Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Vollenbroek: optreden Rutte ‘kortzichtig, misleidend en rampzalig’

Natuurorganisaties maandag om tafel met Johan Remkes
Joop

Obama haalt hard uit naar Trump tijdens eerste grote campagnespeech

  •  
22-10-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
De Amerikaanse oud-president Barack Obama heeft hard uitgehaald naar zijn opvolger Donald Trump die volgens hem niet in staat is het ambt serieus te nemen en niet bereid is zich voor het land in te spannen. Obama deed dat in zijn eerste grote campagnespeech voor Joe Biden en Kamala Harris in de staat Pennsylvania. Volgens de vorige president zijn de twee weken tot aan de verkiezingen cruciaal ‘voor de komende decennia’.
Direct aan het begin van zijn toespraak pakte Obama Trump aan over diens coronabeleid, of het gebrek daaraan. ‘Acht maanden verder en de besmettingen lopen weer op in het hele land’, zei Obama. ‘Donald Trump gaat ons niet opeens allemaal beschermen. Hij kan niet eens het minimale doen om zichzelf te beschermen.’
Volgens Obama zijn de presidentsverkiezingen van komende maand “de belangrijkste uit ons leven”. Hij drong er bij de Amerikanen op aan zijn eigen vice-president Joe Biden een zo grote verkiezingswinst te geven, dat Trump niet om de uitslag heen kan. Zowel Trump als zijn eigen minister van Justitie Barr hebben herhaaldelijk laten weten niet te kunnen garanderen dat er een vreedzame overdracht van de macht plaats zal vinden bij een verlies. Volgens Trump is een eventueel verlies bij voorbaat al doorgestoken kaart.
Obama die twaalf jaar geleden zijn eigen campagne voerde met de belofte van hoop en verandering, erkende dat vooruitgang niet altijd een rechte lijn is, maar waarschuwde zijn achterban zich daardoor niet uit het veld te laten slaan: “Dat we niet altijd direct 100% krijgen van wat we willen, is geen reden om niet meer te stemmen.”
Dat Biden een ruime voorsprong op Trump heeft in alle peilingen, zelfs de aartsconservatieve en door Trump vaak geprezen Rasmussen poll, zegt Obama niets. “De vorige keer waren er ook allemaal peilingen”, zei hij. “Daar kwam uiteindelijk niets van terecht omdat een hoop mensen thuisbleven”. Volgens Obama is het ook een voordeel dat bij een presidentschap van Biden en Harris het Amerikaanse volk niet meer hoeft na te denken over “alle gekke dingen die dagelijks worden uitgekraamd. Het gaat lang niet zo vermoeiend zijn en dat is veel waard”. Ook waarschuwde hij dat een democratie niet kan functioneren als de leider ervan “elke dag liegt”.
Obama wees ook op de dubbele standaard van Trumps favoriete mediaplatform Fox News: “Moet je je voorstellen dat ik een geheime Chinese bankrekening had toen ik kandidaat was. Denk je dat Fox News me daarmee weg had laten komen? Ze zouden me Beijing Barry hebben genoemd.” Volgens Obama heeft hij waarschijnlijk ook meer inkomstenbelasting betaald bij zijn eerste bijbaan, dan Trump tijdens zijn eerste jaar als president. Ook haalde hij aan dat Trump de langste periode van economische groei in de Amerikaanse geschiedenis erfde, “maar net als alles dat hij erft, heeft hij het verknald”.
Tot slot maakte Obama duidelijk wat voor persoon de huidige president is. Namelijk iemand “die zijn uiterste best doet iedereen te beledigen die het met hem oneens is of hen te bedreigen met gevangenisstraffen. Dat is abnormaal gedrag voor een president”. Volgens Obama is het belachelijk dat zo veel mensen het afdoen met “ach, het is Trump maar”. Met zijn daden zet Trump anderen aan “om verdeeldheid te zaaien en wreed te zijn”. Daar voegde hij nog aan toe: “En racistisch”.
Video bovenaan artikel niet te zien? Klik hier, of pas je cookie-instellingen aan.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (53)

White Knight
White Knight23 okt. 2020 - 7:06

Nogal wiedes dat Obama tekeer gaat tegen Trump. Het was pas nieuws geweest als Obama iets anders had gedaan. Overigens is Obama (de "winnaar van de Nobel vredesprijs") direct verantwoordelijk voor de vluchtelingenproblematiek hier in Europa door na het winnen van diezelfde prijs vrolijk Khadaffi af te zetten en te laten doden, en vervolgens te proberen hetzelfde te doen met Assad.

