Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Obama imponeert met feministisch essay

  •  
05-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
USA GOVERNMENT OBAMA

© 2015-11-28 13:32:34 epa05046359 US President Barack Obama (R) buys ice creams for his daughters, Malia (L) and Sasha (unseen), at Pleasant Pops during Small Business Saturday, in Washington,

Op zijn 55ste verjaardag werd Barack Obama de eerste zittende president van de Verenigde Staten die openlijk verklaart feminist te zijn. In een essay in Glamour spreekt hij liefdevol over zijn dochters die hij heeft zien opgroeien tot slimme, grappige, zachtaardige, geweldige jonge vrouwen:
"Het is niet altijd makkelijk om aan te zien dat ze zich opmaken om het nest te verlaten, maar wat me optimistisch stemt over de toekomst is dat dit een bijzondere tijd is om een vrouw te zijn. De vooruitgang die we de afgelopen 100, 50 en ja de afgelopen 8 jaar hebben geboekt heeft het leven van mijn dochters aanzienlijk beter gemaakt dan het leven van mijn grootmoeder was. En dat zeg ik niet alleen als president maar ook als feminist."
Verworvenheden Hij beschrijft hoe de banenmarkt voor vrouwen van een handvol vaak slechtbetaalde functies is gegroeid naar een stelsel waarin vrouwen niet alleen grofweg de helft van de werkenden vormen, maar ook leidende functies bekleden in zo’n beetje elke sector. Ook de keuzevrijheid van vrouwen, over hoe zij hun leven inrichten, welke opleidingen ze kiezen, wat ze studeren, waar ze werken of hoe ze hun geld besteden is een verworvenheid om trots op te zijn, aldus Obama. Maar hoewel hij bezweert zich in de toekomst ook hard te zullen maken voor de rechten van vrouwen en meisjes, overal ter wereld, waarschuwt hij dat de moeilijkste strijd geen juridische is. ‘Het meest belangrijke dat dient te veranderen, zijn we zelf.’
Seksisme Dat er nog een lange weg te gaan is bewijst ook deze montage van de seksistische manier waarop zijn aspirant-opvolger Hillary Clinton al bijna veertig jaar bejegend wordt door het journaille en collega-politici:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.