Joop

Obama: er is nooit een geschiktere kandidaat geweest dan Hillary Clinton

  •  
28-07-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Barack Obama, de huidige president van de Verenigde Staten sprak woensdagavond op de Democratische Nationale Conventie. Obama benadrukte dat er geen geschiktere kandidaat en opvolger was dan Hillary Clinton en om Trump te bestrijden er nodig gestemd moet worden.
De president werd met een staande ovatie ontvangen, voordat hij ook maar iets gezegd had. In zijn speech schaarde hij zich achter Clinton die geschikter zou zijn dan welke kandidaat ooit en haalt hij de kritiek op haar persoon aan:
"Zelfs ik niet en zelfs Bill Clinton zijn geschikter. Sorry man, het is gewoon de waarheid. Ze weet dat ze fouten heeft gemaakt. Net als ik, net als wij allemaal. Dat gebeurt als je het probeert, als je niet aan de kant blijft zitten. Maar als je onze democratie serieus neemt, dan kun je in november niet thuisblijven omdat je het niet op elk punt met haar eens bent."
Over Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump was Obama heel duidelijk. Hij is een gevaar voor de Amerikaanse samenleving en moet uit het Witte Huis gehouden worden.
"Dan hebben we ook Donald Trump nog. The Donald is niet echt van de plannen. Ook niet van de feiten. Hij vindt zichzelf een zakenman. Dat klopt, maar ik ken ook zakenlui die hun mensen wel betalen en geen aanklachten aan hun broek hebben hangen. Gelooft iemand dat een man die de afgelopen zeventig jaar nooit naar arbeiders heeft omgekeken dat nu wel gaat doen? Dat hij naar jullie gaat luisteren? Amerika is al groots. Amerika is al sterk. Onze grootheid hangt niet af van Donald Trump”, schamperde Obama.Hij denkt dat als hij genoeg mensen bang maakt, hij deze verkiezingen kan winnen. Maar dat heeft hij fout. Wij zijn geen angstig volk en we hebben geen heerser nodig. In deze campagne wordt er veel gepraat over wat Amerika kwijt is geraakt, hoe onze manier van leven gevaar loopt. We bepalen de toekomst zelf, samen. Het is niet ‘yes she can’, of ‘yes I can’, maar ‘yes we can’. Jullie geloofden dat we dit land konden veranderen. En jullie hebben dat ook waargemaakt. Ik ben zo trots. Kijk naar de marinier die zijn echtgenoot niet langer hoeft te verstoppen. Democratie werkt, maar we moeten het wel willen. Niet alleen in een verkiezingsjaar, maar iedere dag. Ik heb niet alles kunnen repareren de afgelopen jaren. Ik wil nog zoveel doen. Na iedere keer dat ik tekort kwam, bleef ik toch doorgaan. En dat kwam door jullie. Door het Amerikaanse volk. We moeten cynisme en angst afwijzen en het beste in onszelf oproepen. Laten we tonen dat we nog steeds geloven in de belofte van dit land."
Amerika is al groots. Amerika is al sterk. Onze grootheid hangt niet af van Donald Trump”, schamperde Obama.Hij denkt dat als hij genoeg mensen bang maakt, hij deze verkiezingen kan winnen. Maar dat heeft hij fout. Wij zijn geen angstig volk en we hebben geen heerser nodig. In deze campagne wordt er veel gepraat over wat Amerika kwijt is geraakt, hoe onze manier van leven gevaar loopt.
We bepalen de toekomst zelf, samen. Het is niet ‘yes she can’, of ‘yes I can’, maar ‘yes we can’. Jullie geloofden dat we dit land konden veranderen. En jullie hebben dat ook waargemaakt. Ik ben zo trots. Kijk naar de marinier die zijn echtgenoot niet langer hoeft te verstoppen. Democratie werkt, maar we moeten het wel willen. Niet alleen in een verkiezingsjaar, maar iedere dag.
Ik heb niet alles kunnen repareren de afgelopen jaren. Ik wil nog zoveel doen. Na iedere keer dat ik tekort kwam, bleef ik toch doorgaan. En dat kwam door jullie. Door het Amerikaanse volk.
We moeten cynisme en angst afwijzen en het beste in onszelf oproepen. Laten we tonen dat we nog steeds geloven in de belofte van dit land.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (79)

Van der Wal
Van der Wal28 jul. 2016 - 16:49

Als Clinton de beste kandidaat is, dan had Obama bij de vorige voorverkiezingen zijn kandidatuur moeten intrekken. Nu is de VS 4 jaar langer met hem opgescheept geworden.

Иосиф Виссарионович
Иосиф Виссарионович28 jul. 2016 - 15:30

De huidige First Lady is meer geschikt, Frank Underwood kreeg het voor elkaar. ;-) Voor elke tijd periode is een andere geschikte leider, Zo is Hillary Clinton niet de leider die de US nu nodig heeft. Voor Europa zou de Iron lady een betere leider zijn dan Merkel.

Bram Emanuel
Bram Emanuel28 jul. 2016 - 14:49

"Obama: er is nooit een geschiktere kandidaat geweest dan Hillary Clinton" Maar hij heeft haar er toendertijd wel uitgeknikkert na haar gestuntel op Buitenlandse zaken. 1+1 zijn geen 2 bij Obama.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen28 jul. 2016 - 13:15

[...er is nooit een geschiktere kandidaat geweest dan Hillary Clinton...] Ik begrijp dat ie dat zegt, maar het is je reinste onzin. Er is nog nooit een ongeschiktere kandidaat geweest, op 1 uitzondering na dan, Trump.

Dewik2
Dewik228 jul. 2016 - 12:47

Er is nooit een betere redenaar geweest als Obama. Toen hij 8 jaar geleden inspirerend "yes we can" (dat betekent wir shaffen das) stond te scanderen kreeg hij bijna spontaan de Nobelprijs van de vrede. De goede man had nog helemaal niets gedaan behalve wat verkiezingspraatjes afsteken. Hilarisch.

