Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oceaan vol plastic nepvoedsel

  •  
08-11-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
hawaii300.png
Student op Hawaii toont wat ze aantreft in de magen van dode vogels. De oogst van een uur op het strand lopen.
De wegwerpmaatschappij eist een hoge tol die we slechts zelden te zien krijgen. Op de oceanen drijven gigantische velden onafbreekbaar plastic. Dieren denken dat het voedsel is. Met fatale gevolgen. Een fragment uit het BBC programma Hawaii – Message in the waves.
Student: Ik heb deze middag ongeveer een uur rondgelopen en al het plastic uit de dode albatros-kuikens gehaald en uit braakballen. Ik heb het gesorteerd en hier uitgelegd. De visuitrusting verwacht je natuurlijk, lijnen en dobbers. Als je geen visser bent denk je misschien dat het jouw schuld niet is. Laat ik beginnen met de rokers, dit zijn de aanstekers. Als je golfer bent, dit zijn de golfballen. De rollertjes van deodorant. Kinderspeelgoed. Kammen, jusdoppen, prittstiften, Printpatronen, bijna net zo groot als de nek van albatrossen. Verbazingwekkend dat ze die naar binnen weten te werken. Pennen, tandenstokers, deurknoppen, lippenbalsem. Elk stuk dat je hier ziet is gevonden in de albatroskolonie en komt uit een albatros. Het is niet aangespoeld. Het is hier niet neergegooid, het is hier binnen in een vogel gekomen. Ik denk niet dat mensen zich realiseren wat de gevolgen zijn. Wij hebben dit gedaan. Allemaal samen. Het is vreselijk.
Parkwachter: De wegwerpmaatschappij mag dan winstgevend zijn, het is een probleem voor iedereen. Het vinden van een oplossing raakt alle aspecten van de maatschappij. De oceaan gaat dit spul uiteindelijk uitspuwen maar we moeten stoppen met het er in te gooien.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.