1 Reactie
Bastet2
Bastet223 okt. 2020 - 11:31

Je vergeet de sprinkhanenplaag in Kenia en de brand in het naaiatelier in Bangladesh. Ook allemaal de schuld van Obama. En de pinstoring bij de Albert Heijn vanochtend trouwens ook!

Viso
Viso22 okt. 2020 - 21:17

Goed punt van Obama om Covid aan te snijden. Trump gaat hierdoor echt major stemmen verliezen in Europa, Indie, Afrika en Zuid Amerika. Btw, gaan de onvergetelijke optredens van the Beyonce Democratic Dramatic All Stars nog wel door gezien de Covid situatie? Dat was 4 jr. geleden namelijk wel een ongeevenaard succes. Ik kijk er naar uit, want als Biden daardoor wint zullen we zelfs in Europa binnen de kortste keren van Covid af zijn.

1 Reactie
White Knight
White Knight23 okt. 2020 - 7:03

Hoeveel mensen in Europa, Indie, Afrika en Zuid Amerika hebben stemrecht voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen?

Sonic2
Sonic222 okt. 2020 - 16:31

Las daarnet even op de site van het AD. https://www.ad.nl/video/trump-niet-trumpers-zijn-domme-mensen~p175584 Doodse stilte bij een aantal hier nu. 4 jaar geleden viel iedereen over Clinton heen. Hoe durfde ze te zeggen dat Trump stemmers deplorables zijn. Nog steeds wordt die quote vier jaar later contextloos naar boven gehaald. En nu? Doodse stilte bij dat laffe volk. Trump verwijst inderdaad niet specifiek naar Democraten. Hij verwijst naar Never Trumpers. Maar ook dat zijn nu misschien onafhankelijk of ze stemmen Biden. Waarom lees je nu niets over die moreel verheven Trump die zich verheven voelt boven alles en iedereen? Waar zijn al die schreeuwers die vinden dat ik respect moet opbrengen voor PVV en FvD aanhangers? En nogal grof in de mond zijn als ik benoem wat ze zijn. 0 afstand. 0 verontwaardiging om het schofferen van kiezers. Wilders mag ook PvDA kiezers stemvee noemen. Alleen mag je niets zeggen over dat dubieuze volk wat op hem stemt. En zich zo extreem moet schamen daarvoor.

7 Reacties
Rs75
Rs7522 okt. 2020 - 19:10

@Sonic blijf rustig ademen en laat je niet zo gaan man. Je voelt je kennelijk gekrenkt maar het beste is er eens rustig een nachtje over te slapen. Morgen is alles weer anders

Ecclesia
Ecclesia22 okt. 2020 - 20:09

@Rs75 Ad hominems. Dat waar de wereld te veel van heeft en minder kan gebruiken.

Sonic2
Sonic222 okt. 2020 - 21:00

@ RS 75 Niet iedereen is zo laf als u en niet iedereen koketteert zo graag met het kwaad zoals u. Er zijn nog mensen die er oprecht boos over zijn. Die niet als een onderdanige poedel zich laten aaien door autocratische monsters. U heeft 0,0 inhoud. Uw enige inhoud is een hetze voeren tegen mij en mij bashen. Dat is uw inhoud. Voor de rest ben ik nooit algemeen boos en een optimistisch mens. Met een optimistische toekomstvisie. Nederland is een veilig en welvarend land bijv.

Rs75
Rs7522 okt. 2020 - 21:27

Lijkt me best lastig als je jezelf telkens aangevallen voelt. Ik vraag me wel af of dat terecht is. Het vertroebelt in ieder geval je kijk op zaken. Maar goed, je reageert in ieder geval behoorlijk heftig en volgens mij zat er in je 1e post nog behoorlijk wat oud zeer, succes ermee

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde22 okt. 2020 - 21:57

Sonic, ik denk dat ze toen boos werden omdat Trump's achterban zich aangesproken voelde. Evenals de overzeese pvv aanhang. En dat niet Trumpers nu hun schouders ophalen bij Trump's versie. Ze weten wie het zegt. Maar curieus blijft de inconsequentie wel. Meten met twee maten.

