Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Obama komt met plan voor aftocht uit Afghanistan'

  •  
30-11-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
afghanistan_300.jpg

New York Times: dinsdag speech over verloop terugtrekking

De Amerikaanse president Obama stuurt niet alleen 30.000 extra tropen naar Afghanistan maar heeft ook een plan om het leger terug te trekken uit de nu al acht jaar durende oorlog.
Door Joop redactie Het plan voor de terugtrekking is nog niet officieel bekend gemaakt maar zal dinsdag tijdens een speech aan de militaire academie West Point worden ontvouwd. De  New York Times  baseert zich op gesprekken met anonieme topambtenaren en vertegenwoordigers van de geallieerden die nauw bij het plan betrokken zijn.
Volgens de bronnen zal de terugtrekking niet, zoals wel in Irak, aan een datum gekoppeld noch aan specifieke resultaten in de grondoorlog. Wel zal hij uit de doeken doen hoe de strijd wordt overgedragen aan de Afghaanse regering, wat de doelen zijn die bereikt moeten worden en binnen welk tijdskader.
Grootste probleem daarbij is volgens opgevoerde analisten vooralsnog niet Afghanistan zelf maar hoe met de situatie in buurland Pakistan wordt omgegaan. Dat land is een veilige haven voor Afghaanse rebellen. Het openlijk opvoeren van de druk kan echter contraproductief werken. De New York Times schrijft dat de regering van Pakistan, een atoommacht, al op instorten staat.
Als Obama zijn plan daadwerklijk uiteenzet neemt hij wederom een belangrijke stap. Alom luidt de kritiek dat Obama te weinig voor lekaar krijgt maar volgens de Amerikaanse opiniesite Slate is Obama in de praktijk de meest doortastende president sinds Roosevelt, een die in het eerste jaar veel meer dan zijn voorgangers heeft bereikt.
De Nederlandse troepen zullen volgens plan eind 2010 uit Uruzgan vertrekken. Minister Koenders (PvdA) van Ontwikkelingssamenwerking heeft maandag na een driedaags bezoek aan Afghanistan verklaard dat de hulp aan het gebied zal doorgaan na het terugtrekken van de Nederlandse troepen. Hij voert evenals de Amerikanen de druk op de regering van president Karzai op. Zo heeft hij de verstrekking van hulp gekoppeld aan corruptriebestrijding. Een nieuwe bijdrage van 25 miljoen dollar wordt pas gestort als corrupte ambtenaren worden ontslagen.
cc-foto: US Army  – Afghaanse koeien slaan op de vlucht bij de landing van een CH-47 helikopter van het Amerikaanse leger nabij de basis Naray

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.