Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Occupy-betogers in Amsterdam en Rotterdam de straat op

  •  
20-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
occupy_300.jpg
Zo'n 500 mensen trekken van het Beursplein naar De Nederlandsche Bank; Kleine 100 in Rotterdam de straat op
In Amsterdam en Rotterdam zijn de Occupy-betogers de straat op gegaan. Ook in Den Haag, Groningen, Winschoten en Nijmegen zijn bijeenkomsten gepland.
Dat meldt het AD. Rond twee uur uur vertrokken zo’n 500 mensen van het Amsterdamse Beursplein naar De Nederlandsche Bank, ‘die onze belastingcenten weggeeft aan Griekenland’, zei één van de initiatiefneemsters. Betogers liepen met spandoeken waarop teksten stonden als ‘bankiers zijn rukkers’ en ‘alleen samen delen zal de wereld redden’. Een groep demonstranten scandeerde: ‘wij gaan de crisis niet betalen’. Ook in Den Haag, Groningen, Winschoten en Nijmegen zijn bijeenkomsten gepland.
RTEmagicC_AcXP0nJCMAARk3g.jpg
Het Beursplein in Amsterdam wordt bijna te klein voor de Amsterdamse Occupy beweging. Donderdagochtend werd het kamp op een nette manier geordend zodat er meer ruimte overblijft voor publiek dat overdag langskomt. In het begin stonden er nog 20 tenten, maar inmiddels zijn meer dan 100 tenten geteld.
We willen de uitstraling van een transparant actiekamp en niet van een festivalterrein waar alles kriskras door elkaar staat”, aldus een woordvoerder van Occupy Amsterdam.
Ook wordt de openbare legertent afgebroken en vervangen door een lichtgekleurd exemplaar ‘zodat we elkaar tijdens de discussies weer kunnen zien’, aldus de initiatiefnemer van de operatie. Van de demonstratie is een livestream. Later op de dag zullen waarschijnlijk weer nieuwe beelden beschikbaar zijn.
Update vrijdag 11.48 uur:
VVD Amsterdam wil dat het tentenkamp op het Beursplein wordt opgeruimd. Fractievoorzitter Robert Flos zei in Vandaag de Dag dat hij het tentenkamp in de loop van volgende week, als de herfstvakantie voorbij is, weg wil hebben. Flos vindt dat burgemeester Eberhard van der Laan met de demonstranten in gesprek moet gaan.
Het lijkt me dat er aan het demonstreren een einde moet komen, ik vind niet dat we een antiglobalistische minicamping op het plein moeten hebben.”

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.