Sonic2
Sonic223 okt. 2020 - 7:34

@ RS 75 Als er oud zeer is dan is het een verbazing. Waarom mag Trump kiezer stom en dom noemen en mag Wilders de achterban van de PvdA stemvee noemen? Als het omgekeerd is dan is Leiden in last. Los van die sneue persoonlijke strijd die je tegen me voert. Dat is toch raar? Overigens mag je me communist of antisemiet noemen. Je mag me zelfs een nazi noemen. Ik weet van alle drie dat ik het niet ben. En het komt uit het toetsenbord van u. Dat is dubbel een reden om me er niets van aan te trekken. Doe maar RS 75. Noem me maar communist, extreem links, antisemiet of nazi. Je hebt nu de kans. Mijn hele leven boks ik al op tegen vooroordelen. En ik word liever niet verkeerd neergezet. Niemand niet. U doet niets anders dus, kunt u een sneer verwachten. Als verdediging. Want het is louter alleen verdediging. Voor de rest ben ik inhoudelijk hier nogal saai. Geen extreme woke standpunten. Geen enorme gepeperde meningen over centrum rechts. Het meest spannende is nog dat ik gif benoem als gif. En de mensen die dat gedogen en steunen kwalijk neem dat ze meehelpen dat gif in de samenleving te pompen. Dus het zal bij u wel persoonlijk zijn. Of ik heb de verkeerde mening. @ Martinvanderlinde Eens. Zo werkt het nu eenmaal he. Trump is Trump. Het ging mij meer om de hypocrisie. Berlusconi deed het in het verleden ook al eens. https://frontpage.fok.nl/nieuws/209490/1/2/100/linkse-kiezer-is-geestelijk-gehandicapt.html Sorry voor de stoffige link.Linkse kiezers zijn geestelijk gehandicapt. Daarna zegt hij nog wat over homoseksuelen. Klaarblijkelijk is dat dus geaccepteerd en is het als je links bent een doodzonde om kritisch te zijn over kiezers van de andere kant. Waarom? Het is mij een raadsel. Het zal wel de volledige acceptatie zijn dat leiders zoals Trump, Berlusconi volslagen zotten zijn. En dat het voor hun doen normaal gedrag is. Ik vind dat nogal tragisch eigenlijk.

Crunchy Frog
Crunchy Frog23 okt. 2020 - 8:31

@Rs75 Het zou je sieren als je, in plaats van dat voortdurende tone trolling, eens inhoudelijk zou ingaan op de reële vraag die gesteld wordt: waarom zouden voor Trump en Wilders soepeler normen moeten gelden bij het negatief labelen van de aanhang van de tegenstander dan voor andere politici?

Ecclesia
Ecclesia22 okt. 2020 - 16:12

Ongekend dat een voormalige president een huidige president zo te kakken zet. Maar broodnodig.

1 Reactie
Bastet2
Bastet223 okt. 2020 - 11:34

Onder president Trump is zo ongeveer alles ongekend. Gisteren verbazing over het feit dat het twitteraccount van die man zo makkelijk te hacken was. Kennelijk zijn we het inmiddels al normaal gaan vinden dat een president van de VS überhaupt zit te twitteren.

P Haan
P Haan22 okt. 2020 - 16:08

Het Trump effect: Mensen gaan zich verlagen. Geweldige spreker natuurlijk, en dat hij zijn steun voor Biden uitspreekt is te verwachten en terecht. Maar dat anti Trump gedoe zou onnodig moeten zijn. Ze zijn er nog steeds niet zeker van, hoe bizar is dat dan...

Willem D2
Willem D222 okt. 2020 - 12:20

Volgens een test (september op de site van het AD) scoor ik 71% voorkeur Biden, dus wat dat betreft zit ik wel goed op dit forum. Als ik Obama hoor spreken is het een verademing tov Trump, maar praatjes vullen geen gaatjes. Trump levert beter aan zijn achterban dan Obama ooit gedaan heeft. Natuurlijk komt dat ook doordat Obama geen meerderheid had in de senaat, maar dat is niet voor alles een excuus.

