Dus BoJo, snel vergeten deze tirade van die dame

Mostafa
Mostafa2 mrt. 2022 - 7:52

Hij is niet bang maar hij is verstandig en dat snapt de journalist niet.

Uw Psychiator
Uw Psychiator1 mrt. 2022 - 19:40

"De Derde Wereldoorlog is al begonnen". "We zijn al midden in de Derde Wereldoorlog". Ik geloof geen sikkepit van zulke tropen. Maar ze doen het kennelijk bijzonder goed in 'de media'. De overdrijving in de 'overdrive', de acceleratie en de uitvergroting tot en mét, dat zijn ziektebeelden van onze tijd. "Dit is mijn oordeel, en daarmee zult U het moeten doen", aldus een veelbekeken jurist van de televisie. Ach, TV en smartphone; ze maken ons almaar dommer en meer naïef; en dus uitermate kwetsbaar voor de uitingen en manipulaties van hedendaagse idioten van allerlei kunne. Angst, opwinding, hysterie, neurose, ophef, dronkenschap, en ten slotte heftig handgemeen en arrestatie; die zie je overal. Met evenveel validiteit zeg ik: de Derde Wereldoorlog, die ligt al lang achter ons. Het is thans zaak om de algemene consumptiedrift, het totaal ontremde kapitalisme, de verslavingen aan 'de middelen', aan onbeteugelde seks, het verordonneren van bezorging van ongezond eten aan huis, en het eigen menszijn opofferen aan de verfestivallisering alom te lijf te gaan. Corona mag dan schijnbaar voorbij zijn, de collectieve psychoses zijn nog bij ons. Mijn adviezen: koop eens één week niets, behalve eten, toiletbenodigdheden, en enige flessen medicinaal verantwoorde alcoholische drank (onder het adagium: 'Niet Meer Drinken Dan Strikt Nodig Is") Zet de televisie uit, gedurende zeven dagen. Houd je vrij van elke vorm van overprikkeling. Flikker die smartphone het raam uit, 'voor de eerlijke vinder' - en mocht die ongelukkige dat ding alsnog aan je terug willen geven, dan schenk je hem of haar koffie met een koekje of wijn; en je zegt: hou het maar, het is in liefde gegeven. Wat is een geestelijke ziekte? Kort en bondig: "verdomd, door Corona mag de Zwarte Cross niet doorgaan!". Tja. De patiënt heeft zichzelf ongetwijfeld thuis nog erger bezat dan dat hij bij dat "evenement" toch al gedaan zou hebben. En in de ontwenningskliniek schrijft hij boze berichtjes voor htpps://joop.bnnvara.nl om zijn misnoegen kenbaar te maken. Een verhaal van onze tijd, een verhaal van alle tijden.

Herr Vorragend
Herr Vorragend1 mrt. 2022 - 18:27

" De NAVO is bang voor de Derde Wereldoorlog, maar die is al begonnen.” Nee die is zeker nog niet begonnen! Die begint zeker wel als of de Navo boots on the ground zet in Ukraïne, of wanneer Rusland een Navo-lid aanvalt. Het enige dat we kunnen doen is Rusland economisch aanpakken. Dat is gewoon de realiteit.

1 Reactie
JanB2
JanB22 mrt. 2022 - 7:57

Hear! Meer zit er helaas niet in. Niemand met enige hersens gunt Putin ook maar enig succes in deze operatie, maar er zijn grenzen aan wat je voor je verantwoording kunt nemen met een mogelijke gek aan de atoomknop.

Keus2
Keus21 mrt. 2022 - 18:09

Wat een in en intrieste aldi achtige framing weer : Staat Jesse Kalver al in de frontlinie? En je moet wel een complete hersenkronkel hebben om opeens supporter van de NAVO te worden in dit conflict. Diezelfde NAVO die altijd geframed werd als neo-liberale westerse satan?

