Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Oekraïens passagiersvliegtuig werd neergehaald door Iraanse raketten'

  •  
09-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
257 keer bekeken
  •  
Ukraine International Airlines B738, UR-PSR, TLV
Het hoofd van de Iraanse luchtvaartautoriteit Ali Abedzadeh heeft tijdens een persconferentie ontkent dat Iraanse raketten het Oekraïense vliegtuig vlakbij Teheran hebben neergeschoten. Zowel de inlichtingendiensten van de Verenigde Staten als van Canada claimen dat dat de vlucht is neergehaald.
Abedzadeh roept beide landen op om de informatie vrij te geven waar zij deze beschuldiging op baseren. Canada en de VS zijn uitgenodigd om deel te nemen aan het onderzoek van de crash.
Graham Braithwaite, hoogleraar veiligheid en ongevallenonderzoek aan de universiteit van Cranfield, zegt in the the Guardian dat de manier waarop Iran met de crashlocatie omgaat, inclusief de mogelijke verwijdering van bewijsmateriaal, “ernstige zorgen over de integriteit van het onderzoek” oproepen.
Op foto’s die zijn genomen op de dag van de ramp, zou te zien zijn dat er bulldozers werden gebruikt om grotere stukken puin te verplaatsen. Iraanse media hebben ook verschillende foto’s en video’s gepubliceerd van de crash en persoonlijke bezittingen die er lagen.
“Als de recorders beschadigd zijn [zoals de Iraniërs hebben gezegd] dan kan alleen het forensische bewijs op de locatie je nog vertellen wat er is gebeurd.”
Het is onduidelijk of het verwijderen van het puin werd gedaan in overeenstemming met de onderzoeksprocedures die het bewijsmateriaal waarborgen.
De Canadese premier Justin Trudeau en de Britse premier Boris Johnson spreken net als Trump van een “mogelijk onopzettelijke” daad.
Ondanks dat er geen Amerikaanse passagiers aan boord waren, heeft de VS ook een uitnodiging voor deelname aan het onderzoek gekregen omdat het neergestorte toestel een product is van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing. Iran heeft woensdag een Oekraïens vliegtuig neergeschoten met twee Russische raketten, zegt een Amerikaanse functionaris volgens CNN. De New York Times heeft een video gepubliceerd waarop de inslag van een raket op het vliegtuig te zien en te horen zou zijn.
Functionarissen van het Pentagon, Amerikaanse en Iraakse inlichtingendiensten wijzen op foto’s die circuleren op social media. Daarop zouden brokstukken van raketten te zien zijn. Onderzoekscollectief Bellingcat kan de beelden niet verifiëren.
De Amerikaanse bronnen vermoeden dat het vliegtuig per ongeluk is geraakt. Volgens hen was de Iraanse afweerinstallatie actief nadat de raketten werden afgevuurd richting militaire doelwitten in Irak. Die aanval diende als vergelding voor het doden van de Iraanse generaal Soleimani door de Amerikanen.
Het vliegtuig van Ukraine International Airlines verongelukte woensdag bij Teheran. Geen van de 176 mensen aan boord overleefde de ramp. Volgens de minister van Buitenlandse zaken van Oekraïne kwamen er 82 Iraniërs, 63 Canadezen 11 Oekraïners, 10 Zweden, 4 Afghanen, 3 Duitsers en 3 Britten om het leven.
President Trump heeft laten weten dat hij vermoedt dat de crash het gevolg is van menselijk handelen. “Iemand kan een fout hebben gemaakt.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.