3 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen22 okt. 2020 - 14:11

Wat heeft Trump geleverd? De goeie economie in 2016 is de verdienste van Obama / Biden De muur is er niet, en wat er is is betaald door de Amerikanen (uit het defensiebudget dat daar niet voor bedoeld was) op dit moment nog 545 kinderen waarvan men de ouders niet meer kan vinden!! Obamacare is er nog steeds, Trump heeft helemaal NIKS. Zelfs nu nog durft hij het aan om in debatten te zeggen 'dat hij een plan heeft', maar laat werkelijk niks van dat plan zien. helemaal niks gedaan om de inmenging van Rusland in de verkiezingen aan te pakken Uit allerlei internationale verdragen gestapt. Om vervolgens te proberen die verdragen te beinvloeden. Als je een toets doet, moet je wel eerlijk zijn. Ik denk dat die 71% dan best wel eens een stuk lager zou kunnen uitvallen Willem.

Willem D2
Willem D222 okt. 2020 - 18:38

Beter lezen Stock, 71% Biden is dus pro Biden: https://www.ad.nl/buitenland/op-wie-zou-jij-stemmen-als-amerikaan-doe-de-test~aac7df72/ Jij scoort waarschijnlijk nog wat hoger. Wat Trump heeft bereikt voor zijn achterban: - Ruime conservatieve meerderheid in het hooggerechtshof - Erkenning Jeruzalem hoofdstad Israël - Minder oorlogen (gestart) in het buitenland - Muur bij Mexico, virtueel maar wel effectief - Handelsoorlog met China gestart (volgens economen in het FD had Obama dit al moeten doen) - Vredesverdrag tussen Israël en VAE Wat heeft Obama bereikt voor zijn achterban? - Obama care (top prestatie) - goed imago van de VS in het buitenland Die goede economie was er met een beter Coronabeleid (Trump maakt er inderdaad een zooitje van) ook aan gegaan.

stokkickhuysen
stokkickhuysen23 okt. 2020 - 2:20

Dus Obama heeft ziektekostenverzekering ingevoerd en de economie aan de gang gekregen. Trump heeft vier jaar gehad om het te verbeteren, te vervangen, en er is helemaal niks gebeurd. De economie heeft hij een klein duwtje kunnen geven door het opgeven van een belastingclaim op triljoenen die buiten de US waren geparkeerd. En dat effect is al over. Trump heeft zijn vizier op vier jaar gehad. En dat gaat hij krijgen.

[verwijderd]
[verwijderd]22 okt. 2020 - 11:32

--- Dit bericht is verwijderd —

6 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen22 okt. 2020 - 14:14

'Gaat Biden echt gezondheidszorg betaalbaar maken voor de armsten of blijven ze door hoge eigen risico’s e.d. buitengesloten voor een simpel medicijn of bezoek aan tandarts? Of blijft het bij die goedkope Obamacare verzekering voor de middenklasse en rijker die wel de eigen risico’s kunnen opbrengen. (hetzelfde systeem als in Nederland dus)' Je hebt echt geen idee he?

Richard58
Richard5822 okt. 2020 - 14:32

Dus gaan we gaan we maar fan spelen van Trump. De man die de miljarden van Pa Fred er sneller doorheen heeft gejaagd dan Maradona zijn vele miljoenen middels iets teveel snuiven. Het is duidelijk dat de Trumpfans ook teveel gesnoven hebben. Aardappelzetmeel snuiven tast ook de hersens aan. Ik heb iemand ooit iets horen zeggen waar ik tientallen jaren boos om ven geweest "Ik heb een hekel aan domme mensen" vreselijk gewoon om toe te moeten geven na 25 jaar, dat ik datzelfde voel. De dombopraat is tenenkrommend. Na de elections stop ik met dit soort sites. De stuitende opvattingen van dom Nederland kan ik niet langer meer lezen. Lekker weer ouderwets de papieren krant met goed opgeleide journalisten en geen meningen meer van het PVV en FvD smaldeel van deze natie. HEERLIJK!!!!

harmmeijer
harmmeijer22 okt. 2020 - 15:59

@ Ploert Met Biden als president is VS verlost van een autocraat met fascistische ideeën. Maar ik vrees met grote vreze. Ook bij verlies gaat Trump zijn presidentschap niet opgeven, desnoods geholpen door geradicaliseerde Republikeinse congresleden en zijn opgehitste achterban.

