Joop

Obama: VS voor einde 2011 weg uit Irak

  •    •  
21-10-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
obama_300_05.jpg
President lost belangrijke verkiezingsbelofte in 
President Obama heeft verklaard dat hij alle Amerikaanse troepen voor het einde van het jaar wil terugtrekken.
NRC Handelsblad schrijft:
Obama heeft de Iraakse regering via een videoconferentie op de hoogte gebracht van zijn besluit. Het is de bedoeling dat er geen troepen achter zullen blijven in Irak. Dit terwijl er eerder nog van een paar duizend militairen of trainers werd uitgegaan. (…) Op dit moment zijn er nog 47.000 Amerikaanse militairen in Irak, onder wie vooral militaire trainers.
De Amerikaanse aanwezigheid in Irak heeft negen jaar geduurd. Het plan om nog duizenden militairen in het land te laten werd ingetrokken omdat Irak de juridische immuniteit van de troepen niet wilde garanderen.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

tm2000
tm200021 okt. 2011 - 17:46

Hmm... nu ze weten dat ze van de nieuwe regering in Libië ook voldoende olie zullen ontvangen. Of is dat puur toeval. Het zou fijn zijn als die jonge gasten bij thuiskomst niet enkel een warm onhaal krijgen, maar ook de nodige psychische bijstand.

denmol
denmol21 okt. 2011 - 17:46

Weg uit Irak? Dus na 2011 is er geen enkele Amerikaanse soldaat in Irak en dat moet ik geloven?, nou ik dacht het niet.

JoopSchouten
JoopSchouten21 okt. 2011 - 17:46

De werkeloosheid in de VS zal nu nog meer toenemen... ...En daar op straat vliegen de kogels ze weer om de oren.

pietdevries2
pietdevries221 okt. 2011 - 17:46

Niet alleen blijven er VS militaire trainers, en duizenden VS 'privé' bewakers achter, ik geloof er niets van dat de 11 of zo grote militaire bases die de VS in Irak hebben gebouwd ontruimd zullen worden. Deze bases lijken op middeleeuwse forten, zonder het nadeel dat ze door langdurig beleg veroverd kunnen worden, er zijn landingsbanen voor vrachtvliegtuigen binnenin. Onze media zijn of weer niet op de hoogte, of liegen ons weer vrolijk voor, vrees ik.

Mashti
Mashti21 okt. 2011 - 17:46

Hoe krijg je de grootste campagnekas voor de verkiezingen? Met mooie praatjes in de voorkamers en goede deals in de achterkamertjes.

FritsGuevara
FritsGuevara21 okt. 2011 - 17:46

Er is al enkele malen eerder zo'n belofte en deadline geweest voor terugtrekking uit Irak. Ik geloof het inmiddels niet meer, en de enige reden die er nog kan zijn voor Obama om dit te zeggen is om de wind uit de zeilen te nemen van de liberale Ron Paul die alle oorlogen van de VS wil stoppen, en die een geduchte concurrent van Obama zou kunnen worden bij de volgende verkiezingen.

[verwijderd]
[verwijderd]21 okt. 2011 - 17:46

Wellicht kan de nobelprijswinnaar van de vrede de Iraniers bevrijden.

2 Reacties
JandeBoer2
JandeBoer221 okt. 2011 - 17:46

Er worden veel meer Chinezen onderdrukt (en bovendien is dat land economisch veel interessanter) Ten aanval!

Waterbeer
Waterbeer21 okt. 2011 - 17:46

ben je helemaal besodemieterd hoeveel bloed wil je nog zien vloeien?

rgeurtsen
rgeurtsen21 okt. 2011 - 17:46

Een leugen die politiek kan en geaccepteerd zal worden. Wat overblijft in irak zijn meer dan honderduizend mercenaries... - huursoldaten die hun salaris krijgen van de bedrijven die de laatste vijftien jaar het grootste belang hebben bij oorlog en de manier waarop oorlogen worden beëindigd.

1 Reactie
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort21 okt. 2011 - 17:46

Oorlog anno 2011: de boel outsourcen, zodat je op technische details je verkiezingsbelofte kan inlossen. Ik geef het je wel Rob, maar nog steeds: jeetje wat is het mooi hoe Obama zijn beloftes wel nakomt. Ondanks Irak en Afghanistan gekregen te hebben, ondanks de olieramp, ondanks de subrpime crisis, ondanks de eurocrisis, ondanks het PR schandaal van Wikileaks. Je kunt het oneens zijn met de VS, maar DOE het maar, dwars door dit alles heen. Let ook even op Obama toen hij verkozen werd, en Obama nu: 3x zo grijs, 4x zo moe, 5x zoveel rimpels.