1 Reactie
Ron Halkes
Ron Halkes29 jul. 2016 - 8:29

De wereld is meer dan ooit een machtsstrijd geworden op mentaal niveau . Diegene die de massa het meest weet te beïnvloeden,door allerlei goedkope maniertjes....Obama heeft zich erin gespecialiseerd.

Grozny
Grozny28 jul. 2016 - 11:33

Clinton heeft al weer 230 geen persconferentie gegeven. En nee een persconferentie is niet hetzelfde als een interview waar ze de vragen van de voren krijgt. Is dat wat je wilt in een president iemand die bang is om vragen van de pers te beantwoorden? Aan de andere kant heb je trump die praktisch iedere dag een persconferentie geeft en redelijk aparte dingen zegt. De keuze in amerika is weer mooi.

Bickle
Bickle28 jul. 2016 - 10:22

Daar heeft Obama helemaal gelijk in. Ze was acht jaar geleden al beter dan Obama en veel van haar voorgangers. Ik mag Obama heel graag, maar ik had toen liever iemand met meer ervaring. Vind het nog steeds jammer dat Hillary Clinton toen verloor. Helaas lieten veel mensen zich "verblinden" door de welbespraakte (boodschap) van Barack Obama.

Meta Foor
Meta Foor28 jul. 2016 - 10:21

de geschiedenis moet nog geschreven worden over Obama, maar hij zal er zeker niet florissant uitkomen qua Global recession, terugdringen racisme, werkgelegenheid, educatie onderklassen,ziekteverzekering., beheersing midden oosten, handel z-amerika Dat hij zich op de borst slaat voor emancipatie homobeweging is correct, maar wel erg mager voor 8 jaar. Zowel Trump als Clinton zie ik ook niet die heikele kwesties oplossen in 4 jaar; china zal zich snel in dat open gat storten

Overdeweg
Overdeweg28 jul. 2016 - 10:15

Obama en massa psychose. Het werkt ... 'They are both members of the same gang.'

Harry5
Harry528 jul. 2016 - 10:11

ben wel een beetje bang voor het "Fortuyn effect" in de VS. Je ziet nu dat door de populist trump veel mensen in de VS die normaal nooit stemmen opeens weer interesse in de politiek krijgen en je kunt raden waarop deze verdwaasden zullen gaan stemmen. Hopelijk valt het mee, go go go Hillary go :)

Dewik2
Dewik228 jul. 2016 - 10:09

Wij van WC-eend vinden dat deze WC-eend bijzonder geschikt is.

geen-mening
geen-mening28 jul. 2016 - 10:01

Het is daar net als hier zie ik al, inhoud is totaal onbelangrijk, wat je zelf denkt of vindt hoef je niet over het voetlicht te brengen, je moet vooral veel op "de ander" letten en commentaar hebben op wat die doet of vindt en met je vingertje wijzen. Kom gewoon zelf eens met een visie, waar wil je zijn met je land over 8 jaar en hoe wil je dat bereiken, wat vind je belangrijk etc. niks van dat alles, alleen maar: "Die ander is stom!" Wat een stel kinderen en dat moet dan een land gaan besturen.

[verwijderd]
[verwijderd]28 jul. 2016 - 9:48

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
the don
the don28 jul. 2016 - 12:22

Je zegt alles beter dan Trump. Kan je uitleggen waarom?

Ron Halkes
Ron Halkes28 jul. 2016 - 19:06

En dan heeft ene Michael Persson het in n.b. een "Analyse" in de Volkskrant alleen maar over het glazen plafond dat door deze dame is doorbroken....Om je dood te schamen. http://www.volkskrant.nl/buitenland/sekse-is-hillary-s-troef-en-haar-zwakke-plek~a4347408/

H.Witte
H.Witte28 jul. 2016 - 9:40

Welke president de VS ook kent, deze zit altijd vastgeklonken aan de structuren van onze samenleving. Die structuren brengen helaas met zich mee dat er altijd oorlog gevoerd zal moeten worden om de (wereld) economie draaiend te houden. Dat er altijd wel weer een paar vijanden gevonden moeten worden om een oorlog te legitimeren. Immers; een belangrijk deel, zo niet het belangrijkste, van onze westerse economie (rijkdom) is mede gebaseerd op de oorlogsmachine. Ook Nederland heeft wat dat betreft haar eigen productieve bijdrage waar we allemaal van profiteren. We zijn allemaal tegen oorlog, maar we eten er wel van. Valt de oorlogsindustrie stil dan hebben we een veel groter probleem dan de oorlogen die nu plaatsvinden. Enorme werkeloosheid die onze samenleving (onze sociaal vangnet) niet kan opvangen en die tot enorme armoede en grote onrust zou leiden. Er zijn dus allerlei pragmatische overwegingen om oorlog te blijven voeren. Dat is een uiterst pijnlijke vaststelling. Er wordt door deskundigen en wetenschappers doorlopend naarstig gezocht naar een alternatief voor die oorlogsindustrie. Een alternatief dat net zo repeterend productief en net zo omvattend is, maar dat is er vooralsnog niet. Helaas.

Suzanne van der Leegte
Suzanne van der Leegte28 jul. 2016 - 9:36

Obama zei ook "we can". Wat ie nu precies kon vraagt iedereen zich nog steeds af?

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen28 jul. 2016 - 13:23

[Wat ie nu precies kon ...] Twee dingen; Bij achterlating van 30.000 militairen in Irak een propagandafilmpje de wereld insturen over de laatste militairen die zich uit Irak terugtrokken. En Obamacare tijdelijk invoeren. Nog voordat het juridisch proces er een eind aan maakt trekken verzekeraars zich er nu al uit terug.