Hernandez
Hernandez1 mrt. 2022 - 17:49

Beetje gratuit van die journalist, wat moet de Britse PM nou in een oorlogsgebied doen? Ik bedoel, mooi hoor zo'n 'krachtig' 'kijk mij eens moedige vragen stellen' statement maar ik vind het allemaal wat te makkelijk.

4 Reacties
MG1968
MG19681 mrt. 2022 - 18:21

@Hernandez Ze stelde die vragen niet 'krachtig' of 'kijk mij eens moedig vragen stellen' Het straalde emotionele betrokkenheid uit, en onmacht. Haar daar beoordelen als journalist die wil scoren, dat vind ik dan wel weer makkelijk.

Hernandez
Hernandez1 mrt. 2022 - 19:38

@MG1968 'Haar daar beoordelen als journalist die wil scoren, dat vind ik dan wel weer makkelijk.' Als journalist zou ze beter moeten weten, wat moet een staatshoofd nou in een levensgevaarlijk gebied? En natuurlijk is Johnson bang, iedereen in dat gebied is bang. Het zou gekker zijn als Johnson zou zeggen: ik ben niet bang. En scoren, dat is denk ik niet helemaal het juist woord; maar ik vind het onnodig om een dergelijk statement te moeten maken.

gimli55
gimli551 mrt. 2022 - 21:50

Zonder de direct verstuurde wapens van Johnson was Poetin direct doorgestoten tot Kyiv, ik heb naar een interview met Roel Pieper zitten kijken, die oud directeur van Philips en in Oekraïne woont, wat een veel genuanceerder gesprek was, met veel meer inhoud dan de onterechte verwijten van deze journalist.

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 mrt. 2022 - 8:43

Een journalist is ook een mens, zelfs op de eerste plaats mag ik hopen!

Piet18
Piet181 mrt. 2022 - 16:40

‘U komt niet naar Kyiv, omdat u bang bent’ Dat haal je de koekoek. En dan gaat het niet alleen om Johnson. We hebben de ''helden'' toch allemaal al op een veilig moment/plaats langs zien komen. En vervolgens alleen maar gratis extra wapentuig het oorlogsgebied insturen, daar blijft het wel bij. Om zo de slachting nog wat langer te rekken. Want zo moeten winnen tegen de Russische overmacht zit er echt niet in. Mevrouw Daria Kaleniuk, oprichter van een Oekraïense anti-fraude-NGO, kan alleen maar hopen dat de witte vlag snel gehesen gaat als het haar werkelijk te doen is om de veiligheid van vrouwen en kinderen.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen1 mrt. 2022 - 15:31

Ik proef geen persoonlijk verwijt in haar vraag, wel wanhoop. Boris is nu in Estland, hij kreeg zojuist dezelfde vraag van een journalist die ook naar dit incident verwijst. Hij legt het wel duidelijk uit: een no-fly-zone betekent dat je ook bereid moet zijn om Russische toestellen die dat negeren neer te halen, dan zit je meteen met een direct conflict tussen de Navo en Rusland. O, that way madness lies. Het is pijnlijk voor die mevrouw, maar ik denk dat de Navo niet bereid is om Oekraïne direct te helpen, ook niet als dat betekent dat Poetin het hele land bezet.

1 Reactie
gimli55
gimli551 mrt. 2022 - 16:08

Ik zit net naar een interview van Roel Pieper te kijken, en die merkt op dat zonder de wapens van Johnson, Poetin Oekraïne simpel had ingenomen. Goed genuanceerd en evenwichtig gesprek.

Erik B2
Erik B21 mrt. 2022 - 14:11

"Omdat de NAVO niet bereid is om Oekraïne te verdedigen" Ik denk dat het eerder is dat geen enkele bevolking bereid is naar het front te gaan en Oekraine te verdedigen. Protesteren is leuk en aardig, maar ik zie die mensen niet naar het front gaan en hun leven op te offeren voor Oekraine.

