Joop

'Oekraïens leger schond humanitair recht en bracht levens eigen burgers in gevaar'

  •  
04-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1384 keer bekeken
  •  
ANP-452602290

Het Oekraïens leger schendt het humanitaire recht door vanuit bewoonde gebieden het Russische invasieleger te beschieten. Op die manier worden bij aanvallen van het bezettingsleger de levens van Oekraïense burgers in gevaar gebracht. Dat oordeelt Amnesty International, die daar direct ook bij vermeldt dat het geen excuus is voor de Russische agressie.

Amnesty-onderzoekers inspecteerden tussen april en juli van dit jaar Russische aanvallen in de regio’s Charkov, de Donbas en Mykolajev. Daarbij werden inslagplekken onderzocht, werd er gesproken met overlevenden en getuigen en werden er onder meer satellietbeelden geanalyseerd. Amnesty zegt een patroon te hebben gedocumenteerd ‘van Oekraïense strijdkrachten die burgers in gevaar brengen en de oorlogswetten overtreden wanneer ze opereren in bevolkte gebieden.’ 

Volgens de mensenrechtenorganisatie waren er voor de bases in woonwijken, scholen en ziekenhuizen alternatieven beschikbaar waarbij geen burgerlevens op het spel werden gezet. Ook zou aan burgers niet zijn gevraagd te evacueren. ‘Het feit dat het land zich moest verdedigen, ontslaat het Oekraïense leger niet van de verplichting het internationaal humanitair recht te respecteren,’ aldus Agnès Callamard, secretaris-generaal van Amnesty. 

Dat het Oekraïense leger de rechten van de eigen burgers schond, neemt niet weg dat Rusland zich schuldig maakte aan oorlogsmisdaden. Daarover schrijft Amnesty:

Veel van de Russische aanvallen die Amnesty de afgelopen maanden documenteerde, werden uitgevoerd met willekeurige wapens, waaronder internationaal verboden clustermunitie, of met andere explosieve wapens met een groot gebiedseffect. […] Het feit dat het Oekraïense leger besloot om militaire objecten binnen bevolkte gebieden te plaatsen, rechtvaardigt op geen enkele manier willekeurige Russische aanvallen. 

Amnesty eist van Oekraïne dat het eigen leger onmiddellijk ‘haar troepen uit de buurt van bevolkte gebieden plaatst, of ze moet burgers evacueren uit gebieden waar het leger actief is. Legers mogen ziekenhuizen nooit gebruiken om oorlog te voeren en mogen alleen scholen of woningen gebruiken als laatste redmiddel als er geen haalbare alternatieven zijn.’

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

Abdu
Abdu5 aug. 2022 - 7:12

Van de meeste reacties hieronder is te zien als de oekrainse regime gaat klagen dat hun burgers hen dwarszitten in oorlog tegen de russen, zullen zij in westen breed steun vinden! Zo lijkt het ware conflict in oekraine en vrede in het westen te zijn.

Beisser
Beisser4 aug. 2022 - 19:31

Stom! stom! stom!

3 Reacties
Beisser
Beisser4 aug. 2022 - 21:01

Ongeloofelijk, onvoorstelbaar stom, want: Amnesty geeft met het publiceren van dit rapport de Russen een argument om alle burgerdoelen die ze in het verleden beschoten of gebombardeerd hebben als “militair doel” aan te merken met ‘Zie je wel,we hebben het steeds gezegd er zaten Oekraïnse militairen en nu heeft Amnesty International het zelf onderzocht en bevestigd’. En tegelijkertijd is het een vrijbrief om met hetzelfde argument nog een tandje bij te zetten met hun de tactiek van de verbrande aarde, wat nog ontelbaar veel meer onschuldige burgers het leven gaat kosten en van Oekraïne één grote ruïne gaat maken. En reken maar dat de Russen deze kans niet laten liggen en ook op propagandagebied tot de laatste druppel zullen uitmelken om de reputatie van Oekraïne kapot te maken. Daarom nogmaals: Stom! Stom! Stom!

