Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Obama: Compromis bereikt in begrotingscrisis

  •  
31-07-2011
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
ANP-WitteHuis300.jpg
[Update] Leiders van Democraten en Republikeinen bereiken akkoord: Schuldenplafond verhoogd met 2,2 biljoen dollar, bezuiniging van 2 biljoen over tien jaar ... Amerikaans Congres moet nog over deal stemmen ... Schuldencrisis vrijwel zeker afgewend ... Obama was het hele weekend in spoedoverleg met Democraten en Republikeinen over oplossing ...
UPDATE MAANDAG 07.00: Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft ingestemd met het akkoord. De verhoging van het schuldenplafond is hiermee bijna een feit. 296 afgevaardigden stemden voor, 161 stemden tegen. Alleen de Senaat moet het akkoord nog goedkeuren.
Om het plan te bezegelen moeten 60 van de 100 senatoren hun akkoord geven. Aldus de Volkskrant.
Update maandag 07.00
De leiders van de Democraten en Republikeinen in het Amerikaanse Congres zijn het eens over een verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Dat heeft president Obama gisteravond bekendgemaakt, zo meldt de Volkskrant. De NOS meldt dat het akkoord niet de door Obama gewenste uitkomst is, maar het voorkomt in elk geval dat de federale overheid vanaf dinsdag zijn rekeningen niet meer kan betalen. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden moeten wel nog instemmen met de afspraken.
In het akkoord wordt het schuldenplafond in twee stappen verhoogd met 2,2 biljoen dollar (1,5 biljoen euro), naar 16,5 biljoen dollar, zo meldt de Volkskrant. De verhoging gaat gepaard met een pakket bezuinigingen ter grootte van 2 biljoen dollar (1,4 biljoen euro) in tien jaar tijd. Over de precieze reikwijdte van de bezuinigingen moet een commissie met vertegenwoordigers van zowel Democraten als Republikeinen uiterlijk 23 november overeenstemming hebben bereikt.
Naar verwachting wordt in het Congres op zijn vroegst vandaag gestemd over het voorstel, aldus de Volkskrant.
In de Volkskrant spreken econoom Arnoud Boot van de Universiteit van Amsterdam en Sylvester Eijffinger, hoogleraar financiële economie aan de Universiteit van Tilburg, zich uit over de betekenis en het effect van het akkoord tussen Obama en de partijen. Zij komen tot conclusie dat de deal is ingegeven door partijpolitieke overwegingen. De echte problemen van de VS worden hiermee niet opgelost.
Boot spreekt over een “interim-akkoord” dat moest voorkomen dat beide partijen gezichtsverlies zouden leiden. “De bezuinigingen worden niet concreet ingevuld.” De econoom schrijft dat toe aan de verdeeldheid in de Amerikaanse politiek. Hij vreest dat de “polarisering” in de Amerikaanse politiek zal aanhouden tot aan de verkiezingen en dat daardoor onvoldoende draagvlak wordt gevonden voor maatregelen die perspectief bieden.(lees het hele artikel hier )
Update zondag 21.00
De Amerikaanse Senaat wees zondagavond een voorstel van de Democraten om het schuldenplafond te verhogen af. Dat meldt NRC Handelsblad. Mogelijk zouden onderdelen van dit wetsvoorstel terugkomen in de definitieve stemming om het schuldenplafond te verhogen, aldus NRC. Deze zogenoemde ‘test vote’ stond los van de gesprekken die op dit moment gevoerd worden tussen het Witte Huis en de leden van het Congress.
Het voorstel van de leider van de Democraten in de Senaat, Harry Reid, werd verworpen met vijftig stemmen tegen en 49 voor. Reid had 60 stemmen nodig om ontwerpbeleid te introduceren, zo schrijft NRC.
De Democraten en Republikeinen onderhandelen op dit moment samen met president Barack Obama over een compromis dat zowel door het Huis van Afgevaardigden als de Senaat goedgekeurd moet worden. 
Eerder
Een oplossing voor de Amerikaanse begrotingscrisis leek zondagochtend in zicht. Volgens bronnen in het Witte Huis zou het schuldenplafond – het bedrag dat de VS maximaal aan schuld mogen hebben uitstaan – worden verhoogd in ruil voor een totale bezuiniging van 2,8 biljoen in de komende tien jaar. Dat meldde ook de Volkskrant op basis van berichtgeving van de Amerikaanse nieuwszender CNN.
CNN meldde, op basis van bronnen in het Witte Huis dat het akkoord inzet is van onderhandelingen tussen president Obama en vertegenwoordigers van de Republikeinen en Democraten. Het schuldenplafond zou verhoogd worden tot aan het bedrag dat de VS aan schulden hebben uitstaan eind 2012. Tot die tijd zou het land aan zijn betalingsverplichtingen kunnen blijven voldoen, zo schreef ook de Volkskrant.
Volgens de NOS treedt Obama weer op de voorgrond in de crisis, nadat hij vorige week de bal juist bij het Congres neerlegde. De partijen kwamen er daar niet uit. Een akkoord dat door het Huis van Afgevaardigden werd geloodst, werd door de Senaat afgeschoten. Toch moet voor aanstaande dinsdag een oplossing worden gevonden om te voorkomen dat het land zijn rekeningen niet meer kan betalen.
De leider van de Democratische Senaatsfractie Harry Reid kwam zaterdagnacht met het voorstel dat nu op tafel lag. Hij was dit weekend vol vertrouwen dat het schuldenplafond zou worden verhoogd tot na de verkiezingen van eind 2012. Ook zijn Republikeinse evenknie Mitch McConnell zei optimistisch te zijn over “een akkoord in de heel nabije toekomst”. Een procedurele stemming werd uitgesteld om de onderhandelaars meer tijd te geven.
Als er geen akkoord komt, kan de Amerikaanse regering dinsdag niet meer alle uitkeringen, lonen en rentes uitbetalen. Komende week moeten ongeveer 80 miljoen uitkeringen worden betaald. Het zou de eerste keer in de geschiedenis dat de Amerikaanse overheid zo in geldnood komt, aldus de Volkskrant.
Op de foto: President Obama geflankeerd door Harry Reid (leider van de Democraten in de Senaat, rechts) en John Boehner leider van de Republikeinse fractie in het Huis van Afgevaardigden
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (59)