LaBou
LaBou 22 okt. 2020 - 16:27

Kees heeft natuurlijk gelijk: bij Biden zijn er vragen. En die zijn er niet bij Trump. Dat is een zekerheid: het was niets, het is niets en het wordt niets. Kees weet dat maar na jarenlang hier de trumptroll uithangen kan hij niet zomaar om. Het zit inmiddels zo in zijn genen en zijn toetsenbord gebakken dat hij niet anders meer kan.

Joe Speedboot
Joe Speedboot22 okt. 2020 - 16:46

'Nogal gênant dat ' Weet je wat gênant is? Die tenenkrommende reaguursels van jou. 'blijft hangen in vuilspuiten ' Spiegeltje, spiegeltje..

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde22 okt. 2020 - 22:10

Ploert, ga je Biden nu verantwoordelijk maken voor de ellende die Trump heeft veroorzaakt? Over het corona virus, het blijkt dat het virus dat in de VS zo veel slachtoffers maakt, niet uit China maar uit Europa kwam. Omdat Trump, ondanks vele verzoeken van democratische gouverneurs, het vliegverkeer uit het toen al zwaar besmette Europa niet wilde verbieden. Pas toen andere Staten als New York besmet raakten greep hij in. Dat was twee en een halve maand na het inreisverbod van Chinezen. Over Obama, alle hens aan dek, zelfs de oud president stroopt zijn mouwen op om het monster Trump te verslaan. Alles is geoorloofd om de wereld een betere plek te maken. Dat zal wellicht wat te soft klinken voor jouw cynische geest, maar goedheid bestaat. Probeer het eens.

OlavM
OlavM22 okt. 2020 - 11:20

Prima actie van Obama. Hij heeft zich lange tijd enorm beheerst door niet of nauwelijks te reageren op de vele valse aantijgingen en beschuldigingen aan zijn adres door Trump. Het is sowieso "not done" dat een president een voorganger zo op de korrel neemt. [Zowel Trump als zijn eigen minister van Justitie Barr hebben herhaaldelijk laten weten niet te kunnen garanderen dat er een vreedzame overdracht van de macht plaats zal vinden bij een verlies. Volgens Trump is een eventueel verlies bij voorbaat al doorgestoken kaart.] Op zich al te gek voor woorden. Het absurde is dat deze machtsoverdracht in het Amerikaanse staatsbestel als zo vanzelfsprekend wordt beschouwd, dat niet eens grondwettelijk is geregeld wat er zou moeten gebeuren als een zittende president, die zijn herverkiezing heeft verloren, weigert plaats te maken. Wel heeft al een paar jaar geleden een generaal gezegd, dat het leger de situatie op de achtergrond in de gaten houdt. M.a.w.: desnoods zou het leger kunnen gaan ingrijpen om Trump uit het Witte Huis te zetten! In dat geval zou hij trouwens linea recta in voorarrest kunnen worden gezet vanwege allerlei malversaties. Talloze zaken lopen nog tegen hem. Het presidentschap heeft hij vooral gezien als een instrument voor zijn prive-zaken en een mogelijkheid om een tijdje buiten schot te blijven.

Greendutch
Greendutch22 okt. 2020 - 10:38

geen speld tussen te krijgen hij blijft charismatisch en prettig om naar te luisteren en kijken, bovendien betrouwbaar in de feiten die hij benoemd.

Dave Velzen
Dave Velzen22 okt. 2020 - 10:13

De speeches van Obama zijn geweldig. Alleen jammer dat hij weinig heeft bereikt door het treiteren en meerderheid republikeinen in het congres. Maar wie weet komt daar nu verandering in.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen22 okt. 2020 - 14:19

kun je de redenen voor Obama's beperkte succes verdelen tussen 'treiteren' en 'meerderheid Republikeinen in Senaat'? Ik wel hij maakt opmerkingen die Dave niet leuk vind (het treiteren) Het republikeinse deel van de senaat wilde niks met Obama te maken hebben, deels op basis van straight up racisme. Daar zat (en zit) de pijn (alles wat niet door de senaat kwam)

harmmeijer
harmmeijer22 okt. 2020 - 9:07

Dat je als president boven de partijen hoort te staan, dat is iets waar een autocraat een geen boodschap aan heeft, komt niet in zijn kraam te pas. Spekje naar Trumps bekje. Een president wordt gekozen om te verbinden. De Republikeinen hebben hier trouwens al decennia moeite mee. Hun marionet Trump (door God gezonden) kwam als geroepen. Monsters als Putin, Erdogan, Orban en Bolsonaro zijn de grote voorbeelden voor Trump.

GoudenBergen
GoudenBergen22 okt. 2020 - 8:48

"Volgens Obama zijn de presidentsverkiezingen van komende maand “de belangrijkste uit ons leven”." Dat zou wel eens kunnen kloppen. De discriminatie van minderheden en de grote economische verschillen waren altijd al aanwezig maar liggen nu onder een vergrootglas. Als men het land bij elkaar wil houden, moeten er iets aan de enorme tegenstellingen gedaan worden. Trump, die als een olifant door de porseleinkast dendert, heeft de weeffouten in het Amerikaanse bestuurssysteem en de Constitutie nog duidelijker blootgelegd. Er is bijvoorbeeld niets vastgelegd m.b.t. een president die niet wil vertrekken uit het Witte Huis. De criteria voor impeachment moeten ook nog eens nader bekeken worden. De Democraten dreigen op hun beurt weer met "packing the court", om zo de conservatieve meerderheid in het Hoger Gerechtshof ongedaan te maken. De nadelen van een districtenstelsel worden ook steeds duidelijker: extreme polarisatie en gerrymandering. De getrapte presidentsverkiezingen leiden ertoe dat een kandidaat kan winnen met een minderheid aan stemmen. Ook blijven kiezers in onbetwiste staten thuis omdat stemmen weinig zin heeft. De pandemie heeft de tekortkomingen van het Amerikaanse zorgstelsel blootgelegd. Veel onverzekerde mensen die het ziekenhuis mijden en met coronasymptomen toch naar het werk gaan. Daarbij komt een falende aanpak door de staten en een compleet gebrek aan regie van de president, die in alles ook nog eens het slechte voorbeeld geeft.

2 Reacties
GoudenBergen
GoudenBergen22 okt. 2020 - 8:58

Als je wil weten hoe slecht de VS er voor staan, zou je kunnen kijken naar de jaren 1860-1861. De tegenstellingen waren toen ze groot dat het Zuiden zich afscheidde en er een Burgeroorlog volgde die resulteerde in meer dan 600.000 doden. In 1865 lag het Zuiden in puin en dit gebied is er nooit meer helemaal bovenop gekomen. Maar de rest van het land ging verder en de VS was 80 jaar later een supermacht. De VS zitten nu, net als in 1861, in een existentiële crisis maar de dynamiek en de veerkracht van dit land zijn zo groot, dat het nog lang niet is afgeschreven.

stokkickhuysen
stokkickhuysen22 okt. 2020 - 14:30

De Democraten dreigen op hun beurt weer met “packing the court” Je dat is anders dan de Republieinen, die op dit moment de courts daadwerkelijk packen met uiterst rechts tuig. Van de laatste, die deze week benoemd gaat worden, werd bekend dat ze in het schoolbestuur zat waar kinderen van same sex marriages niet welkom waren, die maar blijft struikelen over haar eigen meningen en denkt dat een verhaal als'ik probeer dicht bij de tekst te blijven' betekenis' heeft. De Constutution heeft geen artikel over privacy bijvoorbeeld. Dan moet je toch echt zelf gaan kijken wat je vindt.

