Joop

'Obama komt met plan voor aftocht uit Afghanistan'

  •    •  
30-11-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
afghanistan_300.jpg

New York Times: dinsdag speech over verloop terugtrekking

De Amerikaanse president Obama stuurt niet alleen 30.000 extra tropen naar Afghanistan maar heeft ook een plan om het leger terug te trekken uit de nu al acht jaar durende oorlog.
Door Joop redactie Het plan voor de terugtrekking is nog niet officieel bekend gemaakt maar zal dinsdag tijdens een speech aan de militaire academie West Point worden ontvouwd. De  New York Times  baseert zich op gesprekken met anonieme topambtenaren en vertegenwoordigers van de geallieerden die nauw bij het plan betrokken zijn.
Volgens de bronnen zal de terugtrekking niet, zoals wel in Irak, aan een datum gekoppeld noch aan specifieke resultaten in de grondoorlog. Wel zal hij uit de doeken doen hoe de strijd wordt overgedragen aan de Afghaanse regering, wat de doelen zijn die bereikt moeten worden en binnen welk tijdskader.
Grootste probleem daarbij is volgens opgevoerde analisten vooralsnog niet Afghanistan zelf maar hoe met de situatie in buurland Pakistan wordt omgegaan. Dat land is een veilige haven voor Afghaanse rebellen. Het openlijk opvoeren van de druk kan echter contraproductief werken. De New York Times schrijft dat de regering van Pakistan, een atoommacht, al op instorten staat.
Als Obama zijn plan daadwerklijk uiteenzet neemt hij wederom een belangrijke stap. Alom luidt de kritiek dat Obama te weinig voor lekaar krijgt maar volgens de Amerikaanse opiniesite Slate is Obama in de praktijk de meest doortastende president sinds Roosevelt, een die in het eerste jaar veel meer dan zijn voorgangers heeft bereikt.
De Nederlandse troepen zullen volgens plan eind 2010 uit Uruzgan vertrekken. Minister Koenders (PvdA) van Ontwikkelingssamenwerking heeft maandag na een driedaags bezoek aan Afghanistan verklaard dat de hulp aan het gebied zal doorgaan na het terugtrekken van de Nederlandse troepen. Hij voert evenals de Amerikanen de druk op de regering van president Karzai op. Zo heeft hij de verstrekking van hulp gekoppeld aan corruptriebestrijding. Een nieuwe bijdrage van 25 miljoen dollar wordt pas gestort als corrupte ambtenaren worden ontslagen.
cc-foto: US Army  – Afghaanse koeien slaan op de vlucht bij de landing van een CH-47 helikopter van het Amerikaanse leger nabij de basis Naray

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

HugoSpanje
HugoSpanje30 nov. 2009 - 11:14

Dus volgens Koenders zouden de corrrupte ambtenaren moeten worden onstlagen door de eveneens corrrupte bestuurders. Deze corrupte bestuurders zouden daarna dus n i e t corrupte ambtenaren aanstellen. Is die man nu werkelijk zo naief? Verhaal: Jantje, bij wie al redelijk vroeg werd vastgesteld dat het ventje een pathalogische leugenaar en een dief was, steelt voor de zoveelste keer ? 100. 'Luister Jantje' zegt papa. 'Als je niet meer steelt, en dat moet je beloven, krijg je ? 25 van papa'. ...... Ik wens papa veel succes.

Linkser
Linkser30 nov. 2009 - 11:14

In de kop staat een volkomen voorbarige conclusie die niet door feiten wordt gestaafd, tenzij men bereid is retoriek voor feiten aan te zien ..

Florian2
Florian230 nov. 2009 - 11:14

Koenders is inderdaad volstrekt naief: denkt hij soms dat de bestuurders niet corrupt zijn? En hoe denkt hij dit te controleren? Terugtrekking uit Afghanistan lijkt mij en wijs besluit: die 'oorlog' is niet te winnen. En ik vraag mij af wat de huidige resultaten eigenlijk zijn???

sam tosha
sam tosha30 nov. 2009 - 11:14

Llllekker dan, zitten ze daar binnen een mum van tijd weer onder de Taliban. Maar ja zat er aan te komen. Oorlog valt daar niet te winnen. Is het geen optie om de gehele bevolking te evacueren er een hek om heen te gooien en alle corrupten en fanaten het met elkaar uit te laten zoeken?