GerritHoltland
GerritHoltland31 jul. 2011 - 8:46

Een opiniepeiling aan het eind van de stuk op CNN laat zien waar het om gaat. Een kleine meerderheid van Republikeinen wil onder geen enkele voorwaarde het schuldenplafond verhogen. Dat zijn de Tea party mensen die zo nodig de oorlog in Irak moesten beginnen en die George Bush steunden die in zijn eentje ongeveer de helft van de totale staatsschuld veroorzaakte. Onverantwoordelijk volk dus.

sociaaltje
sociaaltje31 jul. 2011 - 8:46

De Tea party leden laten zich gelden binnen het kamp van de Repubikeinen. Het is hard tegen hard, en de verliezers zijn bij voorbaat bekend. Dat deze Amerikaanse financiele chaos is ontstaan onder het presidentschap van GW Bush( Rep) wordt voor het gemak vergeten. Het zijn de grote machtige jongens die wederom de lachende derden zullen zijn. De Tea Party stuurt het land vanuit haar overtuiging naar de afgrond, nog meer afbraak van de toch al zwakke sociale systemen, tegenover belastingverlagingen voor de toch al afgevulde rijke Amerikanen. Ondertussen zakt de gewone man door de bodem van zijn bestaan. Dat het verlies van een baan voor de gewone Amerikaan vaak het begin van het einde blijkt te zijn is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Verlies van een baan betekend in Amerika immers geen ziektekostenverzekering meer, financiele problemen met de hypotheek, die je vaak onder valse voorwendselen is toegekend. Het aantal gezinnen dat in armoede leeft en dakloos is neemt schrikbarend toe. De tentenkampen groeien in het zogenaamd rijkste land ter wereld uit tot permanente verblijfplaatsen. Ondertussen gaan de onverantwoorde politieke spelletjes gewoon door, en verdwijnt het vertrouwen in de toekomst bij de Amerikanen als sneeuw voor de zon. Intussen krijgen landen in Europa dankzij de Moody's van deze wereld de Junk Status. En worden landen gedwongen de belastingen te verhogen en ingrijpend te bezuinigen. Hoeveel schulden kan Amerika nog dragen, wanneer is voor dit land de grens bereikt? Wanneer komen de keiharde eisen aan het adres van,voor het oplossen van de staatschuld en de openstaande schulden in de rest van de Wereld? Het is een pyramidespel dat onder politieke druk kan worden blijven gespeeld. Het is niet de vraag of het verkeerd zal aflopen, het is de vraag wanneer het is afgelopen. Wie trapt er op de rem, wie heeft de balls om deze craizy train te stoppen?

Dehnus
Dehnus31 jul. 2011 - 8:46

Dus alleen bezuinigingen maar geen belasting verhoging voor de mensen die al jaren lekkere kortingen hebben gekregen. Dan hebben de republikeinen dus gewonnen en zijn de Democraten dus afgebluft. Bang dat de VS failiet zou gaan hebben ze het spelletje chicken verloren en hun auto aan de kant gestuurd.

Rokvok
Rokvok31 jul. 2011 - 8:46

De Tea Party zegt altijd: belasting is diefstal. Maar de diefstal die hun eigen achterban pleegt, daar hebben ze geen oog voor.

leeuwenvanj
leeuwenvanj31 jul. 2011 - 8:46

Politiek terrorisme noem ik het falen van de VS, het falen wat velen tot wanhoop zal brengen. Oorlog heeft ze veel ellende gebracht , behalve de oorlogsindustrie zij verdiende goudgeld.

