Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Occupy wereldwijd van straat geveegd

  •  
16-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
FranceLaDefence.jpg
In Nederland voeren met name VVD-fracties de druk op ... Franse politie deelt charges uit om demonstranten weg te krijgen
In New York, Parijs en Londen hebben de autoriteiten en ondernemers genoeg van de Occupy-demonstranten. In Frankrijk en Amerika worden de antikapitalistische betogers door de politie verzocht te vertrekken en hun tenten mee te nemen. In Londen overweegt het gemeentebestuur hetzelfde te doen.
In de Amerikaanse staat Californië begon de opruiming al maandagochtend. De volgende dag waren ook de occupy’er op Wallstreet aan de beurt, maar die mochten van de rechter later op de dag weer terugkeren. In Parijs ontmantelde de politie dinsdagavond het tentenkamp in het zakendistrict La Défense. Volgens de autoriteiten verliep de ontruiming zonder incidenten, maar op de beelden is duidelijk te zien dat demonstranten zich hevig verzetten en de politie charges moest uitdelen.
In Nederland staan de tentenkampen nog overeind, maar op gemeentebesturen wordt inmiddels al druk gediscussieerd over het opdoeken van de demonstraties, schrijft de Volkskrant. In Amsterdam heeft de ondernemersvereniging al aangekondigd naar de rechter te stappen als de occupy’ers voor begin december niet zijn vertrokken.
Het verwijderen van de Occupy kampementen leeft vooral bij VVD-fracties. In Arnhem maken raadsleden zich druk over het plantsoen dat wordt vernield terwijl in Eindhoven leden menen dat het niet alleen om een demonstratie, maar ook om een evenement gaat en betogers om die reden moeten opdraaien voor de kosten. In Nijmegen hebben betogers het minst last van tegenstand. Zij hebben het historische Valkhofpark als ruimte gekregen om voor ‘onbepaalde tijd’ actie te voeren.
Het stadsbestuur in Londen probeert inmiddels via de rechter de betogers bij St. Paul’s Cathedral in het financiële hart van de Britse hoofdstad, weg te krijgen. Die vond echter dat de gemeente eerst zelf moest proberen er met de betogers uit te komen.
De Pers: Steden ruimen tenten Occupy op Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.