Nicci2
Nicci230 nov. 2009 - 11:14

Voorlopig heeft Obama nog niet één land de oorlog verklaard. Dat is al twee minder dan Bush. Dat maakt hem voorlopig twee haren beter dan Bush.

JanDeVries2
JanDeVries230 nov. 2009 - 11:14

Prachtige vervreemdende foto, maar wel omdat er vrij bot met photoshop een lichte plek in dat weitje is gemaakt.

Klaas2
Klaas230 nov. 2009 - 11:14

Obama is veel beter dan zijn bejaarde concurrent. We moeten het daarmee doen.

StuporMundi
StuporMundi30 nov. 2009 - 11:14

Pardonneer mij: altijd als ik over Afghanistan hoor krijg ik het beeld voor me van John Rambo aan de thee met een groep islamitische strijders. Tsjonge wat namen ze de martelende en burgers bombarderende Sovjets te pakken! Hebben de VS en Pakistan dit probleem niet zelf gecreëerd? Ikzelf denk dat de VS en Pakistan en alleen zij verantwoordelijk zijn voor de malaise, en het ook maar uit moeten zoeken. Waarom stuurden wij troepen naar Afghanistan zodat de VS handen vrij had voor een illegale oorlog in Irak? Laat de VS op de harde wijze leren dat je geopolitiek altijd over langere tijd moet uitsmeren. Osama Bin Laden, Saddam Hoessein de Khmer Rouge... iedere actie roept een reactie op. En Obama... is hij niet inderdaad wat we vreesden dat hij is? Onervaren, zonder duidelijke visie voorbij het gebruikelijke retorische maar inhoudloze geneuzel dat Amerikaanse (en Franse) presidenten bezigen? De Nobel-prijs geven aan een totaly nobody als Obama was verkeerd opgevatte Noordse humor. Hoe gaat Obama de waanzinnige schuldenlast oplossen, de dollarcrisis, het steeds meer benepen omgaan met auteursrechten, de groeiende economische ongelijkheid, de klimaatcrisis?

[verwijderd]
[verwijderd]30 nov. 2009 - 11:14

30.000 extra troepen sturen, prima plan om de ''aftocht'' mee te beginnen. En dit zou dan de anti-war keuze zijn geweest tijdens de '08 verkiezingen......

1 Reactie
Nicci2
Nicci230 nov. 2009 - 11:14

Volgens mij had hij die extra troepen beloofd in z'n verkiezingsprogramma.

frankie48
frankie4830 nov. 2009 - 11:14

Gelukkig wijzen woorden van deze president, laat deze mensen eindelijk eens met rust. Waarom willen we deze mensen terug bombaderen naar het stenen tijdperk, terwijl ze daar al in zitten. Verandering moet van binnenuit komen en niet opgelegd door het wijzen westen die zelf hele groepen van hun eigen bevolking in de kou laten staan.

1 Reactie
papachris
papachris30 nov. 2009 - 11:14

Mijn idee, dat het 'westen' nu eindelijk eens zijn neus uit andermans zaken trekt. Altijd onder het mom van 'democratie' 'internationale veiligheid' 'terrorismebestrijding' enzovoorts binnenvallen in andermans land om, achteraf gebleken, verkeerde veronderstellingen en overhaast getrokken conclusies. Binnenvallen in een land in de stellige overtuiging dat het 'even een shoot-in-and-out' wordt, even vlug de dictatuur verjagen en de democratie herstellen. De naïviteit van de voorgaande Amerikaanse Administration die denkt 't wel even te kunnen regelen. En dan nog verontwaardigd zijn als men impopulair wordt bij bepaalde bevolkingsgroepen. Vergeet niet dat de je Taliban nooit zult kunnen stoppen. Zo zal het altijd blijven gaan als iedereen steeds maar als schaapjes achter 'The World's Boss' aan blijft lopen. Afghanistan vervalt tot een tweede Vietnam. Er is daarvoor maar één oplossing: Inpakken en wegwezen... Ik hoop dat Obama zich dat zich minder lariekoek op de mouw laat spelden door zijn adviseurs dan zijn voorganger.

[verwijderd]
[verwijderd]30 nov. 2009 - 11:14

Gordon Brown nu live op CNN, verklaart dat men onder leiding van de VS Pakistan gaat bevrijden van de Taliban.... Boffers die Pakistani...

1 Reactie
Klaas2
Klaas230 nov. 2009 - 11:14

Beter dan dat de Taliban beschikking krijgt over Pakistaanse kernwapens