Joop

Obama verbiedt winning uranium Grand Canyon

  •    •  
10-01-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_GrandCanyon_BRosen_300
De komende 20 jaar mogen er geen nieuwe mijnen komen. Milieuorganisaties reageren verheugd
De Amerikaanse president Obama remt de ontginning van uranium in de Grand Canyon de komende twintig jaar. Milieubewegingen reageren enthousiast op de maatregel die door Ken Salazar, de minister van Binnenlandse Zaken werd bekendgemaakt. Dat schrijft de Britse krant The Guardian. Tegenstanders van de Democratische president steunen de beslissing niet, omdat een grote hoeveelheid ontginningsgrond buiten bereik brengt van “hardwerkende mijnwerkers”. Het verbod zal volgens hen ook de werkgelegenheid aantasten.
Minister van Binnenlandse Zaken Salazar verdedigt de beslissing:
“De Grand Canyon is een onbetaalbaar stukje natuur dat we willen beschermen zodat ook toekomstige generaties ervan kunnen genieten.
De maatregel verbiedt enkel nieuwe mijncontracten. De bestaande 3.200 mogen wel verder uitgevoerd worden. De wet zal volgens aanhangers leiden tot meer banen in de toerismesector, schoner drinkwater en het voortbestaan van tal van diersoorten in het Amerikaanse natuurpark.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

TheoJ2
TheoJ210 jan. 2012 - 13:41

Doet die man toch nog iets goeds.

HenkDaalder2
HenkDaalder210 jan. 2012 - 13:41

Als er al zo veel uranium opgraaf plaatsen zijn, moet het zeer ongezond en vervuild gebied zijn

leeuwenvanj
leeuwenvanj10 jan. 2012 - 13:41

Maar dan ook op andere plekken in de wereld, vuil is vuil, gevaarlijk is gevaarlijk.

Hazmat Guy
Hazmat Guy10 jan. 2012 - 13:41

Op www.tegenstroom.nl WISE heeft een meerjarig uraniummijnbouwproject lopen. Lees het hele rapport. Kijk vanavond nog en even printen morgen op de bus. Lees ook hier alles over op tegenstroom.nl Bezwaar maken tegen 'inpassing 2e kerncentrale' Tot en met donderdag 12 januari 2012 Wel even je naam en andere gegevens invullen, printen en op de bus doen!!! Het is goed als er veel reacties komen en het kost vrijwel geen moeite. Deze standaardreactie is helemaal hetzelfde als de reactie die ZMF, Borssele2Nee, WISE en de 11 andere milieufederaties hebben ingediend. Je kunt ook prima wijzigingen aanbrengen, voeg gerust je eigen argumenten toe!

wajvr
wajvr10 jan. 2012 - 13:41

Mmm, het is niet veel, maar weliswaar iets wat Obama laat zien uit zn verkiezingsbeloften - het preserveren van kwetsbare gebieden. Ik moet zeggen dat ik z''n ballen een stuk groter zou inschatten als hij een definitief verbod afkondigde voor olieboringen in kwetsbare gebieden als het poolgebied ... jammer dat ie dat niet doet - toont wel aan hoe machtig die idiote-Bush-gelieerde oliebaronnen in dat land zijn .. zoiets afkondigen is in de VS politieke zelfmoord. Edoch - laten we blij zijn met Obama , deze man vertoont tekenen van intelligentie, dit in tegenstelling tot die werkelijk totaal hersenloze Republikeinse kandidaten. Ik hoop maar dat Obama verkozen wordt - zn tweede termijn is zn laatste - hoeft zich dan niet meer druk te maken over herverkiezing ... en zou eens de Amerikaanse vuurwapen wetgeving zwaar moeten aanpakken maar vooral de ontwikkeling van zonne/wind-energie een enorme boost ... wie weet staat er dan over 100 jaar een standbeeld van Obama met als opschrift - Redder der Aarde

harryo2
harryo210 jan. 2012 - 13:41

Twintig jaar uitstel van executie, en tegen die tijd hebben ze waarschijnlijk geen olie meer om dat spul uit de grond te halen ...

1 Reactie
harryo2
harryo210 jan. 2012 - 13:41

En dit wilde ik ook nog even laten zien. De Bingham Canyon Copper Mine: http://wikimapia.org/#lat=40.5277944&lon=-112.142086&z=15&l=0&m=b Ongeveer 4 kilometer in doorsnee en 1,2 kilometer diep. Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Bingham_Canyon_Mine Als ze die uranium ook zo graag willen hebben dan zijn ze eventueel dus in staat om de hele Grand Canyon af te graven.

Charta46
Charta4610 jan. 2012 - 13:41

In 2010 met vakantie naar de westkust van de USA geweest. Ik ben ook met een helikopter door de Grand Canyon gevlogen. Het was een fantastische ervaring en zo indrukwekkend. Het is een goede zet van Obama dat dit onbetaalbaar stukje natuur de eerst komende 20 jaar beschermd blijft.

1 Reactie
ockham
ockham10 jan. 2012 - 13:41

Ik vraag me af wat de Canyon toeristisch opbrengt. Een vlottocht door de Canyon moet je jaren tevoren boeken. Overigens is uranium winning heel vuil en gevaarlijk. Het Sovjet uranium kwam uit O Duitsland, Erzgebirge, schijnt een 20.000 mensenlevens alleen aan winning gekost te hebben. VS uranium wordt naar men zegt hoofdzakelijk in Indianen reservaten gewonnen, als die er dood aan gaan spaart dat geld.