Bouwman2
Bouwman222 okt. 2020 - 8:26

Ik keek naar een Texaande boerin, die het verschrikkelijk vond dat op haar grond ineens een muur stond. Ze vertelde honderd uit hoe veel bezwaren ze had tegen die muur die daar stond omdat Trump had beloofd die op de grens met Mexico te bouwen. Toen haar werd gevraagd op ie ze dan volgend keer zou gaan stemmen atwoordde ze: op rump natuurlijk. Dat is exemplarisch, en Nederland verschilt dus enorm van de USA. Je kunt niet weten hoe mensen van opvatting zijn. Je moet even wachten, dan weet je het beter.

Haz
Haz22 okt. 2020 - 8:22

Eigenlijk met alles eens wat Obama zegt. Ik snap die opmerking ook wel die hij maakt over Fox News en dubbele standaarden, omdat Trump zelf vaak (altijd) tekeer gaat over de media behalve Fox. Maar hetzelfde kan natuurlijk gezegd worden van CNN die, net als Fox, ook heel selectief rapporteert. Anyhow, ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren begin november.

Jerry Bidet
Jerry Bidet22 okt. 2020 - 7:34

Mij maakt het geen donder uit wie er in witte huis zit. Een botte hork zonder manieren, of een seniele oude man die tegen zichzelf in bescherming genomen moet worden. Waar ik mij aan erger, niet in alleen in Amerika, is dat de coronapandemie voor politieke doeleinden gebruikt wordt. Kijk je objectief en over de landgrenzen, dan zie je ongeacht welke maatregelen er genomen zijn het overal uit de hand loopt. (Uitzonderingen daargelaten, Taiwan, N-Zeeland bv) Het valt mij dan ook tegen dat Obama, die ik hoog heb zitten, zich hiertoe verlaagd. Er zijn zoveel punten waarop je Trump kan bekritiseren, alleen met personeelsbeleid ben je al een avondje zoet. Hetzelfde zie je ook in veel media, Trump wordt de grond ingeboord mbt corona, hier worden de verantwoordelijke nog net niet op schild gehesen en door de straten geparadeerd. Terwijl het verhoudingsgewijs in Nederland echt niet beter gaat dan in Amerika. Maar goed, anderzijds heeft Trump ook niks anders gedaan dan vier jaar lang modder gegooid naar zijn opponenten, dus het e.e.a. zal het ander wel versterken.

16 Reacties
Jerry Bidet
Jerry Bidet22 okt. 2020 - 7:40

(*dus het een zal het ander wel versterken*)

Norsemen
Norsemen22 okt. 2020 - 7:53

Waar ik me aan erger is dat er mensen zijn die het niet uitmaakt of er een racist in het witte huis zit.

GoudenBergen
GoudenBergen22 okt. 2020 - 7:54

Barack Obama, in alles het tegendeel van Donald Trump. Een president die probeerde het goed(e) doen. Een echte family man.

vdbemt
vdbemt22 okt. 2020 - 8:15

"Waar ik mij aan erger, niet in alleen in Amerika, is dat de coronapandemie voor politieke doeleinden gebruikt wordt." Me dunkt dat Obama ook andere onderwerpen en argumenten aandraagt dan alleen corona. Trumps voortdurende gelieg. Het feit dat Trump op voorhand de verkiezingen al van fraude beticht. De manier waarop hij de journalistiek benadert. Zijn belastingontduiking. Zijn haatzaaierij. JIJ bent degene die het terugbrengt tot 1 ding: corona.

Bouwman2
Bouwman222 okt. 2020 - 8:19

Vraag eens of je uitgenodigd wordt bij de POTUS. Dat zal wel niet gebeuren, maar daarbij moet je even denken aan Balkenende die enorm was zwaar geïmponeerd indertijd. Ga je nu me vertellen dat jij wel even de maat komt nemen? Anders bent dan Jan Peter? Ik vertel altijd het verhaal van een m,e bekende kunstenaar, die altijd zeer bitter sprak over de macht.Maar eenmaal uitgenodigd, bij de macht, zich ontpopte als diens volgeling.

Crunchy Frog
Crunchy Frog22 okt. 2020 - 8:26

[Een botte hork zonder manieren, of een seniele oude man die tegen zichzelf in bescherming genomen moet worden.] Dat is inderdaad de ene optie. De andere optie heet Joe Biden. [Waar ik mij aan erger, niet in alleen in Amerika, is dat de coronapandemie voor politieke doeleinden gebruikt wordt.] Ik begrijp dat het lastig voor je is, dat concept dat een regering bij een verkiezing politiek verantwoording aflegt tegenover de kiezer. Maar het is toch echt waar het bij democratie over gaat.