Sonia2
Sonia231 jul. 2011 - 8:46

Barack Obama. Welcome to the violent world of Mr. Hopey Changey. And as "Mr. Hopey Changey" (the name that Ted Rall, the great American cartoonist, gives Barack Obama), is fawned upon by the British elite and launches another insufferable presidential campaign, the Anglo-American reign of terror proceeds in Afghanistan and elsewhere, with the murder of people by unmanned drones - a US/Israel innovation, embraced by Obama. For the record, on a scorecard of imposed misery, from secret trials and prisons and the hounding of whistleblowers and the criminalising of dissent to the incarceration and impoverishment of his own people, mostly black people, Obama is as bad as George W. Bush. John Pilger, http://www.johnpilger.com/articles/welcome-to-the-violent-world-of-mr-hopey-changey

Jantje68
Jantje6831 jul. 2011 - 8:46

Zo’n verschrikkelijk komkommer verhaal dit. Blijkt al tig keer eerder te zijn voorgekomen zonder dat het enig nieuws haalde. Wegens nieuwsgebrek in US en hier wordt er nu een geweldig verhaal van gemaakt. Is gewoon politiek onderhandelen tot het laatste moment om er het beste uit te slepen. Onderhandelen voor beginners les 1. Dus ook helemaal niks spannends aan.

JoopSchouten
JoopSchouten31 jul. 2011 - 8:46

Let's Solonyse...

Dehnus
Dehnus31 jul. 2011 - 8:46

Dus.... de republikeinen hebben hun punt gewoon gehaald. Geen belastingverhoging of zelfs terugdraaiing van het tijdelijke belastingvoordeel voor de superrijken. Over 2 jaar weer die ellende en we gaan de, toch al onderbetaalde overheid in zake van overheids functies die niet met het leger te maken hebben, nog verder uitkleden (want ik kan je verzekeren dat het leger op zijn hoogst maar 1/10e van deze bezuiniging gaat voelen). WOW... en dat terwijl ze maar 1 van de 3 machtsposten in handen hebben. Het was gewoon een spelletje chicken en de Democraten hebben als eerste weggestuurd. Geen Healthcare reforms, Geen Healthcare bill, nog meer beknibbelen op de gewone man en superrijken die nog steeds minder belasting betalen dan hun eigen secretaresse of laagst betaalde medewerker van hun bedrijf. Way to go Democrats.. this is real change! ;) Maar goed die geloven ook al niet meer in klimaat verandering dus zoveel verschil zit er ook niet meer tussen die twee. Beide luisteren meer naar lobby groepen dan naar hun burgers.

doeidoei
doeidoei31 jul. 2011 - 8:46

Goed zo, mijn aandelen doen het weer.

Bakoe
Bakoe31 jul. 2011 - 8:46

De historie herhaalt zich. http://nl.wikipedia.org/wiki/Jacques_Necker

MarcKaptijn
MarcKaptijn31 jul. 2011 - 8:46

Dit 'compromis' is in weer een klinkende overwinning voor het huidige neoliberale gedachtengoed, want ik lees niet dat de belastingen voor de rijken in de VS worden verhoogd. Al die bezuinigingen zullen waarschijnlijk vooral de midden- en lagere klassen want die zullen binnen een verder geprivatiseerde maatschappij meer moeten betalen voor diensten die nu relatief efficiënt door de overheid wordt verzorgd. Privatisering leidt immers slechts tot meer financiële efficiëntie (dus kostenbesparingen en grotere winsten voor de bedrijven), maar niet tot meer efficiëntie in de productie en zeker niet persé tot prijsdalingen, zoals het neoliberale dogma's luidt. Dit een 'compromis' doet mij denken aan reclame voor wasmiddelen waarin precies hetzelfde wasmiddel wordt verkocht met de slogan "nieuwe formule - wast nu wel goed schoon!". Oftewel oude wijn in nieuwe zakken... Obama heeft helaas hierin niets kunnen bereiken, maar dat krijg je als de amerikaanse kiezers zich in de luren laten leggen en tegen hun belangen in voor de republikeinen blijven stemmen...

JoopSchouten
JoopSchouten31 jul. 2011 - 8:46

'... Obama heeft er telkens op gehamerd dat de overheidsfinanciën alleen structureel kunnen verbeteren als meerdere belastingaftrekposten voor de rijken worden geschrapt. Maar met nog maar een dag voor de deadline, heeft hij geen keus. Gisteren zei Obama dat hij de Congresleden de komende maanden wil overtuigen van de noodzaak van een ‘evenwichtige’ aanpak, waarbij alsnog de aftrekposten voor de rijkste Amerikanen komen te vervallen.” – Ykje Vriesinga, NRC' Aanpakken die 'rijke egoïsten', desnoods, indien mogelijk, met een presidentieel veto ...

listvanderede
listvanderede31 jul. 2011 - 8:46

Nu de Amerikaanse overheid nog meer schulden mag maken is het vertrouwen in de financiële markten en de economie weer helemaal terug. Het kan niet op! De dag waarop Amerika zich aan de eigen haren uit het schuldenmoeras weet te trekken eet ik mijn schoen op.

