Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Obama gaat los in laatste Correspondents' Dinner

  •  
01-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
"Welkom bij mijn laatste Correspondents’ Dinner… en misschien wel het allerlaatste Correspondents’ Dinner. Jullie zien er fantastisch uit, het einde van de republiek heeft er nog nooit zo goed uitgezien."
Met die woorden opende de Amerikaanse president Barack Obama zijn allerlaatste jaarlijkse galadiner voor Witte Huisverslaggevers. Zoals verwacht spaarde Obama niemand met zijn grappen en felle kritiek. Vooral Hillary Clinton en Donald Trump kregen er goed van langs.
Hoewel met een stevige dosis humor gebracht, liet Obama zich desalniettemin kritisch uit over onder andere het beoogde buitenlandbeleid van de republikeinse koploper, terwijl hij de wanhopige pogingen van Clinton om jongere kiezers te bereiken met de grond gelijk maakte.
Obama hield zich met zijn aanvallen op Trump echter meer in dat de meesten hadden verwacht, helemaal na een eerdere roast in 2011 toen The Donald ook te gast was bij het diner. Die grappen aan het adres van Trump waren overigens ook de reden dat Donald Trump dit jaar de grote afwezige was tijdens het etentje.
"Het spijt me dat hij hier vanavond niet is. We hadden de laatste keer nog wel zo veel plezier. En het is verrassend: je hebt een kamer vol met journalisten, beroemdheden, camera’s, en hij zegt nee. Is dit diner te ordinair voor The Donald? Wat is hij nu aan het doen dan? Is huis thuis een Trump biefstuk aan het eten, terwijl hij op Twitter Angela Merkel beledigt? Wat is hij aan het doen?"
Na nog een aantal uithalen naar Trump hield Obama het voor gezien, ondanks de roep uit het publiek om meer. Op een wat serieuzere toon kaartte de president wel de enorme media-aandacht voor Trump aan en diens dreigement dat wanneer hij de republikeinse nominatie niet krijgt, komende juli in Cleveland, dat wel eens tot gewelddadige protesten zou kunnen leiden.
"Ik wil niet teveel tijd aan The Donald besteden. Ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat hij, vanaf het begin, al de nodige media-aandacht heeft gekregen, passend bij de ernst van zijn kandidatuur. Ik hoop dat jullie trots op jezelf zijn. Deze man wilde zijn hotelketen promoten en nu zijn we aan het bidden dat Cleveland juli overleeft."
Het grootste mikpunt van spot tijdens het diner was echter Obama zelf. Zoals in voorgaande jaren blikte hij kritisch terug op zijn gevoerde beleid en keek vooruit naar het aanstaande einde van zijn presidentschap. ‘Ik ben grijs en gerimpeld en tel de dagen af tot mijn executie.’
"Zelfs sommige buitenlandse leiders kijken al voorbij mijn vertrek. Vorige week verscheen prins George op onze afspraak in zijn badjas. Een duidelijke schending van het protocol’"
Obama sloot de avond af met de mededeling dat hem nog maar twee woorden restten:
"Obama out."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.