Ron Halkes
Ron Halkes28 jul. 2016 - 9:17

Barack Obama, schuldig aan misdaden tegen de mensheid, zegt dat er geen geschiktere opvolger is dan Hillary Clinton,ook schuldig aan misdaden tegen de mensheid (beiden in Libië, Syrië etc) Beter te luisteren naar Chris Hedges waarom er niet op Hillary Clinton gestemd moet worden. http://www.democracynow.org/2016/7/26/who_should_bernie_voters_support_now

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder28 jul. 2016 - 9:07

Je kan van alles bekritiseren aan Trump, maar iemand die een paar miljard bij elkaar heeft weten te harken is niet dom. Dat is een ernstige onderschatting. Gek doen wil nog niet zeggen gek zijn. De berichtgeving volgend krijg ik de indruk dat het Nederlandse volk warm moet worden gemaakt om toch vooral voor Clinton te kiezen. Want Trump is een gevaarlijke gek die de wereld naar de vernieling gaat helpen (volgens mensen die vinden dat zij zelf gezond verstand bezitten). Clinton heeft al bewezen er een rotzooi van te kunnen maken. Dat is waarschijnlijk de reden dat zij zo word toegejuicht door het Nederlandse establishment. We weten wat we hebben en met Trump moet je het maar afwachten. Nederlands conservatisme op zijn best.

10 Reacties
Arie Roos
Arie Roos28 jul. 2016 - 9:18

[Je kan van alles bekritiseren aan Trump, maar iemand die een paar miljard bij elkaar heeft weten te harken is niet dom.] Maar Trump heeft helemaal geen paar miljard bij elkaar geharkt. Hij heeft eigenlijk al zijn geld geerfd. En waarschijnlijk heeft hij nu zelfs minder dan toen hij het erfde. Jammer dat we dat nooit zullen weten, omdat Trump weigert zijn belastingaangiftes openbaar te maken. [De berichtgeving volgend krijg ik de indruk dat het Nederlandse volk warm moet worden gemaakt om toch vooral voor Clinton te kiezen. ] Ehm ... ik heb nieuws voor je. Nederlanders mogen helemaal niet stemmen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. [Want Trump is een gevaarlijke gek die de wereld naar de vernieling gaat helpen (volgens mensen die vinden dat zij zelf gezond verstand bezitten).] Dat klopt. Ik krijg de indruk, dat je het niet met die mensen eens bent. Tegen welke argumenten van die mensen heb je bezwaren ?

Joe Speedboot
Joe Speedboot28 jul. 2016 - 10:28

'maar iemand die een paar miljard bij elkaar heeft weten te harken is niet dom' Had Trump het geld wat hij van zijn pappie heeft geërfd op een spaarrekening geparkeerd dan was hij nu rijker geweest. Kortom, de man is een waardeloze zakenman.

Bickle
Bickle28 jul. 2016 - 10:29

Trump is onberekenbaar, heeft geen enkele ervaring en weet mensen niet te binden. Hillary Clinton mag dan niet overlopen met empathisch vermogen (schijnt erg belangrijk te zijn tegenwoordig?) maar heeft dossierkennis, ervaring op lokaal en landelijk nivo, kent het Witte huis van binnen en van buiten, heeft veel internationale ervaring en zal probleemloos integreren in deze functie. Donald Trump verdeeld bevolkingsgroepen, schoffeert en beledigd mensen, doet aan product placement tijdens een verkiezersbijeenkomst, heeft geen enkele politieke ervaring, zorgt voor onrust in de internationale wereld en weet waarschijnlijk na 100 dagen nog niet naar de situation room in het Witte Huis.

adriek
adriek28 jul. 2016 - 10:33

Maar weinig mensen beweren serieus dat Trump 'dom' is. Wel is hij een nietsontziende zakenman die alles doet om er zelf 'beter' van te worden. De president van Amerika moet dingen doen om het volk en het land (en de rest van de wereld) er beter van te laten worden en zichzelf op de derde (of vierde) plaats hebben. (Ik heb wel vaker mooie dromen.)

Robert Follon
Robert Follon28 jul. 2016 - 10:45

[Je kan van alles bekritiseren aan Trump] Hell yeah... [maar iemand die een paar miljard bij elkaar heeft weten te harken is niet dom.] Die 'paar miljard' heeft de charlatan niet eens. Maar als het jou gaat om wie er de langste heeft, luister dan naar iemand met meer dan een paar miljard: http://www.huffingtonpost.com/entry/trump-business-michael-bloomberg-dnc_us_579957a2e4b0d3568f85fbb7 [Dat is een ernstige onderschatting.] Dat is altijd de retoriek van de 'achtergelatenen'. Trump bedreigt het 'establishment', terwijl hij nog het liefst per helicopter naar de WC zou gaan. Wat doet je geloven dat die man iets opheeft met een ander buiten zichzelf; alles wat hij aanraakte is een rokende puinhoop. Daarnaast: je kunt aan Clinton een hekel hebben, maar dat de vrouw het zo slecht gedaan heeft, zeker niet. Wellicht dat je geen fan bent, maar dat wordt niet uitgebalanceerd d.m.v. openbare liefdesverklaringen aan een oranje sociopaath. [Gek doen wil nog niet zeggen gek zijn.] Klopt. Gek doen als (potentiele) president wil zeggen: gevaarlijk zijn.