Olav Meijer
Olav Meijer5 aug. 2022 - 8:27

@ Beisser: Ik vrees dat je gelijk hebt. Hoewel het goed is te beseffen dat bij oorlogssituaties geen van de strijdende partijen ontkomen aan bepaalde schendingen van oorlogs- en humanitair recht. Het is te vergelijken met Palestina: de Israëlische bezetting van gebieden is de primaire oorzaak van daaruit voortvloeiende ellende.

Beisser
Beisser5 aug. 2022 - 20:01

@Olav, Ben het helemaal met je eens. Ik denk zelfs dat de verdedigende partij er soms niet aan ontkomt. Het is een keuze uit twee kwaden, als het al een keuze is: Vanuit een verscholen positie terugvechten of kansloos vernietigd worden, samen met de aanwezige burgers. Dat er dan burgerslachtoffers vallen is heel erg natuurlijk, maar onvermijdelijk. 'collateral damage wordt dat wel genoemd.

∆
4 aug. 2022 - 16:59

Amnesty doet zo goed mogelijk onpartijdig haar werk. Het Oekraïense leger moet uiteraard beheerst reageren op de ongeprovoceerde militaire inval. Bloedbaden in dorpen zoals Bucha. Verkrachtingen op vrouwen en mannen, jong en oud. Plunderingen op staal en kunstmest. Roof en vernietiging van graanvoorraden en -velden. Raketbeschietingen op drukbezochte winkelcentra. Enzovoort, enzovoort,.. Natuurlijk geen excuus om regels te overtreden. Maar de misdadige ongenode Russische 'gasten' maken het niet makkelijk voor de Oekraïeners.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 aug. 2022 - 11:46

Het lijkt mij niet zo eenvoudig bewoond gebied te vermijden. Het eerst evacueren van burgers is ook niet altijd mogelijk. Als er gewacht moet worden tot iedereen weg is kunnen de steden ook niet worden verdedigd.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin6 aug. 2022 - 16:00

Inderdaad Danielle!

Jopie666
Jopie6664 aug. 2022 - 11:05

Het valt mij nog nog mee, dat Oekraïne nog levend Russische krijgsgevangenen maakt. Een ander land had elke Rus gewoon doodgeschoten. Als een invasie macht al plunderd, moordend en je land compleet vernietigd.

1 Reactie
r v b
r v b4 aug. 2022 - 11:41

Gelukkig zijn er nog mensen die niet moorddadig zijn. Maar landen zijn inderdaad wel vaak gevaarlijk gewelddadig, met name als ze toegang hebben tot een leger.

itsme3
itsme34 aug. 2022 - 9:59

Het verbaast me altijd in wat voor droomwereld Amnesty International leeft. Het wordt eens tijd dat ze met beidde benen op de grond gaan staan.

EenMening3
EenMening34 aug. 2022 - 9:50

Amnesty lijkt in te willen zetten op appeasement maar schaart zich daarmee aan de zijde van de Putinversteher.

Miss Piggy
Miss Piggy4 aug. 2022 - 7:38

Ik heb zo het gevoel dat er niet heel veel naar Amnesty geluisterd zal worden in deze. Oekraïne heeft te maken met een vijand die werkelijk alle oorlogsregels aan z'n laars lapt. Het is verschrikkelijk, maar het Oekraïense leger heeft zelf vaak niet de luxe om strikt deze regels na te leven.

3 Reacties
Doomsdayshaman
Doomsdayshaman4 aug. 2022 - 9:05

Beide legers voeren een smerige oorlog. Al jaren vanaf 2014.

Gimli1955
Gimli19554 aug. 2022 - 10:23

Mee eens, wanneer de Russen Oekraïne niet waren binnengevallen, was er geen enkel probleem geweest. Dit komt over als een jijbak, mogelijk terecht, maar dan verwacht ik ook een veroordeling van de Russen, die zijn begonnen met burgerdoelen als bijvoorbeeld scholen en ziekenhuizen te bombarderen. Ik mis ook de VN en andere toezichthouders, die dit tot een eind brengen.

Miss Piggy
Miss Piggy4 aug. 2022 - 11:26

Dat klopt, @Doomsdayshaman. Ik hoor steeds meer geluiden van redelijk valide bronnen dat Oekraïense troepen regelmatig Russen die zich willen overgeven neerschieten. Het bevestigt maar hoe deprimerend en smerig dit conflict is.