6 Reacties
MG1968
MG19681 mrt. 2022 - 14:39

@ErikB Nou niet doen alsof jij omdat je je niet te werk wilt stellen als putjesschepper geen mening mag hebben over de wenselijkheid van een de riolering. We hebben nou eenmaal de samenleving zo ingeregeld dat niet iedereen alles hoeft te doen maar we hebben hem wel zo vormgegeven dat al die waarden hun plaats hebben in het systeem, ook onze verdediging. Wat achteraf te betreuren valt is dat we tegen sommige bedreigde landen hebben gezegd dat ze geen deel uit mogen maken van dat systeem.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde1 mrt. 2022 - 14:55

Het gaat niet alleen om Oekraïne, er staat veel meer op het spel. Het is niet voor niets dat oost Europese landen ons waarschuwden voor het Russische imperialisme, van een steeds meer naar het westen trekkend Rusland. We hebben eerdere invallen in Georgië en Oekraïne over onze kant laten gaan omdat we dachten dat Poetins machtshonger dan gestild zou zijn. Dat bleek een fatale misrekening te zijn. Dat besef dringt nu tot iedereen door. Het is niet voor niets dat een groeiend aantal Europeanen voor militair ingrijpen is. Of we dat moeten doen is een tweede maar het geeft wel aan dat we bereid zijn tot meer dan toekijken. Bovendien kun je die dreiging om in te grijpen stellen tegenover Poetins dreiging met kernwapens. Als hij ons daarmee bang wil maken om in Oekraïne ongestoord zijn gang te gaan kan hij een koekje van eigen deeg verwachten.

Erik B2
Erik B21 mrt. 2022 - 15:58

MG1968/MartinvanderLinde ik denk dat jullie mijn punt niet begrijpen. Dit heeft niets te maken met hoe reeel de dreiging is of dat je geen mening mag hebben. Er is geen animo onder de bevolking om te gaan vechten voor Oekraine. Onze landen gaan niet levens opofferen voor Oekraine. Hoe fout het ook is wat er momenteel gebeurd. Het moment dat wij zakken met lichamen zien van onze jongeren die dood terugkomen, is het moment dat wij stoppen met oorlogvoeren. geld en middelen sturen is 1 ding, maar 100.000+ soldaten sturen is een ander iets.

badgast
badgast1 mrt. 2022 - 16:25

First they came for the socialists, and I did not speak out— Because I was not a socialist. Then they came for the trade unionists, and I did not speak out— Because I was not a trade unionist. Then they came for the Jews, and I did not speak out— Because I was not a Jew. Then they came for me—and there was no one left to speak for me.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde1 mrt. 2022 - 18:00

Erik, het ministerie van defensie heeft een groot aantal vragen gehad wat de gevolgen zouden zijn voor mensen die er wel willen gaan vechten. Hoewel daar nog geen duidelijk antwoord op is gegeven zeggen meerdere deskundigen dat zoiets waarschijnlijk wordt toegestaan. In de Baltische Staten is wel officieel toestemming gegeven. De mensen die voor militaire deelname zijn weten dat dat betekent dat ook onze jongens, misschien zij zelf wel, daar heen gaan. Maar ik snap je punt.

JanB2
JanB22 mrt. 2022 - 8:07

Het is niet voor niets dat een groeiend aantal Europeanen voor militair ingrijpen is. Helaas wel. Idioten genoeg. Dat NAVO lidmaatschap van de Oekraine had nooit op de agenda moeten komen. Dan was dit niet gebeurd. Nu staat de NAVO feitelijk schaakmat en rest alleen toekijken hoe een land door een andere idioot aan puin geschoten gaat worden. Althans ik hoop dat het bij toekijken blijft. Ingrijpen is bloedlink. Alleen zien de idioten hier in Europa dat niet. Doe denken dat er leven is na een nucleair conflict. Beetje Reagans winable nuclear war gedachte. "The only way to win World War III is to prevent it" Dwight Eisenhower* * feitelijk John von Neumann citerend.