H.Witte
H.Witte28 jul. 2016 - 10:57

Beste Jonas de Ridder, Mag ik je er op wijzen dat Vader Trump de grondlegger is van het Trump imperium en dat Donald sier maakt met zijn erfenis. Iedereen die denkt aan Trump denkt meteen aan succes. Daarom wilden veel investeerders maar al te graag met Fred en Donald samen werken. Echter eind jaren 80 eindigde de gouden eeuw voor de Trumps. Vader Fred was te oud geworden en dus nam Donald bijna alle besluiten. Veel van die besluiten liepen verkeerd af en zijn schulden groeide. Zo erg zelfs dat verschillende onderdelen van de Trump Organisatie, faillissementen moesten aanvragen. In de media brulde Donald Trump echter dat hij niet verantwoordelijk was en dat alle foute investeringen, slechts tijdelijk van aard waren! Het is aan de banken en goede adviseurs te danken dat (nog) niet de hele organisatie ten onder is gegaan. Donald Trump toont overduidelijk met zijn zwalkend gedrag (gisteren een andere opvatting dan vandaag) dat hij de steun van consitstente figuren om zich heen hard nodig heeft om e.e.a. overeind te houden.

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder28 jul. 2016 - 11:44

Die miljarden van zijn vader heeft hij nog steeds, maar uit de reacties blijkt wel dat Trump bij de Clinton aanhang in Nederland vreselijk onderschat word. Tegenstanders onderschatten is nooit goed. Clinton onderschatten zal ik zeker niet doen.

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder28 jul. 2016 - 11:51

@Arie [Ehm … ik heb nieuws voor je. Nederlanders mogen helemaal niet stemmen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. ] Slimmerd. Daarom is die onevenwichtige berichtgeving onbegrijpelijk.

the don
the don28 jul. 2016 - 12:25

@Joe Speedboat. Dat is een claim, dat hij beter zijn erfenis op de bank had kunnen laten staan. Meen te hebben gelezen dat die claim ging over het punt waarop hij een lening van 1 mil kreeg, en niet op het punt dat hij de erfenis kreeg, veel later pas. Maar bedenk wel dat als hij dat geld op de bank had laten staan, er tientallen grote gebouwen en golfresorts nu niet waren geweest en de vele tienduizenden mensen die hij in dienst heeft gehad geen baan hadden gevonden.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen28 jul. 2016 - 13:27

[Je kan van alles bekritiseren aan Trump, maar iemand die een paar miljard bij elkaar heeft weten te harken is niet dom.] Er zijn weinig mensen die geloven dat Trumps claim dat ie miljarden bezit klopt. Na verschillende faillisementen, en onder zijn huidige rijkdom kan Trump in de VS bij geen enkele bank geld lenen. Hij moet daarvoor naar het buitenland uitwijken waar men minder goed inzicht krijgt in zijn echte rijkdom.

Russia Today
Russia Today28 jul. 2016 - 9:06

@bernie Je noemt het woord precisziebombardement....dit soort lui is daartoe niet eens in staat. Onder Obama is het aantal onschuldige burgerslachtoffers door drones gigantisch gestegen. Tik maar in op Google. De VS gaan hier onder Clinton onvervaard mee door. Dit is in strijd met het internationaal recht. Want er worden in feite wereldwijde executies uitgevoerd zonder dat er een rechter of advocaat aan te pas komt. Of bent u van mening dat een taxi-chauffeur die toevallig een doelwit als passagier meeneemt net zo schuldig is en dan ook maar dood moet? En dat het gezin dat hij achterlaat dan ook maar moet verrekken? https://www.thebureauinvestigates.com/category/projects/drones/drones-graphs/ Verdiep u zich eens in de feiten.

1 Reactie
JanVG2
JanVG228 jul. 2016 - 10:11

"Verdiep u zich eens in de feiten"... Dat zou ik iedereen aanraden .. zeker Russia Today. Daar zou de zender en de reageerder veel van leren! De drones veroorzaken veel burgerslachtoffers! Absoluut waar, MAAR ze veroorzaken er veel minder dan aanvallen op de oude vertrouwde manier. Zie bijvooreeld de "precisie" van Rusland in Syrië. Daarbij vergeleken zijn Obama's drones scalpels en gebruyikt Putin slagersmessen.

Russia Today
Russia Today28 jul. 2016 - 8:54

Wat een holle nietszeggende speech van Obama. Net zo inhoudsloos als de leuze "change". Na 8 jaar Obama is er helemaal niets veranderd en worden zwarten zelfs bij bosjes neergeknald of opgesloten in de VS. Lijkt eerder op een terugkeer naar de slavernij jaren. Iedereen die zo voor die Clinton is, daar mis ik de feitelijke argumenten. Ook Obama kan ze niet geven. Iedereen maakt wel een een foutje zegt ie, alsof we allemaal zwaar crimineel zijn en onze zakken vullen met miljoenen. Alsof het slechts gaat om een verkeersovertreding. Deze link zegt een heel ander verhaal en zegt ook dat de Clinton Foundation niets minder is dan een criminele organisatie vermomd als NGO. http://www.globalresearch.ca/the-clinton-crime-family-hillary-is-the-most-recklessly-dangerous-presidential-aspirant-in-us-history/5527943 Als ik Hillary hoor kraaien en lachen of schreeuwen dan lopen bij mij de koude rillingen. Dat ze zelfs hier in Nederland zo wordt gepromoot als geschiktste kandidaat door bepaalde types en de media vreest mij ook voor de toekomst van dit land.

5 Reacties
Ecclesia2
Ecclesia228 jul. 2016 - 9:16

Je kan alles zeggen over Hillary Clinton (en ik ben absoluut geen fan van haar), maar op dit moment is er eigenlijk geen alternatief meer. Nee, Donald Trump is gewoon geen alternatief. Er zijn wellicht enkele goede punten van Trump, maar voor het grootste deel is het gewoon een aap in een pak. Zeer onvoorspelbaar om die persoon op de 'troon van Amerika' te laten zitten. Wellicht is het zwaar overdreven van de vele mensen die zeggen dat Trump de laatste president zou zijn (in de zin van: ten ondergang van de VS, of het stichten van een dynastie/dictatuur Trump), aangezien het Amerikaanse leger en het volk het nooit zo ver zouden laten komen. Maar nee, die man hoort gewoon absoluut niet thuis in de politiek.