wvdstraat
wvdstraat31 jul. 2011 - 8:46

Het is een absurde gedachte, maar wel de realiteit: De wereld van 6,5 miljard inwoners wordt, nog steeds, geregeerd door een relatieve fractie ervan, te weten zo een 100 miljoen republikeinen uit de VS. En de multimiljonairs onder hen hebben nog liever een miljoentje erbij, dan dat men iets doet aan armoedebestrijding, gezondheid of hulp. En Europa, ach arm Europa hobbelt er achteraan voordat China, India en Brazilië de tent overnemen en veel later Afrika. Alleen die republikeinen die ontspringen de dans, wat gemakkelijk kan als je geen moraal hebt, het lijkt de VOC-mentaliteit wel....

Thalassos
Thalassos31 jul. 2011 - 8:46

Volgens mij is de boodschap helder: Krediet kent geen grenzen. Voorwaar medeburgers: laat uw munt rollen, koop wat u begeert, pluk de dag, leef op de pof. Geld als ruilmedium is onnodig. Eenieder verleent krediet aan eenieder. Niemand heeft schuld. Halleluja, utopia now! Het eind van het kapitalisme! Wat geweldig!!!

[verwijderd]
[verwijderd]31 jul. 2011 - 8:46

Als het lukt is het wel een pyrrhusoverwinning voor Obama. Maar in elk geval biedt het een jaar soelaas.

1 Reactie
Harmen2
Harmen231 jul. 2011 - 8:46

Hoezo een Pyrrhusoverwinning? De Republikeinen hebben de meerderheid in het congres en laten zien dat het gewicht van de macht te zwaar voor ze is. Obama gaat de verkiezingen volgend jaar met gemak winnen.

peterh2
peterh231 jul. 2011 - 8:46

Die Tea Party gaat ons nog eens behoorlijk wat ellende opleveren, is het niet nu dan wel later... De republikeinen zijn nu gegijzeld, en zonder compromis krijg je daar belgische toestanden. Het verschil is echter dat bij onze zuiderburen niet zo schadelijk maakt voor de wereldeconomie...

1 Reactie
Dehnus
Dehnus31 jul. 2011 - 8:46

Tsja een Lobby groep he... mensen die door leugens van grote bedrijven die zich als "Grass roots" organisaties voordoen worden omgeluld. Niks meer niks minder. Deze tactiek werkt, hij word bijvoorbeeld ook door de VVD via de PVV, door mensen zo te polariseren zullen ze elke uitgestoken hand van je politieke tegenstand met afkeuring beantwoorden. Zelfs zo erg dat ze als echte vijanden zien. Dit zorgt voor een polarisatie aan beide kanten omdat de andere kant hetzelfde gaat doen en je geen hol verder komt. Het gaat een hele tijd goed, omdat je een sterk land afbreekt en dat doe je niet zomaar, maar langzaam maar zeker word het steeds minder en minder. Omdat compromissen niet echt meer mogelijk zijn. Dit is in de VS al jaren het geval, je had al Tea Party achtige groepen in de jaren 70 maar ook later tijdens de Clinton regering. Clinton wou Tabak hoger belasten en dan "ClintonCare" invoeren (Healthcare niet zo heel anders dan Obama care). Ook deze plannen zijn toen door "Grass root" organisaties die betaald werden door de tabaksindustrie en de Medicijnen/Verzekerings Industrie afgeschoten. Tot de dag van vandaag zullen de Republikeinen volhouden dat Clinton een slechte President was, en hetzelfde voor de Democraten als ze het over Republikeinse presidenten hebben (Ook al kan ook zo'n president hele goede dingen hebben gedaan). Het bijt de twee partijen gewoon in hun reet op het moment, en de lobbyisten lachen zich dood aan het zicht van de poppen die in paniek dragen onder hun touwtjes.

[verwijderd]
[verwijderd]31 jul. 2011 - 8:46

Altijd het zelfde liedje progressief kan weer puin ruimen van die rechtse troep.

1 Reactie
listvanderede
listvanderede31 jul. 2011 - 8:46

Het lijkt mij meer een gebrek van het politieke bestel in de VS. De wijze waarop de uitvoerende en wetgevende macht elkaar in een houdgreep weten te houden staat nu eenmaal een praktische beleid in de weg. Dat is al heel lang zo in Amerika en heeft niet direct te maken met linkse uitmuntendheid en rechtse rommel. Het is een tekort aan democratie in dat grote land.

listvanderede
listvanderede31 jul. 2011 - 8:46

De VS zijn failliet. Zo simpel ligt het nu eenmaal. Met een verhoging is er slechts sprake van uitstel van executie. Een crisis wordt op faustiaanse wijze voor de zoveelste keer afgekocht. Amerika heeft nu een staatsschuld dat groter is dan de totale bnp van dat land. Oftewel meer dan 20% van de totale wereldeconomie. Het lekke schip kan niet anders dan zinken. Helaas...

