Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Obama voor de rechter vanwege aanval op Libië

  •  
15-06-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Obama_300_01.jpg
Amerikaanse president zou grondwet hebben geschonden door Libië aan te vallen zonder goedkeuring van het Congres
Zowel republikeinen als democraten hebben president Barack Obama vandaag voor de rechter gedaagd. De volksvertegenwoordigers vinden dat Amerika nooit had mogen deelnemen aan de aanval op Libië omdat het Congres daar geen toestemming voor gaf.
CNN meldt dat de actie wordt ondersteund door een groep van tien congresleden, drie democraten en zeven republikeinen. Obama zou de Amerikaanse grondwet hebben geschonden door via internationale organisaties zoals de NAVO en de VN goedkeuring te krijgen voor operatie Odyssey Dawn. Volgens democraat en partijgenoot Kennis Kucinich gaat Obama in tegen een wet die bedoeld is om Amerikaanse burgers te beschermen.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

AE911TRUTH
AE911TRUTH15 jun. 2011 - 19:52

Sinds JFK zijn alle marionetten presidenten bezig met macht en oorlogen. Allemaal wisten zij en hun spindoctors (handlangers) te ontkomen aan tribunalen, waar zij net als alle andere oorlogsmisdadigers voor hadden moeten verschijnen. Bush jr. heeft ook nog eens gedaan aan grove martelingen in Quantanamo Bay, Obama was dan weer stiekem bezig met drone's huizen platgooien in Pakistan en Afghanistan waar men van dacht dat Osama bin Laden er zat. Als Obama en Bush berecht gaan worden nadat de wereld druk op die heksenketel zette kan dat nooit gerechtigheid gaan betekenen voor de slachtoffers en familieleden van gesneuvelde burgers en miliairen. Hun politiek is zo dichtgetimmerd dat zij maar doorlopend onder al hun misdaden kunnen uitkomen.

NNenNN
NNenNN15 jun. 2011 - 19:52

Nu nog voor Afghanistan en Irak en ook de rest van de Amerikaanse oorlogsmisdadigers, namelijk alle presidenten sinds WO2.

[verwijderd]
[verwijderd]15 jun. 2011 - 19:52

Fijn, zulke partijgenoten.

1 Reactie
Clakzimonius
Clakzimonius15 jun. 2011 - 19:52

Dat heeft niets te maken met het zijn van republikein of democraat, het heeft te maken met het negeren van het congres en de grondwet. Die tien personen hebben groot gelijk. De voorwendselen onder welke de VS zijn binnen gevallen zijn vals. Obama en de 'special interests' weten ook wel drommels goed dat het volk en het congres de actie hadden afgekeurd als ze eens oprecht vertelden waarom ze Ghadaffi opeens zo nodig weg moeten hebben. Het gaat zeer zeker niet om humanitaire hulp, of het 'exporteren van democratie', noch het bevrijden van een volk. Laat ik u zeggen dat tegelijkertijd de VS op dit moment drones gebruikt in Saudie Arabië en Jemen om de rebellen aldaar de kop in te drukken. Net als Saddam in 2000 de prijs van olie weer op de dinar wilde baseren, leek het Ghadaffi (en terecht) nu tevens een goed idee. U voelt 'm al aankomen, dat is erg slecht nieuws voor de instandhouding van het petro-dollar spel. Wat lijkt u waarschijnlijker? Het zou hoog tijd worden dat deze figuren verantwoordelijk worden gehouden.

TheoJ2
TheoJ215 jun. 2011 - 19:52

Een president moet toch enige vrijheid van handelen hebben zonder dat congresleden hem met hun interpretatie van de regels voor de voeten lopen.

2 Reacties
FrenkMahon
FrenkMahon15 jun. 2011 - 19:52

Dus volgens U staat de president boven de grondwet. Duidelijk standpunt.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen15 jun. 2011 - 19:52

Dat hangt van de afspraken die je daar in je land voor maakt. In NL hebben we daar de artikel 100 procedure voor, kamer informeren, kamer mag erover stemmen, maar de uitkomst van de stemming is niet bindend, het kabinet mag doen wat het wil. In de VS is een andere afspraak, goedkeuring van het Congres is vereist, tenzij er acuut moet worden opgetreden. Dat was in Libie natuurlijk niet het geval, na wekenlang niet optreden kon er ook nog wel 1/2 dagen bijkomen om met het congres te overleggen.