Arie Roos
Arie Roos28 jul. 2016 - 9:25

Je doet je nick wel eer aan met al die propaganda ...

Overdeweg
Overdeweg28 jul. 2016 - 10:17

Man heeft inderdaad niets bereikt, en nog stil loopt (een groot deel) van de meute blind achter hem aan, verbijsterend.

Bickle
Bickle28 jul. 2016 - 10:33

Dank voor deze zeer kundig verwoordde en goed onderbouwde objectieve mening. Vraagje van mij kant; wat is de bijdrage van Donald Trump geweest de laatste 12 jaar aan het welzijn van Amerika en die van de wereld?

adriek
adriek28 jul. 2016 - 10:42

Helaas is de vraag niet (meer) wie de meest geschikte presidentskandidaat is, maar: kiezen 'ze' Clinton of Trump. Circus Amerika demonstreert met deze campagne overtuigend dat het democratische systeem niet altijd (...) de beste mensen naar voren brengt.

Jos Ter Horst
Jos Ter Horst28 jul. 2016 - 8:34

"I can say with confidence there has never been a man or a woman -- not me, not Bill, nobody -- more qualified than Hillary Clinton to serve as president of the United States of America," Nou ben ik in al de jaren dat ik in de VS heb gewerkt al heel wat overstatements tegengekomen, maar deze slaat echt alles. En dat is dan de president, of POTUS zoals dat tegenwoordig heet. Voor iedereen die nog twijfelt aan de angstaanjagende domheid van de VS is dit zinnetje. Kijk, zo dom zijn ze echt. Er zaten trouwens nog veel meer uitspraken in Obama's speech die het glazuur van je tanden deden barsten, bijvoorbeeld deze: "Nothing truly prepares you for the demands of the Oval Office," Obama said. "You can read about it. You can study it. Until you've sat at that desk, you don't know what it's like to manage a global crisis, or send young people to war. But Hillary's been in the room; she's been part of those decisions." Dus Obama heeft deze Global Crisis gemanaged? Lekkere jongen dan. Het is al acht jaar wereldwijd een gigantische puinhoop. Miljoenen daklozen en werklozen. Dank je wel, Obama! En "send young people to war", waarom eigenlijk? Waarom moest Libie kapot? Waarom moest Syrie kapot? Waarom laat je die young people van je ziekenhuizen platbombarderen in Afghanistan en burgers afslachten in Irak? Nou, meer van dat alles kunnen we dus verwachten met Hillary. Of met Trump. Lood om oud ijzer.

2 Reacties
H.Witte
H.Witte28 jul. 2016 - 11:06

Acht jaar??? Volgens mij begon de ellende al onder Bush Sr. met Dessert Shield in 1990 en dat had ook weer een voorgeschiedenis en die ook weer. M.a.w. alles vloeit in elkaar over. Elke President heeft zijn erfenis.

Jos Ter Horst
Jos Ter Horst28 jul. 2016 - 15:58

Die 'acht jaar' slaat op Global Crisis. Moord- en slachtpartijen vanuit de VS over de hele wereld zijn inderdaad al veel langer aan de gang.

Mark Gh
Mark Gh28 jul. 2016 - 8:32

Dat kun je toch niet serieus nemen? Acht jaar gelden zei hij nog "She'll say anything, and change nothing. It's time to turn the page." Wat was het ook alweer? Change en Yes we can? Change, she won't. Dat is wat Obama 8 jaar terug zei. Hij gaf aan dat ze de kandidaat van de gevestigde orde was en dat ze het inzicht mist dat je nodig hebt om president te zijn. En nu is ze opeens beter dan wie dan ook ooit geweest is? Trump hoeft alleen maar de reclamespotjes van Obama van 8 jaar geleden opnieuw uit te zenden en het is gedaan met Clinton.

1 Reactie
Mark Gh
Mark Gh29 jul. 2016 - 16:31

Waar zegt hij dat? Als ze in 8 jaar tijd van volkomen ongeschikt (zijn woorden) naar de meest geschikte ooit (zijn woorden) is gegaan dan ben ik benieuwd naar dat lesprogramma. Dat moeten we namen even samenvatten voor Trump, als hij straks kantoor houdt in het Oval Office.

Joker51
Joker5128 jul. 2016 - 8:30

Voorspellen is moeilijk, vooral als het over de toekomst gaat. Maar dat neemt niet weg dat ik veel vertrouwen heb in deze vrouw. liever had ik gezien dat Barack Obama nog een jaar of 8 de leiding over dat stukje aarde zou hebben, maar dat kan helaas niet. Mijn sympathie voor Bernie Sanders verdween als sneeuw voor de zon doen het bij me door begon te sijpelen dat deze man vele jaren zich voor het karretje van de commercieele wapenhandel had laten spannen. Met zulke nep-socialisten hebben we op dit stukje aarde ook te maken, in de vorm van Lodewijk Asscher.

intersectioneelmasculist
intersectioneelmasculist28 jul. 2016 - 8:30

@bernie Waar baseer je je op dat eht alternatief dodelijk is? als je joe biden bedoelt of sanders, zij zullen hetlzefde beleid doorzetten asl hillary. Hillary was als secretary of state diep betrokken bij de inval in libie en de anti assad movement in syrie, letterlijk heeft ze wapens aan al nusra en isis gegeven. Daarnaast heeft ze in oekraine zitten broeden en de navo tegen rusland opgezet. Deze mevrouw houdt van haar eigen belangen en haar donoren en dat betekent oorlog. Als je trump bedoelt, hij is xenofoob en populist, dat hek gaat natuurlijk nooit gebeuren maar hij schudt poetin de hand, stopt de dreiging met rusland en de sancties zodat we als goede buren verder kunnen en hij stopt de verkapte steun aan rebellengroepen en het wroeten in het midden oosten. dit is wat de moslims wil, geen amerika in het midden oosten, en wat europa wil, geen oorlog in het midden oosten en vrienden met rusland. Dus ik snap je beredenering niet zozeer, kunt je dit toelichten?