1 Reactie
.2
.231 jul. 2011 - 8:46

VS is helemaal niet failliet. Griekenland is failliet. Amerika is politiek failliet. Amerika, het land en alle mensen, hebben het in zich om samen weer een concurrerende en geschoolde economie te bouwen. Alleen daar is sturing en visie van de politiek voor nodig en dat zie ik niet gebeuren. Werkloosheid naar beneden halen, beter schoolsysteem en bezuinigen op war on everything plus gewoon normaal belasting innen en het land verdiend weer bakken met geld.

[verwijderd]
[verwijderd]31 jul. 2011 - 8:46

Koehandel.

1 Reactie
Sonia2
Sonia231 jul. 2011 - 8:46

Windhandel.

Crunchy Frog
Crunchy Frog31 jul. 2011 - 8:46

Plaatje in de Economist geeft de situatie aardig weer: http://www.economist.com/node/21524951?fsrc=scn/tw/te/ar/kalscartoonjune28th

1 Reactie
Dehnus
Dehnus31 jul. 2011 - 8:46

Die is LOL! :P

JoopSchouten
JoopSchouten31 jul. 2011 - 8:46

Tja... Het zal wel. De inkomensongelijkheid zal alleen maar blijven toenemen. Wereldwijd.

2 Reacties
AlbertHofmann
AlbertHofmann31 jul. 2011 - 8:46

Inderdaad Joop, dat is het hele probleem. Met een sterk afnemende economie in de westers geïndustrialiseerde landen en ook in China zal dat op een gegeven moment tot grote onrusten leiden. Kun je nog zoveel economische modellen en Keynesaanse theorieën er op los laten. Het hele economische systeem moet een keer goed op de schop, niet alleen in de VS, niet alleen in Europa of China maar in de gehele wereld. Helaas zijn economen en politici zo vast geroest en worden ze gedwongen om in macro economische modellen zoals we die nu kennen te blijven denken/gebruiken..

.2
.231 jul. 2011 - 8:46

Een hooivork en fakkel zijn al ingeslagen. Maar hier ben ik ook enorm bang voor. Obama zet gewoon de toon verder die bij Reagan is ingezet.

BATikker
BATikker31 jul. 2011 - 8:46

Obama wist bij aantreden dat de VS er financieel niet goed voor stonden, maar heeft - in plaats van te bezuinigen - met geld gestrooid zoals nooit eerder vertoond is. Hij gaf meer geld uit dan welke president dan ook (wereldwijd!) aan oorlogen, QE1 en QE2, subsidieprogramma's voor autos en woningen (welke zoals nu blijkt geen blijvend effect hebben), etc. In die zin kan er een grote parallel worden getrokken met de Nederlandse politiek van de laatste decennia. Dankzij zijn QE programma's is de inflatie zo hoog dat in sommige gebieden 20% van de bevolking leeft van voedselbonnen. Zijn enige kans op herverkiezing is dat de Republikeinen nog slechtere kandidaten hebben.

2 Reacties
JanB2
JanB231 jul. 2011 - 8:46

Obama erfde een failliete boedel van Bush. Dat is het feitelijke probleem. De VS gaan aan de republikeinen ten onder (is ook de visie van topeconoom Rabobank).

Michiel Online
Michiel Online31 jul. 2011 - 8:46

"Hij gaf meer geld uit dan welke president dan ook (wereldwijd!) aan oorlogen, QE1 en QE2, subsidieprogramma's voor autos en woningen (welke zoals nu blijkt geen blijvend effect hebben), etc." Ik zie nog steeds iemand die dingen probeert op te lossen ook al is mijn mening verdeeld. Ik had het idee dat de republikeinen hun macht misbruiken om Obama te dwingen de oorlog op te voeren. Verder weet ik er weinig van, heb je cijfers? Onderzoek? Islam, olie, Christendom. De 3 kwaden van vandaag die momenteel elkaar in stand houden.

[verwijderd]
[verwijderd]31 jul. 2011 - 8:46

--- Dit bericht is verwijderd —

5 Reacties
Sonia2
Sonia231 jul. 2011 - 8:46

Als je Obama met (de puinhopen van) Bush wil vergelijken: Obama geeft meer aan Defensie uit dan Bush, en stuurt meer soldaten naar Afghanistan dan Bush. Hij valt meer landen aan dan Bush. En is Guantanamo Bay al dicht? Onder Obama betalen de rijken minder belasting dan onder Bush. http://www.activistpost.com/2011/04/10-reasons-obama-is-just-as-bad-or.html Dus over welke puinhopen heb je het?

Bakoe
Bakoe31 jul. 2011 - 8:46

Hmm, als u diezelfde Erwin Lamme bent die zo zeer geloofde in de combinatie VVD/PvdA, bij de Volkskrant dan kunnen we nog wat verwachten. Welkom Joop is een prima site voor alle opinies.

