Tussen 20.000 en ruim 30.000 IS-vechters ... Obama kondigt systematische luchtaanvallen aan op Syrië, stuurt extra militairen naar Irak ... Nederland stelt F16's en tankercapaciteit ter beschikking
De Verenigde Staten zijn van plan om de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) systematisch vanuit de lucht te gaan aanvallen, ook in Syrië. Dat kondigde de Amerikaanse president Barack Obama woensdagnacht aan in een toespraak. En dat wordt een lastige klus want volgens inlichtingendienst CIA heeft IS inmiddels tussen de twintig- en dertigduizend leden in Irak en Syrië, zo vertelde de dienst zelf aan CNN. Eerder werd rekening gehouden met tienduizend IS-strijders. Obama’s missie moet aan dat aantal dus een eind maken.
De reden voor de sterke toename van IS-strijders wordt toegeschreven aan overwinningen op het slagveld en het uitroepen van een kalifaat, aldus de CIA. Ook maakte de militie gebruik van extra informatiebronnen. Obama strategie om IS aan te pakken onthulde hij in een speech die live op televisie werd uitgezonden:
Vanavond wil ik spreken over wat de VS met haar vrienden en bondgenoten gaat doen om de terreurbeweging die bekend staat als IS(IL) te vernederen en uiteindelijk te vernietigen.”
Naast uitbreiding van de huidige luchtaanvallen op Irak naar Syrië, stuurt de VS 475 extra militairen naar Irak, waarmee het aantal Amerikaanse soldaten in Irak stijgt tot 1.500.
Obama gaat vier strategische actiepunten uitvoeren:
1. Een systematische campagne van luchtaanvallen. Die krijgen een meer offensief karakter dan tot nu toe en worden zoals gezegd uitgebreid naar Syrië. Obama benadrukte dat deze aanvallen op de jihadisten ‘zonder aarzeling’ zullen worden uitgevoerd. 2. Steun aan Iraakse en Koerdische troepen die op de grond vechten tegen IS, maar ook militaire steun aan niet-extremistische rebellen in Syrië. Obama wil daarnaast gematigde Syrische rebellen opleiden en uitrusten voor de strijd tegen IS. Hij riep het Congres op daarvoor toestemming te geven. De Syrische dictator Assad wordt niet als partner in de strijd tegen IS gezien. 3. De geldkraan naar terroristische groepering als IS dichtdraaien en buitenlandse strijders die zich bij dergelijke organisaties willen aansluiten tegenhouden. 4. Humanitaire hulp aan onschuldige burgers die slachtoffer zijn van IS.
Lees hier een transcriptie van de volledige speech.
Ook Nederland is bereid om IS militair aan te pakken , een Kamermeerderheid sprak zich daartoe woensdagavond uit. Het kabinet houdt ondertussen rekening met het sturen van wapens en straaljagers naar Irak, hoewel nog wordt gewacht op een officieel verzoek van de Amerikanen. Op het lijstje van Nederlandse mogelijkheden staan onder meer F-16’s en tankercapaciteit waarmee vliegtuigen in de lucht van brandstof worden voorzien. Dit melden diverse bronnen in Den Haag.
Het kabinet gaf in het debat aan dat er geen sprake was van gezichtsverlies omdat het niet eerder door de VS werd gevraagd voor deelname aan de kerncoalitie van negen landen tegen IS. Volgens Hennis en Timmermans hadden er ‘letterlijk’ niet meer mensen in het overlegzaaltje gepast en was dat de enige reden dat Nederland buiten de boot viel.