Joop

Obama teleurgesteld over Kopenhagen

  •    •  
24-12-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
RTEmagicC_a5ffcccc72.jpg.jpg
'Niets in akoord verzekert vermindering van uitstoot'
Hoewel de Amerikaanse president niet blij is met de uitkomsten, sprak hij gisterenavond in een tv-interview er wel over dat er in ieder geval ‘niet te veel achteruitgang’ was.
Het AD citeert uit het tv-interview:
‘Volgens de wetenschap moeten we de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk verminderen in de komende 40 jaar. Niets in het Kopenhagen-akkoord verzekert dat dat gebeurt.
Eerder deze week onthulde The Guardian hoe China het Kopenhaagse akkoord torpedeerde door te eisen dat alle concrete cijfermatige targets uit het akkoord werden verwijderd. Westerse landen, waaronder ook de VS, waren daar laaiend over. China schoffeerde Obama openlijk door niet de premier maar een onderknuppel naar de besloten onderhandelingen tussen de toplanden te sturen en die aan tafel recht tegenover de Amerikaanse president te posteren. Lees hier het ooggetuigenverslag.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods24 dec. 2009 - 6:30

Nu wil ik wel eens weten hoe het echt is gegaan, gezien het begeleidende bericht het feitelijk China de top getorpedeerd zou hebben door te eisen dat alle cijfermatige targets geschrapt zouden worden. Dus ook de twee graden maximale temperatuurstijging?

Jorden2
Jorden224 dec. 2009 - 6:30

In dit geval is "stilstaan" achteruitgang. Er is dus wel degelijk een groot probleem ontstaan door het gebrek aan handelen van de leiders in Kopenhagen. Ik vind het zorgwekkend dat president Obama in Kopenhagen niet in staat was spijkers te slaan. HIj heeft zich moeten neerleggen bij de houding van de Chinese premier Jiabao. Dit belooft niet veel goeds voor de korte termijn.

DavidC
DavidC24 dec. 2009 - 6:30

Of Guy, dat het een beetje opgewarmde drukte tijdens een hoop kou was. Obama is 2 dagen eerder weggegaan, omdat het ging sneeuwen in Washington en hij daar standvastig moest ogen. Als hij gebleven was (zoals bv. Medvedev, uit dat land waar het nooit sneeuwt), had hij vriend Chavez van repliek kunnen dienen en de zaak kunnen redden.

[verwijderd]
[verwijderd]24 dec. 2009 - 6:30

Ik kan natuurlijk erg flauw reageren door te zeggen dat de hele poespas rondom Kopenhagen een hoop kouwe drukte om een beetje opwarming is, maar ik kan de gedachte dat de klimaatzorgen overdreven zijn niet van me afschudden. Het is vergelijkbaar met de periode dat de dominante wereldcultuur werd geregeerd door het christendom. Toen vreesde men voor de Apocalyps. De wetenschap heeft de macht en invloed van het christendom in zoverre overgenomen, dat zij nu de angst weten te zaaien. Blijkbaar zit het in de mens om rampen te verwachten die de wereld doen vergaan. In Nederland zouden de zomers met het jaar heter worden en de winters zachter. Aan het begin van het jaar zag ik Mart Smeets echter met een potsierlijke trui in een Elfstedentocht-special van Studio Sport, want de bekende Elfstedenkoorts was weer in het land. Het Mart Smeets-voorbeeld is uiteraard geen overrompelend argument, maar doemdenkende wetenschappers en overijverige milieu-activististen hebben de neiging om het herstelvermogen van de natuur te onderschatten. De omgeving van Tsjernobyl is een treffend voorbeeld. Heden ten dage is dit een natuurgebied waar diersoorten voorkomen, die voorafgaand aan de ramp al jaren niet meer waren aangetroffen. Het is inderdaad verstandig dat de mens voor een bepaald gedeelte van de natuur afblijft, maar we moeten niet gaan denken dat de natuur een gewond, doodbloedend hertje is.

2 Reacties
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods24 dec. 2009 - 6:30

Guy, Zie over de hoogte, breedte en diepte van de wetenschappelijke onderbouwing van de AGW-stelling, en over waarom er weinig of niets is overgebleven van het Climategate-verhaal het overzichtsverhaal op http://weblogs.nos.nl/klimaat/2009/12/17/wedden-dat-het-opwarmt/#comment-1674.

objectivist
objectivist24 dec. 2009 - 6:30

Mooi stukje proza. Ik kan me daar wel in vinden.