2 Reacties
Bernie2
Bernie228 jul. 2016 - 9:19

Ik stel nergens dat Hillary een ideale president zou zijn. Dat is ze allesbehalve en 4 (of 8) jaren Hillary als president betekent evenveel jaren van dezelfde ouwe meuk vanuit het Witte Huis. Niks meer, niks minder. Ze is immers zo rechts dat de premier van alle VVD'ers Cola Rutte er nog bij zou verbleken. Ik stel wel dat ze de beste is, het meest predsidentieel van de twee kandidaten. Trump als politiek onruststoker, non-conformist, racist, vrouwenhater etc. is dodelijk. Het leeghoofd wordt niet gehinderd door ook maar de minste kennis van zaken en verklaart de dictaturen Rusland en Noord Korea openlijk zijn liefde. En als knoppenbeheerder van het nucleair systeem weet hij wel waar zijn bommen naartoe mogen. Het wachten is gewoon op over 4 jaar. Republikeinse partij heeft zichzelf dan vol schaamte door het onvermijdelijke riool weggespoeld en alternatieven als Sanders cs. staan op. Ik kijk er naar uit.

intersectioneelmasculist
intersectioneelmasculist28 jul. 2016 - 11:15

ok dus je denkt dat het alternatief dodelijk is omdat trump op de kernknop kan drukken? zie daar nergens bewijs voor in zijn uitspraken. die kans is ook vrij klein omdat zelfs iran al bijna een atoomwapen heeft laat staan wat zijn belang erin is. (je kan hem populist of xenofoob noemen maar een monster dat is populistisch). Als amerika door blijft gaan zoals nu is de kans op oorlog en doden groter laat staan de collapse van de europese unie.

Freeman2
Freeman228 jul. 2016 - 8:28

Wat de journalisten hier helemaal missen is dat door de zeer lage resultaten van Obama in de peilingen wat hij nu in wezen doet is antireclame voor Clinton.

Freeman2
Freeman228 jul. 2016 - 8:25

En dan is het natuurlijk heel erg jammer dat Trump het toch gaat winnen.

msj_meijerink
msj_meijerink28 jul. 2016 - 8:23

Dit hele verkiezingsgedoe begint me steeds meer tegen te, want wat ordinaire moddergooierij is het.

1 Reactie
Freeman2
Freeman228 jul. 2016 - 9:36

Heeft Wilders in Nederland iets anders gedaan in de afgelopen jaren?

Dirk2
Dirk228 jul. 2016 - 8:21

Obama is een grote huichelaar. Miljoenen gewone Amerikanen leven in armoede terwijl zij hard moeten werken en meer dan 1 baan hebben. De massale komst van illegale werknemers uit Mexico is een ramp voor veel gewone Amerikaanse werknemers. De rijken worden steeds rijker en de armen steeds armer. Critici van de open grenzen worden uitgemaakt voor racisten en fascisten. Op die manier probeert de bezittende klasse haar belangen te verdedigen ten koste van de armen.

H.Witte
H.Witte28 jul. 2016 - 8:20

Gezien haar enorme ervaring binnen het politieke krachtenveld, zowel in haar tijd als first lady waarbij ze ongetwijfeld de nodige know-how heeft meegekregen als in haar tijd als Minister van Buitenlandse zaken, kan ik me er wel iets bij voorstellen dat ze op basis daarvan een uiterst geschikte kandidaat is. Ze kent de diplomatieke taal, de psychologie van de diplomatie, ze heeft ervaring met de verschillende culturen om deze enigszins te begrijpen. Wat dat betreft heeft ze allicht een enorme voorsprong op een beginneling als Trump. Dat mag toch echt in alle objectiviteit vastgesteld worden, wat je verder ook van haar vindt.

Grozny
Grozny28 jul. 2016 - 8:16

Maar waarom? Wat heeft ze na 25 jaar in de politiek waardoor je dat kan zeggen? De titels zijn leuk, maar bij alle belangrijke beslissingen heeft ze de foute keuze gemaakt. Irak Nafta Wallstreet deregulatie, Doma, 94 crime bill ect... Al die beslissingen hebben de vs biljoenen gekost om niet eens te spreken over het aantal levens. De ervaring is leuk, maar cheney had ook veel ervaring en hij heeft er een puinhoop van gemaakt. Het ironische is wij zijn allemaal bang voor donald trump om de dingen die clinton al lang heeft gedaan.

peterh2
peterh228 jul. 2016 - 8:16

Hillary is de slechtste keuze die er is, dat weet Obama zelf ook wel neem ik aan. Sanders had het moeten zijn... Nu is zelfs Trump een betere keuze.

3 Reacties
Arie Roos
Arie Roos28 jul. 2016 - 9:26

Ik blijf me verbazen over mensen die plotseling compleet van politieke overtuiging veranderen. Maar goed, bij peterh had ik al langer het idee dat hij stiekum extreem-rechts was, maar dat niet durfde te zeggen.

Overdeweg
Overdeweg28 jul. 2016 - 10:18

Iets minder beroerd dan Obama, maar toch.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen28 jul. 2016 - 20:04

[Sanders had het moeten zijn… Nu is zelfs Trump een betere keuze.] Ha ha ha, zie hier hun beider publiek bekende ideeen op economisch en sociaal terrein geplot op de door hen wenselijk geachte mate van overheidsbemoeienis. https://espnfivethirtyeight.files.wordpress.com/2016/01/silver-bloomberg-11.png Je switchet van iemand die over overheidsbemoeienis met sociale kwesties of economische kwesties diametraal tegenover elkaar staan. Dat laat zien dat jezelf zo weinig ideeen hebt dat het je niets uitmaakt wat politici doen, als je ze maar leuk vindt.

