Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Obama tekent Kafkaëske defensiewet

  •  
01-01-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_obamatekent_OnBeing_300
Terreurverdachten mogen voor onbepaalde tijd zonder proces worden vastgehouden. Sluiting Guantanamo Bay wordt vrijwel onmogelijk
De Amerikaanse president Barack Obama heeft gisteren zijn handtekening gezet onder de omstreden National Defense Authorization Act. Het wetsvoorstel geeft het leger een grotere rol bij het afhandelen van zaken tegen terreurverdachten. Verdachten kunnen voor onbepaalde tijd en zonder proces worden vastgehouden, meldt NRC Handelsblad. Bovendien wordt het nu moeilijker om het gevangenenkamp Guantanamo Bay te sluiten. Dat was een verkiezingsbelofte van Obama.
Republikeinen en Democraten onderhandelden maandenlang over het wetsvoorstel, dat raakt aan de grondwettelijke bescherming van de Amerikaanse burgers. Op het laatste moment kwamen de twee partijen op 16 december tot een compromis, aldus NRC. De wet geldt nu nadrukkelijk niet voor Amerikaanse staatsburgers en de president houdt het laatste woord over de detentie en doorverwijzing van terreurverdachten. Daarmee belooft Obama er zelf op toe te zien dat het leger zijn macht niet misbruikt.
De wet is niet geheel toevallig goedgekeurd op Oudejaarsavond, een moment waarop veel mensen niet echt het nieuws volgen, schrijft de Belgische publieke omroep VRT. Obama heeft een “signing statement” aan de wet toegevoegd, een presidentiële bedenking waarbij hij voorbehoud maakt bij de wet. “Ik onderteken de wet hoewel ik ernstige bedenkingen heb bij bepaalde provisies zoals de arrestatie, het verhoor en strafrechterlijke vervolging van veronderstelde terroristen”, schrijft hij. Critici zeggen dat de nieuwe wet nog veel gevaarlijker is voor de burgerrechten dan de beruchte Patriot Act, die werd aangenomen door de regering-Bush na de aanslagen van 11 september 2011.
Foto-cc: On Being
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

dlagewaa
dlagewaa1 jan. 2012 - 16:29

Kijk eens aan. Histoire se le repete. Eerst de opening van een concentratiekamp onder controle van een militaire organisatie en nu de bijbehorende 'Nacht und Nebel' wetgeving. De vorige keer is het nogal uit de hand gelopen, maar kennelijk zijn daar geen lessen uit getrokken.

Bakoe
Bakoe1 jan. 2012 - 16:29

Is er hier nog iemand die in deze man gelooft? Binnen nu en 2 maanden slaan de kruisraketten in in Teheran, om natuurlijk democratie te brengen.

sanguei2
sanguei21 jan. 2012 - 16:29

In het om zeep helpen van de burgerrechten in het Westen heeft elqaeda flink succes gehad.

Patrick Faas
Patrick Faas1 jan. 2012 - 16:29

"De wet geldt nu nadrukkelijk niet voor Amerikaanse staatsburgers." Maar wel voor NATO bondgenoten dus. Matennaaiers! Hef bondgenootschap dan maar op. Een boycot van Amerikaanse producten is niet eenvoudig, omdat we zelfs graan uit de USA importeren, maar wel een goed voornemen voor het nieuwe jaar.

sociaaltje
sociaaltje1 jan. 2012 - 16:29

We can and so whe do. Change but not for the better :-(

ValsPlat
ValsPlat1 jan. 2012 - 16:29

Iedere OR in Nederland van een bedrijf dat Nederlanse medewerkers wil laten werken/handelen in de USA zou de directie moeten vragen wat het beleid is indien een medewerker op grond van deze wet vastgehouden wordt. Geen bevredigend antwoord? Dan geen medewerkers uitzenden.

BasVV
BasVV1 jan. 2012 - 16:29

Yes we can.......change.

ockham
ockham1 jan. 2012 - 16:29

Dat de VS steeds meer een politiestaat zou worden voorspelde Harry Elmer Barnes al in 1953. 11 sept had dan ook mede tot doel die politiestaat verder vorm te geven via de Patriot Act, in 1984 doublespeak het tegenovergestelde van wat de naam suggereert. Maar het begon al eerder, zo werd in 1938 Eugene Debbs, vakbondsleider, opgepakt, omdat hij zich tegen oorlog uitsprak. Hij kreeg tien jaar cel wegens onamerikaanse activiteiten, en stierf in de gevangenis. Overigens zijn er alleen in verslagen landen oorlogsmisdadigers.

Michiel Online
Michiel Online1 jan. 2012 - 16:29

De ondergang van beschaving onder het juk van machtswellustelingen.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst11 jan. 2012 - 16:29

Belangrijk: dit betekent dat wij nooit meer onder geen enkele voorwaarde iemand met een Nederlands paspoort uit zouden moeten leveren aan de Verenigde Staten. De rechtsgang is niet behoorlijk. Dat doen we voortaan zelf. Lijkt me trouwens een goed idee als een dergelijke actie door de EU werd gecoördineerd: uitleveringsverdragen opzeggen.

1 Reactie
Waterbeer
Waterbeer1 jan. 2012 - 16:29

Was die rechtsgang dan wel behoorlijk? Mensen die schuld moeten pleiten om een hogere straf te voorkomen terwijl ze onschuldig zijn (is gebeurt met een Nederlands staatsburger die we uitleverden aan de VS) http://europa.groenlinks.nl/nieuws/2006/09/06/amerikaans-rechtssysteem-is-het-volle-vertrouwen-niet-waard

[verwijderd]
[verwijderd]1 jan. 2012 - 16:29

Nu weten we ook waar die 800 FEMA kampen in de VS voor zijn. http://www.nujij.nl/algemeen/800-fema-kampen.9791059.lynkx#axzz1iHTMGi9j Niets aan de hand mensen... gewoon doorlopen.

1 Reactie
sociaaltje
sociaaltje1 jan. 2012 - 16:29

De volgende stap in het grote geheel.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa1 jan. 2012 - 16:29

En wanneer komt een wet die ook de Amerikaanse oorlogsmisdadigers moet berechten?!

1 Reactie
boeie
boeie1 jan. 2012 - 16:29

die is er gewoon hoor. Bijvoorbeeld 11 man voor de gebeurtenissen in Abu Ghraib.