Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oceaanoppervlak bereikt recordtemperatuur, voorbode voor nog veel extremer weer dan afgelopen jaren te zien was

  •  
08-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
19439 keer bekeken
  •  
ANP-459283036

De temperatuur van het wateroppervlak van de wereldoceanen heeft een recordhoogte bereikt sinds dit per satelliet wordt bijgehouden. Dat blijkt uit onderzoek op basis van gegevens van de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (Noaa). De verhoogde watertemperatuur leidt over de gehele wereld tot hittegolven op zee.

Sinds begin april is de gemiddelde temperatuur aan het wateroppervlak 21,1 graden Celsius. Daarmee is het vorige warmterecord van 21 graden uit 2016 verbroken. En de huidige opwarming lijkt ook niet bepaald een eindstation te zijn, waarschuwt professor Matthew England, klimaatwetenschapper aan de Universiteit van New South Wales. Volgens hem laat het opwarmingstraject zien dat de temperatuur de komende jaren nog fors zal stijgen.

De afgelopen drie jaar zorgde La Niña, een langdurige periode van relatieve koude, ervoor dat de zeewatertemperaturen in de Stille Oceaan nabij de evenaar werden getemperd. De huidige warmte wijst er volgens de onderzoekers op dat er later dit jaar een periode van tegenhanger El Niño aanbreekt, wat risico’s op extreme weersomstandigheden wereldwijd vergroot, waaronder nieuwe hitterecords. De afgelopen jaren liep de hitte overal ter wereld al zo hoog op – van Californië tot aan Zuid-Europa en van het poolgebied tot aan Australië – dat dit tot extreme droogte en bijna onblusbare bosbranden leidde.

Volgens Mike PcPhaden, onderzoeker bij Noaa, werden de gevolgen van de klimaatcrisis de afgelopen paar jaar wat verbloemd door het koelende effect van La Niña, maar is dat nu voorbij: “Waarschijnlijk krijgen we het alarmsignaal van de klimaatcrisis nu echt luid en duidelijk door.”

De gegevens waar Noaa zich op baseert zijn grotendeels afkomstig van satellietwaarnemingen die worden geverifieerd met metingen van schepen en boeien. Meer dan 90 procent van de warmtetoename wordt veroorzaakt door de uitstoot van broeikasgassen en door ontbossing.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.