Jerry Bidet
Jerry Bidet22 okt. 2020 - 8:29

vdBemt Nee dat doe ik niet. Het valt mij op dat je moeite hebt met begrijpend lezen, of leest wat je wil lezen. Ten eerste trek ik het breder dan Obama, ten tweede vind ik het nogal smakeloos en dat betreft dus niet alleen(!) Obama, maar ook de pers en bijvoorbeeld Wilders om over de rug van duizenden doden politiek gewin proberen te halen. Maar afijn, je hebt jouw punt weer kunnen maken. Waarvan akte.

prgrssf
prgrssf22 okt. 2020 - 8:40

Trump is juist degene die de coronapandemie gebruikt voor politieke doeleinden. En daar wordt de president terecht op aangesproken.

vdbemt
vdbemt22 okt. 2020 - 9:26

@Jerry Bidet. Over 'begrijpen' gesproken. Als je Obama en Wilders op één lijn stelt, heb je er weinig van begrepen.

Jerry Bidet
Jerry Bidet22 okt. 2020 - 9:30

@vdbemt Jij ben echt een hopeloos geval, dit slaat echt nergens op. Maar goed, bij gebrek aan argumenten is het je vergeven.

Dave Velzen
Dave Velzen22 okt. 2020 - 10:20

Flauwekul hoor wat je zegt over het virus. Ja de landen die neo liberalisme hoog in het vaandel hebben en waar individualisme hoogtij viert die doen het slecht. Vooral jongeren snap ik niet. Is de jeugd nu echt zo stom momenteel? Ze weten toch dat ze de komende 50 jaar de door hun veroorzaakte problemen en schulden daardoor moeten gaan terugbetalen. Ook zijn ze totaal niet politiek gemotiveerd. Verder dan PVV of de coke snuivende uil van Minerva komen ze niet. Arm Nederland als dat grapje struisvogels de toekomst van Nederland moet worden. Maar ik vind het prachtig hoor. Laat Nederland maar braaf naar de kloten gaan.

Recht door Zee
Recht door Zee22 okt. 2020 - 10:39

@ GoudenBergen Goede dingen doen zoals oorlogen beginnen? Klokkenluiders vervolgen? Journalistsen afluisteren? Dat soort dingen?

OlavM
OlavM22 okt. 2020 - 11:22

@ Jerry Bidet: Zoals prgrssf al zegt: juist Trump heeft covid-19 van meet af aan enorm gepolitiseerd. Waarbij hij het flirten met allerlei waanzinnige complottheorieen ook niet nalaat.

adriek
adriek22 okt. 2020 - 11:42

"Een botte hork zonder manieren, of een seniele oude man die tegen zichzelf in bescherming genomen moet worden." Beiden slaan op Trump toch?

Mark Huysman
Mark Huysman22 okt. 2020 - 12:09

Onder normale omstandigheden maakt het idd niet uit of er een Democraat of Republikein in het WH zit. Beide partijen dienen het belang van Wall Street en de grote bedrijven, beide partijen laten de armen in eigen land verrekken, beide partijen voeren overal op de wereld oorlogen en steunen criminele regimes om de dominantie van de VS te waarborgen, etc. Maar dit zijn geen normale omstangigheden en Trump is geen ‘normale’ president. Hij gaat veel verder in het bedreigen van minderheden in eigen land, hij steunt extreemrechtse en paramilitaire groepen, hij is niet alleen niet in staat om de pandemie te bestrijden, hij ontkent de wetenschap rond het virus. Hij is -ook door zijn psychologische kenmerken- een groter gevaar voor alles en iedereen dan willekeurig welke andere president.

stokkickhuysen
stokkickhuysen22 okt. 2020 - 18:50

Kijk je objectief en over de landgrenzen, dan zie je ongeacht welke maatregelen er genomen zijn het overal uit de hand loopt. US: 70 dood per 100.000 Duitsland: 11 dood per 100.000 Dt is 700% meer dood in de US. En dat komt door een andere 'benadering'