Leodeondernemer
Leodeondernemer15 jun. 2011 - 19:52

Goeie actie, die Amerikanen zaaien alleem maar dood en verderf in Libië. Wat hebben ze daar toch te zoeken? Olie?

1 Reactie
matrix2
matrix215 jun. 2011 - 19:52

Indirect is het olie. Direct is het de gouden dinar die Ghadaffi wilde invoeren als nieuwe munteenheid om de olie te verrekenen ipv de waardeloze dollar.

FrenkMahon
FrenkMahon15 jun. 2011 - 19:52

Kunnen ze hem gelijk aanklagen voor het gebruik van clustermunitie in Misrata in April.

3 Reacties
rgeurtsen
rgeurtsen15 jun. 2011 - 19:52

Links, bewijzen, etc.... je beschuldiging maakt me nieuwsgierig!

core1122
core112215 jun. 2011 - 19:52

Franck, je praat een beetje veel onzin. Behalve dat je nogal gekleurde niet verifeerbare links aandraagt, is het wat je stelt onuist. Voor de duidelijkheid, de clustermunitie uit Spanje is voor gebruik van mortieren. Deze kunnen dus NIET uit vliegtuigen komen vallen. Als je echt wilt weten van het hoe en waar, check de site van CJ Chivers, een Amerikaanse journalist en wapenexpert. Hij beschrijft heel duidelijk en met foto's het hoe en wat van de clustermunitie die hij vond in Misrata. http://www.cjchivers.com

leeuwenvanj
leeuwenvanj15 jun. 2011 - 19:52

http://aadverbaast.wordpress.com/2011/03/11/olibie/ Leuk of goed stuk over olie en wie er profijt heeft van de olie uit Libie. Laten wij dan gelijk ook een onderzoek doen naar het gebruik van DU in Libie. Daar zullen de burgers, als bewezen is dat het is gebruikt of wordt gebruikt nog jaren lang ernstige problemen mee krijgen.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa15 jun. 2011 - 19:52

Voor dat Obama president werd hoorde ik hem zeggen: ''Ja, niemand is boven de wet, ook de president niet'' het ging over het juridisch vervolging van Bush wegens Irak. Obama werd president en deed niets tegen Bush, nu moet hij terug betalen voor zijn bijdehands uitspraken tegen Bush, want Bush is geen Afro-Amerikaan! Ik vind het optreden van Obama, Frankrijk en England tegen Ghaddafi terecht, het was noodweer, Ghaddafi was van plan om zijn volk af te slachten, het volk riep hulp en de Amerikanen moesten het volk beschermen en mét spoed. De Amerikanen zijn dus dankbaar in de ogen van de Libiers en van de gezonde denkende mensen. Obama voorkwam inderdaad een nieuwe Srebinica. De Blanke Amerikanen zijn jaloers op Obama want die wist goed hoe je Bin Laden moet je opsporen en doden.

1 Reactie
WinstonSmith
WinstonSmith15 jun. 2011 - 19:52

Nee, de president van de VS moet binnen twee maanden na het starten van vijandelijkheden toestemming vragen aan het congres. Normaal moet dat van te voren, die twee maanden zijn er enkel voor situaties waarmee men opeens wordt geconfronteerd. Na verstrijken van die 2 maanden zonder toestemming heeft hij nog een maand om de actie te staken (zodat troepen georganiseerd teruggetrokken kunnen worden zonder slachtoffers, al is dat in dit geval eigenlijk niet aan de orde) Dit soort wetgeving is normaal in de meeste democratische landen. In Nederland is dit niet anders, en mag alleen de tweede kamer de oorlog verklaren. Vandaar ook dat de regering eerst toestemming heeft gevraagd voordat ze F16's hebben ingezet. Obama vind dat dit geen oorlog is (en dat de deelname dus niet onder de war powers act valt), het valt te bezien of dat argument overtuigend is. Jou argument dat het de boze blanke mannen zijn is erg kort door de bocht, en het lijkt als of je geen kwaad wil/kunt zien van Obama.