We kunnen geen druk blijven uitoefenen op landen die vol in een depressie zitten. (…) Het is heel lastig om verandering in gang te zetten als de levensstandaard van het volk met een vierde is gedaald. Op de lange termijn kan het politieke systeem, de samenleving, dat niet dragen. Er is een groeistrategie nodig om de schulden te kunnen terugbetalen zitten.
Tussen 2009 en begin 2014 kromp het bruto binnenlands product van Griekenland met ongeveer 25 procent. De regering van premier Tsipras probeert tot een nieuwe overeenkomst te komen over de voorwaarden waaronder het land kan lenen. De Franse regering heeft nu verklaard de Grieken daarbij te willen helpen. Dat zei de Franse minister van Financiën, Michel Sapin, na een ontmoeting met zijn Griekse collega Yanis Varoufakis. Hij vindt dat er een manier moet worden gevonden om de Griekse schuldenlast te verlichten. Ook is het belangrijk dat er investeringen worden gedaan om de economische groei in het land te stimuleren.
De nieuwe voorzitter van de Europese Unie, Jean-Claude Juncker, heeft gezegd af te willen van de trojka, het samenwerkingsverband tussen het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese Commissie.
Aanleiding is het besluit van Griekenland om geen zaken meer te doen met de trojka.Om de landen die financiële steun ontvangen te controleren, werd de trojka in het leven geroepen. Juncker wil wel op zoek naar een alternatief voor de trojka. De nieuwe Griekse premier Alexis Tsipras liet afgelopen zaterdag telefonisch aan Juncker weten de financiële verplichtingen aan de ECB en het IMF na te willen komen.
Juncker zou een terugkeer van de trojka naar Athene als provocatie zien aangezien de organisatie niet bijster populair is bij de Grieken wegens alle bezuinigingen.