Bernie2
Bernie228 jul. 2016 - 8:12

Hillary is door een batterij zwaargewichten met een precisiebombardement van juiste woorden en beelden weldoordacht gelanceerd als presidentskandidaat. Terecht. Niet omdat er nooit eerder een geschiktere kandidaat zou zijn geweest, zoals Obama stelt, maar terecht omdat momenteel het enige alternatief een dodelijke is. Voor de VS en voor de wereld. Het moet gezegd en in tegenstelling tot de zwaar impotente piskijkende evenknieën ter Republikeiner zijde, werd Hillary kamerbreed met de allerbeste positieve speeches op het schild gehesen. En da's altijd fijn om te zien. Hurray.

5 Reacties
intersectioneelmasculist
intersectioneelmasculist28 jul. 2016 - 8:27

Waar baseer je je op dat eht alternatief dodelijk is? als je joe biden bedoelt of sanders, zij zullen hetlzefde beleid doorzetten asl hillary. Hillary was als secretary of state diep betrokken bij de inval in libie en de anti assad movement in syrie, letterlijk heeft ze wapens aan al nusra en isis gegeven. Daarnaast heeft ze in oekraine zitten broeden en de navo tegen rusland opgezet. Deze mevrouw houdt van haar eigen belangen en haar donoren en dat betekent oorlog. Als je trump bedoelt, hij is xenofoob en populist, dat hek gaat natuurlijk nooit gebeuren maar hij schudt poetin de hand, stopt de dreiging met rusland en de sancties zodat we als goede buren verder kunnen en hij stopt de verkapte steun aan rebellengroepen en het wroeten in het midden oosten. dit is wat de moslims wil, geen amerika in het midden oosten, en wat europa wil, geen oorlog in het midden oosten en vrienden met rusland. Dus ik snap je beredenering niet zozeer, kunt je dit toelichten?

Jos Ter Horst
Jos Ter Horst28 jul. 2016 - 8:41

Quote: "Het moet gezegd en in tegenstelling tot de zwaar impotente piskijkende evenknieën ter Republikeiner zijde, werd Hillary kamerbreed met de allerbeste positieve speeches op het schild gehesen. En da’s altijd fijn om te zien. Hurray." Terwijl ondertussen de hele wereld kan lezen hoe ze er door de DNC in gerotzooid is, iedereen weet dat ze volgens de wetten van de VS opgepakt zou moeten worden wegens hoogverraad en de leden van de Democratic Party op straat staan te protesteren tegen haar en alle bijbehorende malversaties. Dat is wel kamerbreed, ja. Fijn om te zien.

the don
the don28 jul. 2016 - 8:53

Denk je nou werkelijk dat Trump op zijn eerste dag de derde wereldoorlog ontketend? Zo ja, kan je me even rustig uitleggen hoe je tot die conclusie bent gekomen?

Bickle
Bickle28 jul. 2016 - 10:45

Aan al die (Republikeinse) aanhang van Donald Trump hier... al die Obama/Clinton haters die hier elke dag hun gal en gif spuien.... hoe denken jullie dat de wereld er NU uit zou zien als acht jaar geleden de VS over was gegaan op een politiek van puur isolationisme? En de wereld aan de wereld had overgelaten met alles wat er sinds de tijd gebeurt is. Hoe denken jullie dat de westerse wereld er dan NU had uitgezien?

Jos Ter Horst
Jos Ter Horst28 jul. 2016 - 19:40

Quote: "hoe denken jullie dat de wereld er NU uit zou zien als acht jaar geleden de VS over was gegaan op een politiek van puur isolationisme?" Jeezes, krijgen we dat weer, de VS als redder der mensheid. Nou, mooi niet. Straks ga je nog roepen dat we allemaal duits zouden praten als.... Ficken Sie doch auf.

intersectioneelmasculist
intersectioneelmasculist28 jul. 2016 - 8:06

Haha, er is nooit een minder geschikte kandidaat geweest dan Hillary. Ze neemt het op tegen een nominee van de republikeinen die het hoogst aantal na oorlogse stemmen heeft behaald, meer dan reagan. Toch is hij voor de swingvoters die verkiezingen beslissen niet een optie als er een alternatief is, maar dan kiest men hillary. Tegen joe biden zou trump geen kans hebben gehad, tegen sanders ook niet. Maar Hillary is corrupt, ze verkocht posities voor belangrijke overheidsposten aan donoren zoals blijkt uit de wikileaks deze week en heeft al een aantal posten aan de grote donors belooft. Gek genoeg is de op een na belangrijkste donor george soros, dat zegt al genoeg, de meest greedy man on earth. Daarnaast heeft ze gelogen tegen het publiek over de emailserver en heeft ze american sevricemen in duty in gevaar gebracht omdat haar email gehackt was. ze heeft 30.000 email weten te verbergen. Haaar schoonzoon heeft miljoenen verdient door het opkopen van Griekse staatsobligaties net voor de eerste bailout deal waar kennelijk een gehackt email bewijs voor is dat hillary gelekt heeft. Hillary wordt niet vertrouwd door maar liefst 70% van de amerikanen. Ze wordt niet vervolgd door de fbi maar heeft nu twee andere onderzoeken aan haar broek en dat is de reden dat bill een meeting met lorreta lynch had net voor de non indicement verdict van hillary. Ze staat symbool voor de donatie cultuur en corruptie waar de amerikaan genoeg van heeft. Haar enige voordeel is dat ze een vrouw is en dat is de ENIGE reden dat emn denkt dat ze ok is. Als ze een mas was geweest was ze indicted en nooit als nominee gekozen. Meeste geschikte kandidaat ooit...had obama wat hoger zitten.

