Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oegandese journalisten filmen eigen gewelddadige arrestatie

  •  
02-03-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
oeganda
De recente Oegandese verkiezingen zijn opnieuw door de dictator Museveni  – die al 31 jaar regeert  – gewonnen. Als de diepgewortelde angst daar niet voor gezorgd heeft, zijn het wel de problemen met stembiljetten die aanhangers van de oppositie ondervonden. De Oegandese journalist Bahati Remmy trok er dinsdag op uit om verslag te doen van het huisarrest van oppositieleider Kizza Besigye en werd door de autoriteiten hardhandig gearresteerd. Eerder werd bekend gemaakt dat Nederland de grootste investeerder  is van het Afrikaans land, dat het niet zo nauw neemt met democratie of persvrijheid.
De arrestatie is door de cameraploeg van NBS televisie van begin tot eind gefilmd. Remmy bleef verslag doen terwijl een groep agenten haar insluit, trapt, aan haar haren trekt, achtervolgt door een veld, en uiteindelijk arresteert. De oppositie mocht op de zelfde behandeling rekenen en de leider werd een paar dagen na de verkiezingen onder huisarrest geplaatst.
Afgelopen week werd bekend gemaakt dat Nederland de grootste investeerder is in het Afrikaans land. Nederlandse investeerders hebben voor 4,35 miljard euro aan bezittingen, wat de helft van alle buitenlandse investeringen is. Door het belastingverdrag dat in 2004 gesloten is, weten investeerders wereldwijd dat investeren via Nederland de beste route is.
Volgens internationale ontwikkelingshulporganiatie Actionaid is de investering van Nederland een ramp voor Oeganda.  Het land zelf loopt tientallen miljoenen euro’s aan belastinginkomsten mis omdat het verdrag haar verbiedt belasting te heffen op dividend dat het land uitgaat.
Op de  Huffington Post is een uitgebreid artikel te lezen over de arrestatie van de journalisten en de verkiezingen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.