McDude
McDude31 jul. 2011 - 8:46

Ook dit tot een goed eind brengt? Wat heeft hij tot een goed eind gebracht nu dan? Troepen terugtrekking? Dit plan was onder Bush al doorgevoerd, Obama heeft het alleen aangepast en tropen uit Irak omgeleid naar Afghanistan waardoor er dus nog steeds meer tropen rondlopen dan volgens het plan bedoelt was. 14 triljard schuld waarvan 4 triljard in twee jaar tijd voor rekening komt van Obama, de schuld omlaag brengen Obvama heeft zelf niet één plan ingebracht hij heeft alleen gedreigt omdat hij denkt dat bezuinigen inhoud hogere belastingen. Uiteraard houdt bezuinigen in het zelfde aan belastingen ophalen en minder uitgeven. Alle investeringen die Obama op zijn Keniaans heeft door gevoerd om de economie te helpen heeft enkel overheidsbanen opgeleverd, er zijn geen echte banen gecreeerd, overheidsbanen kosten geld! Banen in de groene industrie ja die zijn booming, echter die wordt zwaar gesubsidieerd onder Obama en dus met belastinggeld bekostigd dit is dus wederom een verlies post. Obamacare heeft tot nu toe voor meer onverzekerde Amerikanen gezorgd dan voor minder, immers Amerikanen welke reeds zelf een verzekering hadden gaan door overheidsbemoeienis meer betalen voor minder zorg en een kleiner pakket. Om nog maar te zwijgen over de berekeningen die zijn gevoerd waarbioj indien Obama zijn zin krijgt de staatsschuld zelfs kan verdrie-/viervoudigen. Ach het is maar andermans geld toch? Het enige dat Obama wie als zoon van blanke moeder op plaatsen kwam waar een ieder zonder geld nooit terecht zou zijn gekomen(lees studie mogelijkheid) heeft gepresteerd is een prijs ontvangen op basis van loze beloftes waarvan hij er nog geen een heeft waargemaakt. Gelukkig is de gemiddelde Amerikaan daar beter van op de hoogte dan de gemiddelde Europeaan. Nu is het zo dat geen enkele overheid een oplossing heeft voor welk probleem dan ook, maar onder Obama geldt meer dan ooit dat de overheid het probleem is.

McDude
McDude31 jul. 2011 - 8:46

Ps. wat mij hier ook opvalt is het totale doodzwijgen over het uitstellen van de stemming, waarbij onze Democratische held tegen zijn eigen voorstel stemt en zo een belsissing nog langer op zioch laat wachten. Wat een contrast met de plannen van Obamacare waarbij men dit wilde doorvoeren zonder ook maar iets van het plan te hebben gelezen. Uiteraard ging dat om verspillen van geld en de Messias spelen, waar dit gaat om gezond verstand en ophouden met sinterklaas te spelen om flink te snijden in de uitgaven!

Rokvok
Rokvok31 jul. 2011 - 8:46

De 2010 Census zou de doorslag kunnen geven. Een aantal traditioneel Democratische staten hebben flink verloren. Republikeinse staten waaronder Texas enorm gewonnen.

[verwijderd]
[verwijderd]31 jul. 2011 - 8:46

De vrijemarkteconomie is in crisis, het kapitalisme faalt. We kunnen 2 dingen doen; een ander wereld is mogelijk ... kapitalisme en vrije markt afschaffen, aan banden leggen, en ons richten op het geluk van een ieder en het behoud van de planeet. of geld uitgeven, bakken met geld. Bezuinigingen geven alleen ellende, verlaagt de koopkracht ... neerwaartse spiraal .... geld uitgeven want er is geld, het is alleen niet eerlijk verdeeld. De rijksten moet over de schreef komen en de rekening betalen die zij veroorzaakt hebben. Ophouden met thee drinken, de vervuiler/verspiller betaalt. Geld verslindende linkse hobby´s bestaan niet, al dat geld komt weer terug in de samenleving. Rechtse hobby´s zijn duurder, altijd zo geweest.

5 Reacties
Rokvok
Rokvok31 jul. 2011 - 8:46

PJ O'rourke (een anarcho-kapitalist) zei eens: The Democrats are the party that says government will make you smarter, taller, richer, and remove the crabgrass on your lawn. The Republicans are the party that says government doesn't work and then they get elected and prove it. Vooral dat laatste is zo ontzettend waar... De Republikeinen maken van de overheid een corrupte pinautomaat waar alles is uitbesteed. Hun laatste plan is om de amerikaanse weerdienst te privatiseren. Dat wordt leuk, als je maar geld hebt (je bent bijv. een verzekeringsmaatschappij) dan kun je op bestelling de weersvoorspellingen aanpassen als het je goed uit komt. Of je krijgt een dag eerder dan de massa te horen dat er een bosbrand uit breekt.

matrix2
matrix231 jul. 2011 - 8:46

Kapitalisme faalt nooit. Overheidsingrijpen wel.

Roelof123
Roelof12331 jul. 2011 - 8:46

Er is niet zoiets als rechts of links. De maatschappij waar wij in leven is meer kapitalistisch met een linkse hobby. Geld hoort te rollen. Als het zich ergens oppot, dan ontstaan er problemen in de economie. Daarom is de middenmotor altijd de drijvende veer geweest voor de economie. Koopkracht. In Amerika hopen de schulden zich op bij de middenmotor en bezit 10% van de Amerikanen 75% van al het kapitaal. Eigenlijk zou je kunnen stellen dat 75% van het Bruto Nationaal Inkomen onvoldoende is belast. Het is daar fantastisch om rijk te zijn, je verhuist ook even makkelijk als het bergafwaards gaat en/of verkast je kapitaal. De autonomie op de bezittingen doen de rest. Net zoals Griekenland 40 miljard euro uit heeft staan op buitenlandse banken, veelal door onbelast vergaard kapitaal. Nu is dat niet zo in Amerika niet zozeer het geval, daar belasten ze te weinig. Een simpele vergelijking; in Nederland betalen de rijkere mensen 50% belasting, in Amerika is dit 32%. Een verschil van 18%. Het gemiddelde inkomen van de Amerikaan ligt zo rond de 47.000 $. (310 miljoen inwoners x 75% inkomen) x (47.000 BNI x 18%) = 1,97 triljard $ wanneer ze een beetje ons belastingsysteem zouden hanteren. Daarnaast hebben ze een zorgsysteem bedacht, dat inefficiënt is (kost een hoop en brengt ook nog een keer een hoop ellende met zich mee). Ik schat in, dat wanneer Amerika die van ons zou kopieëren ze zoiets 2 triljard $ zou schelen. 4 triljard $

kraai21
kraai2131 jul. 2011 - 8:46

"een ander wereld is mogelijk ... kapitalisme en vrije markt afschaffen, aan banden leggen, en ons richten op het geluk van een ieder en het behoud van de planeet. " Dat zal niet lukken. Je zal de huidige economische systemen niet op korte termijn kunnen veranderen. Leuk gedroomd, maar aan je voorwaarden wordt niet voldaan. Misschien over twintig jaar, we zullen zien. Ben je het hier mee eens? ----- Wat nu, de wereld opgeven? ----- Of met de (kapitalistische (excusez le mot)) riemen die we hebben een andere oplossing zoeken die wel een beetje de wereld beter maakt? Lijkt mij wel verstandig.

Dehnus
Dehnus31 jul. 2011 - 8:46

Nou Kapitalisme faalt niet, maar het hoort ook geen doel te zijn van de wereld. Het moet behandelt worden voor wat het is..een stuk gereedschap om handelen makkelijker te maken. Maar het privatiseren van dingen als olie winning is gewoon fout. Dat betekent niet dat de Auto industrie geprivatiseerd moet worden of andere van dat soort dingetjes. De waarheid licht in het midden, natuurlijk bronnen dienen door de mensen zelf via de de staat maar het liefst door de mensen uit die regio zelf beheerd te worden, en het maken van conserven blikjes door een man die een bedrijf heeft. Ik begrijp maar niet waarom zowel Communisten als Kapitalisten altijd in een "ALLES OF NIETS!" ding geloven.

leeuwenvanj
leeuwenvanj31 jul. 2011 - 8:46

Men gaat bezuinigen op gezondheidszorg en defensie. Arme mensen als je ziek bent in de VS en je krijgt te weinig zorg of helemaal niet,waar zijn de pleinen vol met mensen?

1 Reactie
Dehnus
Dehnus31 jul. 2011 - 8:46

Meeste dus op gezondheidszorg want defensie krijgt echt hun centjes wel. Dat is ook een hele sterke lobby. Daar gaat Obama care...de verzekerings- en medicijn industry lobby zijn binnen.

AE911TRUTH
AE911TRUTH31 jul. 2011 - 8:46

Amerikaanse dollar stort op een dag in wat men ook doet en probeert, er werd een eeuw lang hard aan gewerkt om die te slopen (FED, sedert 1913) Er wordt over biljarden dollars gesproken, alsof het niets is. Als de Amerikaanse dollar gaat sleurt die de rest van de wereld mee. Eenmaal falliet komt men (naar alle waarschijnlijkheid) met elektronisch betalen naar voren (een wereld valuta), dan heeft dit aankomende wereld imperium een wereldwijd elektronisch betaal- (lees: controle-)systeem rond, precies wat heersers willen, absolute controle op wereldwijde schaal over elk poppentje. Het gehele systeem is al voorbereid, bankpassen werden reeds voorzien van een chip (vroeg u erom?), en elke pinmachines voorzien van een obervatie camera (zogenaamd tegen overvallers, die die machines gewoon opblazen of eruit rijden), hebben een dubbele functie.

2 Reacties
Dehnus
Dehnus31 jul. 2011 - 8:46

Nou een wereld currency mag van mij sowieso er wel bij. Als wettelijk betaal middel dat altijd geld boven op de betaal middelen per regio. Liefst gewoon gerelateerd aan de totale goudvoorraad van de wereld. 1 Earthy (om hem maar eventjes een naam te geven) is dan laten we zeggen 1/100.000.000.000.000 van de totale goudvooraad waard. Een wettig betaal alternatief voor iedereen, maar ook een back-up munt mocht een land failliet gaan. Zeg maar een soort van gezicht geven aan de internationale goudhandel tussen landen, zodat de gewone man ook mee kan doen. Want nu blijft het een drempel om goud in te kopen en hiermee te betalen. Ik neem goud even als voorbeeld omdat het een redelijk stabiel goedje is mits mensen niet in paniek raken op beurzen ;). Maar ook om niet met fictieve cijfers als "we denken dat de wereld economie zoveel waard is" wat we nu dus doen met ons huidige systeem. Gokken op de waardes van dingen terwijl we het niet eens zeker weten of het wel echt zoveel waard is.

MarcKaptijn
MarcKaptijn31 jul. 2011 - 8:46

Het spijt me, maar dit is wel paranoiadenken ten voete uit. De val van de dollar is nu in ieder geval even uitgesteld, maar de structurele problemen binnen de amerikaanse overheid. Zolang er vast wordt gehouden aan het dogma minder overheid, minder belastingen zullen de tegenstellingen tussen rijk en arm verder verdiepen met alle mogelijke kwalijke gevolgen van dien...

Hanvander Horst
Hanvander Horst31 jul. 2011 - 8:46

Die man rechts van Obama op de grote foto is net Marcel van Dam.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten31 jul. 2011 - 8:46

: ) Zat hij daar maar....

leeuwenvanj
leeuwenvanj31 jul. 2011 - 8:46

De Europese commissie is opgelucht, China vind het een politieke spel. Dus de Europese commissie vind het prima dat er gekort wordt op gezondheidszorg, lonen etc en dat de rijken niet meer belasting hoeft te betalen. Lekker die commissie, die gaat alleen over de belangen van de bedrijven en pensioenfondsen.

1 Reactie
Sonia2
Sonia231 jul. 2011 - 8:46

Logisch, de VS heeft de meeste schulden aan China.

Reprehensionem
Reprehensionem31 jul. 2011 - 8:46

Het is vreemd dat we uberhaupt nog een economie hebben die gebaseerd is op iets dat aan het opraken is: olie. Helaas zullen de machthebbers en de rijkste er alles aan blijven doen om aan de macht te blijven, vandaar dit soort stelselmatige schijnoplossingen. Het is dan ook geen verrassing dat bijna al het geld in de wereld terug wordt gesluisd naar de 1 procent van de allerrijksten. Sommige oplossingen in de wereld zijn zo simpel, maar worden vanwege machtsverhoudingen niet genomen. Waarom niet bedrijven en CEO's 100 procent belasting laten betalen als ze boven een bepaalde norm verdienen, tel uit je winst en daarnaast zal er dan niet meer zo gemakkelijk een norm overschreden worden. Deze vorm van kapitalisme dat gedurende de jaren '80 opkwam, is achterhaald, ongeloofwaardig en is toe aan vernieuwing. Een economie gebaseerd op speculatie lijkt me nogal irrationeel. Hoe machtig zijn politici nog als ze niet tot het nemen van draconische beslissingen durven over te gaan? We gaan nog een hoop last krijgen van deze crisis, vrees ik.

1 Reactie
Philippe2
Philippe231 jul. 2011 - 8:46

"Het is vreemd dat we uberhaupt nog een economie hebben die gebaseerd is op iets dat aan het opraken is: olie." Sinds wanneer is moeder aarde gestopt met het produceren van olie? Wel geloof ik dat de mens meer olie oppompt dan de aarde kan produceren.

tm2000
tm200031 jul. 2011 - 8:46

Nou het akkoord is door de kamer, dankzij; de Republikeinen. Als je de stemming bekijkt per groep is de uitslag: Republican Y: 174 N:66 Democrat: Y: 94 N:95 http://www.cnn.com/2011/POLITICS/08/01/debt.talks/index.html?iref=BN1&hpt=hp_t1 (zie filmpje) Kortom, een meerderheid van de democratische volksvertegenwoordigers laat het land liever failliet gaan dan in te stemmen met dit akkoord. Kan je nagaan wat een geweldige deal dit moet zijn. Obama kiest gewoon weer voor het belang van de Republikeinen, net als toen hij de Bush tax-cuts verlengde, niet bezuinigde op defensie en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

1 Reactie
tm2000
tm200031 jul. 2011 - 8:46

Hmm, kleine correctie, er was nog 1 democratische stem niet meegenomen. De uitslag was 95:95 bij de democraten. Maakt het er wellicht iets beter op, maar nog niet veel.