4 Reacties
Robert Follon
Robert Follon28 jul. 2016 - 8:15

Toch waag ik me aan de uitspraak dat George Soros meer goeds voor de wereld heeft betekend dan de gemiddelde 'intersectioneelmasculist'...

Dubbeldenker
Dubbeldenker28 jul. 2016 - 8:42

Posten verkopen aan financiële supporters en groepen doen ze allemaal in de VS. Of denk jij dat al die grote bijdragen aan de campagne zo maar "om niet" werden geschonken. Alle belangengroepen kopen op die manier invloed. Niet alleen op de president, maar ook op congresleden, senatoren en partijkopstukken Dat Trump nog maar weinig ophaalt, zegt genoeg over het gebrek aan vertrouwen in de man en in zijn beleid. De NRA kan er zeker van zijn dat Trump gunstig zal oordelen over verkoop en bezit van wapens. En de vervuilende bedrijven hebben van hem ook het meest te verwachten. Maar de meeste grote bedrijven staan niet te dringen om Trump verkozen te krijgen. Trump heeft vandaag nog geen idee wat hij er morgen van gaat vinden. Een voorspelbaar, stabiel beleid is beter voor economie, winsten en werkgelegenheid.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen28 jul. 2016 - 13:52

[Ze neemt het op tegen een nominee van de republikeinen die het hoogst aantal na oorlogse stemmen heeft behaald, meer dan reagan. ] Tja, de popular vote count in de voorverkiezingen. Dat betekend niets, het hangt van een hoop randverschijnselen af, bijvoorbeeld hoe meer primaries en hoe minder caucusses hoe meer stemmen, en ja caucusses, dat worden er steeds minder. Hoeveel mensen nemen de moeite om aan voorverkiezingen mee te doen is ook zo'n factor. Wat er wel een klein beetje toe doet is het percentage. Trump kreeg dit jaar 45,0 %. Reagan in 1976 45,9 %, toen werd Ford de genomineerde, Reagan in 1980 59,8 % Reagan in 1984 98,8%

Grozny
Grozny28 jul. 2016 - 15:48

Stemmen in een voorverkiezing hebben geen voorspellende waarde voor het aantal stemmen tijdens de echte verkiezing. Zowel percentage als absoluut maakt hiervoor niets uit.

the don
the don28 jul. 2016 - 8:03

Daar zal hij in 2008 heel anders over hebben gedacht. Leuk en aardig dat hij de moeite neemt om die woorden nogmaals uit te spreken, maar hij had waarschijnlijk hetzelfde gezegd over Sanders of O'Malley als een van hen de nominatie had gewonnen. In dat geval had zijn statement ook nog eens dichter bij de waarheid gelegen.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen28 jul. 2016 - 13:17

[Daar zal hij in 2008 heel anders over hebben gedacht.] Dit is wat hij toen van haar vond; "you’re likable enough"

Dubbeldenker
Dubbeldenker28 jul. 2016 - 7:41

Hillary heeft ervaring, ze heeft een netwerk, ze heeft een running mate. Maar ze heeft nooit de harten van mensen kunnen veroveren. Ze blijft een bestuurder op afstand en heeft het charisma van een bedelende junk. Het zal moeite kosten om met haar als capabele maar niet bepaald geliefde kandidaat Trump te verslaan. De democraten zullen bereid moeten zijn om naar de stembus te gaan. Trump probeert de kiezers bang te maken en vervolgens net te doen alsof hij oplossingen heeft. Het is de vraag of het de democraten met Hillary als kandidaat lukt om hun aanhang voldoende bang te maken voor Trump om ze überhaupt te laten stemmen. Met Sanders als running mate had ze een goede kans gehad. Nu is het wat mij betreft "even money".

1 Reactie
Muxje3
Muxje328 jul. 2016 - 8:48

Dat netwerk en die ervaring zijn misschien wel minpuntjes. Net als hier wordt men in de VS steeds achterdochtiger jegens politici uit de oude kliek, en het crony capitalism dat daar aan kleeft. Men wil een outsider met een frisse blik, eens een keer niet iemand die rechten aan Harvard of Yale heeft gestudeerd, en die dus ook niet de posten in zijn kabinet en adviseurs gaat vullen met mensen uit dezelfde kliek. Het gedoe rond Sanders en de gelekte emails hebben dat beeld bepaald niet ontkracht. Trump is die outsider, die ook nog eens een keer een broertje dood heeft aan de partij waaraan hij zich heeft verbonden. Een hoop Amerikanen zijn voornemens om maar eens op "the devil you don't know" te stemmen. Wat dat betreft was Sanders een veel betere kandidaat voor de Dems geweest. Ook een beetje een outsider, maar wel een zeer gerespecteerd senator die ook nog eens als Independent zat (al verbond hij zich wel altijd aan de Democraten). Maar misschien was dat juist de reden dat de partij maar weinig met hem op had; Hillary was echt één van hen.

Demotje
Demotje28 jul. 2016 - 7:36

Nou Obama , ik had je wel anders ingeschat. Net als met de kolencentrale op de maasvlakte, scheep je de hele wereld bevolking op met een paar handen die de keel dichtknijpen. http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/opinieblog/analyse/1.2549482

Dewik2
Dewik228 jul. 2016 - 7:34

Goede sprekers, Obama, Mrs Obama, Bill Clinton, Bernie Sanders en iedereen, alleen jammer dat Hillery Clinton zo afwezig is en een saaie spreker.

schleborsjki
schleborsjki28 jul. 2016 - 7:32

Mevrouw Clinton schurkt tegen de club aan, die ons als slaven 'in the pocket' heeft, voor zover ze er geen deel van uitmaakt.

2 Reacties
Robert Follon
Robert Follon28 jul. 2016 - 8:10

Je luistert dan toch wel mooi naar die club...

schleborsjki
schleborsjki28 jul. 2016 - 9:30

Zo min mogelijk.