[Update] Leiders van Democraten en Republikeinen bereiken akkoord: Schuldenplafond verhoogd met 2,2 biljoen dollar, bezuiniging van 2 biljoen over tien jaar ... Amerikaans Congres moet nog over deal stemmen ... Schuldencrisis vrijwel zeker afgewend ... Obama was het hele weekend in spoedoverleg met Democraten en Republikeinen over oplossing ...
UPDATE MAANDAG 07.00: Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft ingestemd met het akkoord. De verhoging van het schuldenplafond is hiermee bijna een feit. 296 afgevaardigden stemden voor, 161 stemden tegen. Alleen de Senaat moet het akkoord nog goedkeuren.
Om het plan te bezegelen moeten 60 van de 100 senatoren hun akkoord geven. Aldus de Volkskrant.
Update maandag 07.00
De leiders van de Democraten en Republikeinen in het Amerikaanse Congres zijn het eens over een verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Dat heeft president Obama gisteravond bekendgemaakt, zo meldt de Volkskrant. De NOS meldt dat het akkoord niet de door Obama gewenste uitkomst is, maar het voorkomt in elk geval dat de federale overheid vanaf dinsdag zijn rekeningen niet meer kan betalen. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden moeten wel nog instemmen met de afspraken.
In het akkoord wordt het schuldenplafond in twee stappen verhoogd met 2,2 biljoen dollar (1,5 biljoen euro), naar 16,5 biljoen dollar, zo meldt de Volkskrant. De verhoging gaat gepaard met een pakket bezuinigingen ter grootte van 2 biljoen dollar (1,4 biljoen euro) in tien jaar tijd. Over de precieze reikwijdte van de bezuinigingen moet een commissie met vertegenwoordigers van zowel Democraten als Republikeinen uiterlijk 23 november overeenstemming hebben bereikt.
Naar verwachting wordt in het Congres op zijn vroegst vandaag gestemd over het voorstel, aldus de Volkskrant.
In de Volkskrant spreken econoom Arnoud Boot van de Universiteit van Amsterdam en Sylvester Eijffinger, hoogleraar financiële economie aan de Universiteit van Tilburg, zich uit over de betekenis en het effect van het akkoord tussen Obama en de partijen. Zij komen tot conclusie dat de deal is ingegeven door partijpolitieke overwegingen. De echte problemen van de VS worden hiermee niet opgelost.
Boot spreekt over een “interim-akkoord” dat moest voorkomen dat beide partijen gezichtsverlies zouden leiden. “De bezuinigingen worden niet concreet ingevuld.” De econoom schrijft dat toe aan de verdeeldheid in de Amerikaanse politiek. Hij vreest dat de “polarisering” in de Amerikaanse politiek zal aanhouden tot aan de verkiezingen en dat daardoor onvoldoende draagvlak wordt gevonden voor maatregelen die perspectief bieden.(lees het hele artikel hier )
Update zondag 21.00
De Amerikaanse Senaat wees zondagavond een voorstel van de Democraten om het schuldenplafond te verhogen af. Dat meldt NRC Handelsblad. Mogelijk zouden onderdelen van dit wetsvoorstel terugkomen in de definitieve stemming om het schuldenplafond te verhogen, aldus NRC. Deze zogenoemde ‘test vote’ stond los van de gesprekken die op dit moment gevoerd worden tussen het Witte Huis en de leden van het Congress.
Het voorstel van de leider van de Democraten in de Senaat, Harry Reid, werd verworpen met vijftig stemmen tegen en 49 voor. Reid had 60 stemmen nodig om ontwerpbeleid te introduceren, zo schrijft NRC.
De Democraten en Republikeinen onderhandelen op dit moment samen met president Barack Obama over een compromis dat zowel door het Huis van Afgevaardigden als de Senaat goedgekeurd moet worden.
Eerder
Een oplossing voor de Amerikaanse begrotingscrisis leek zondagochtend in zicht. Volgens bronnen in het Witte Huis zou het schuldenplafond – het bedrag dat de VS maximaal aan schuld mogen hebben uitstaan – worden verhoogd in ruil voor een totale bezuiniging van 2,8 biljoen in de komende tien jaar. Dat meldde ook de Volkskrant op basis van berichtgeving van de Amerikaanse nieuwszender CNN.
CNN meldde, op basis van bronnen in het Witte Huis dat het akkoord inzet is van onderhandelingen tussen president Obama en vertegenwoordigers van de Republikeinen en Democraten. Het schuldenplafond zou verhoogd worden tot aan het bedrag dat de VS aan schulden hebben uitstaan eind 2012. Tot die tijd zou het land aan zijn betalingsverplichtingen kunnen blijven voldoen, zo schreef ook de Volkskrant.
Volgens de NOS treedt Obama weer op de voorgrond in de crisis, nadat hij vorige week de bal juist bij het Congres neerlegde. De partijen kwamen er daar niet uit. Een akkoord dat door het Huis van Afgevaardigden werd geloodst, werd door de Senaat afgeschoten. Toch moet voor aanstaande dinsdag een oplossing worden gevonden om te voorkomen dat het land zijn rekeningen niet meer kan betalen.
De leider van de Democratische Senaatsfractie Harry Reid kwam zaterdagnacht met het voorstel dat nu op tafel lag. Hij was dit weekend vol vertrouwen dat het schuldenplafond zou worden verhoogd tot na de verkiezingen van eind 2012. Ook zijn Republikeinse evenknie Mitch McConnell zei optimistisch te zijn over “een akkoord in de heel nabije toekomst”. Een procedurele stemming werd uitgesteld om de onderhandelaars meer tijd te geven.
Als er geen akkoord komt, kan de Amerikaanse regering dinsdag niet meer alle uitkeringen, lonen en rentes uitbetalen. Komende week moeten ongeveer 80 miljoen uitkeringen worden betaald. Het zou de eerste keer in de geschiedenis dat de Amerikaanse overheid zo in geldnood komt, aldus de Volkskrant.
Op de foto: President Obama geflankeerd door Harry Reid (leider van de Democraten in de Senaat, rechts) en John Boehner leider van de Republikeinse fractie in het Huis van Afgevaardigden
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook